Hoe voel ik me weer veilig is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we veel spanning ervaren. Waarbij we onszelf steeds gek maken over wat er mogelijk allemaal zou kunnen gebeuren wat ons pijn doet. Waardoor we snel op een manier gaan leven dat we steeds vanuit angst deze pijn van vroeger willen vermijden. Terwijl dit steeds meer een nadeel wordt doordat we hiervan veel spanning ervaren. Mag jij je dus afvragen, hoe voel ik me weer veilig. Dan kan het volgende jou hier zeker bij helpen…
Inhoudsopgave
- Hoe voel ik me weer veilig in mijn leven
- Hoe onze behoefte naar controle zorgt voor een onveilig gevoel
- Wat je het beste kan doen om je weer veilig te voelen
- De belangrijkste tips van dit artikel
Hoe voel ik me weer veilig in mijn leven
Vaak gaat het leven nog best makkelijk doordat we in een routine zitten waar we ons erg veilig bij voelen. Doordat we op zo een manier zijn gaan leven die goed voor ons voelt. En we dus het vertrouwen hebben gekregen dat we nergens bang voor hoeven te zijn. Waarbij we ons pas weer onveilig gaan voelen op het moment dat er iets gebeurd wat we als erg pijnlijk ervaren. Met als gevolg dat we erg bang kunnen worden dat dit weer in de toekomst zou kunnen gebeuren. Met ook als gevolg dat we veel moeite hebben om ons nog veilig te voelen in dagelijks leven. En we ons beginnen af te vragen: Hoe voel ik me weer veilig in mijn leven.
Terwijl het goed mogelijk is dat er op dit moment niets aan de hand is om je onveilig te voelen. Maar we dit toch wel op deze manier ervaren, door de ervaring uit het verleden. Wat geeft dus ook aan dat we deze niet goed hebben verwerkt. Waardoor je nog steeds last ervaart van de pijn die in het verleden heeft plaats gevonden.
We worden als mens pas bang, op het moment dat we geen controle meer ervaren over het gevaar wat op ons afkomt.
Want vaak met pijn hebben we niet zoveel problemen mee. Wat maakt het natuurlijk niet leuk om mee te maken. Maar mag je bijvoorbeeld last hebben van een ontstoken kies. Dan moet je toch jezelf door pijn heen brengen om naar de tandarts te gaan om deze eruit te halen. Waarbij we dit wel als pijnlijk ervaren. Maar dit niet meteen waarnemen als iets waar we bang over hoeven te zijn in de toekomst. Tenzij de ervaring bij de tandarts zo erg was. Dat we hierdoor onveilig voelen om in de toekomst naar de tandarts te gaan. Waarbij we eerder onveilig voelen doordat we geen controle voelde over hoe de tandarts met ons is om gegaan. Dan dat dit kwam door de pijn zelf waardoor we vertrouwen meer ervaren om naar deze toe te gaan.
Want wat je namelijk vaak ziet is dat we als mens nog best veel pijn kunnen ervaren zolang we het gevoel van controle hierover behouden. Waarbij we weten dat we meteen bij het voorbeeld van de tandarts kunnen aangeven dat de pijn teveel wordt. Dat de tandarts dan meteen stopt met wat er zoveel pijn deed. Waardoor het voor jezelf makkelijker wordt om met deze pijn om te gaan. Doordat we een gevoel van controle hierover ervaren dat deze pijn meteen ophoudt wanneer wij dat willen.
Hoe onze behoefte naar controle zorgt voor een onveilig gevoel
De reden dat we snel niet meer veilig voelen. Komt met name doordat we geen controle meer over ons leven ervaren. Waardoor het systeem van angst vaak probeert deze terug te pakken. Door in dit geval je steeds bang te maken met wat mogelijk pijnlijk kan worden. Waarbij we dit dus van tevoren al gaan proberen te voorkomen. Doordat het gevoel van angst ons tegenhoudt te doen wat mogelijk pijnlijk zou kunnen worden. Wat wordt nog vrij lastig op het moment dat je een ontstoken kies hebt die er toch uit moet. Maar je totaal niet veilig voelt bij de tandarts. Doordat je toch hierdoor deze gaat vermijden.
Ik neem nu het voorbeeld van de tandarts erbij. Dit is natuurlijk met alles wat in het verleden pijn heeft gedaan. Waarbij dus ons systeem van angst probeert deze te voorkomen. Wat maakt het lastig als dit juist in de weg zit van wat jou gelukkig kan maken. Wat je bijvoorbeeld ziet bij: dat je geen relatie meer durft aan te gaan, dat je niet durft een eigen bedrijf op te starten of dat je iedereen op afstand houd vanwege de pijn van afwijzing.
Waarbij je dus steeds ziet dat de pijn van vroeger je tegenhoudt te doen wat je het liefst wilt. Doordat we vaak wel weten wat we graag willen. Maar we dan meteen voor onszelf gaan bedenken wat er mogelijk allemaal mis kan gaan wat we als erg pijnlijk zouden kunnen ervaren. Met als gevolg dat we eerder kiezen om ons pijn te vermijden, dan dat we doen wat voor ons werkt op het langere termijn.
Vaak denken we dat door onze pijn te vermijden we hierdoor gelukkiger gaan voelen. Doordat we hierdoor ook geen angst meer waarnemen voor deze pijn. Terwijl pijn vermijden er juist voor zorgt dat deze niet verdwijnt in ons leven.
Want wat je namelijk ziet is dat pijn snel wordt gezien door het lichaam als signaal dat er iets mis is. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet wanneer je ziek voelt. De reden dat je dan deze signalen van pijn voelt. Komt doordat dit ervoor zorg dat je dan ook echt rust neemt op het moment dat je griep hebt. Zodat je eerder rust neemt om van deze te kunnen herstellen. Waarbij pijn er dus vooral op is gericht om jou aan te geven wat je nodig hebt om beter van deze te herstellen. Zoals je dat ook mooi ziet bij een blessure in je been. Waardoor je minder vaak op dit been gaat staan. Waardoor je de kans verlaagt dat je weer de verkeerde beweging maakt waardoor de blessure was ontstaan.
Wat je het beste kan doen om je weer veilig te voelen
Het probleem wat door pijn ontstaat, is dat ons systeem van ons lichaam ons aanleert dit ook in de toekomst te willen vermijden. Waarbij we dus ons onveilig voelen op het moment dat er de mogelijk een kans bestaat dat we weer in dezelfde situatie terecht komen die in verleden zoveel pijn deed. Met als gevolg dat we ons de hele tijd onveilig voelen of er weer zo een moment zal plaats vinden. Met dan als het grote nadeel dat we onszelf helemaal gek kunnen maken in onze gedachte. Door jezelf helemaal gek te piekeren met alle mogelijkheden van pijn die zouden kunnen plaatst vinden. Wat maakt het ook zo belangrijk om voor jezelf te realiseren dat de meeste negatieve gedachtes die ontstaan vanuit angst vaak niet waar zijn. Doordat de kans erg klein is dat dit ook echt gebeurd.
Mag jij je dus altijd onveilig voelen en je wilt hier graag vanaf. Dat is het belangrijk om voor jezelf te realiseren dat er waarschijnlijk in het verleden iets pijnlijks heeft plaats gevonden waar je nu nog steeds bang over voelt. Waarbij het erg wilt helpen om dit toch te gaan doen. Doordat wanneer je het vaak herhaalt wat we eng vinden. We hierdoor onszelf aanleren dat dit geen pijn meer doet. Doordat het misschien in het verleden wel fout ging. Maar dat je merkt dat op het moment dat je dit in het heden herhaald. Dat het waarschijnlijk nu helemaal geen pijn meer doet.
Angst klopte tegen de deur en zelfvertrouwen deed open.
Met als gevolg dat ons systeem van angst leert dat het niet meer nodig is om angst te voelen om pijn te vermijden. Doordat jezelf aanleert dat waar je bang voor was geen pijn meer doet. Wat kan bijvoorbeeld zijn met dat je vorige relatie erg pijnlijk was. Maar dat je nieuwe relatie juist erg goed aanvoelt. Wat kan je alleen bereiken door toch weer opnieuw een relatie aan te gaan. Ondanks dat je de angst voelt dat deze nieuwe relatie ook mogelijk pijn zou kunnen doen. Waardoor je door het tocht de doen. De nieuwe ervaring krijgt dat het geen pijn doet. Dat er dus ook geen reden meer is om je onveilig te voelen.
De beste manier om je dus weer veilig te voelen is door vooral te doen wat je eng vindt. Door op deze manier nieuwe ervaring te krijgen dat het allemaal wel meevalt. Waardoor je hierdoor het vertrouwen opnieuw krijgt dat je nergens bang voor hoeft te voelen. Zodat je ook niet meer onveilig voelt.
De belangrijkste tips van dit artikel
- Vaak voelen we ons pas onveilig op het moment dat je iets wil vermijden wat ons in het verleden erg veel pijn heeft gedaan. Waardoor we ons de hele tijd bang kunnen maken over alle mogelijkheden die kunnen plaats vinden. Waarbij de kans bestaat dat we dan weer opnieuw deze pijn voelen. Terwijl het heel goed mogelijk is dat dit niet gebeurd.
- Het is juist op het moment dat je veel vertrouwen ervaart dat je weer veilig voelt. Helaas proberen we dit vaak te krijgen door overal controle over te willen hebben. Wat maakt het erg lastig om je veilig te voelen, doordat het onmogelijk is om overal steeds de controle over te ervaren.
- Mag je dus last ervaren dat je niet meer veilig voelt. Dan komt dit vaak doordat we geen pijn meer willen voelen van vroeger. En ons gevoel van angst deze probeert te voorkomen. Waarbij het nog het sterkst helpt om juist toch te doen wat je eng vind. Doordat jezelf op deze manier leert dat dit geen meer pijn doet. Dat het dus nergens voor nodig is om je nog onveilig te voelen.
geen reactie