Mijn leven is waardeloos

25/04/2020

mijn leven is waardeloos

Mijn leven is waardeloos is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we niet leven op de manier die bij ons past. Met als gevolg dat we steeds meer vast kunnen komen te staan in ons leven. Doordat we vaak niet weten wat we nu wel nodig hebben wat ons gelukkig maakt. Met als gevolg dat we steeds meer vast komen te zitten. En we ons hierdoor dus afvragen mijn leven is waardeloos en wat heb ik nodig om het meer waarde te geven. Mag zo zijn dat jij je dit afvraagt, dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het gevoel van mijn leven is waardeloos

Op het moment dat we opgroeien krijgen we al snel van onze omgeving mee hoe we ons horen te gedragen en wat ervan ons wordt verwacht. Doordat we in een bepaalde cultuur leven, de wet, bedrijfscultuur of de normen en waarde van je familie. Die er allemaal voor zorgen dat we in ons hoofd een beeld krijgen over hoe we ons horen te gedragen. Met als gevolg dat we vaak door de druk van onze omgeving zoveel mogelijk proberen hieraan te voldoen. Waarbij als dit dan niet lukt we onszelf compleet waardeloos gaan voelen. Doordat we juist een waarde zijn gaan geven aan dat wat we denken waar we aan moeten voldoen. Waarbij als dit dan niet lukt we snel de conclusie trekken, mijn leven is waardeloos omdat ik mij steeds niet voldoende voel.

Hoe meer je bezig bent met de regels van andere, hoe minder je bezig bent met wat jouw gelukkig maakt.

Of een andere mogelijkheid die ook bestaat is dat we juist alles eraan doen waarvan we verwachten dat we ons hierbij goed bij horen te voelen. Maar dat deze manier van leven niet de echte manier is die bij ons past. Met als gevolg dat we onszelf nog steeds ontzettend waardeloos voelen. Doordat alles wat we doen in ons leven voor ons geen waarde heeft. Want je kan bijvoorbeeld wel erg goed zijn in een sport. Waarbij iedereen jou daarin waardeert omdat je daar zo goed in bent. Maar mag het zo zijn dat jij de sport die je doet zelf helemaal niet leuk vindt, dan zal dit je toch niet gelukkig maken.

De fout die we zo snel maken om ons leven waarde te geven

Wat maakt het ook zo interessant wat het wordt waardeloos betekend. Omdat het aangeeft dat er dus een waarde is waar niet aan wordt voldaan. Waardoor het leven waardeloos aanvoelt. Wat leidt wel meteen tot de vraag: Wat geeft het leven waarde? En wat op dit moment mis je in het leven waardoor je het als waardeloos bent gaan ervaren. In de meeste gevallen weten we vaak onbewust hier wel het antwoord op. Doordat we bijvoorbeeld vastzitten in een baan waar we niet gelukkig van worden. Alleen hebben we bewust bedacht dat dit het beste is wat we kunnen krijgen. Met als gevolg dat we ons onbewuste gevoel zijn gaan onderdrukken.

Als je nergens rekening mee zou hoeven houden. Wat zou je dan het liefst willen doen wat je echt gelukkig maakt?

Want wat je namelijk ziet bij ons als mens is dat we allemaal anders zijn in ons karakter, talenten en waar we nieuwsgierig naar zijn. Terwijl we juist in een westerse wereld leven waarvan wordt verwacht dat we allemaal hetzelfde doen. Waarbij we allemaal ons aan dezelfde regels moeten houden. En we ook vaak door de groepsdruk van de maatschappij van ons wordt verwacht hoe we ons horen te gedragen. Waardoor we hier al snel meegaan in het beeld van een goede baan, een gezin, een goed inkomen en een mooi huis. Met dan als de verwachting dat als we dit hebben bereikt. We ons dan pas ook echt gelukkig horen te voelen.

Wat geeft ons leven nu precies echte waarde

Terwijl je eigenlijk vaak zal merken dat wat er gezegd word wat ons gelukkig hoort te maken. In de meeste gevallen voor veel mensen helemaal niet dit gevoel geeft. Doordat we vaak de fout maken dat op het moment dat we zoveel mogelijk hebben weten te bereiken wat ons gelukkig zou horen te maken. Dat dit vervolgens ook ons doel wordt wat ons leven waarde geeft. Waarbij we dan vervolgens erg in de verwarring kunnen raken waarom we ons leven dan nog steeds als waardeloos wordt ervaren. Terwijl als je naar andere mensen kijkt, het toch echt lijkt alsof het voor hun wel werkt.

Alles is zo waardevol als jij het maakt. Wat geeft aan dat het leven wel of niet waardeloos is, een onbewuste keuze is die jijzelf maakt.

Wat geeft dus ook aan dat op het moment dat we ons leven als waardeloos beschouwen. We vaak niet weten wat nu precies de reden is waarom we dit voelen en wat we nodig hebben. Met als gevolg dat we vooral naar de buiten wereld gaan kijken over hoe andere mensen dat doen. Dan dat we juist bij onszelf van binnen gaan waarnemen wie wij nu eigenlijk echt zijn. En wat dus juist ons in innerlijke zelf het meest waarde geeft. Doordat je het bijvoorbeeld veel waardevoller vindt om andere mensen te helpen. Dan dat je er opricht erg veel geld te willen verdienen. Wat is natuurlijk de grote valkuil op het moment dat je ander mensen erg gelukkig ziet zijn met veel geld. Waardoor je in twijfel wordt gebracht of dit dus ook voor jou nodig is om je echt gelukkig te voelen.

Want ons lichaam heeft het unieke systeem dat het ons precies zal laten weten wie we zijn en wat we nodig hebben om ons gelukkig te voelen. Doordat het met onze gevoelens als signaal aangeeft wat we leuk vinden en wat we absoluut niet willen. En natuurlijk kunnen deze signalen af en toe erg in de verwarring zijn. Doordat het ons een kort gevoel van geluk geeft, doordat we bijvoorbeeld een resultaat weten te bereiken waar we vervolgens trots op voelen. Maar waarbij dan meteen daarna het gevoel verdwijnt. En we dus weer opnieuw keihard moeten gaan werken om weer zo een resultaat te bereiken. Wat is wat anders dan het continue gevoel van tevredenheid. Waarbij je niets hoeft te doen om deze te ervaren, doordat deze er altijd aanwezig is. Door juist te doen wat goed voelt op dit moment. In plaats van bezig te houden met het resultaat in de toekomst.

Hoe kan je dus het beste je leven meer waarde geven

Op het moment dat je voelt of denkt dat je leven waardeloos is. Geeft dit dus aan dat je op dit moment je leven beoordeelt over hoe jij vindt dat het zou moeten zijn. En dat het dus op dit moment niet is wat je had verwacht, waardoor het als waardeloos wordt ervaren. Wat geeft aan dat de kans goed mogelijk is dat er op dit moment door jou zelf een bedachte standaard aanwezig is. Waar aan jij vindt dat jouw leven moet voldoen. Wat maakt het interessant om als eerste stap voor jezelf te gaan waarnemen wat nu precies deze standaard voor jou is.

Met name omdat de kans groot is dat deze standaard door jouw omgeving is opgelegd. Waardoor we deze hebben aangeleerd als de absolute waarheid. Waarbij als dit dat niet lukt om hieraan te voldoen. We vaak een negatieve overtuiging over onszelf krijgen wat de reden zou kunnen dat het niet lukt. Want mag jij bijvoorbeeld van je ouders hebben geleerd dat het erg belangrijk is dat je goede cijfers haalt op school. Maar dat dit niet lukt omdat je erg veel moeite ervaar met schoolvakken. Dan kan er dus al snel de overtuiging ontstaan dat dit niet lukt omdat jij niet slim genoeg bent. Met als gevolg dat deze negatieve overtuiging een sterke invloed kan krijgen op je leven. Doordat ons leven nooit waardevol genoeg voelt tot op het moment dat we door iedereen als slim worden ervaren. Wat dus aangeeft dat het vaak juist onze negatieve overtuigen zijn die ervoor zorgen dat we ons waardeloos voelen.

Op het moment dat je negatieve overtuigingen jouw leven laat bepalen. Zal deze er altijd voor zorgen dat je leven waardeloos aanvoelt.

Wil je dus echt weer het gevoel krijgen dat jouw leven erg veel waarde heeft. Dan is het belangrijk om te realiseren welke negatieve overtuigingen je nu mogelijk op dit moment hebt. En te beginnen met te oefenen deze los te gaan laten. Met als volgende stap juist waar te gaan nemen wie jij echt bent. En wat dus het best bij jouw past wat jou echt gelukkig maakt. Waarbij je zal merken dat op het moment dat je hier ook naar gaat leven. Je leven als een stuk waardevoller wordt ervaren, doordat je echt leeft vanuit wie jij bent.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het gevoel van waardeloos geeft aan dat je een waarde heb geplakt op je leven waar je niet tevreden mee bent. Wat maakt het belangrijk om te realiseren welke waarde dit is en waarom je dit zo belangrijk maakt.
  • Als mens kunnen we snel de fout maken eerder naar andere mensen te gaan kijken wat hun gelukkig maakt. Waarbij we hopen dat wij dan ook gelukkig worden als we dit zoveel mogelijk gaan nadoen. Dan dat we juist naar onze eigen innerlijk kern gaan van wie we echt zijn en wat we nodig hebben.
  • De reden dat ons leven vaak waardeloos voelt komt met name doordat we met een negatieve overtuiging zitten. Die zo sterk aanwezig is dat deze ons het gevoel geeft dat we een waardeloos leven hebben. Wat maakt het belangrijk om juist je negatieve overtuigingen lost te gaan laten. En opzoek te gaan naar wie je nu echt bent.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter