Slecht slapen door onbewuste stress

24/04/2020

slecht slapen door onbewuste stress

Slecht slapen door onbewuste stress ontstaat op het moment dat we in een periode zitten waar we moeilijk uitkomen. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat in een slecht slaap ritme terecht komen waarvan we niet weten wat we daar aan kunnen doen. Met name op het moment dat we last ervaren van onbewuste stress. Doordat het hierdoor ook niet duidelijk is wat je het beste kan doen om van deze stress af te komen. Mag jij dus last ervaren van slecht slapen door onbewuste stress. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De oorzaak van slecht slapen door onbewuste stress

Het kan snel voorkomen dat we voor een lange tijd stress ervaren. Doordat we een langdurig project hebben op ons werk of dat er problemen zijn in de familie. Met als gevolg dat we vaak lastig vinden om dit weer los te laten op het moment dat we gaan slapen. Waardoor we dus in een ritme terecht komen waarbij we elke dag slecht slapen. Met als gevolg dat hierdoor nog moeilijker wordt om goed om te gaan met waar we stress van ervaren. Met hierbij de grote kans dat we in een negatieve spiraal terecht komen van weinig energie door slecht slapen. Waarbij het werk wat mogelijk stress geeft steeds moeilijker wordt. Waardoor al snel de vraag ontstaat wat je het beste kan doen tegen slecht slapen door onbewuste stress.

Hoe meer we last ervaren van stress, hoe meer rust we nodig hebben om van deze weer bij te komen. Wat maakt het erg lastig op het moment dat je door de stress slecht slaapt.

Want wat je namelijk ziet gebeuren tijdens stress, is dat deze ervoor zorgt dat we veel spanning in ons lichaam voelen. Wat er dus ook voor zorgt dat we minder goed in de avond nog tot rust kunnen komen. Waardoor we al snel klachten krijgen zoals: maar niet in slaap kunnen vallen doordat we nog veel piekeren, dat je steeds in de avond wakker schiet omdat je lichaam nog steeds erg alert is door de spanning, dat we steeds eerder wakker worden dan de bedoeling is. Waarbij je ziet dat we moeite hebben met slapen doordat ons lichaam er alert is om met de stressklachten om te gaan.

Wat is nu precies onbewuste stress

Want stress is namelijk langdurige angst. Waarbij het steeds maar niet lukt om deze los te laten. Want mag je een kort moment van angst ervaren, doordat je ergens van schrikt. Dan hebben we vaak daarna weer een moment van hersteltijd die ervoor zorgt dat we weer tot rust komen. Het probleem alleen bij stress is dat het ons niet meer lukt om tot rust te komen. Doordat vaak de oorzaak van onze stressklachten in de toekomst pas een probleem wordt. Alleen zijn we daar dan vaak zoveel mee bezig in het heden. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij een deadline, waarbij we dus steeds proberen te voorkomen dat we deze niet gaan halen. Met als gevolg dat we continue in de spanning zitten of dit gaat lukken. Waarbij deze spanning ontzettend veel invloed op ons slaap patroon.

Onbewust weten we altijd wel wat er afspeelt, we kiezen er alleen voor om er bewust niet bezig mee te willen zijn.

Het wordt alleen nog een stuk lastiger als je juist last heb van onbewuste stress. Doordat we dan vaak ook helemaal niet weten wat nu precies de reden is dat we stress ervaren. En dat we hierdoor ook erg moeilijk voor onszelf kunnen vast te stellen wat het is wat we nodig hebben om van deze af te komen. Want onbewust stress ontstaat ook vaak doordat we onszelf teveel afleiden van onze eigen gevoelens met onze eigen gedachtes. Doordat we bijvoorbeeld zoveel nadenken over ons werk en wat moet gebeuren. Dat we hierdoor niet meer stilstaan over het feit hoe we ons op dit moment voelen. Waarbij we zelfs de neiging kunnen krijgen om dit gevoel weg te willen stoppen omdat het ons niet uitkomt. Met als gevolg dat we steeds onbewuster worden van ons gevoel.

Wat de reden is dat we slecht slapen door stress

Wat je namelijk ziet is dat onze gevoelens een waarneming zijn over wat er in ons lichaam gebeurd. Waarbij dit signalen zijn die aangeven wat we nodig hebben om gezond te blijven. Zoals bijvoorbeeld honger aangeeft dat het tijd wordt om te eten. En vermoeidheid een signaal dat het tijd wordt voor rust. Het probleem is alleen bij slecht slapen door onbewuste stress. Dat de kans groot is dat we zolang ons gevoel hebben onderdrukt, dat deze daardoor helemaal in de verwarring is over wat we nodig hebben. Doordat we vaak niet kunnen slapen doordat we nog ontzettend alert zijn op alle het gevaar wat mogelijk op jou af kan komen vanuit ons gevoel van angst.

Waarbij je dus ziet dat ons lichaam het idee heeft dat we in een gevaarlijk situatie bevinden op het moment dat we gaan slapen. Waarbij je door de alertheid van je lichaam meteen wakker schiet in de avond als je een gek geluid hoort. Met dus als grote kans dat alle kleine geluiden om jou heen waar je normaal door heen slaapt. Nu opeens een reden kunnen worden om meteen wakker te schrikken en niet meer daarna te kunnen slapen.

De alertheid van angst is juist gericht om te overleven. Wat maakt het zo bijzonder dat je er juist kapot aan kan gaan door te weinig slaap, doordat je steeds wakker schrikt.

Ditzelfde principe is ook met moeilijk in slaap komen of juist eerder wakker worden. Wat gebeurd doordat je lichaam denkt dat er gevaar is waardoor het alert blijft en het dus moeilijker wordt om nog tot rust te komen. Terwijl wat je eigenlijk juist op dat moment nodig hebt is juist veel rust zodat je beter kan omgaan met alle mogelijkheden die jou overdag stress geven. Wat geeft dus ook aan hoe ontzettend je lichaam in de verwarring is op het moment dat je last ervaart van slecht slapen door onbewuste stress.

Wat helpt het beste tegen slecht slapen door onbewuste stress

Belangrijk is voor jezelf te realiseren dat je waarschijnlijk erg veel spanning in je lichaam hebt. Misschien voelt het niet altijd zo, maar het is er wel. Want zou het er niet zijn, dan zou je ook geen slaap problemen hebben. Wat geeft aan dat er iets plaats vindt in je lichaam op dit moment wat ervoor zorgt dat je moeite ervaart met slapen. Zoals ik eerder aangaf is vaak de reden dat we spanning in ons lichaam ervaren komt doordat we erg alert zijn voor gevaar. Doordat ons lichaam de onbewuste stressklachten als gevaar waarneemt. Met als gevolg dat je lichaam steeds alert en gespannen blijft om meteen te kunnen reageren op het moment dat nodig is. Wat er dus ook voor zorgt dat je steeds eerder wakker wordt dan je zou willen.

Wat geeft dus aan dat de reden dat we moeilijk slapen komt doordat we de onbewuste overtuiging hebben dat we in gevaar zijn. Waarbij het dus vooral de volgende stap is om de overtuiging los te laten. En vooral voor jezelf te bedenken wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Want hoe veiliger jij je voelt, hoe eerder je lichaam ook weer tot ontspanning komt. Doordat de reden voor gevaar wordt weggenomen. De meest beste oplossing zou zijn om te gaan werken aan wat mogelijk nu op dit moment zoveel stress geeft. Door bijvoorbeeld met je werkgever over de deadline te gaan praten.

Ons lichaam past zich aan onze leefgewoonten. Wat geeft aan dat op het moment dat je slecht slaapt je gewoonten zal moeten gaan aanpassen.

In het geval dat je geen idee hebt wat nu precies de reden is dat je onbewuste stress ervaart. Wilt het nog wel eens erg goed helpen om juist veel rust te nemen. Door weer echt veel tijd voor jezelf in te plannen. Waarbij je bijvoorbeeld gaat wandelen in de natuur of iets anders doet wat jou echt rust geeft. Wat zal zeker op het begin erg ongemakkelijk voelen, doordat we vaak vanuit de alertheid allemaal ontwenningsverschijnselen krijgen. Waarbij het dus onze neiging is om juist het tegenovergesteld te doen wat ons rust geeft. Maar je zal merken dat als je toch hiermee doorgaat. Je lichaam na verloop van tijd zich aanpast aan jou nieuwe rustige manier van leven. Waardoor de alertheid in je lichaam steeds meer afneemt. En je hierdoor zal merken dat het steeds makkelijker wordt om weer goed te kunnen slapen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Stress is ons gevoel van angst wat niet meer weggaat tenzij we daar wat aan gaan doen. Wat maakt het erg lastig op het moment dat de stress zo onbewust is dat je daar geen idee over hebt wat de oorzaak kan zijn. Wat gebeurt snel op het moment dat we te druk bezig zijn, waardoor we niet meer stilstaan over hoe we ons voelen.
  • Ons lichaam kan geen verschil maken tussen echt gevaar en gedachtes over gevaar. Waarbij als we dus continue piekeren over wat er mis kan gaan. Dit ervoor zorgt dat ons lichaam continue alert blijft om te reageren op gevaar. Wat er vervolgens voor zorgt dat we niet meer kunnen slapen.
  • De reden dat we slecht slapen komt vaak doordat we erg veel spanning in ons lichaam ervaren. Die erop gericht is om zo alert mogelijk te blijven om te kunnen reageren op gevaar. Wat maakt het belangrijk als je weer goed wilt slapen, dat je vooral gaat doen wat jou een veilig gevoel geeft. Zodat op deze manier je lichaam zich gaat aanpassen van alertheid naar rust.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter