Slechte karaktereigenschappen compenseren die stress geven

25/10/2020

slechte eigenschappen compenseren

Slechte karaktereigenschappen compenseren wordt nodig als je steeds opnieuw iets doet wat voor problemen zorgt. Doordat je het waarschijnlijk vroeger hebt aangeleerd omdat het zoveel gaf. Het nu eerder een last is geworden. Dit geeft niet aan dat je er niet compleet mee hoeft te stoppen, maar wel dat het erg helpt om het te compenseren. Waardoor het beter voor jou werkt. Vraag jij je af hoe je slechte karaktereigenschappen kan compenseren die stress geven. Dan kan het volgend hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Slechte eigenschappen compenseren die je niet leuk vindt aan jezelf

Vooral als we met andere mensen samenwerken. Kunnen we erg worden geconfronteerd met onszelf. Doordat deze ons aanspreken op eigenschappen van onszelf die we niet leuk vinden. We hierdoor worden geconfronteerd met iets van onszelf wat we liever niet willen zien. Zou je bijvoorbeeld iemand zijn die last heeft van perfectionisme. En het persoon met wie jij samenwerkt geeft aan hoe ontzettend onnodig hard jij je best doet. Dan kan je hierdoor snel aangevallen voelen, doordat het voelt als kritiek. Stiekem weten we vaak van onszelf wel dat we hier last van hebben. Vinden we het toch belangrijk om deze slechte karaktereigenschappen te compenseren. Door nog wel je werk goed te doen, maar niet jezelf helemaal kapot te maken vanuit perfectionisme.

Andere mensen zijn een spiegel van jouw eigenschappen die je niet altijd even leuk vindt aan jezelf.

Slechte karaktereigenschappen compenseren is zeer moeilijk. Omdat het vaak zo ontzettend persoonlijk voelt. We hierdoor het idee krijgen dat deze eigenschap bij ons hoort als persoon. Wat vaak wordt vergeten is dat we als mens deze aanleren, deze dus ook vervolgens weer kunnen afleren. Zou je bijvoorbeeld als kind hebben geleerd dat je altijd heel sociaal moet gedragen. Dan kan het goed voorkomen dat je nu als volwassen de karaktereigenschap heb eigen gemaakt, om super je best te doen om door iedereen aardig te worden gevonden. Vooral als dit gedrag steeds ten kosten gaat van jezelf, wordt het toch belangrijk om deze karaktereigenschap te compenseren. Door juist vaker voor jezelf te kiezen.

We kunnen onszelf snel kwijtraken in gewoontes. Doordat we het als mens heel fijn vinden om steeds opnieuw hetzelfde te blijven herhalen. Zou jij bijvoorbeeld vaak de neiging hebben om moeilijke gesprekken uit de weg te gaan. Doordat als je aan iemand stoort, je het makkelijker vindt om deze te negeren. Dan dat je deze aanspreekt op zijn gedrag om tot een oplossing te komen. Dan is de kans groot dat je deze karaktereigenschap steeds opnieuw blijft herhalen. Wat er helaas tot kan leiden dat je nooit het problemen met andere mensen oplost. Dus toch goed kan helpen om juist deze karaktereigenschap te gaan compenseren. Door juist wel met andere mensen in gesprek te gaan over wat je niet leuk vindt. Waardoor je eerlijk wordt over wat jij nodig hebt.

Wat maakt een karaktereigenschap slecht

Een karaktereigenschap is pas slecht op het moment dat het jou meer last geeft dan dat het jou iets oplevert. Dit maakt het heel lastig omdat deze je vaak ook veel oplevert. Zou je bijvoorbeeld iemand zijn die snel boos wordt. Dan is het voordeel van deze karaktereigenschap dat je makkelijk voor jezelf durft op te komen. Het nadeel is dat andere mensen eerder bang voor jou worden. Doordat je een agressieve uitstraling kan hebben. Vooral als je toch behoeft hebt aan vriendschap kan dit erg tegen jou werken. Het heeft het dus zeker zin om dit te compenseren, zodat je vriendelijk overkomt.

We ontwikkelen eigenschappen omdat dit ons iets oplevert. We ervaren vervolgens veel last van deze als ze te extreem worden.

Er is niets mis met jezelf te zijn. Als dit ervoor zorgt dat je steeds in problemen komt. Dan is toch belangrijk om te kijken welke karaktereigenschappen voor dit probleem zorgen. Om vervolgens te bepalen wat jij zou kunnen oefenen om je leven makkelijker te maken. Vooral als je bijvoorbeeld een karakter eigenschap hebt het moeilijk maakt om te gaan met andere mensen. Kan het hierdoor lastig worden om een behoefte te vervullen. Zoals vriendschap, liefde en plezier. Het zou zonde zijn als je hier steeds een tekort in voelt. Doordat je een karaktereigenschap hebt die ervoor zorgt dat andere mensen jou liever uit de weggaan.

Er zijn altijd mensen met wie je niets hebt. Er zijn ook zeker mensen met wie je veel raakvlakken voelt. Het hierdoor makkelijk wordt om een goede vriendschap met hun te hebben. Is het dus ook niet altijd nodig om jezelf aan te passen aan andere mensen. Is het eerder belangrijk om juist mensen te zoeken met wie jij het meest hebt. Zelfs dan kan het voorkomen dat er een slechte karaktereigenschap in de weg zit. Waardoor je bijvoorbeeld je relatie gaat saboteren, omdat je het gevoel hebt dat je het niet waard bent. Doordat je bijvoorbeeld de slechte karaktereigenschap kan hebben dat alles precies zo moet gaan zoals jij dat wilt. Waardoor de ander geen vrijheid meer ervaart, hierdoor de relatie beëindigt. Terwijl dit niet had hoeven gebeuren als je jouw karaktereigenschap had gecompenseerd, door minder streng te zijn.

Hoe kan je het beste slechte karaktereigenschappen compenseren

Ervaar jij veel last van een karaktereigenschap die steeds zorgt voor problemen. Vindt je het lastig om dit te veranderen. Doordat het sterk voelt alsof deze eigenschap is wie jij echt bent. Daardoor onmogelijk voelt om deze te veranderen. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jij zou kunnen doen om dit te compenseren. Dit betekend dat je niet meteen helemaal hiermee hoeft te stoppen. Maar dat je dit minder extreem doet. Zoals bijvoorbeeld dat je minder snel boos wordt. Als dit steeds voor problemen zorgde.

Hoe raar het ook voelt. Als je ergens last van hebt is het vaak sterker om het tegenovergestelde te doen van wat je gewend bent.

Het is belangrijk dat je jezelf kan zijn op een manier die jou het meest gelukkig maakt. Juist als je karaktereigenschappen hebt ontwikkeld die jou hierin de weg staan. Kan dit voor een lange tijd voor problemen zorgen. Doordat je bijvoorbeeld de eigenschap hebt ontwikkeld om je altijd voor andere mensen te verstoppen. Doordat je vroeger vaak bent afgewezen. Je hierdoor het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen. Vooral als dit ervoor zorgt dat je moeite krijgt om goed met andere mensen om te gaan. Wordt het toch belangrijk om te gaan kijken hoe je dit het beste kan compenseren.

Slechte karaktereigenschappen compenseren begint altijd bij eerst waar te nemen wat er nu niet lekker loopt. Met als volgende stap voor jezelf te bepalen wat het tegenovergestelde zou kunnen zijn. Om vervolgens voor jezelf te oefenen dit voortaan vaker te doen. Natuurlijk zal dit op het begin erg raar voelen. Omdat je altijd gewend bent geweest om het anders te doen. En toch als je dit voor een lange tijd blijft doen. Zal je zien dat het hierdoor steeds makkelijker wordt. Dat het is gelukt om een slechte karaktereigenschap van jezelf te compenseren.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Er is niet mis met jezelf te zijn. Maar soms zijn er wel eigenschappen die ons in de weg zitten, doordat deze steeds extremer worden. Is het waardevol om te kijken hoe je deze kan verminderen door ze te compenseren. Door eerlijk met jezelf te worden dat deze eigenschap je in de weg ligt.
  • Er zullen altijd mensen zijn met wie jij niets hebt en mensen met wie je wel veel raakvlakken hebt. Dit maakt het sterker om te kijken met wie je een verbinding voelt. Dan dat jezelf gaat compenseren. Tenzij het echt een eigenschap is die juist in de weg staat met de mensen met wie je een sterke verbinding voelt. Belangrijk is voor jezelf om te bepalen hoe dat komt.
  • Goede kans dat je een slechte eigenschap het ontwikkeld die vroeger wel goed voor jou werkte. Die nu zo extreem is geworden, dat het eerder problemen geeft. Het dus niet nodig is om compleet te stoppen, maar juist deze weer naar normaal te krijgen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter