Haatgevoelens verwerken op een manier die werkt

19/10/2020

haatgevoelens verwerken

Haatgevoelens verwerken is zeer moeilijk als deze lang geleden zijn ontstaan. Doordat het oneerlijk voelt wat er is gebeurd, maar we dit niet meer kunnen veranderen. Waardoor je helaas steeds met dit gevoel rondloopt en hier vervelende klachten van kan krijgen. Mag jij je afvragen: Hoe kan ik het beste haatgevoelens verwerken. Dan kan het volgende artikel jou daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Moeite met haatgevoelens verwerken

Helaas kan het voorkomen dat je in het verleden een vervelende gebeurtenis hebt meegemaakt, die ervoor kan zorgen dat je nu in het heden met veel boosheid rondloopt. Doordat je het moeilijk vindt om los te laten wat er in het verleden is gebeurd. Vooral haat is een sterk gevoel die ons leven erg zwaar kan maken. Niet alleen omdat je dan steeds boos voelt op de andere mensen, ook omdat je hierdoor erg negatief over jezelf kan worden. Doordat je bijvoorbeeld nooit goed genoeg voelt, omdat andere mensen je altijd erg negatief naar jou zijn geweest. Waardoor je sterk het gevoel kan krijgen dat je het niet waard bent om van te houden, wat tot een depressie kan leiden. Dit maakt het belangrijk om een goede manier te vinden om je haatgevoelens te verwerken.

Op het moment dat je elke rondloopt met haat in je hart. Zal het hierdoor lastiger worden om nog een verbinding te maken met andere mensen. Doordat je vooral leeft vanuit een sterk boos gevoel, die je op andere mensen projecteert. Met als gevolg dat je snel met andere in conflict kan komen. Of dat je juist heel afstandelijk wordt naar andere mensen, omdat je sterk het gevoel hebt dat je door hun wordt aangevallen. Een nog veel lastiger probleem van haatgevoelens, is dat je jezelf kan kwijtraken in piekergedrag over hoe boos je bent over wat er is gebeurd. Waardoor je erg veel tijd besteed aan negativiteit, wat er tot kan leiden dat je steeds slechter gaat voelen.

Het leven is erg kort, wat maak het helemaal zonde als je de meest tijd besteed aan haat.

Grote probleem met haat is dat je hierdoor mensen gaat aantrekken met dezelfde gevoelens. Zou jij bijvoorbeeld iemand zijn die houdt van klagen, dan trek je andere mensen aan die dit ook leuk vinden. Zodat je samen kan klagen over hoe zwaar jullie het hebben. Terwijl als jij iemand bent die positief staat in het leven. Je hierdoor alleen maar ergert aan andere mensen die klagen, liever juist omgaat met andere mensen die ook positief in het leven staan. Ditzelfde principe met haat, op het moment dat je elke dag met dit gevoel rondloopt, zal je hierdoor andere mensen aantrekken met hetzelfde gevoel. Doordat je bijvoorbeeld snel boos wordt, waardoor je andere mensen aantrekt die ook snel boos worden. Je dus merkt dat je steeds weer opnieuw met andere mensen in conflict komt, terwijl je daar helemaal niet op zit te wachten. Maar het steeds wel vanuit je onbewuste gedrag gebeurt.

Hoe het komt dat we als mens haat voelen

Alle gevoelens hebben een functie. Zo heeft honger de functie dat je goed eet. Vermoeidheid de functie dat je goed uitrust. Je dus ziet dat deze gevoelens bedoelt zijn als signaal om aan te geven wat jij op dit moment nodig hebt om je beter te voelen. Haat is een stuk lastiger, omdat er zoveel verschillende redenen zijn hoe dit gevoel kan ontstaan. In de meeste gevallen heeft er iets in het verleden plaatsgevonden wat voor jou heel pijnlijk was. Tegelijkertijd een sterk gevoel van oneerlijkheid over de situatie. Waardoor we het moeilijk vinden om de ander te vergeven. Dit kan komen doordat de ander geen rekening met jou hield, of dat de ander voor zichzelf koos ten kosten van jou.

De meeste mensen bedoelen het vaak goed, alleen komt dat niet altijd zo over. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je hele strenge ouders had. Die jou op deze manier wilde opvoeden om je het beste te geven. Maar hierdoor helaas jou erg veel pijn deden. Waardoor je een sterk haat naar hun kan voelen over de manier hoe ze met jou zijn omgegaan. Vooral als het niet duidelijk is waarom de ander jou pijn heeft gedaan, ontstaan hierdoor sterke haatgevoelens, die we moeilijk vinden om te verwerken. Als het niet duidelijk is geweest wat de reden is iemand jou pijn heeft gedaan, geven we snel hier een eigen interpretatie aan over waarom dit is gebeurd. Waardoor we al snel met een negatief oordeel komen over hoe verschrikkelijk persoon dit is geweest, die we nooit zouden kunnen vergeven.

Zolang je niet begrijpt waarom de ander jou pijn heeft gedaan, gaan we altijd van het ergste uit.

De functie van haat is veiligheid. Doordat dit gevoel je er continu aan herinnert aan de pijnlijke situatie van vroeger. Zodat je op deze manier dit in het heden kan voorkomen. Met daarbij de functie om voor jezelf op te komen. Door het onrecht wat jou is aangedaan niet de kans te geven om te verdwijnen, voordat het is opgelost. Wat geeft aan dat haat vooral bedoeld is om iets op te lossen wat nog steeds niet gelukt is. Zoals bijvoorbeeld het onrecht te overwinnen wat jou is aangedaan. Helaas is dat niet altijd mogelijk als bijvoorbeeld dit persoon is overleden. Is het juist veel sterker is om te kijken hoe jij het beste dit gevoel kan verwerken, dan dat je dit probeert uit te praten met een ander.

Hoe kan je het beste haatgevoelens verwerken

Haat is een heftige gevoel die moeilijk is te verwerken. Belangrijk om erg veel geduld te hebben met het loslaten van dit gevoel. Vooral omdat we erg de neiging kunnen hebben om achter iedereen aan te rennen die jou iets heeft aangedaan. Helaas dit gevoel versterkt wordt als andere mensen jou niet geven wat je nodig hebt om deze te verwerken. In plaats van bezig te zijn met wat je van de andere wilt krijgen. Is het juist veel sterker om de kracht bij jezelf te vinden om te kijken wat jij de ander zou kunnen geven. Door de ander te vergeven over wat er is gebeurd, dan dat je bezig bent met een excuus te willen krijgen van de ander.

Het is sterke om vanuit jezelf te werken, dan je hele leven te wachten op het initiatief van de ander.

De ander vergeven blijft altijd heel moeilijk, omdat het nooit eerlijk voelt waarom jij iets moet doen wat de ander niet tot bereid lijkt te zijn. Toch juist door zelf het grotere persoon te zijn. Zorg je ervoor dat je jezelf de kans geeft om dit gevoel te verwerken. Door niet meer vanuit haat steeds bezig te zijn met wat jij wil. Juist te werken vanuit je eigen kracht door de ander te vergeven. Door de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen gevoel.

Door de keuze te maken dat dit gevoel niet langer meer de leiding heeft over jouw leven. Het te zien als iets wat in het verleden is gebeurd, dit achter je te laten voor wat het is, ervoor te kiezen dat je niet langer meer deze negatieve bagage met je meedraagt. Door te denken: Ik vergeef de ander en ik laat het los, zodat dit niet langer meer mijn leven beïnvloed. Waardoor je zal merken dat het steeds makkelijker wordt om je haatgevoelens te verwerken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Mensen reageren sterk op andere mensen met hetzelfde gevoel. Zoals bijvoorbeeld dat je jou plezier deelt met andere mensen die dit ook leuk vinden. Het nadeel van haat is dat je hierdoor andere mensen kunt aantrekken die ook veel haat bezitten. Met als nadeel dat je steeds in een conflict kan komen waar je niet op zit te wachten.
  • De meeste mensen hebben goede bedoelingen. Alleen weten ze niet hoe ze het beste met jou kunnen omgaan. Met als gevolg dat andere mensen jou pijn kunnen doen vanuit goede bedoelingen. Dus goed wilt helpen om meer in te leven in de intentie van de ander.
  • Hoe lastig het ook mag zijn. Het blijft uiteindelijk altijd veel sterker om vanuit jezelf te werken, dan dat je op de ander blijft wachten. Door niet te blijven wachten op het excuus van de ander, maar juist te werken vanuit vergeving.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter