Hoe vergeef je iemand die je gekwetst heeft is een lastig probleem als het steeds maar niet lukt om het los te laten. Doordat je vaak niet begrepen voelt door de ander waardoor je steeds boos blijft. Het hierdoor helaas kan voorkomen dat je voor een lange tijd met dit vervelende gevoel blijft zitten. Vraag jij je af, hoe vergeef je iemand die je gekwetst heeft. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…
Inhoudsopgave
- Hoe vergeef je iemand die jou gekwetst heeft in het verleden
- Hoe werkt vergeving en wat maakt dit zo belangrijk
- Hoe kan je iemand het beste vergeven die jou gekwetst heeft
- Belangrijkste tips van dit artikel
Hoe vergeef je iemand die jou gekwetst heeft in het verleden
Het blijft altijd vervelend als iemand jou kritiek geeft. Zelfs als dit is bedoelt als positieve feedback, vinden we het nog steeds moeilijk om dit niet persoonlijk te nemen. Waardoor je al snel gekwetst voelt door de mening van de ander. In de meeste gevallen zijn andere mensen er niet op uit om jou pijn te doen. Maar gebeurt dit toch omdat ze een keuze hebben gemaakt die voor hun het beste uitkomt. Hierbij zijn vergeten om rekening met jou te houden. Doordat bijvoorbeeld je partner heeft bedacht om alleen op vakantie te gaan. Terwijl jij stiekem graag mee had gewild, je hierdoor gekwetst voelt omdat deze niet aan jou had gedacht.
Wat jij normaal vindt kan door een ander als heel kwetsend worden ervaren.
Het probleem hoe vergeef je iemand die je gekwetst heeft maken we vaak lastiger dan nodig is. Doordat het kan voorkomen dat een andere persoon iets doet wat niet verkeerd is bedoeld. Maar we hier toch sterk op reageren, door bijvoorbeeld heel boos te worden. Als mens hebben we de neiging om het gedrag van een ander veel persoonlijker te nemen dan hoe het is bedoelt. Zo kan bijvoorbeeld de buurman zijn fiets in jouw tuin hebben neergezet omdat hij geen plek kon vinden en hier verder niets verkeerd mee bedoelt. Terwijl je het zelf als een directe aanval ziet. Doordat iemand ongevraagd iets doet wat jij niet leuk vindt. Je hierdoor niet gerespecteerd voelt door de ander.
Het gevoel van dat je gekwetst wordt geeft aan dat de ander iets doet wat jij pijnlijk vindt. Het probleem is dat dit erg per persoon kan verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand het helemaal niet erg vindt als je iets ongevraagd doet, terwijl een ander dit juist als heel vervelend ervaart. Als mens zijn we niet telepathisch, zijn we dus niet in staat om in het hoofd te kijken van een ander. Waardoor we al snel zelf een conclusie maken over wat de ander wel of niet fijn vindt.
Het is vooral als jij denkt dat de andere daar geen problemen mee heeft. Terwijl de ander dit wel degelijk niet fijn vindt. Kan het hierdoor voorkomen dat je iets doet waardoor de ander zich gekwetst voelt. Je hebt dit niet door omdat je dacht dat de ander hier geen problemen mee had. Dit geeft aan dat de meeste mensen die jou kwetsen, ervan uitgaan dat je het voor jou geen probleem is. Waardoor ze ook niet doorhebben dat ze jou gekwetst hebben.
Hoe werkt vergeving en wat maakt dit zo belangrijk
Vergeving is het verwerken van de pijn die een ander jou heeft aangedaan. Dit geeft aan dat op het moment dat jij gekwetst wordt dat er een gevoel van pijn ontstaat. Deze kan je voor een lange tijd met je meedragen als het niet lukt om de ander te vergeven. Dit komt vooral doordat we steeds wachten totdat de ander iets gedaan heeft waardoor je het kan loslaten. Waardoor we vaak dit proberen op te lossen door met de ander te gaan praten. Als dit een goed gesprek is geweest die leidt tot meer begrip, kan dit zeker helpen met het loslaten van de pijn. In veel gevallen is dit niet mogelijk. Doordat iemand is overleden, het is te lang geleden gebeurd, of jullie begrijpen elkaar totaal niet.
Vergeven is niet begrepen worden door een ander. Maar is het accepteren en het loslaten over wat er is gebeurd.
Vooral als je elkaar niet begrijp wordt het lastig om tot een oplossing te komen. Want wat je eigenlijk vraag aan de ander is begrip. Je dus vooral wilt begrepen worden in jouw standpunt. Dit wordt lastig als jullie allebei een totaal andere mening hebt. Vervolgens in discussie gaat over wie gelijk heeft, waarbij beide partijen alleen nog maar bezig zijn met het argument te willen winnen. Zolang de ander bezig is met willen winnen, zal deze nooit het begrip naar jou tonen dat je gekwetst voelt. Met als gevolg dat het hierdoor lastig wordt om de ander te vergeven.
Vooral als het niet lukt om van de ander te krijgen wat jij nodig hebt om deze te vergeven. Is het belangrijk om een volgende stap te maken. Als je dit niet doet dan is de kans groot dat je de rest van je leven met deze pijn blijft rondlopen. Doordat het een blijvend trauma is geworden waar je elke dag last van ervaart. Dit betekend dat je een ander manier zal moeten vinden om de ander te vergeven. Niet voor het welzijn voor het ander persoon, maar vooral voor je eigen rust. Dit is zeer moeilijk omdat het zo oneerlijk kan voelen dat je de ander moet vergeven, terwijl de ander daar niets voor heeft gedaan. Dus voelt alsof je iets moet loslaten wat nog niet is opgelost.
Hoe kan je iemand het beste vergeven die jou gekwetst heeft
Mag het zo zijn dat iemand jou het in verleden ontzettend heeft gekwetst. Het lukt steeds maar niet om dit persoon te vergeven. Doordat je al zoveel hebt geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Dan is het belangrijk om als eerste stap een onderscheid te maken tussen het gedrag van de ander en de pijn die jij vervolgens hierdoor voelt.
Dit zie mooi terug in het volgende verhaal. Er ooit was een prins die door de tuin liep en opeens werd geraakt door een pijl. Vol woede rende hij naar de richting van waar de pijl was afgeschoten, maar kon niemand vinden. Na lang zoeken vond hij eindelijk de jager die deze pijl had afgeschoten. Deze viel op zijn knieën en bood zijn excuus aan. De prins vergaf hem en stelde hem gerust. Vervolgens vroeg de jager: Zou u niet iets aan die pijl gaan doen, u ziet er lijkbleek uit. Waardoor de prins realiseerde dat hij het afgelopen half uur met een bloeden been door het bos heeft gerend. Terwijl het veel beter was geweest om juist zijn tijd te besteden om deze wond te behandelen.
Het niet het gedrag van de ander waar je last van ervaart. Maar de pijn die jij van binnen voelt. Is het dus veel sterker om te werken aan wat jij van binnen voelt.
Dit verhaal geeft aan dat het veel belangrijker is om je eigen wond te behandelen. Dan dat je achter de mensen aanrent die jou hebben gekwetst. Hou je vooral met de pijl bezig die jou pijn heeft gedaan, dan met het persoon die dit heeft veroorzaakt. Door juist aan het gevoel te werken. Door de reden waarom dit is gebeurd te laten gaan en juist waar te nemen wat je nu op dit moment voelt.
Misschien kan je erachter komen wat de reden is waarom de ander dit heeft gedaan. Goede kans dat dit niet lukt, dit is ook niet belangrijk, uiteindelijk gaat het juist om het gevoel. Dat je de reden hoe dit gevoel is ontstaan loslaat. Door juist voor jezelf waar te nemen wat jij het beste zou kunnen doen om dit gevoel te verwerken. Waardoor je zal merken dat het steeds makkelijker wordt om iemand anders te vergeven die hier geen moeite voor heeft gedaan.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Vaak kwets je iemand per ongeluk omdat je denkt dat de ander daar geen moeite mee heeft. Vooral als je dit niet aangeeft, gaan andere er snel vanuit dat het geen probleem is. Dit maakt het belangrijk dat je tenminste altijd duidelijk bent over hoe jij je voelt.
- Vaak hopen we de ander te kunnen vergeven door met deze in gesprek te gaan. Helaas kan het voorkomen dat dit niet voldoende is. Doordat je van de ander niet krijgt wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Is het dus vooral belangrijk om de oplossing vanuit jezelf te halen.
- Uiteindelijk is het niet belangrijk wat de ander jou aandoet, maar hoe dit bij jou in binnengekomen. Is het dus waardevol om vooral te kijken wat jij zou kunnen doen met dit gevoel. Dan dat je gaat proberen de oplossing bij de ander te forceren. Vergeving is eerder iets wat jij jezelf geeft, dan dat deze jou wordt gegeven door de ander.
geen reactie