Continu gespannen gevoel door stress

25/10/2020

continu gespannen gevoel

Continu gespannen gevoel ontstaat als we vastzitten in een situatie waar we niet mee kunnen stoppen. Met als gevolg dat we ons continu gespannen voelen om zo goed mogelijk te kunnen concentreren op wat we doen. Het nadeel hiervan is dat dit op het langere termijn erg vermoeiend kan worden en zorgt voor vervelende klachten. Heb jij steeds last van continu gespannen gevoelens. Dan kan het volgende jou hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Continu gespannen gevoel door een stressvolle situatie

Het is niet erg als je voor een korte tijd spanning ervaart. Doordat dit ervoor zorgt dat je beter kan concentreren. Het is niet de bedoeling dat je dit voor een lange tijd blijft doen. Met als gevolg dat hierdoor klachten kan krijgen door de continue gespannen gevoelens. Waardoor je steeds meer slecht en moe begint te voelen. Dit komt doordat je meer energie uitgeeft dan dat je binnenkrijgt. Vooral als je door continue gespannen gevoelens niet meer goed kan slapen. Waardoor je niet meer de nodig rust krijgt om goed te kunnen functioneren. Dit maakt het belangrijk om het probleem van continu gespannen gevoelens bij jezelf te doorbreken.

Spanning geeft aan dat je meer alert voelt dan normaal. Dit verdwijnt niet totdat de oorzaak is verdwenen.

Het grootste nadeel is dat je erg gewend kan raken aan deze continu gespannen gevoelens. Waardoor je steeds meer het idee krijgt dat je niet meer zonder deze kan. Want wat er bijvoorbeeld snel gebeurd is dat je erg moe voelt. Maar je toch een drukke baan hebt, waardoor je de spanning nodig hebt om door te blijven gaan. Vooral als we het resultaat belangrijker vinden dan onze gezondheid. Gaan we eerder denken in mogelijkheden over hoe we het beste langer kunnen door blijven gaan. Dan dat we bedenken wat we nodig hebben om ons beter te voelen. Vooral spanning kan je er goed helpen om actief te blijven als je slecht voelt. Het nadeel hiervan is dat jezelf hiermee kapot maakt.

Stoppen met continu gespannen te voelen is zeer moeilijk. Dit probleem ontstaat doordat je niet weet hoe je dit kan veranderen. Of dat je het wel weet, maar je wilt het niet veranderen omdat het je zoveel geeft. Vaak blijven we juist zitten met een probleem omdat het tegelijkertijd zoveel oplevert. Juist doordat je dit niet wilt opgeven, hou jezelf hierdoor tegen om van je spanning af te komen. Dit maakt het interessant om voor jezelf te kijken wat nu precies de reden is dat je gespannen voelt. Maar nog belangrijker, wat nu precies de reden is dat je deze niet kan loslaten.

Hoe het komt dat je continu gespannen voelt

Als we naar dieren kijken dan leven deze vooral vanuit hun gevoel. Je dus ziet dat bijvoorbeeld wanneer een kat een andere kat tegenkomt en ze elkaar niet kennen. Deze meteen hun haar opsteken vanuit spanning. Dit geeft aan dat ze beide spanning voelen omdat ze elkaar niet kennen en hierdoor niet weten waar ze met elkaar aan toe zijn. Wanneer dit moment voorbij is, ze vervolgens weglopen, is de spanning meteen verdwenen. Je dus ziet dat bij dieren spanning nooit lang standhoudt. Tenzij het huisdieren zijn die continu spanning ervaren van hun eigenaar. De reden dat we als mens voor een lange tijd spanning kunnen ervaren. Komt omdat we kunnen denken in de toekomst en het verleden. Hierdoor gespannen kunnen raken van onze gedachtes over wat er nog gaat komen, of over wat er is gebeurd. Terwijl er op dit moment helemaal niets aan de hand is. Dus ook geen reden is om gespannen te raken.

Continu gedachtes over wat er mis kan gaan, zorgt voor continue spanning. Kan het dus goed helpen om hier minder over na te denken.

Spanning is bedoelt om meteen te kunnen reageren op een gevaarlijk situatie. Heeft dus ook zeker een sterke verbinding met angst. Bij angst ben je vooral bang voor wat er gaat gebeuren. Terwijl je bij spanning jezelf eerder klaar maakt om snel te reageren. Want wat je lichaam namelijk doet tijdens spanning is je spieren onder spanning te zetten. Zodat deze actief worden gemaakt om sneller en beter te kunnen bewegen. Het nadeel is dat als dit niet stopt, je lichaam hierdoor helemaal vast kan komen te zitten. Je dus bijvoorbeeld veel last kan ervaren van buikpijn, doordat je buikspieren continu aanspant. Of dat je continu last ervaart van hoofdpijn, doordat je steeds je hoofdspieren aanspant.

De meeste klachten door spanning ontstaan doordat je te lang bepaalde spieren onder spanning hebt gezet. Waardoor deze pijn gaan doen en je steeds meer vermoeid raakt. Het is nooit de bedoeling dat je te lang spanning ervaart. Maar doordat we als mens zo anders leven dan de meeste dieren. Terwijl we wel gebruik maken van hetzelfde systeem. Zorgt dit bij ons als mens voor veel problemen. Een dier zal zich nooit zorgen maken of deze de deadline wel gaat halen. Of dat deze zich steeds zorgen maakt over wat deze fout heeft gedaan in het verleden. Juist door voor jezelf door te krijgen hoe je als mens het beste met jouw gedachtes over het verleden of de toekomst kan omgaan. Geef jezelf de kans om je continu spanning te doorbreken.

Dit kan je het beste doen bij continu gespannen gevoelens

Ervaar jij last van continu gespannen gevoelens. Waardoor je steeds meer last krijgt van spanningsklachten. Zoals hoofdpijn of buikpijn en andere symptomen. Dan is belangrijk om van jezelf door te hebben. Dat je al veel te ver bent doorgegaan met spanning. Er is niets mis met spanning voor een korte periode, hoe langer dit doorgaat, hoe schadelijker het wordt. Met als nadeel dat je zelfs verslaaft aan dit gevoel kan worden. Doordat dit gevoel nog het enigste is wat jouw energie geeft om door te blijven gaan. Dit gebeurd vooral als we het resultaat belangrijker vinden dan onze gezondheid. Goede eerste stap is om voor jezelf te kijken in hoeverre het nu waard is om elke dag zoveel spanning te voelen. Dat het toch tijd wordt om deze te gaan veranderen.

Zolang je de voordelen belangrijker vindt dan de nadelen. Zal je nooit stoppen met wat jou spanning geeft.

Natuurlijk vindt niemand het leuk om je continu gespannen te voelen. Maar we blijven vaak iets doen wat we niet leuk vinden omdat het zoveel oplevert. Juist door te bedenken wat het jou oplevert, tegenover de last die je hiervan ervaart. Komt je vaak tot het besef dat de voordelen het niet waard zijn in vergelijking met de nadelen. Waardoor je de eerste stap maakt om dit te gaan veranderen. Zolang jezelf tegenhoudt omdat het zoveel oplevert. Zal het hierdoor nooit lukken om van de spanning af te komen. De eerste stap is te realiseren dat dit het niet waard is. Dat je er klaar voor bent om dit te gaan veranderen.

De beste manier om van spanning af te komen is door meer rust te nemen en beter voor jezelf te zorgen. De reden dat dit vaak niet lukt, komt omdat er zoveel in ons leven afspeelt waar we verantwoordelijk voor voelen. Waar we niet meer mee kunnen stoppen. Juist door deze te zien als de voordelen van spanning die het niet meer waard zijn. Geef jezelf de kans om van je continu spanning af te komen. Door een beslissing te nemen wat nu echt belangrijk is  en met wat je kan stoppen. Door te bepalen wat nu echt de hoogste prioriteit heeft en alleen aan deze tijd te besteden. Waardoor je zal zien dat je hierdoor meer tijd voor jezelf vrijmaakt om beter voor jezelf te zorgen. Waardoor de continu gespannen gevoelen steeds meer zullen verdwijnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dat we vaak ergens continu last van blijven ervaren, komt doordat het ons ook veel oplevert. Dit zorgt ervoor dat we nooit de motivatie voelen om dit te veranderen. Waardoor het probleem steeds erger wordt. Dus toch beter is om op tijd door te krijgen dat je dit toch echt moet gaan veranderen.
  • Spanning is bedoelt om je voor een korte tijd beter te kunnen concentreren op wat er gebeurd. Om op deze manier sneller te kunnen reageren op een gevaarlijk situatie. Het is juist dat als dit gevoel te lang aanwezig is, dat dit tegen jou gaat werken, waardoor het een last begint te worden.
  • Uiteindelijk werkt rust nemen het beste tegen spanning. Maar doen we dit vaak niet omdat we te veel verantwoordelijkheden hebben. Het dus goed wilt helpen om voor jezelf te bedenken wat nu echt belangrijk is en wat niet. Waardoor je meer tijd voor jezelf kan vrij maken om tot rust te komen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter