Ik voel me gekleineerd door andere mensen

22/10/2020

ik voel me gekleineerd

Ik voel me gekleineerd is een vervelend probleem doordat we ons vaak voelen weggezet. Doordat het kan overkomen dat de ander totaal geen rekening met jou houdt en alleen maar bezig is met zijn eigen agenda. Vooral als je met iemand samenwerkt is het belangrijk dat je toch tot een goed oplossing komt. Ervaar jij vaak het probleem, Ik voel me gekleineerd. Dan kan het volgende daar goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me gekleineerd door andere mensen

Het is vervelend als je met andere mensen samenwerkt die jou steeds wegzetten alsof je niet belangrijk bent. Hierdoor vaak het gevoel krijgt dat je wordt gekleineerd. Vooral als je hier erg veel stress van ervaart is het belangrijk om een goede manier te vinden om hiermee om te gaan. De meeste makkelijkste oplossing is om aan te geven dat je hier last van ervaart. Met in het geval de ander hier geen begrip voor toont, je de keuze maakt om niet meer met de ander om te gaan als deze jou kleineert. Helaas zijn er veel situatie waarbij dit niet mogelijk is en je dus toch een oplossing zal moeten vinden over hoe je het beste kan omgaan met het gedrag van de andere. Door te beginnen met eerst de prioriteit te geven dat het probleem, ik voel me gekleineerd, toch zeker belangrijk is om hier iets aan te doen.

In de meeste gevallen bedoelen mensen het niet verkeerd als ze jou een gevoel geven dat je wordt gekleineerd. Omdat ze bijvoorbeeld jou willen helpen, alleen op zo een manier, dat het net iets te ver gaat. Waardoor het kan overkomen alsof jij helemaal niets kan. Je idee krijgt dat je door de ander als een idioot wordt behandeld. Doordat er steeds opnieuw wordt gevraagd of alles wel goed gaat, terwijl je al meerdere keren hebt aangegeven dat je geen hulp nodig hebt. Of dat de ander steeds loopt te controleren of jij je werk wel goed doet. Waardoor je het gevoel kan krijgen dat er geen vertrouwen naar jou toe is. Terwijl je wel steeds je best doet om te laten zien dat je dit kan.

De meeste reacties van andere mensen zijn goed bedoeld, het komt alleen niet altijd zo over.

Een vervelender vorm van kleineren is als andere mensen zich beter willen voelen, ten kosten van jou. Doordat ze steeds met voorbeelden komen, waarbij ze zichzelf vergelijken met jou, om op deze manier aan te geven hoe goed ze het zelf doen. Dit wordt heel vervellend als dit steeds opnieuw blijft herhalen. Waardoor je veel stress en irritatie kan gaan voelen door de ander. Nu is het natuurlijk mogelijk dat iemand anders het niet zo bedoeld. Doordat je bijvoorbeeld een vriend bij jou thuis uitnodigt voor de eerste keer. Die dan vervolgens met argumenten komt over hoe je huis verkeerd hebt ingericht. Vanuit de bedoeling om jou te willen helpen hoe je dit kan verbeteren. Maar jij het zelf als snel eerder ervaart als kritiek waar je erg aan stoort. En je hierdoor eerder het idee krijgt dat jou mening wordt gekleineerd, over hoe jij het leuk vindt om je huis in te richten.

Wat maakt het nu precies pijnlijk als je wordt gekleineerd

Het bijzonder is dat sommige mensen zich totaal niet geraakt voelen als iemand een vervelende opmerking maakt. Terwijl andere mensen juist meteen gekleineerd voelen. Dit geeft dat het gevoel van wanneer je nu wel of niet gekleineerd wordt erg persoonlijk is. Het goed voorkomen dat de opmerking van de andere erg meevalt, maar dat deze jou toch raakt, vanwege een trauma van vroeger. Doordat je bijvoorbeeld vroeger vaak werd aangesproken op het feit dat je moeite had met rekenen. En er nu op dit moment een nieuwe situatie plaatsvindt, waarbij je bijvoorbeeld voor je werk iets moeit uitrekenen. Dit ging fout, waardoor je door je werkgever hierop wordt aangesproken. Met als gevolg dat jij je door je werkgever voelt gekleineerd.

Dit geeft aan dat andere mensen soms met hele simpele opmerkingen kunnen komen, die jou toch erg sterk raken. Niet eens zozeer door wat zij zeggen, maar eerder doordat dit je doet herinneren aan de pijn van vroeger. Doordat je hierdoor het gevoel kan krijgen dat je het nooit goed doet. Dat tot veel stress leidt, omdat je hierdoor erg veel spanning voelt om steeds je best te moeten doen. Dit geeft aan dat het gevoel van gekleineerd worden vaak verbonden is met een pijn van vroeger. Tenzij er op dit moment een hele vervelende opmerking naar jou toe wordt gemaakt. Maar in de meeste gevallen zien we dit dan eerder als het probleem van de andere, dan dat we dit persoonlijk nemen. Dit geeft aan dat als je echt gekleineerd voelt, de ander iets persoonlijk bij jou weet te raken waar je moeite mee hebt.

Maakt iemand een vervelende opmerking naar jou, of wordt je geraakt in een vervelende opmerking van vroeger?

Het kan goed voorkomen dat je in het verleden nooit het gevoel hebt gehad dat jij er mag zijn. En dat je altijd voor jezelf hebt moeten vechten voor jou plek. Het is vooral als je deze instelling van vechten sterk heb overgenomen. Dat je zal merken dat elke keer als iemand anders ook maar iets zegt wat jij niet leuk vindt. Dat je dit snel als een aanval ziet, waarbij de ander jou klein probeer te maken. Je hierdoor snel het gevoel kan krijgen dat je meteen terug moeten vechten voor jouw plek. Wat kan heel erg tegen jou werken als andere mensen je oprecht willen helpen. Alleen zie je dit steeds niet omdat je alle argumenten van hun ziet als een aanval om jou te kleineren. Dus goed wilt helpen om voor jezelf te bepalen of je nu echt op een negatieve manier wordt behandeld. Of dat ander jou juist willen helpen, alleen zie je dit niet.

Hoe kan je het beste omgaan met het gevoel dat je wordt gekleineerd

Mag jij erg veel stress ervaren van andere mensen die jou het gevoel geven dat je wordt gekleineerd. Doordat je veel spanning ervaart dat je het nooit goed doet. Of merk je juist vaak bij jezelf dat je door iedereen voelt aangevallen, terwijl dit achter blijkt mee te vallen. Alleen heb je sterk de gewoonte overgenomen om altijd met iedereen in gevecht te gaan die jou kleineert. Dan wilt het erg goed helpen om voor jezelf waar te nemen in hoeverre jouw gevoel klopt. Met name doordat de kans goed bestaat dat het helemaal niet zo is bedoelt. Dus goed wilt helpen om je gevoel uit te spreken. Niet op een manier dat het een aanval wordt naar de ander. Maar juist dat je aangeeft hoe de reactie van de ander op jou overkomt. Vervolgens vraagt wat de intentie is van de andere over waarom deze zo reageert.

Pas als jij aangeeft hoe een opmerking van de ander overkomt. Kan deze pas aangeven of het ook zo is bedoeld.

In de meeste gevallen raken we in een conflict doordat we elkaar niet begrijpen. Of nog erger, we denken dat we elkaar begrijpen, maar vervolgens kloppen deze gedachtes totaal niet. Waardoor je snel twee verschillende verhalen naast elkaar krijgt. En beide partijen alleen nog maar bezig zijn met te willen worden begrepen door de andere. Waardoor je in een situatie terecht komt, waarbij jij steeds aangeeft dat je voelt gekleineerd, de ander steeds aangeeft dat deze probeert jou te helpen. Hierdoor het conflict steeds erger wordt omdat je elkaar totaal niet begrijpt.

Mag jij het gevoel hebben dat je wordt gekleineerd, dan is belangrijk dat je waarneemt wat de reden is dat jij je zo voelt, tegelijkertijd ook probeert in te leven in de intenties van de ander. Het is vooral op het moment dat je doorkrijgt dat de ander het helemaal niet zo heeft bedoelt. Dat het hierdoor makkelijker wordt om het gevoel dat je wordt gekleineerd los te laten. Je zal merken dat je in het vervolg veel minder aangevallen voelt. Omdat je er niet steeds vanuit gaat dat het vervellend bedoeld is. Je hierdoor minder snel aangevallen voelt en minder snel in de stress raakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De meeste mensen bedoelen het goed alleen komt dat niet altijd zo over, waardoor je snel gekleineerd kan voelen. Dus goed wilt helpen om niet te snel conclusie te trekken. Maar eerst vast te stellen wat de intentie is van de ander.
  • Goede kans dat het argument van de ander wel meevalt. Maar dat jij geraakt wordt in iets pijnlijks van vroeger. Waardoor je sterk voelt aangevallen, het dus waardevol kan zijn om te ontdekken wat dit is.
  • Het is belangrijk dat je wilt voorkomen dat je de verkeerde conclusie trekt. Doordat het snel kan voorkomen dat je elkaar totaal niet begrijpt en hierdoor in conflict terechtkomt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter