Ik word gek van mijn werk is een probleem die snel ontstaat als jij harder moet werken dan jij aankan. Of dat je juist vastzit in een baan die je totaal niet leuk vindt. Waardoor je in beide gevallen steeds meer gaat piekeren over de dingen waar jij je aan stoort. Heb jij vaak de gedachte, ik word gek van mijn werk en hoe los ik dit op. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…
Inhoudsopgave
- Ik word gek van mijn werk omdat er zoveel gebeurd
- Waar het geluk van werk afhankelijk van is
- Hoe word je minder gek van je werk
- Belangrijkste tips van dit artikel
Ik word gek van mijn werk omdat er zoveel gebeurd
Het is normaal dat je af en toe periodes hebt op je werk dat alles zwaarder is. Als dit wordt afgewisseld met rustigere momenten is er niets aan de hand. Het wordt pas een probleem als het voor een te lange tijd op een vervelende manier verloopt. Want als mens hebben we zowel behoefte aan uitdaging als aan rust. Dit betekend dat op het begin wanneer alles zwaarder begint te worden, we dit zien als een uitdaging, maar we na verloop van tijd dit steeds meer als een last gaan ervaren. Waardoor je steeds meer het probleem ervaart: ik word gek van mijn werk en hoe kom hier vanaf.
Als mens zijn we in staat om een beperkte hoeveelheid werk per dag aan te kunnen. Dit betekend dat als je meer werk krijgt dan jij aankan, dat we dit vaak proberen te compenseren door harder te werken. Dit hou je vaak maar voor korte tijd vol. Als mens hebben we op het begin nog voldoende energie om alles aan te kunnen. Hoe zwaarder je het wordt, hoe meer energie je verliest. Waardoor je bijvoorbeeld vaker moe voelt, moeite ervaart om je goed te kunnen concentreren, of alles kost meer tijd om het af te krijgen. Dit zijn allemaal voorbeelden die aangeven dat je waarschijnlijk al teveel van jezelf hebt gevraagd.
Hoe zwaarder alles wordt, hoe meer gek je hiervan wordt. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat je het niet kan uitvoeren om de manier die goed voor jou voelt.
Je wordt past gek van je werk op het moment dat alles teveel wordt. Waardoor het niet meer lukt om het overzicht te overzien. Met als gevolg dat het hierdoor steeds lastiger wordt om te bepalen hoe je hieruit kan komen. Want werk kan soms een ontzettend puzzel zijn over hoe je nu het meest effectief kan werken. Zolang je hier niet de oplossing van hebt ontdekt. Kan het hierdoor overkomen alsof alles tegelijkertijd op jou afkomt. Waardoor je helemaal gek wordt van alle verplichtingen. Het ook steeds moeilijker wordt om nog te bepalen welke taak nu de hoogste prioriteit heeft. Waardoor het lastig wordt om een keuze te maken met waar jij mee wilt beginnen.
Waar het geluk van werk afhankelijk van is
We beginnen altijd met een baan omdat we ervan overtuigd waren dat we werk hadden gevonden die goed bij ons past. Doordat je tijdens het solliciteren een aanbod zag van een bedrijf. Bij deze een gevoel kreeg dat dit precies is wat jij zocht, of tenminste zo dichtbij mogelijk kwam. Het probleem wat snel kan ontstaan is dat je bent aangenomen voor deze functie. Maar je toch merkt terwijl je begint met werken, dat deze baan toch niet is wat je had verwacht. In de meeste gevallen proberen we dan het beste van de situatie te maken. Maar kan je hier wel gek van worden, omdat je terecht bent gekomen in een functie die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.
Vooral als we werk doen dat niet bij ons past. Komt het juist door deze reden dat we ons steeds slechter gaan voelen en gek worden in ons hoofd. Op het moment dat je iets doet wat je leuk vindt. Krijg je vooral gedachtes over alle leuke projecten die je wilt gaan doen op je werk. Waardoor je erg gemotiveerd voelt om aan de slag te gaan. Op het moment dat je vastzit in een baan die je niet leuk vindt. Gaan je gedachtes juist snel klagen over alles wat jij vervelend vindt, waardoor je helemaal gek wordt van je werk.
Hoe meer keuze mogelijkheid jij ervaart, hoe meer jezelf gek kan maken of je wel de juist keuze hebt gemaakt. Helemaal als je ervoor hebt gekozen om de verkeerde baan te nemen.
Het kan ook zeker mogelijk zijn dat als je ergens al voor een lange tijd werkt. Dit op het op het begin altijd leuk is geweest. Je toch merkt dat na verloop van tijd je werk steeds meer is veranderd. Met als gevolg dat je deze steeds minder leuk vindt, hierdoor gek wordt van je werk. Dit zie je vooral gebeuren als er bijvoorbeeld veel meer klanten zijn dan vroeger. Je dus vroeger een fijn balans had tussen klanten en periodes van rust. Maar het nu goed kan voorkomen dat je de hele dag klanten aan het begeleiden bent. Waardoor je na afloop van de dag helemaal kapot voelt. Dit geeft aan dat er niets mis is met het werk, maar dat de werkdruk te hoog ligt. Je kan om twee redenen gek worden van je werk: Of het werk past niet bij jou, of het tempo ligt te hoog.
Hoe word je minder gek van je werk
Wordt jij helemaal gek van je werk doordat dit veel stress geeft. Dan is het belangrijk om als eerste stap te bepalen wat de oorzaak is. Door te kijken of je nu een baan hebt die totaal niet bij jou past. Of dat je wel degelijk een baan hebt die jij leuk vindt, maar dat er teveel gebeurd waardoor je gek wordt. Zou je werk doen dat totaal niet bij jou past. Dan is het vooral waardevol om te kijken wat je wel leuk vindt en of dit mogelijk is bij het bedrijf waar je werkt. Zo niet, dan wordt het misschien tijd om te gaan zoeken naar een nieuwe baan.
In het geval dat je werk wel leuk vindt, is veel belangrijk om juist vast te stellen waar jouw balans ligt qua werkdruk. Er zijn zeker altijd moment dat je iets moet doen op je werk wat je niet leuk vindt. Of dat je wel doet wat je leuk vindt, maar het moet heel snel gebeuren. Waardoor je door de druk hier geen plezier meer van ervaart. Zolang dit wordt afgewisseld met moment op je werk die wel leuk vindt is dit niet erg. Dit maakt het belangrijk om vast te stellen hoe vaak het voorkomt dat jij moet werken op een manier die niet goed voelt. Om vervolgens te bepalen wat jij zou kunnen doen om weer terug te komen in het tempo van werken die je bij past.
Of jij je werk leuk vindt is afhankelijk van de vrijheid die jij ervaart om je werk te kunnen doen op de manier die bij jou past.
Werken is net als sport. Je kan jezelf wel helemaal kapot maken in de sportschool. Dit betekend dat je daarna ook veel meer tijd nodig hebt om te herstellen. Vooral als je gek wordt van je werk, ben je vaak terechtgekomen in een tempo van te hard werken, maar geen rust. Dit hou je niet lang vol. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf door te hebben welk tempo goed bij jou past. En hoeveel meer rust jij nodig hebt om te herstellen.
Vooral als je voor iemand anders werkt is het zeer belangrijk om dit aan te geven. De meeste werkgevers zijn meer geïnteresseerd in het resultaat van hun werknemers. Hierdoor vergeten ze vaak dat ze met mensen te maken hebben die ook een grens hebben. Juist door dit aan te geven, maak je de ander er weer van bewust dat er grenzen zijn aan hoeveel een ander van jou kan vragen. Waardoor je zal zien dat als deze hier rekening mee houdt, je vervolgens minder vaak gek wordt van je werk.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Op het begin vinden we het vaak niet erg om harder te werken dan we aankunnen. Doordat we dit zien als een leuke uitdaging. Totdat het zo zwaar begint te worden, dat we het eerder zien als een last. Dit maakt het belangrijk om op te passen dat je niet te lang doorgaat met te hard werken.
- Als we iets leuk vinden geeft dit veel fijne gedachtes. Als we iets verschrikkelijk vinden geeft dit juist veel nare gedachtes. Dit geeft aan dat als jij gek wordt van je werk, dat er een oorzaak aanwezig is die jouw werk niet leuk maakt. Dat het tijd wordt om deze aan te pakken.
- In de meeste gevallen worden we past gek van ons werk als je deze niet kan uitvoeren in het tempo die voor jou goed voelt. Juist door dit aan te geven als je voor iemand werkt. Of dit bij jezelf te terug te vinden als je een eigen bedrijf hebt. Zorg je ervoor dat je mooie stappen maakt om meer in je eigen tempo te werken.
geen reactie