Ontdek de oorzaak van gespannen zonder reden

29/10/2020

Gespannen zonder reden is een lastig probleem als dit er steeds voor zorgt dat je hier niet vanaf komt. Zolang je niet weet waar jij last van hebt, kan je ook niet de oplossing toepassen die jij nodig hebt om je beter te voelen. Dit maakt het waardevol om te ontdekken wat de reden is dat je zo gespannen voelt. Ervaar jij het probleem, gespannen zonder reden. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

De oorzaak van gespannen zonder reden

Spanning ontstaat doordat er iets gebeurd waar je erg van bent geschrokken. Met als gevolg dat je lichaam zich aanspant om jou actief te maken om te kunnen reageren op gevaar. Of dat je lichaam helemaal bevriest, zodat je beter kan verstoppen. Waardoor je bijvoorbeeld je adem in gaat houden. Dit geeft aan dat spanning ervoor bedoelt is om een gevaarlijk situatie te overleven. Het probleem is alleen dat in deze tijd het gevaar wel meevalt in vergelijking met vroeger. Waardoor onze comfortzone steeds kleiner is geworden. Met als gevolg dat we steeds eerder schrikken van kleine situaties die erg meevallen. Waardoor het goed kan voorkomen dat je gespannen voelt zonder reden. Doordat je de reden wel ziet, maar niet doorhebt dat deze spanning geeft.

Wat je niet ziet, maar wel voelt, kunnen we niet verklaren. Doordat je gedachtes iets nodig hebben om de reden in te vullen.

Bijvoorbeeld een verkeerd blik van je werkgever op het werk kan er toe leiden dat jij spanning ervaart. Doordat je hierdoor jezelf onbewust druk kan maken of jij een fout hebt gemaakt. Waar de onderliggende angst aanwezig is dat je wordt ontslagen. Vooral als je rationeel er bewust van bent dat dit allemaal ontzettend meevalt. Je het hierdoor meteen wegstopt als onbelangrijk, kan het toch voorkomen dat het gevoel blijft, waardoor je nog steeds spanning ervaart. Zolang je niet met jouw gedachtes kan verklaren wat de reden is dat je zo gespannen voelt. Kan het hierdoor voorkomen dat je voor lange tijd met dit gevoel blijft zitten. Doordat je niet weet wat de reden is en wat je hier dus aan kan doen.

Het feit dat je gespannen voelt zonder reden geeft aan dat je gevoel en gedachtes niet goed met elkaar zijn verbonden. Waardoor je bijvoorbeeld steeds gedachtes kan hebben die ervoor zorgen dat je steeds slechter voelt. Of dat je steeds een gevoel ervaart die je vanuit je gedachtes niet kan verklaren. Vooral als je gespannen voelt zonder geeft dit aan hoe sterk de verbinding deze kapot is gegaan. Normaal als je bijvoorbeeld honger voelt, zorgt dit ervoor dat je gaat fantaseren over lekker eten. Waardoor je iets te eten gaat halen om dit gevoel te compenseren. Je dus ziet dat bij elk gevoel een gedachte ontstaat die dit gevoel oplost. Pas als de verbinding kapot is gegaan, kan je bijvoorbeeld erg veel pijn voelen in je buik, terwijl je niet doorhebt dat dit komt vanwege honger.

Hoe werkt de verbinding tussen je gevoel en je gedachtes

Het is belangrijk om een goed balans te behouden tussen je gevoel en je gedachtes. Want mag je bijvoorbeeld te extreem de kant opgaan van je gedachtes. Dan zorgt dit ervoor dat je sterk over je eigen grenzen heengaat. Doordat je altijd doet wat het beste resultaat geeft, te kosten van jezelf. Door bijvoorbeeld jezelf helemaal kapot te werken. Omdat je hebt bedacht dat dit het waard is. Dit leidt er helaas toe dat je steeds slechter gaat voelen.

De andere extreme kant is dat je te veel leeft vanuit je gevoel. Hierdoor alleen nog maar wilt doen wat goed voelt. Waardoor je eigenlijk vooral de hele dag pijn wilt vermijden. Hierdoor de kans bestaat dat je het liefst de hele op de bank blijft zitten en alles in het leven uit de weggaat. Totdat je realiseert dat hierdoor je leven er saai is geworden en dat ook dit jou niet gelukkig maakt.

Alles is in balans. Pas op het moment dat je te extreem een kant opgaat begin je hierdoor spanning te voelen.

Jezelf helemaal kapot maken voor het resultaat werkt niet. Alles in het leven vermijden maakt je ook niet gelukkig. Dit maakt het belangrijk om een goed balans te vinden tussen je gedachtes en je gevoel. Door aan te voelen welke behoeftes jij mogelijk hebt. Dat als jij bijvoorbeeld moe wordt, dat je hier rekening mee houdt. Dat je tegelijkertijd wel de mentale kracht behoudt om uitdagingen in het leven niet uit de weg te gaan. Als mens ervaar je nog het meeste plezier als je vooral durft te doen wat jij leuk vindt. Dit maakt het zo zonde als je hiermee stopt als het ook maar een klein beetje lastig begint te worden.

Alles wat je voelt gebeurd om een reden. Je hebt dit niet door omdat er een slechte verbinding is ontstaan tussen lichaam een geest. Dit maakt het belangrijk om deze te herstellen als je steeds met de vraag zit: waarom voel ik mij zo gespannen zonder reden? Dit geeft aan dat er wel degelijk een reden is waarom je gespannen voelt. Alleen is je waarneming zo sterk verslechtert dat je het hierdoor niet meer doorhebt. Dit kan ontstaan als je in je leven een periode hebt ervaren waarbij je voor een lange tijd onder druk hebt gestaan. Hierdoor steeds meer gewend bent geraakt om veel druk te voelen. Terwijl deze nog steeds veel spanning geeft. Alleen heb je dit niet door omdat je het zo normaal bent gaan vinden.

Hoe kom je achter de reden dat je gespannen voelt

Mag jij veel last ervaren van spanning, maar heb jij geen idee waardoor dit komt. Dan is het waardevol om op ontdekking te gaan naar wat er nu precies bij jou plaatsvindt. Door er vanuit te gaan dat alles wat jij normaal vindt, waarschijnlijk niet zo normaal voor jou is, waardoor het spanning geeft. Pas als je dit hebt ontdekt kan je beginnen met actie te ondernemen om dit probleem te veranderen, waardoor de spanning verdwijnt. Dit kan pas als je echt goed begint door te krijgen wat er nu precies bij jou afspeelt.

Dit kan je doen door jezelf vragen te stellen, waarbij je elke keer jezelf afvraagt of alles wat jij doet wel bij jouw past. Op deze manier steeds opnieuw waarneemt hoe je nu echt voelt. Vaak proberen we onszelf sterk te houden, door te doen alsof alles wel meevalt. Juist door jezelf vragen te stellen, kan je op deze manier erachter komen hoeveel last je hiervan ervaart. Dit kunnen vragen zijn zoals: vind ik dit leuk?, wat is de reden dat ik dit doe?, welk gevoel geeft dit mij?

Spanning kan ontstaat vanuit de gekste mogelijkheden waarvan je het nooit had verwacht.

Hoe meer je doorkrijgt wat de reden is dat je gespannen voelt, hoe makkelijk het wordt om de oplossing te vinden. Juist door steeds vragen te stellen, train jezelf erin om niet alles vanzelfsprekend te vinden. Waardoor je bewuster kijkt naar jouw leven. Hierdoor beter doorkrijgt wie jij bent. Ook al vinden andere mensen een situatie niet lastig, dan is het nog steeds mogelijk dat dit voor jou wel zo is.

Vooral als je op je werk last ervaart van spanning, maar jouw collega’s hebben nergens last van. Is het in deze situatie goed mogelijk dat jij je ergens aan stoort waar andere mensen geen last van hebben. Waarbij we snel de fout maken door te denken dat als iedereen het normaal vindt, dan hoor ik hier ook geen last van te hebben. Juist door vragen te stellen kan je hierachter komen. Waardoor je de reden ontdekt waarom jij zoveel spanning voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het feit dat je gespannen voelt zonder reden, geeft aan dat er wel degelijk iets aan de hand is. Het is alleen zo goed verstopt dat het hierdoor lijkt alsof je geen reden hebt. Dit maakt het interessant om te ontdekken wat jij voor jezelf hebt verstopt.
  • Vooral als er een breuk is ontstaan tussen de verbinding van jouw gevoelens en gedachtes. Kan het hierdoor goed voorkomen dat je van alles voelt, je gedachtes dit niet kunnen verklaren. Dus goed kan helpen om deze te herstellen.
  • Goede kans dat je de reden van spanning niet doorhebt omdat je het zo normaal bent gaan vinden. Juist door jezelf vragen te stellen bij alles wat jij normaal vindt. Kan je op deze manier erachter komen of dit ook echt zo is.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter