De weg kwijt in het leven door stress

27/10/2020

weg kwijt in het leven

Weg kwijt in het leven is een probleem die ontstaat op het moment dat niets verloopt zoals jij dat wilt. Doordat je steeds vast komt te zitten in een probleem. Of dat jouw plan over hoe jouw toekomst eruit zou moeten zien compleet fout gaat. Waardoor we gaan twijfelen hoe we nu verder moeten met ons leven. Ben jij de weg kwijt in het leven. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

De weg kwijt in het leven door vervelende problemen

De meeste mensen vinden het fijn om een duidelijk plan te hebben over welke richting ze op willen gaan in het leven. Door bijvoorbeeld te bedenken welke richting je opgaat in je carrière of met je relatie. Door samen met je partner plannen te bedenken over waar jullie willen wonen, hoeveel kinderen, van welk inkomen jullie elke maand gaan leven. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij je van tevoren hebt bedacht welke richting je op wilt gaan in je leven. Met als gevolg dat als dit niet lukt. We hierdoor helemaal de weg kwijtraken in ons leven. Doordat niets meer gaat zoals we dat gehoopt hadden.

Alle wegen leiden naar Rome. Dus je ben nooit echt de weg kwijt.

Het feit dat je de weg kwijt bent in het leven geeft aan dat je hiervoor wel een duidelijk weg voor jezelf had vastgesteld. Door een duidelijk plan voor jezelf te bedenken wat jij wilt bereiken. Dit absoluut moet gebeuren om je gelukkig te voelen. Met als gevolg dat als dit niet lukt, we erg in paniek kunnen raken. Vooral als je in paniek raakt kan je hierdoor veel stress ervaren. Doordat je continue onzeker voelt of alles nog wel goed komt. Vooral als je jouw plan als de enige mogelijkheid ziet om gelukkig te worden. Kunnen we hierdoor veel angst ervaren over het feit dat dit jou wordt afgenomen.

Vooral als alles fout gaat, gaan we het steeds meer opgeven. Waardoor eerder toegeven aan slechte gewoontes. Zoals verslavingen en onverstandige keuzes waar je later spijt van krijgt. Waardoor het goed kan voorkomen dat het leven steeds slechter begint te worden. Het probleem is vaak dat als jij denkt dat je weinig waard bent, dan ga je ook veel minder je best doen om goed voor jezelf te zorgen. Vooral als je de weg kwijt bent in het leven, kan het hierdoor goed voorkomen dat je steeds opnieuw fouten keuzes maakt. Je hierdoor het leven begint te zien als een grote puinhoop die nooit meer goed komt.

De verschillende niveaus van de weg kwijt in het leven

Je kan heel erg de weg kwijt zijn in het leven, waarbij alles zo erg is geworden dat je geen uitkomt meer ziet. Of is het mogelijk dat je juist tijdelijk de weg kwijt bent over hoe jij verder wilt gaan. Doordat je bijvoorbeeld hebt aangemeld voor studie waarvoor jij bent afgewezen. Hierdoor niet meer weet hoe je verder moet, omdat je ervan uitging dat je werd aangenomen. Vooral als het leven niet loopt zoals je dat had verwacht. Kunnen we hierdoor op een punt terechtkomen dat je niet meer weten hoe je verder moet. Doordat het tijd wordt om een ander alternatief plan te bedenken. Je geen idee hebt over wat je nog meer wilt doen, omdat je al je hoop op deze studie had geplaatst.

Je bent pas de weg kwijt als je hebt besloten dat er maar een weg is die jij wilt bewandelen. Doordat je steeds zoekt naar deze weg, in plaats van dat je kijkt naar welke weg voor je ligt.

In de meeste gevallen als we even kort de weg kwijt zijn, komen we hier na verloop wel weer uit. Doordat hoe meer onderzoek je doet naar andere mogelijkheden, hoe meer je op andere mogelijkheden terechtkomt die jou ook gelukkig zouden kunnen maken. Het wordt pas een probleem als je echt jezelf helemaal kwijt bent geraakt. Doordat alles zo erg mis is gegaan, dat je hierdoor niet meer weet hoe jezelf nog moet oppakken. Vaak hoe meer fouten keuzes je maakt, hoe erger het wordt. Tot op het punt dat je meer bezig bent met de fouten die je hebt gemaakt te herstellen. Dan dat je bezig bent met welke richting je op wilt gaan in de toekomst.

Stress ontstaat als je het gevoel hebt dat je geen keuze hebt over welke richting je leven opgaat. Doordat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je vastzit in je baan, of in een slechte relatie, of andere vervelende situaties die je niet kan oplossen. Vooral als je in grote mate de weg kwijt bent in je leven, wordt het hierdoor onmogelijk om nog keuzes te maken. Omdat je niet meer weet wat je wilt en dus ook geen plan meer hebt om uit de problemen te komen. Vooral als je sterk het gevoel hebt dat je vastzit met een probleem zorgt dit voor veel stress. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te ontdekken hoe jij de weg weer terugvindt.

Hoe vindt je het beste de weg terug in het leven

Mag jij helemaal de weg kwijt zijn in het leven en geen idee hebben over hoe je nu verder moet. Doordat niets verloopt zoals jij dat wilt. Of dat alles zo fout is gegaan, dat je hierdoor niet meer weet hoe je dit moet oplossen. Dan is belangrijk om als eerste stap te kijken naar je instelling. Vooral als alles fout gaat verandert je positieve instelling snel naar negatief. Op het begin ervaren we vaak nog de positieve instelling dat alles goed komt. Als dit niet lukt kan je na verloop van tijd steeds pessimistischer worden. Met als gevolg dat je niet meer de motivatie voelt om te werken aan de oplossing. De oplossing is er altijd, je hebt hem alleen nog niet gevonden, waardoor het lijkt alsof deze er niet is.

We denken vaak dat de oplossing niet bestaat, terwijl deze er wel degelijk is. Doordat we hebben besloten om niet meer naar deze te zoeken.

Hoe slecht jouw leven op dit moment ook mag zijn. Elke dag dat jij werkt aan de oplossing, zorgt dit ervoor dat je een kleine stap verder bent gekomen. Dit principe zie je bijvoorbeeld mooi bij piano spelen. Als jij elke dag een klein beetje oefent, word je na een paar jaar goed in piano spelen. De enige reden dat je dit niet bereikt, komt doordat je het te vroeg hebt opgegeven. Dit principe is ook erg belangrijk als je de weg kwijt bent geraakt. Als je niet meer weet welke richting jij op wilt gaan. Zorgt dit ervoor dat je ook geen stappen meer maakt waarmee je vooruit komt.

Juist door je instelling te veranderen, te gaan denken in mogelijkheden, zorg je ervoor dat je verder komt. De beste manier van de weg terugvinden is door te gaan denken in alternatieve mogelijkheden. Waarbij je vanzelf op een mogelijkheid terechtkomt die goed werkt. Dit kan alleen ontstaan als je een positieve instelling behoudt, waarbij je denkt in mogelijkheden, in plaats van problemen. Hoe sterker je bedenkt hoe zwaar het probleem is en dat je hier nooit uit zal komen. Hoe lastiger je het jezelf maakt om de weg terug te vinden. Juist door op een andere manier naar het probleem te kijken, zal je zien dat je de weg vanzelf terugvindt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Je kan alleen de weg kwijt zijn als je eerst voor jezelf een weg had bedacht die jij wilde bewandelen. Dit geeft aan dat we snel de weg kwijtraken als alles niet loopt zoals wij dat hadden verwachten. Dit maakt het belangrijk om jezelf flexibeler op te stellen, door je verwachtingen los te laten, open te staan voor nieuwe mogelijkheden.
  • Stress ontstaat vaak doordat je het gevoel hebt dat je vastzit in het leven. Vooral als je de weg kwijt bent kan dit ervoor zorgen dat je vast komt te zitten. Dit maakt het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te gaan doen. Omdat er anders de mogelijkheid bestaat dat je in een burn-out terechtkomt.
  • De beste manier om de weg terug te vinden is door je instelling te veranderen. Zolang je met een negatieve instelling redenen bedenkt waarom alles geen zin heeft. Zal je nooit mogelijkheid bedenken die jou kan helpen om de weg terug te vinden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter