Ik voel me zo moedeloos door een stressvolle situatie

26/10/2020

ik voel me zo moedeloos

Ik voel me zo moedeloos is een gevoel die ontstaat op het moment dat je vastzit in een vervelende situatie. Je op het begin nog wel de hoop ervaart dat het goed gaat komen. Maar hoe langer iets duurt, hoe sterk je aan hieraan gaat twijfelen. Waardoor je na verloop van tijd de moed opgeeft. Ervaar jij het probleem, ik voel me zo moedeloos en wat kan ik daar het beste tegen doen. Dan kan het volgende daar goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me zo moedeloos door stress

Het kan goed voorkomen dat als je steeds je best doet om iets te bereiken, maar dit helaas niet lukt, dat je hierdoor moedeloos begint te voelen. Dit gevoel geeft aan dat je de moed opgeeft dat het ooit gaat lukken. Dit kan heel vervelend zijn als je wel last hebt van een probleem die hierdoor niet weggaat. Vooral als dit continue stress geeft is het toch belangrijk om je moed terug te vinden. Omdat je anders na verloop van tijd terecht kan komen in een burn-out. Dit kan nog vrij lastig zijn om op te lossen omdat het probleem, ik voel me zo moedeloos, door zoveel verschillende oorzaken kan ontstaan.

Hoe langer het steeds niet lukt om iets te bereiken. Hoe meer je de moed begint op te geven.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je eigen bedrijf bent begonnen. Maar dat het steeds niet lukt om hier een succes van te maken. Dit is zeer pijnlijk als dit wel is begonnen vanuit je eigen passie. Je het dus leuk vindt om van je hobby je werk te maken. Op het begin zijn we dan nog best optimistisch over onze kansen dat het gaat lukken. Hoe meer tegenslagen je hebt, hoe sterker je aan jezelf begint te twijfelen. Want twijfel is het begin van moedeloos. Doordat steeds meer jouw sterke overtuiging dat het gaat lukken, kapot wordt gemaakt. Tot op het punt dat we nog maar weinig vertrouwen hebben dat het ooit gaat lukken. De tweede stap naar het gevoel van moedeloos is een tekort aan zelfvertrouwen. Waardoor je niet meer de motivatie voelt om door te gaan.

Een andere mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld een ernstige ziekte hebt gekregen. Waarbij je op het begin nog optimistisch probeert te blijven dat het goed komt. Hoe meer negatieve berichten je krijgt van de dokter. Hoe meer je de moed begint te verliezen dat het ooit goed gaat komen. Je dus ziet dat je de moed begint op te geven doordat je steeds opnieuw wordt negatief bevestigt dat het steeds slechter gaat. Op het begin ervaren we nog veel kracht vanuit hoop. Doordat je wel bewust van bent dat je een vervelende ziekte hebt. Maar je tegelijkertijd de hoop bewaart dat dit goed komt. Die je vervolgens de kracht geeft om beter en positiever met de situatie om te gaan. Vooral als jouw hoop begint te verdwijnen doordat je de moed opgeeft. Ervaar je de situatie vaak nog zwaarder dan het hiervoor.

Wat is nu precies moedeloos en wat geeft dit aan

Moedeloos is het tegenovergestelde van moed. En moed geeft aan dat je iets durft te doen waar je bang voor bent. Dit geeft aan dat op het moment dat jij je moedeloos begint te voelen. Dat er eerst een periode heeft plaatsgevonden waar je wel veel moed ervoer. Iets kan pas verdwijnen als het er hiervoor was geweest. Zou je nooit moed het hebben gevoeld, dan kan je hier ook geen tekort in voelen. Dit maakt het waardevol om voor jezelf te kijken wat jij kan doen om je moed terug te vinden. Door eerst te bepalen waar je angst voor ervaart. Waar je vervolgens de moed voor hebt gevonden om dit te overwinnen. Dit kan nog vrij lastig zijn omdat je niet altijd bang voelt voor het probleem. Doordat je bijvoorbeeld ook de moed kan opgeven omdat je erg moe voelt. Daardoor niet meer de energie ervaart om door te blijven gaan.

Je kan je niet moedeloos voelen als je niet eerst deze moed hebt gevoelt. Iets kan je niet worden afgenomen als je het niet eerst had.

Het gevoel van moedeloos kan alleen ontstaan als het voldoet aan de volgende factoren. Dit is dat er een probleem afspeelt die je leven erg zwaar maakt. Dat je een oplossing hebt bedacht die je eng vindt. Dat je vervolgens de moed hebt gevonden om dit toch te gaan doen. Omdat je het belangrijk vindt om van het probleem af te komen. Dat het werken aan het probleem op het begin nog redelijk verliep. Maar je na verloop van tijd te weinig resultaat ziet. Waardoor je bij jezelf begint af te vragen of het nog wel zin heeft om door te gaan. Vooral als je aan de oplossing begint te twijfelen. Begin je hierdoor steeds meer de moed op te geven of dit nog wel zin heeft. Waardoor de kans groot wordt dat je stopt.

Vooral bij stress kan dit tegen jou werken. Zou je bijvoorbeeld een deadline hebben voor een belangrijk examen, die je absoluut wilt halen. Je hebt al veel geleerd voor het examen. Maar dit is nog steeds niet voldoende. Het examen begint steeds dichterbij te komen. Dan is de kans groot dat je steeds meer de moed begint te verliezen dat je deze gaat halen. Waardoor je de motivatie kwijtraakt om te leren. Vanuit de gedachte dat het toch geen zin heeft. Vooral als je steeds gespannen voelt om dit examen te halen, terwijl je tegelijkertijd de moed opgeeft dat het goed komt. Zorgt dit voor veel stress, doordat je steeds heen weer geslingerd over hoe je nu verder wilt gaan. Vooral als deze paniek steeds erger wordt, kan je jezelf helemaal gek maken door stress.

Dit kan je het beste doen als je moedeloos voelt

Mag jij veel last hebben van het gevoel dat je moedeloos voelt in een vervelend situatie. Doordat je al veel hebt geprobeerd om verder te komen, dit steeds niets lijkt te helpen. Of is het juist zo dat er iets onverwachts in jouw leven is verandert, waarbij je op het begin nog wel de hoop ervoer dat dit goed kwam. Je nu steeds meer begint te merken dat je de hoop begint op te geven. Dan is belangrijk om eerst aan je zelftwijfel te werken. Het gevoel van moedeloos ontstaat doordat je niet de moed ervaart om door te blijven gaan. Moed wordt vooral versterkt als je duidelijk voor jezelf hebt neergezet wat jij gaat doen om de situatie op te lossen. Zolang je sterk in jezelf blijft geloven, dat wat jij nu doet, er uiteindelijk voor zorgt dat je doel bereikt. Versterkt dit je doorzettingsvermogen.

Hoe sterker je in jezelf gelooft. Hoe sterk je de moed bewaart dat alles goed gaat komen.

De reden dat we de moed opgeven. Komt doordat het te lang duurt, hierdoor onze wilskracht opraakt. Dit zorgt ervoor dat we aan onszelf gaan twijfelen, doordat we niet meer de kracht voelen om door te blijven gaan. Hierdoor onszelf steeds meer afvragen of we niet beter kunnen stoppen. Juist door jezelf hierop te betrappen dat je dit denkt. Voor jezelf de keuze te maken om niet met deze gedachtes mee te gaan. Door een sterk zin voor jezelf te bedenken die kracht geeft. Hou je hierdoor vast aan je moed. Door bijvoorbeeld de volgende zin te bedenken: Als ik elke dag leer voor het examen, zorgt dit ervoor dat ik het examen zeker haal. Waardoor je niet de moed opgeeft en stopt met leren.

Dit betekend niet dat jezelf helemaal kapot moet werken vanuit wilskracht om je doel te behalen. Dat je juist voor jezelf een goed plan bedenkt wat jij elke dag kan doen. En ook goed haalbaar is om elke dag te blijven doen. Om vervolgens dit te gebruiken om je moed te bewaren. Door elke keer dat je twijfelt, jezelf eraan te herinneren dat je elke dag goed bezig bent geweest. Dit uiteindelijk voor zorgt dat je van het probleem afkomt. Door dit in een sterke zin samen te vatten, het steeds als bewijs te gebruiken dat er geen reden is om de hoop op te geven. Hierdoor zal zien dat als je maar lang genoeg door blijft gaan. Je uiteindelijk altijd verder komt dan als niet niets doet. Je dus ziet dat je vooral je moed terugvindt door het zelfvertrouwen die je krijgt als je elke dag mooie stappen blijft maken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het tegenovergestelde van moedeloos is moed. Dit geeft aan dat er ooit een moment is geweest dat je wel moed ervoer, maar dat deze nu is verdwenen. Dit is belangrijk omdat het aangeeft dat je dus wel moed hebt. Je moet deze alleen weer terugvinden.
  • Vaak geven we de moed op omdat we niet het resultaat zien waar we op hoopte. Vaak op het begin ervaren we nog hoop dat het goed komt. Hoe langer het niet lukt, hoe sneller je de moed opgeeft. Dit maakt het belangrijk om je niet bezig te houden met tijd die je al aan het probleem hebt besteed. Vooral elke dag te zien als een stap vooruit.
  • Zelftwijfel is het begin van moedeloos. Hoe meer je twijfelt aan jezelf of alles wat jij doet wel zin heeft, hoe meer je de moed opgeeft dat het goed komt. Om deze reden wilt het goed helpen om juist een sterke zin voor jezelf te bedenken die je twijfel overwint.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter