Rare gedachten door stress

22/10/2020

rare gedachten door stress

Rare gedachten door stress kunnen heel vervelend zijn omdat deze ervoor zorgen dat je niet meer denkt in oplossing die jou verder brengen. Je ook door deze steeds meer gaat twijfelen over wat nu wel of niet echt is. Mag jij erg veel last ervaren van rare gedachten door stress. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom ervaren we rare gedachten door stress

Als we al voor een lange tijd stress ervaren, kan het goed voorkomen dat we hierdoor steeds meer rare gedachtes krijgen. Dit komt doordat we steeds meer vermoeid en gespannen gaan voelen. Waardoor het gevoel ervoor zorgt dat we niet meer op een normale manier de wereld waarnemen. Zou je bijvoorbeeld door een bos lopen en je voelt je hierbij heel ontspannen. Dan ervaar je de wereld om je heen als rustig en fijn. Maar zou je dan opeens een eng geluid horen, dan zal door de schrik meteen het gevoel krijgen dat je door een eng bos heenloopt. Dat erachter elke boom iets gevaarlijks kan zitten. Hierdoor gedachtes ontstaan van mogelijkheden over welk gevaar er in buurt zou kunnen zitten. En je dus ziet dat ons gevoel er ontzettend snel voor zorgt dat we hele rare gedachtes krijgen die voor stress zorgen. Terwijl het in de realiteit wel meevalt.

Ons gevoel zorgt ervoor dat we altijd ergere dingen gaan bedenken, dan er in het echt gebeurd.

De reden dat we vaak rare gedachten krijgen door stress komt door de gevoelens die je op dat moment ervaart. Dit is de meeste gevallen een gevoel van angst. Doordat je bijvoorbeeld bang bent dat je de deadline niet haalt, of dat je alles perfect wilt doen omdat je bang bent om fouten te maken, of dat andere mensen te veel over jouw grenzen heengaan omdat je bang bent voor afwijzing. Je dus ziet bij alle voorbeelden dat stress ontstaat doordat je continu angst ervaart die we ervaren als spanning. Zoals ik eerder aangaf kan jouw gevoel je gedachtes ontzettend beïnvloeden. Op het begin met stress merk je dit nog niet zo sterk, waarbij je pas na verloop van tijd begint te merken dat je steeds rare gedachtes begint te krijgen.

In de meeste gevallen kom je hierachter doordat andere mensen jou hierop aanspreken. Doordat je bijvoorbeeld verteld hoe jij een situatie hebt ervaren, maar de andere die hier bij was geweest, dit totaal niet herkent. Je hierdoor erachter komt dat het wel eens goed mogelijk zou kunnen zijn dat je de situatie verkeerd beoordeeld. De reden dat dit gebeurd komt doordat je met een sterk gevoel van stress zit. Waardoor je vanuit je gevoel de situatie anders beoordeeld dan andere mensen die hier niet last van hebben. Het is vooral als je ontdekt dat alles wat jij dacht wat er is gebeurd niet klopt, of dat het veel minder heftig was dan jij het ervoer. Dat we tot realisatie komen dat we onze gedachtes niet kunnen vertrouwen. Doordat we niet meer het verschil weten tussen rare gedachten en wat nu wel echt klopt.

Hoe het komt dat gedachten eigenlijk altijd raar zijn

Als mens hebben erg de neiging om over alles wat we zien en horen een mening te hebben. Waardoor we als snel niet meer iets waarnemen voor wat het feitelijk is, maar dat we dit zien vanuit onze mening. Zou je bijvoorbeeld het programma zien van een politieke partij, of je hoort deze op tv. Dan zal meteen hier een oordeel over hebben vanuit je eigen mening. Dit geeft aan dat je niet op feitelijke manier naar dit programma kijkt. Maar dat je meteen vanuit je eigen mening deze waarneemt. Waardoor je binnen een seconden dit programma als heel negatief en als onzin waarneemt. Of dat je het juist waarneemt als iets waardevols waar je meer over wilt weten.

Weet jij zeker dat het zo is, of denk jij vanuit jouw mening dat het echt zo is.

Eigenlijk zijn alle gedachtes raar omdat deze niet echt zijn, doordat deze voortkomen vanuit onze menig. De mening die jij vandaag hebt kan morgen alweer veranderd zijn. Als jij iets leest wat zo sterk is dat het hierdoor jouw mening veranderd, heb je morgen alweer andere gedachtes vanuit deze nieuwe mening. Gedachtes ontstaan vanuit je gevoel of vanuit nieuwe kennis. Vaak is dit een combinatie van de twee doordat je geïnteresseerd bent in nieuwe kennis door een sterk gevoel van enthousiasme of nieuwsgierigheid. Ditzelfde principe hebt je ook met rare gedachten door stress. Doordat deze gedachtes ontstaan vanuit je mening, deze mening is ontstaan vanuit stress en spanning. Dit maakt het erg lastig als je voor je eigen mening wilt opkomen in een stressvolle situatie. Doordat we hierdoor aan onszelf kunnen twijfelen over wat nu wel of niet klopt.

Het is vooral op het moment dat je vaak wordt aangesproken op jouw mening die niet klopt. Doordat andere met erg goede argumenten komen over waarom jij het verkeerd hebt. We hierdoor realiseren dat we door alle stress hele rare gedachtes hebben gekregen. Dit maakt het juist erg lastig om van je stress af te komen. Doordat je niet meer weet wat nu wel of niet juist is en wat je dus het beste kan doen. In de meeste gevallen ervaar je stress omdat je vastzit in een vervellende situatie. Dus bijvoorbeeld belangrijk is om een gesprek te beginnen met je werkgever over stress op het werk. Dit soort gesprekken worden lastig als je niet meer weet wat nu echt is en wat nu is ontstaan vanuit rare gedachten.

Hoe kan je het beste omgaan met rare gedachten die ontstaan vanuit stress

Mag jij erg veel last ervaren van stress, je weet niet wat je moet doen, doordat je erg veel last ervaart van rare gedachtes. Je hierdoor niet meer kan onderscheiden wat echt is en wat niet. Dan is het belangrijk om als eerste stap afstand te nemen van je gedachtes. Door juist een stap terug te nemen van jouw mening over wat er is gebeurd. Door vooral jezelf de prioriteit te geven om eerst weer rust te nemen. Want wat er vaak gebeurd is dat we door spanning steeds van de ene gedachte naar de andere springen. Tot op het moment dat we in ons hoofd bij een gedachte terecht komen die zo ver weg staat van de realiteit. Dat deze hierdoor ervoor zorgt dat je compleet de verbinding kwijtraakt met de echte oorzaak van stress.

Hoe meer je vanuit een opstapeling van gedachtes een bepaalde richting opgaat. Hoe meer jezelf tegenhoudt om de stressvolle situatie vanuit een andere richting te bekijken. Het probleem is vaak dat hoe meer rare gedachten we erbij halen, hoe sterker we onszelf ervan overtuigen dat het zo is. Het is juist deze sterke overtuiging die ervoor zorgt dat we niet meer in andere oplossing kunnen denken. Doordat we steeds opnieuw dezelfde rare gedachtes blijven herhalen. Hoe meer je dezelfde rare gedachtes herhaald die niet werken, hoe minder je denkt in oplossingen die jou wel verder brengen.

Soms is stoppen met nadenken over de oplossing sterker dan jezelf helemaal gek maken met zoeken. Doordat jezelf hierdoor de ruimte geeft voor nieuwe gedachtes.

 

Juist door helemaal te stoppen met nadenken, geef jezelf de ruimte om andere gedachtes te laten ontstaan. Die mogelijke jou wel de oplossing biedt die je nodig hebt om van stress af te komen. Nu is het natuurlijk onmogelijk om helemaal te stoppen met nadenken. Maar het is wel mogelijk dat je gedachtes een stuk minder sterk maakt. Door je aandacht op andere dingen te gaan richten. Het dus goed wilt helpen om jezelf van deze rare gedachte af te leiden, door iets leuks te gaan doen wat jou tot rust brengt. Je zal merken dat op het moment dat je vanuit rust andere gedachtes krijgt die jou verder helpen. De stress hierdoor minder wordt, waardoor je ook minder rare gedachten zal ervaren.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Stress en spanning ontstaat vaak vanuit een gevoel van angst over wat er fout zou kunnen gaan. Met als gevolg dat angst ervoor zorgt dat we veel rare gedachtes ervaren over wat we willen vermijden. Hoe banger je voelt, hoe meer jouw fantasie op hol slaat. Dit maakt het interessant om voor jezelf te kijken wat je nu precies op dit moment voelt.
  • Het bijzondere is dat eigenlijk alle gedachtes die we hebben best wel raar zijn. Omdat we snel alles wat we meemaken beoordelen vanuit onze eigen mening. Hierdoor niet meer feitelijk waarnemen wat er nu echt gebeurd. Maar eerder alles waarnemen vanuit ons gevoel terwijl dit niet zo hoeft te zijn.
  • Hoe vaker je rare gedachtes herhaald, hoe moeilijker het wordt om deze los te laten. Het dus goed wilt helpen om jezelf af te leiden met iets leuks. Waardoor je weer de ruimte krijgt in je hoofd om nieuwe gedachtes te laten ontstaan. Die jou kunnen helpen om op een goede manier van stress af te komen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter