Slecht gevoel over jezelf

04/01/2020

slecht gevoel over jezelf

Slecht gevoel over jezelf hebben ontstaat snel op het moment dat je erg streng naar jezelf bent. Waarbij het dus snel kan gebeuren dat je erg ontevreden over jezelf word. Doordat het niet lukt om te voldoen aan de standaard die je voor jezelf heb bedacht. Met als gevolg dat jezelf steeds meer gek maakt met een slecht gevoel over jezelf. Mag jij hier last van ervaren, dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Omgaan met een slecht gevoel over jezelf

In de meeste gevallen hebben we vaak een neutraal gevoel over alles wat we dagelijks leven doen. We krijgen vaak pas een slecht gevoel over jezelf op het moment dat er iets gebeurd waarvan we vinden dat we dit anders hadden moeten doen. Met als gevolg dat er snel gevoelens als schaamte of schuld naar voren komen. Waardoor we spijt krijgen over hoe we hebben gereageerd. Doordat je hierdoor vaak de (wat als?) vraag naar boven komt. Waarmee jezelf helemaal gek kan maken over wat je eigenlijk anders had moeten doen. En wat de reden is dat je dit niet gedaan hebt. Waarbij we hierdoor snel gaan piekeren over we hoe dit gaan oplossen.

De gedachte (wat als?) zorgt altijd voor onnodig lijden. Doordat we onszelf kapot piekeren over mogelijkheden die we toch niet meer kunnen toepassen.

De reden dat we vaak een slecht gevoel over jezelf krijgt. Komt doordat we voor onszelf een standaard hebben neergezet. Waarvan wij vinden dat we hieraan moeten voldoen. Met als gevolg dat als het een keer niet lukt, we meteen erg negatief worden over onszelf. Wat maakt het ook zo belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wie jij bent. Doordat we vaak als mens meer bezig zijn met wie we graag willen zijn. Om er dan vervolgens erg veel energie in te stoppen om dit persoon te worden. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet met mensen die graag een goede carrière willen hebben. Waarbij ze bedenken hoe ze het meest professioneel overkomen. En dit als de nieuwe standaard gaan zien, waar zij aan moeten voldoen.

Met als gevolg dat we vaak als mens meer bezig zijn met welke resultaten we willen behalen. En waar we dus aan moeten voldoen om deze te krijgen. Dan dat we aanvoelen wat bij ons past. Waardoor we je snel een slecht gevoel over jezelf krijgt doordat je niet dit persoon bent die je graag zou willen zijn. Doordat je merkt dat als jezelf bent, je niet het resultaat krijgt die je graag verlangt. Met als gevolg dat we snel gedachtes kunnen krijgen als: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet slim genoeg of ik ben niet leuk genoeg. Wat zijn allemaal waardeoordelen over een resultaat die je nu niet weet te behalen. Met als gevolg dat we hier erg ongelukkig over worden.

Hoe het komt dat we zo streng naar onszelf kunnen zijn

Wat maakt het ook zo belangrijk waarom je zo streng naar jezelf bent. Waardoor je negatieve gedachtes krijgt, zoals ik ben niet goed genoeg. Deze komen natuurlijk ergens vandaan, want je zal nooit vanuit jezelf deze gedachte hebben. Doordat je precies zo geboren wordt zoals jij bedoeld bent. Wat geeft dus aan dat vaak daarna in de opvoeding je een waardeoordeel heb gekregen. Waarvan jij heb bepaald dat je hieraan moet voldoet. Het helaas niet altijd lukt om dit te bereiken, terwijl het schijnbaar wel de bedoeling is dat je dit kan. Met als gevolg dat we niet opgroeien met de gedachte dat we goed zijn zoals wij zijn. Maar dat we aan bepaalde standaard horen te voldoen. Waarbij we pas gelukkig voelen als deze weten te behouden in ons leven.

Niemand word geboren met de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Wat betekend dus dat het pas later in je hoofd word gestopt.

Deze standaard die je over jezelf hebt waardoor een je slecht gevoel over jezelf krijgt, hoeft niet altijd van de opvoeding van je ouders te komen. Maar kan ook zeker komen doordat je bijvoorbeeld op school slechte cijfers behaalde. Waardoor ander kinderen jou hierop gingen pesten dat je dom was. Met als gevolg dat je een negatieve overtuiging over jezelf krijgt dat je niet slim genoeg bent. En dat je dus extra je best moet doen om te kunnen voldoen aan de standaard die de rest van de klas op je legt. Wat geeft dus ook zo mooi aan dat alles wat je meemaakt in het leven. Invloed heeft over de mening die je over jezelf hebt. Om dan hieruit vaak een bepaalde standaard uit te ontwikkelen. Waarvan je een slecht gevoel over jezelf krijgt als je hier niet aan voldoet.

Wat maakt het ook zo belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat de reden is waarom je een slecht gevoel over jezelf ervaart. Wat dus de mogelijke reden is dat deze is ontstaan. Doordat de kans groot is dat je in het verleden iets heb meegemaakt wat door jou als pijnlijk werd ervaren. Waardoor je jezelf een nieuwe standaard oplegt. Die ervoor moet zorgen dat je deze pijn niet meer in de toekomst zal meemaken. Want de reden dat we vaak zo streng naar onszelf zijn. Komt vaak doordat we hierdoor hopen dat dit ervoor zorgt dat we hiermee voorkomen wat vroeger pijn heeft gedaan.

Wat je het beste kan doen bij een slecht gevoel over jezelf

Want mag je bijvoorbeeld een slecht gevoel over jezelf hebben doordat je vaak denkt: Ik ben niet slim genoeg. Dan is het goed mogelijk dat je waarschijnlijk op dit moment voor jezelf een standaard heb neergezet waarvan jij vind dat je hieraan moet voldoen om door andere mensen als slim te worden ervaren. Met als resultaat dat andere mensen niet meer tegen jou zullen zeggen dat je niet slim genoeg bent. En je dus op deze manier ervoor heb weten te zorgen dat je niet meer deze pijnlijk opmerking op je afkrijgt. Het probleem is alleen vaak dat het onmogelijk is om altijd slim over te komen. Met als gevolg dat als het een keertje fout gaat. Je meteen opnieuw met deze pijn wordt geconfronteerd. En je vervolgens heel boos op jezelf wordt waarom je niet dit heb weten te voorkomen.

Want een slecht gevoel over jezelf hebben hoeft niet altijd te komen vanuit iets wat heel zwaar is geweest. Wat maakt het af en toe ook zo moeilijk waar dit oordeel vandaan komt. Want mag jij bijvoorbeeld tijdens de kerst een kleiner cadeau gekregen hebben in vergelijking met die van je broer. Dan is het zo maar mogelijk dat hier een gevoel uit ontstaat dat jij minder waard bent dan andere mensen. Heel vaak zullen de meeste kinderen hier helemaal geen last van ervaren. Maar als dit bij jou wel de oorzaak is dat je altijd minder voelt dan een ander. Dat heb het recht om voor jezelf vast te stellen dat je daar last van ervaart. Waarbij we het vaak moeilijk vinden om dit toe te geven doordat andere mensen snel kunnen roepen dat het niets voorstelt. Dat je daar dus niet moeilijk over moet doen. Terwijl jij daar toch zeker last van ervaart en dus ook het recht hebt hier serieus in te worden genomen.

Als jij er last van hebt, heb jij er last van. Hoe klein en onzinnig het ook mag zijn. Wat maakt het dus belangrijk dat zelfs de kleinste dingen waar je last van ervaart, dat je deze serieus neemt.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat hoe klein het ook maar mag zijn. Dat als jij daar last van ervaart. Dat dit toch zeker iets is wat belangrijk is om voor jezelf aan te gaan werken. Doordat het anders een blijvende vervelende werking heeft op jouw leven. Wat maakt het dus ook de eerste stap dat hoe klein het ook mag zijn. Dat je toch bepaald wat de reden is dat je zo hoge standaard voor jezelf heb neergezet. En dat je deze ook vervolgens serieus gaat nemen. In plaats van dat je steeds tegen jezelf zegt dat het niets voorstelt, waardoor je deze gaat onderdrukken. Juist door deze pijn toch de ruimte te geven en het serieus te nemen. Geef jezelf ook echt de kans om aan deze te werken. In plaats van dat je het steeds probeert weg te stoppen als onzin die nergens op slaat.

Met als volgende stap dat je ook voor jezelf begin te realiseren dat deze hoge standaard die je voor jezelf heb neergezet, helemaal nergens voor nodig is. Doordat je steeds meer het inzicht krijgt dat dit niet is wie jij bent. Waardoor het steeds makkelijk wordt om op de gelukkige manier te leven die bij jou past. En je hierdoor steeds minder vaak een slecht gevoel over jezelf ervaart.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In de meeste gevallen krijgen we snel een slecht gevoel over onszelf doordat we te streng zijn over waar we vinden dat we aan moeten voldoen. Terwijl deze hoge standaard vaak helemaal is wie jij bent.
  • Met name op het moment dat iedereen bijvoorbeeld roept dat je dom bent. Ga je snel de standaard voor jezelf neerleggen dat je altijd slim moet overkomen. Met als gevolg dat als dit niet lukt, je erg slecht over jezelf begint te voelen.
  • Wat maakt het dus belangrijk wat de reden is dat je zo streng naar jezelf bent geworden. Met dan als volgende stap het inzicht te krijgen dat deze hoge standaard niet is wie jij bent. Met als gevolg dat je inziet hoe zinloos het is om zo streng naar jezelf te zijn.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter