Niemand houdt rekening met mij

20/10/2020

niemand houdt rekening met mij

Niemand houdt rekening met mij is een probleem die voorkomt als we het eng vinden om onze grenzen aan te geven. Doordat we het lastig vinden om onszelf kwetsbaar open te stellen. Of dat we niet weten hoe we dit het beste kunnen communiceren. Mag jij vaak het gevoel hebben, niemand houdt rekening met mij. Dan kan het volgende jou zeker daarbij helpen…

Inhoudsopgave

Niemand houdt rekening met mij als ik erom vraag

Samenwerken met andere mensen blijft altijd erg lastig. Doordat je in een groep steeds de keuzes moeten maken of je voor jezelf kiest of voor de groep. Dit werkt vaak het beste als je een gezond balans weet te houden tussen jezelf en de andere. Door wel positief mee te werken met andere mensen, zonder dat je te ver over je eigen grens heengaat. Vooral op het moment dat je met iemand anders samenwerkt, die alles alleen maar doet om er zelf beter van te worden. Kan je hierdoor snel het gevoel krijgen dat deze geen rekening met jou houdt. Je steeds vaker de gedachte krijgt: Niemand houdt rekening met mij op de manier die ik graag zou willen.

Iedereen kan alleen maar zoveel geven als deze bezit. Dit geeft aan dat als je bijvoorbeeld erg moe bent, je hierdoor te weinig energie voelt om andere mensen te helpen. Terwijl als je juist veel energie voelt, het veel makkelijker wordt om te geven, doordat je nu leeft vanuit overvloed. Dat geeft aan dat op het moment dat niemand rekening met jou houdt, het vaak ontstaat omdat andere dit op dit moment niet kunnen geven. Zou je graag meer geholpen willen worden op je werk, dan kan jouw collega’s je alleen helpen als deze het minder druk heeft dan jij. Zou je bijvoorbeeld meer aandacht willen krijgen van je vrienden. Dan kunnen deze dit alleen geven als ze daar de tijd en energie voor hebben.

Wat je niet hebt, kan je ook niet geven.

Het probleem is dat de meeste mensen het heel lastig vinden om eerlijk aan te geven wat ze nodig hebben. Met dan als tweede probleem dat er vaak de gekke verwachting ontstaat dat de ander wel aanvoelt wat jij nodig hebt. Met als gevolg dat als dit niet gebeurd, we hierdoor erg het gevoel kunnen krijgen dat niemand rekening met jou houdt. Want al helemaal als jij steeds je best doet om rekening te houden met andere mensen, ontstaat er al snel de verwachting dat ander jou op dezelfde manier behandelen. Vooral als dit dan niet gebeurd kunnen we ons erg gaan irriteren aan ander mensen. Terwijl het nooit is vastgesteld dat jij dit van hun nodig hebt. Want zolang je niet duidelijk aangeeft wat jij wilt, kunnen andere mensen ook niet doorhebben wat jouw behoefte is.

Hoe communiceer je het beste wat je nodig hebt

Verkeerde communicatie kan snel ontstaan als jij je grenzen wilt aangeven. Doordat andere mensen dit eerder zien als een aanval, dan als een vraag van jou om hier rekening mee te houden. Zou je bijvoorbeeld steeds vragen aan de ander of deze iets voor jou wilt doen, dan zal dit vaak op het begin nog wel lukken, goede kans dat dit na verloop van tijd steeds minder wordt. De volgende stap is dat je de ander daar opnieuw op aanspreken. Dit wordt vaak al snel als een aanval gezien, doordat ze het idee krijgen dat ze steeds door jou op hun vinger worden getikt dat ze het nooit goed doen. Iedereen doet het liefst wat voor hun goed voelt en bij hun past. Waardoor het helaas kan voorkomen dat ze steeds opnieuw iets doen wat jij niet fijn vindt, het hierdoor voelt alsof ze geen rekening met jou houden.

Hoe meer je van elkaar verschilt in gewoontes, hoe sterker je aan elkaars verschillen gaat storen.

Belangrijk om altijd te realiseren dat de andere mensen niet proberen om vervelend tegen jou te zijn, maar dat deze doen wat goed voor hun voelt. Het dus belangrijk is om een goede oplossing te vinden die voor jullie allebei klopt. Vooral omdat je van andere mensen niet kan verwachten dat ze hun leven compleet veranderen om jou gelukkig te maken. Is het dus veel sterker om juist te kijken jij nodig hebt en wat de behoeftes zijn van een ander. Met deze informatie bepaald wat een goede oplossing zou kunnen die voor jullie allebei werkt. De meeste mensen staan alleen open voor een oplossing die ook voor hun iets oplevert. Belangrijk om te realiseren dat als je steeds opnieuw aan de ander vraagt om rekening met jou te houden, zonder dat dit iets de ander oplevert, dat je hier weinig succes mee zal behalen.

In een gesprek is het belangrijk dat je laat zien dat je de ander begrijpt. Dat je met een oplossing komt waar de ander zich in kan vinden. Waardoor het eerder een oplossing wordt die voor jullie allebei werkt. Dan dat je steeds vraag aan de ander dat deze zich aan jou moet aanpassen, omdat je vindt dat deze te weinig rekening met jou houdt. Er zijn zeker mensen die het geen probleem vinden om meer rekening met jou te houden, zolang dit maar niet ten kosten gaat van hun zelf. Belangrijk om vast te stellen wat het de ander oplevert om geen rekening met jou te houden. In hoeverre de ander het vervelend vindt om dit te moeten veranderen zonder alternatief. De meeste mensen vinden het niet fijn om iets te moeten geven, zonder te ontvangen. Daarom in een gesprek, wat zou jij de ander kunnen geven, zodat deze meer rekening met jou houdt?

Hoe zorg je ervoor dat andere mensen meer rekening met jou houden

Mag je erg veel last ervaren van andere mensen, of heb je juist het gevoel dat niemand vraagt hoe het met jou gaat. Dan is het belangrijk dat je de stap durft te maken om jezelf meer open te stellen over wat jij nodig hebt. Goede kans dat niemand doorheeft wat jij voelt, dat ze ervan uitgaan dat jij nergens last van ervaart. Hoe vanzelfsprekend het ook mag zijn dat je hier last van hebt. Dan is er nog steeds de kans dat de ander dit totaal niet doorheeft, omdat deze het juist heel normaal vindt. De meeste irritatie tussen personen ontstaat omdat je andere ideeën hebt over hoe je met elkaar omgaat.

Mensen kunnen geen rekening met jou houden, als ze niet doorhebben dat jij last van hun ervaart.

Goede kans dat het andere persoon denkt dat jij dezelfde dingen fijn vindt als hij. Zou je bijvoorbeeld een collega hebben die de hele dag op het werk de radio aanhoudt, jij stoort je er ontzettend aan. Dan zal je collega dit niet doorhebben als jij daar niets van zegt, omdat deze er van uit gaat dat jij de muziek van de radio ook leuk vindt. Belangrijk om echt goed te communiceren wat jij nodig hebt. Want zolang je hier niet duidelijk in bent, kan een ander ook geen rekening met jou houden. Natuurlijk bestaat er de kans dat je collega het niet leuk vindt om de radio uit te zetten. Maar wat je wel kan voorstellen is dat deze voortaan met oordoppen naar zijn muziek luistert.

Geeft altijd een goed alternatief die ook tegemoet komt aan de behoefte van een ander. Omdat je anders in een conflict terechtkomt tussen wat jij wilt en wat de ander wilt. Met als gevolg dat er een sterke afstand tussen jullie kan ontstaat, waardoor jullie allebei steeds minder bereidt zijn om je nog aan te passen aan  de ander. Belangrijk om juist een oplossing te vinden die voor jullie allebei goed werkt. Wil je graag dat andere mensen meer rekening houden met jou houden, bedenk dat eerst een goede alternatieve oplossing waar de ander zich in kan vinden, ga dat juist met de ander bespreken. Je zal merken dat het hierdoor veel makkelijker wordt om tot een oplossing te komen waarbij de ander meer rekening met jou houdt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Een grote fout die we snel maken is dat we van andere mensen verwachten dat deze met ons op dezelfde manier omgaan, zoals wij hun behandelen. Waardoor we snel aan de ander kunnen gaan irriteren omdat we steeds niet terugkrijgen wat we geven.
  • De meeste mensen denken snel dat wat zij leuk vinden, dat jij dat ook leuk vindt. Waardoor ze niet kunnen voorstellen dat je daar last van ervaart. Het is belangrijk om jezelf te durven open te stellen over wat jij vervelend vindt. Wat jij niet verteld, kan een ander niet weten.
  • Belangrijk om met een oplossing te komen die voor jullie allebei werkt. Waardoor het voor de ander geen probleem is om zich aan jou aan te passen. Door een alternatief te vinden die voor jullie allebei goed werkt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter