Heel erg last van faalangst

22/10/2020

heel erg last van faalangst

Heel erg last van faalangst is zeer lastig als het hierdoor steeds niet lukt om je doel te halen. Je hierdoor erg veel stress kan ervaren omdat je steeds maar niet verder komt. Mag jij steeds heel erg last van faalangst hebben, dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Heel erg last van faalangst voor het onbekende

Het is heel normaal dat je angst voelt voor iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. Doordat je bijvoorbeeld voor de eerste keer een sollicitatie gesprek hebt, of het is de eerste dag op je nieuwe baan, of je gaat voor de eerste keer een nieuwe hobby proberen die je nog best spannend vindt. En wat je dan ziet is dat het achteraf altijd wel meevalt. We hadden alleen van tevoren een te grote verwachting over hoe zwaar het zou worden. Helemaal als je graag een goede eerste indruk wilt maken. Waardoor je door faalangst op het begin erg zenuwachtig en alert voelt of alles wel goed gaat. De reden dat we heel erg last van faalangst kunnen krijgen komt in de meeste gevallen doordat we te veel van onszelf verwachten.

Hoe meer je van jezelf verwacht, hoe groter je faalangst. Dus wat zou er gebeuren als je verwachtingen kleiner maakt?

Helemaal als we iets gaan doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan. Maar we het wel belangrijk vinden dat we het goed doen. Versterken we op deze manier onze faalangst doordat we het zwaarder maken dan nodig is. Zou je bijvoorbeeld morgen een examen hebben, je twijfelt erg of je deze wel gaat halen. Dan geeft dit dus aan dat je te weinig vertrouwen ervaart dat het goed komt. Want zelfvertrouwen ontstaat vanuit eerder ervaringen, waarbij het in het verleden altijd positief is verlopen. Zou je bijvoorbeeld morgen je auto rijexamen gaan doen, je hebt al erg veel goede ervaring met autorijden. Dan zal je dus ook minder faalangst ervaren voor het examen. Dit geeft aan dat faalangst ontstaat doordat het hiervoor meerdere keren fout is gegaan. Of dat je nog te weinig geoefend hebt waardoor alles nog erg onbekend voelt. Het daardoor lastig wordt om het vertrouwen er in te hebben dat het goed komt.

Het tegenovergestelde van angst is zelfvertrouwen. Dit betekend dat je vertrouwen in jezelf hebt, over dat wat je gaat doen, dat dit goed komt. In het geval dat je veel last ervaart van faalangst. Dan is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat de reden is dat je zo weinig vertrouwen in jezelf hebt en wat je mogelijk zou kunnen doen om dit te versterken. Dit kan heel lastig zijn als je morgen al een examen hebt waar je veel angst over ervaart. Toch ook in dit soort situaties is het mogelijk om je faalangst te verminderen. Door simpele oefeningen te doen die deze minder maken. Zoals een positieve instelling in te nemen in je hoofd, door steeds te herhalen dat je klaar voor bent. Dat je er ontzettend mooie dag van gaat maken.

Hoe echt is jouw faalangst over waar je bang voor bent

Het probleem is dat angst altijd alles veel zwaarder maakt dan het in het echt is. Doordat we onszelf kunnen kwijtraken in fantasieën van verschrikkelijke mogelijkheden, continu gaan bedenken wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Helemaal als we meegaan in de gedachte dat dit ons beter voorbereid. Door elke keer te denken wat er fouten zou kunnen gaan en hoe je dit het beste kan oplossen. Zorg je er eigenlijk voor, dat je hierdoor de gedachtes versterkt die jouw angst tot stand laten komen. Doordat er altijd wel een gedachte is over wat er mis zou kunnen gaan, waar je geen oplossing voor hebt. Belangrijk om juist op het tegenovergesteld te richten. Door juist te gaan bedenken waar jij goed in bent. Vooral deze gedachtes steeds opnieuw bij jezelf te herhalen. Zodat je op deze manier je zelfvertrouwen versterkt dat het goed komt.

Een positief resultaat begint bij jezelf, door eerst zelf ervan overtuigd te raken dat je het gaat halen.

Positief nadenken is altijd een mooie eerste stap, het is nog niet voldoende. Ook al denk je positief, dan zal je nog steeds een sterk negatief gevoel ervaren. Natuurlijk hebben je gedachtes invloed op hoe je voelt, maar helaas is dit bij faalangst erg beperkt. Doordat je tegenover jezelf kan zeggen dat alles goed komt, maar je helaas nog steeds erg veel angst ervaart, waardoor je er toch niet in gelooft. Belangrijk is om als tweede stap te gaan kijken hoe je het beste kunt omgaan met je gevoel. Het is niet erg dat je angst ervaart, omdat dit gevoel ontstaat om jou te beschermen. Doordat je meer alert wordt voor gevaar, om op deze manier ervoor te zorgen dat jezelf eerder in veiligheid brengt. Het wordt alleen een nadeel als de faalangst te sterk wordt, waardoor je examen niet meer goed kan doen.

Belangrijk om te onthouden dat jouw faalangst alles zwaarder maakt dat het eigenlijk echt is. Zou je geen angst ervaren, dan zou je op een heel andere manier het examen doen, dan als je wel faalangst zou hebben. Dit maakt het belangrijk om een goede scheiding te maken tussen de realiteit en jouw faalangst. Door voor jezelf te bepalen dat waar jij bang voor bent niet echt is, maar dat jou angst ervoor zorgt dat je het zo ervaart.

Zou je bijvoorbeeld midden in de nacht een gek geluid horen. Dan schrik je meteen wakker omdat je denkt dat er een inbreker in huis is. Om er dan vervolgens achter te komen dat het maar de kat van de buren is. Bij angst gaan we altijd meteen van het ergste uit, terwijl dit bijna nooit het geval is. Mag jij erg veel last ervaren van faalangst doordat je continu bedenkt wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Dan is het belangrijk om te realiseren dat dit waarschijnlijk ontzettend meevalt, alleen jouw gevoel maakt het zo dat je dit op deze manier waarneemt.

Hoe kan je het beste omgaan met faalangst

Mag jij erg veel last ervaren van faalangst, dan is belangrijk om eerst te beginnen met te oefenen positief na te denken. Door juist te bedenken wat jij goed doet zodat dit jouw zelfvertrouwen versterkt, dan dat je steeds denkt over onderwerpen die jij niet kan. Met als tweede stap voor jezelf te oefenen hoe je het beste kan omgaan met je gevoel. Door te realiseren dat faalangst alles zwaarder maakt dan het eigenlijk is. Juist door een scheiding te maken tussen jezelf en je angst, zorg je ervoor dat je op betere manier met faalangst kan omgaan.

Deze scheiding tussen jezelf een faalangst maak je door de angst niet meer te zien als wie jij bent. Ik vergelijk het zelf altijd met te veel alcohol drinken. Zou je bijvoorbeeld met vrienden in een bar afspreken en veel bier gaan drinken. Dan zal je na verloop van tijd steeds meer dronken voelen. Tot de volgende ochtend waarbij je opstaat met een ontzettende kater. Dit geeft aan dat het gevoel van dronken zijn niet is wie jij bent, maar dat het tijdelijk bij jou plaatsvindt. Omdat het gevoel ontstond omdat je te veel bier had  gedronken. Als je dit niet had gedaan zou je dit gevoel ook niet heb gehad. Dit principe geeft aan dat jou gevoel niet is wie jij bent, maar dat het een gevolg is van wat jij doet. Of in het geval van faalangst, dat wat er nog in de toekomst gaat komen.

Gevoel is niet wie jij bent, maar wat er tijdelijk bij jou plaatsvindt. Omdat jouw angst morgen alweer weg kan zijn, alleen jij dan overblijft.

Juist door je gevoel te zien als iets wat tijdelijk bij jou plaatsvindt, die in de toekomst weer verdwijnt. Zorgt dit ervoor dat je deze veel minder persoonlijk neemt. Jouw gevoel is niet wie jij bent, maar is iets wat je tijdelijk bij jezelf waarneemt. Juist door voor jezelf te oefenen dat faalangst er mag zijn. Maar dat je deze niet persoonlijk neemt en het voor jezelf wegzet. Zorg je ervoor dat je op deze manier veel weerbaarder wordt met het omgaan met dit gevoel. Doordat je meer controle over jezelf ervaart, in plaats van dat faalangst jou totaal overneemt. Je dus ook zal merken dat hoe meer dit jou lukt, hoe minder jouw faalangst wordt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het tegenovergestelde van angst is zelfvertrouwen. Mag je erg veel last ervaren van faalangst. Dan het goed werken om voor jezelf te beoordelen wat jij kan doen om met zoveel mogelijk zelfvertrouwen het examen te beginnen.
  • Faalangst maakt alles zwaarder dan het is. Waardoor we onszelf snel bang kunnen maken voor mogelijkheden waar het fout kan gaan, terwijl dit in de realiteit vaak wel meevalt. Dus wilt helpen om te realiseren dat alles wat jij bedenkt vanuit faalangst niet echt is.
  • Gevoel is niet wie jij bent, maar iets wat tijdelijk bij jou plaatsvindt. Je kan je vandaag bang voelen en morgen is het alweer weg. Dit geeft aan dat faalangst niet is wie jij bent, maar dat dit tijdelijk bij jou plaatsvindt. Juist door een scheiding te maken tussen jezelf en je gevoel. Zorg je ervoor dat faalangst minder de leiding over jou heeft.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter