Dwangmatige gedachte stoppen die stress geeft

21/10/2020

dwangmatige gedachte stoppen

Dwangmatige gedachte stoppen is heel lastig als je vastzit in een stressvolle situatie. Doordat je niet meer kan stoppen met te denken over hoe irritant het is dat je hierin vastzit. Terwijl het vaak juist deze dwangmatige gedachtes zijn die ervoor zorgen dat je hierin vast blijft zitten. Mag jij je afvragen, hoe kan ik het beste dwangmatige gedachte stoppen. Dan kan het volgende jou zeker daarbij helpen…

Inhoudsopgave

Moeite met dwangmatige gedachte stoppen

Het is normaal dat we af en toe last kunnen hebben van negatieve gedachtes. Natuurlijk is het nooit leuk om deze te hebben en maken ze alles zwaarder dan nodig is. In de meeste gevallen komen we erna verloop van tijd altijd wel achter dat het meevalt. Bijvoorbeeld bij een spannend sollicitatie gesprek, waarbij je al van te voren negatieve gedachtes hebt over wat er fout kan gaan. Dit is vaak een moeilijk periode waar je doorheen moet gaan voordat het beter wordt. Het wordt pas echt een probleem als je last krijgt van dwangmatige negatieve gedachtes die nooit stoppen. Je hierdoor steeds last blijft ervaren van veel spanning over wat er allemaal fout zou kunnen gaan, wat voor veel stres zorgt. Waardoor we snel denken: Het lukt mij niet om mijn dwangmatige gedachte stoppen en hoe kan ik dit doorbreken.

Het steeds blijven herhalen van gedachtes komt in de meeste gevallen doordat er een sterk gevoel achter zit. Bijvoorbeeld angst, waardoor je steeds opnieuw gedachtes krijgt over wat er allemaal fout kan gaan. Met als gevolg dat hoe meer je hierover nadenkt, hoe meer je dit bij jezelf gaat versterken. Mag je bijvoorbeeld bang zijn om fouten te maken op je werk. Dan is het goed mogelijk dat je steeds meer gespannen raakt als er ook maar iets niet verloopt zoals jij dat graag wilt. Of voel jij je vaak zenuwachtig door andere mensen. Dan kan je veel gedachtes krijgen over hoe andere mensen over jou nadenken. Waardoor je heel zenuwachtig kan voelen over hun oordelen. Helemaal als jij je nooit goed genoeg voelt, kan dit snel overslaan in dwangmatige gedachtes over dat je meer je best moet doen.

Gedachtes verdwijnen niet, zolang jij niet het gevoel heb dat de situatie is opgelost.

Een andere mogelijkheid waarom je niet kan stoppen dwangmatige gedachtes, komt doordat je met een sterke overtuiging zit. Een overtuiging ontstaat doordat er iets in het verleden is gebeurd, waardoor je ervan overtuigd van ben geraakt dat het zo is. Dit kan zijn dat je vroeger ben overvallen op straat en je daardoor ervan overtuig van ben geraakt dat het gevaarlijk is om over straat te lopen. Met als gevolg dat als je dan toch over een straat loopt. Je continu last kan ervaren van dwangmatige gedachtes over het feit dat het elk moment fout kan gaan. Vooral als je voor een lange tijd last blijft houden van deze overtuiging, wordt het hierdoor bijna onmogelijk om te stoppen met denken. Waardoor jezelf steeds meer kwijtraakt in een routine van dwangmatige gedachtes.

De reden waarom een gedachte dwangmatig wordt

De meeste gedachtes verdwijnen erg snel als we er niets mee doen. Dit komt met name omdat we vaak denken met waar we nu mee bezig zijn. Zoals boodschappen, waardoor je gaat bedenken wat jij nodig hebt. Met op het moment dat je dit heb gedaan er geen reden meer is om hierover na te denken. Dit geeft aan dat er een reden is dat je last blijft houden van dwangmatige gedachtes, doordat er nu op dit moment iets in jouw leven afspeelt wat deze gedachtes laat ontstaan.

Zoals ik eerder aangaf kan dit komen doordat je met een sterk gevoel zit of met een overtuiging. En het dus juist wilt helpen om het tegenovergesteld te doen. Door ervoor te kiezen om niet meer met deze gevoelens en gedachtes mee te gaan. Bijvoorbeeld je angst te overwinnen, waardoor je geen dwangmatige angst gedachtes meer ervaart. Of dat je ontdekt dat jouw overtuiging over de wereld niet klopt. Zoals bijvoorbeeld de overtuiging dat iedereen tegen jou is en dat niemand jou wilt helpen. Terwijl het goed kan voorkomen dat op het moment dat je wel om hulp vraagt. Je hierdoor ontdekt dat ander mensen jou wel degelijk willen helpen. Je ervoer dit alleen niet zo omdat je er nooit om vroeg. Dit geeft dat je niet met dwangmatige gedachtes kunt stoppen, doordat jezelf steeds tegenhoudt om te ontdekken dat deze gedachtes niet kloppen.

Een van de functie van gedachtes is om problemen op te lossen. Dus wat in jouw leven is op dit moment niet opgelost waardoor deze gedachtes steeds terugkomen?

In de meeste gevallen is het juist ons gevoel die ons tegenhoudt om verder te komen. Zou jij bijvoorbeeld graag willen stoppen met roken. Dan krijg je vervolgens sterke dwangmatige gedachtes over hoe verleidelijk het wel niet is om toch weer een sigaret op te pakken. Dit gevoel ontstaat vanuit sterke ontwenningsverschijnselen door het stoppen met roken. Het is zeker mogelijk dat deze gedachtes na verloop van tijd steeds minder worden, maar de verleiding blijft altijd bestaan. Dit maakt het belangrijk om vooral voor jezelf te ontdekken hoe je het beste met je gevoel kan omgaan. Het is zeker mogelijk om te oefenen hoe je minder kan nadenken. Maar het is veel sterker om te kijken hoe je het gevoel van verleiding kan verminderen, waardoor ook de gedachtes hierover steeds minder wordt.

Hoe kan je het beste met dwangmatige gedachte stoppen

Mag jij erg veel stress ervaren van dwangmatige gedachtes. Doordat je bijvoorbeeld niet meer kan stoppen met  te denken over wat er allemaal fout zou kunnen gaan, waardoor je erg gespannen voelt. Dan wilt het erg goed helpen om te beginnen met vast te stellen hoe reëel jouw gedachtes nu echt zijn. Met name omdat we snel de neiging kunnen krijgen om alles steeds zwaarder te maken dan het echt is. En we hierdoor kleine situaties steeds groter kunnen maken, waardoor leidt tot erg veel stress.

Hoe meer je nadenkt, hoe zwaarder je het maakt, hoe moeilijker het wordt om hiermee te stoppen.

Want de reden dat we stress ervaren komt vaak doordat we het gevoel hebben dat we vastzitten in een situatie. Je dus ziet dat we op het begint nog ontspannen gedachtes hebben dat alles wel goed komt. Maar we na verloop van tijd ons steeds mee gaan irriteren aan het feit dat de vervellende situatie niet weggaat. Met als gevolg dat we hierdoor steeds meer dwangmatig negatief gaan piekeren over hoe vervelende de situatie is en of er ooit nog een moment komt dat dit voorbij is.

Dat maakt het belangrijk dat je vooral gaat nadenken in oplossingen. Door voor jezelf vast te stellen wat jij kan doen om de situatie te verbeteren. Je zal zeker erg veel gedachtes krijgen over waarom dit niet mogelijk is. Maar het zijn juist deze gedachtes die ervoor zorgen dat je vast blijft zitten. Helaas zorgt dit er juist voor dat je steeds opnieuw deze negatieve gedachtes op een dwangmatig manier blijft ervaren. Dit geeft aan dat je echt voor jezelf wilt oefenen om niet met deze mee te gaan, maar dat je juist het tegenovergestelde wilt doen. Waardoor je jezelf niet meer tegenhoudt om te werken aan de oplossing. En je zal merken dat als je dit hebt behaald, je hierdoor veel minder last ervaar van dwangmatige gedachtes.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De meeste gedachte verdwijnen op het moment dat je deze niet meer nodig hebt. Doordat je denkt over wat je wil gaan doen, en als het dan af is, dan ben je er ook niet meer mee bezig. Dit geeft aan dat er op dit moment iets in jouw leven afspeelt wat steeds maar niet weggaat. Met als gevolg dat je hierdoor last krijgt van dwangmatige gedachtes.
  • In de meeste gevallen blijven gedachtes bestaan doordat we met een gevoel zitten die steeds maar niet weggaat. Doordat we bijvoorbeeld door angst steeds bedenken wat er fout kan gaan. Zolang je dit gevoel niet overwint, blijf je steeds hier dwangmatige gedachtes over ervaren.
  • Belangrijk om vooral te denken in oplossingen, door te bedenken wat jij zou kunnen doen waardoor je anders over de situatie gaat voelen. Pas op het moment dat dit verandert, zal je pas ook merken dat je gedachtes veranderen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter