Niet tegen plotselinge verandering kunnen

04/11/2020

niet tegen plotselinge verandering kunnen

Niet tegen plotselinge verandering kunnen ontstaat op het moment dat er een onverwachtse situatie plaatsvindt, waarvan we niet weten hoe we hiermee om moeten gaan. Het gevolg hiervan is dat we veel spanning ervaren, omdat we niet weten wat we kunnen verwachten. We gaan dan al snel van het ergste uit. Ervaar jij veel last van niet tegen plotselinge verandering kunnen? Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we niet tegen plotselinge verandering kunnen

Als mens vinden we het altijd fijn om een bepaalde routine te hebben in ons leven. Deze routine zorgt ervoor dat we weten waar we aan toe zijn. We kunnen dan plannen hoe we willen dat alles verloopt. Het is daarom stressvol wanneer een plotselinge verandering plaatsvindt waar we geen rekening mee hadden gehouden. Wanneer je veel moeite hebt met onverwachte gebeurtenissen, vraag je je misschien af: Waarom kan ik niet tegen plotselinge verandering en hoe kan ik dit oplossen?

Het is onmogelijk om alles in het leven te laten verlopen zoals jij wilt. Toch nemen we vaak aan dat alles verloopt, zoals wij dat bedacht hebben. Dit komt voornamelijk doordat we keuzes maken op basis van onze ervaring uit het verleden. Hierbij gaan we ervan uit dat wanneer we herhalen wat we vroeger gedaan hebben, dit hetzelfde resultaat zal geven. Wanneer we bijvoorbeeld altijd naar dezelfde supermarkt gaan en daar altijd dezelfde boodschappen doen, geeft dit ons het vertrouwen dat we weten wat we kunnen verwachten. Hierdoor hoeven we ons geen zorgen te maken over of we wel of eten in huis hebben.

Wanneer je herhaalt wat je in het verleden hebt gedaan, geeft dit vaak dezelfde resultaat als je in het verleden hebt ervaren.

Het bijzondere hieraan is, dat we dit vaak zo vanzelfsprekend gaan vinden, dat we niet meer voor onszelf bedenken dat het ook anders kan lopen. In het voorbeeld van de supermarkt hierboven, kan het dat de supermarkt onverwacht dicht is, bijvoorbeeld omdat er een boom op het dak is gevallen. Wanneer jij vervolgens nietsvermoedend naar de supermarkt gaat, kom je erachter dat deze dicht is. Je kunt dan veel stress ervaren over waar je nu eten moet halen. Je bent altijd naar dezelfde plek gegaan, waardoor je nooit hebt gekeken naar ander supermarkten in de buurt. Je vraagt je af of er nog wel een plek is in de buurt waar je naartoe zou kunnen gaan en zo niet, hoe je dit probleem dan gaat oplossen.

Hoe het komt dat we plotselinge veranderingen erger maken dan het is

Vaak vinden we alles in ons leven erg vanzelfsprekend, waardoor we onze routine hier helemaal omheen hebben gebouwd. Wanneer dan een plotselinge verandering plaatsvindt raken we hierdoor helemaal van slag.

Hierboven gaf ik het voorbeeld van de supermarkt die onverwacht gesloten is, maar er kunnen zich allerlei onverwachte situaties voordoen. Op je werk kan bijvoorbeeld een reorganisatie plaatsvinden, waardoor je ontslagen wordt. Ook kun je iemand verliezen in de familie die belangrijke rol voor jou had en waar je veel steun van ervaarde, die nu dus is weggevallen. Deze veranderingen zijn moeilijk, omdat ze betekenen dat we ons leven moeten aanpassen. Dit vinden we als mens vaak lastig, omdat we op zo’n moment niet weten welke richting ons leven opgaat.

We ervaren last van plotselinge veranderingen, doordat we op zo’n moment de controle over ons leven kwijtraken. Hierdoor worden we bang voor de mogelijke pijnlijke gevolgen.

We hebben moeite met verandering, omdat we hierdoor in een situatie terecht komen waarvan we niet weten welke richting het opgaat. We ervaren spanning (stress) door de angst voor het onbekende. We hebben namelijk sterk de behoefte om te weten of iets wel of niet pijnlijk gaat zijn in de toekomst. Wanneer hier geen duidelijk antwoord op is, gaan we vaak van het ergste uit. Door van het ergste uit te gaan, hopen we onszelf het beste voor te bereiden op situaties in de toekomst die mogelijk pijnlijk zullen zijn.

Echter, in de meeste gevallen vallen deze situaties in de toekomst reuze mee.  Dit komt doordat we vanuit onze negatieve gedachtes dingen vaak veel erger voorstellen dan ze zijn. We raken onszelf dan kwijt in de fantasie van pijnlijke mogelijkheden. Neem het voorbeeld van de supermarkt. Wanneer de supermarkt plotseling gesloten is, kun je je zorgen gaan maken over hoe je moet leven met minder voedsel. Je zult dan misschien al bedenken hoe pijnlijk het zal zijn als je de komende dagen niets te eten hebt. Je denkt met andere woorden dat het sluiten van de supermarkt een grote invloed heeft op jouw kwaliteit van leven.  Wanneer je dan een andere supermarkt vindt, realiseer je je pas hoe onnodig bang je jezelf hebt gemaakt.

Hoe je het beste kan omgaan met plotselinge veranderingen

Merk je dat je niet tegen plotselinge verandering kan? Dan is het belangrijk om je te beseffen dat dit vaak ontstaat doordat je net iets te veel vanuit een bepaalde routine leeft. Dit komt voort uit jouw behoefte om zoveel mogelijk zekerheid te hebben. Je hoeft je dan nergens zorgen over te maken, omdat je weet wat je kan verwachten. Echter, dit zorgt er ook voor dat je juist veel stress ervaart wanneer een plotselinge verandering optreedt. Je wordt dan geforceerd om met een andere oplossing te komen. Op het moment dat je al flexibel leeft, waarbij je steeds meerdere mogelijkheden probeert, kun je ook makkelijker met verandering omgaan.

Wil je beter om leren gaan met veranderingen? Dan is de eerste stap voor jezelf oefenen met net iets flexibeler leven. Dit doe je door niet altijd hetzelfde te doen. Leer jezelf aan om ook andere mogelijkheden te proberen. Wanner zich dan een plotselinge verandering voordoet, zal je hierbij veel minder angst voelen. Je bent immers al bekend met alternatieve oplossingen. Je raakt jezelf dan minder kwijt in fantasieën over mogelijke pijnlijke situaties in de toekomst.

Op het moment dat alles plotseling verandert, ervaren we meer last van onze fantasieën over dingen die mogelijkheden fout kunnen gaan, dan dat we last ervaren van wat er op dat moment werkelijk fout gaat.

Verandert er toch plotseling iets op zo’n manier dat jij er last van ervaart? Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren dat het vooral je negatieve gedachtes zijn die voor spanning zorgen. Je kunt je door deze gedachtes veel zorgen maken, terwijl dit vaak fantasieën zijn die niet uitkomen.

Probeer dus niet te veel mee te gaan met jouw negatieve gedachtes. Dit doe je, door voor jezelf bewust de keuze te maken dat deze niet echt zijn. Besef dat de kans dat deze fantasieën uitkomen, erg klein is. Bedenk dat het zinloos is om deze gedachtes te veel aandacht te geven. Hierdoor maak je alles onnodig zwaar. Kortom, neem negatieve gedachtes die ontstaan op het moment dat je plotseling iets meemaakt niet te serieus. Hierdoor wordt het gemakkelijker om met plotselinge veranderingen om te gaan.

Belangrijkste tips van artikel:

  • Vaak leven we op een manier waarbij we zoveel mogelijk zekerheid willen hebben over wat er gebeurt. We leven dan in een bepaalde routine, die ervoor zorgt dat we weten waar we aan toe zijn. Dit zorgt er echter ook voor dat we extra veel spanning ervaren op het moment dat iets plotseling verandert.
  • Wanneer iets plotseling verandert, komen we terecht in het onbekende. We weten niet wat de gevolgen zijn van deze plotselinge verandering, hierdoor kunnen we onszelf vanuit angst helemaal gek maken over de mogelijke negatieve gevolgen.
  • Ervaar jij veel stress door plotselinge gebeurtenissen? Dan is het belangrijk dat je niet te veel meegaat in je eigen negatieve fantasieën over mogelijke vervelende situaties die zich hierdoor kunnen voordoen. De kans dat deze fantasieën uitkomen, is namelijk klein. Door deze gedachtes serieus te nemen, maak je alles onnodig zwaar voor jezelf.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter