Onze gedachten zijn niet de waarheid, maar dat is voor de meeste mensen lastig te beseffen op het moment dat we onszelf helemaal kwijt raken in heftige gedachtes. Wanneer we niet doorhebben dat onze gedachten niet de waarheid zijn, kunnen we onszelf kwijtraken in fantasieën over alles wat mogelijk kan gebeuren of fout kan gaan. Herken jij dit en zou jij hier graag stappen in willen zetten? Dan kan het volgende artikel jou zeker helpen…
Inhoud
- Hoe het komt dat gedachten niet de waarheid zijn
- Hoe ons gevoel gedachten versterken, waardoor ze niet meer kloppen
- Hoe onze mening niet altijd klopt omdat deze is gevormd uit gedachten
- Wat kunnen we doen als we onszelf kwijtraken in gedachtes?
- De belangrijkste tips van dit artikel
Hoe het komt dat gedachten niet de waarheid zijn
Als je je realiseert hoeveel keer per dag je nadenkt en hoe vaak je gedachtes alle kanten op gaan, is dat best bijzonder. We hebben gedachten bij alles wat op ons afkomt in ons dagelijkse leven, maar daarnaast hebben we ook gedachtes over wat er in verleden is gebeurd, of wat we in de toekomst willen doen. Al deze gedachten zijn niet de waarheid, want we kunnen hier morgen al weer een andere mening over hebben.
Eigenlijk zijn we de hele dag voor onszelf aan het vaststellen wat we willen en of we het ermee eens zijn wat er op dat moment gebeurt. Stel je komt te laat voor een afspraak, omdat je trein vertraging had. Je krijgt dan waarschijnlijk meteen allerlei gedachtes over hoe je dit moet oplossen en wat je de ander gaat vertellen over waarom je te laat bent.
Veel gedachten die wij hebben zijn erop gericht om problemen op te lossen.Wanneer je het probleem echter niet begrijpt, zijn de gedachten die je hierover hebt ook niet de waarheid.
Wanneer we continu proberen de controle over ons eigen leven te houden, krijgen we allerlei gedachtes op het moment dat iets fout gaat. We hopen op die manier voor onszelf te kunnen verklaren wat er gebeurt, zodat we beter kunnen inspelen op de situatie. We proberen op deze manier de controle terug te krijgen, zodat we de situatie kunnen veranderen en hier een goed gevoel over kunnen hebben.
Hoe ons gevoel gedachten versterken, waardoor ze niet meer kloppen
Wanneer we gespannen raken, worden we erg bang of raken we in paniek. Het gevolg is dat we hier zo snel mogelijk vanaf willen, door met onze gedachtes tot een oplossing te komen. Deze oplossing moet ervoor zorgen dat we deze nare gevoelens niet meer hoeven te ervaren. Het bijzondere is dat we hierbij vaak gedachtes hebben die helemaal niet waar zijn.
De meeste gedachtes die we ervaren op het moment dat we gestrest raken, zijn niet waar. Ze ontstaan vanuit onze eigen gevoel van angst. Vanuit deze angst, bedenken we allemaal gedachtes over wat er mogelijk mis kan gaan. In de realiteit blijkt dit vaak wel mee te vallen. Ons gevoel van angst is op zo’n moment zo sterk, dat we kwijtraken wat er op dat moment echt gebeurt. We maken het in onze fantasie veel erger dan het eigenlijk is. Wanneer we deze gedachtes te serieus nemen, we het onszelf erg moeilijk.
Heftige gevoelens maken je gedachtes over een situatie een stuk erger dan de situatie eigenlijk is. Wanneer je je bang voelt, zijn deze gedachtes vaak veel erger dan de realiteit.
Het is dus belangrijk om voor jezelf te realiseren dat je gedachtes niet de waarheid zijn. Ze vormen jouw mening op dat moment over de situatie. Het is namelijk zo dat je alles wat om je heen gebeurt op een bepaalde manier waarneemt. Je trekt hierbij de conclusie dat het echt zo is. Deze conclusies houden je vaak tegen. Je houdt zo sterk vast aan je eigen ideeën, dat je niet meer openstaat voor andere mogelijkheden. Maak jij jezelf helemaal gek met je gedachtes? Dan is het belangrijk om te realiseren dat deze gedachtes niet de waarheid zijn.
Hoe onze mening niet altijd klopt omdat deze is gevormd uit gedachten
Een van de redenen dat we zo snel in conflict kunnen komen met andere mensen, is dat we voor onszelf hebben bepaald dat onze gedachte de absolute waarheid zijn. Hierbij hebben we vanuit onze gedachtes een sterke mening gevormd over hoe de dingen moeten zijn. Op het moment dat iemand anders het hier niet mee eens is, voelen we ons meteen aangevallen op onze mening. Deze mening komt echter voort uit onze gedachtes en deze gedachtes hoeven niet altijd waar te zijn.
Je kunt ook gemakkelijk van gedachtes veranderen. Het kan bijvoorbeeld dat je vandaag een bepaalde mening hebt en hierover met iemand in gesprek gaat. Wanneer die ander dan met goede argumenten komt, is het mogelijk dat je hierdoor van mening verandert. Dit komt dan, doordat je door de ander op andere gedachtes bent gekomen.
Over alles wat je vandaag bedenkt, kan je morgen alweer een ander idee hebben. Dit geeft aan dat wat jij nu denkt, geen absolute waarheid is.
We denken na vanuit de kennis die we tot nu toe hebben. Als we nieuwe kennis opnemen, kunnen we hierdoor andere gedachtes krijgen, die niet overeenkomen met wat we hiervoor dachten. Dit geeft aan dat wat jij bijvoorbeeld over een week denkt, totaal anders kan zijn dan de gedachtes die je nu op dit moment ervaart.
Dit zie je ook terug op het moment dat we niet begrijpen wat er gebeurt. We kunnen dan allerlei verschrikkelijke fantasieën hebben. Wanneer we door de situatie heen zijn en we meer te weten zijn gekomen over wat er nu precies aan de hand was, zorgt dit ervoor dat we totaal andere gedachtes hebben over wat er nu precies is gebeurd. We kunnen ons dan vaak niet voorstellen dat we het onszelf zo zwaar maakten.
Wat kunnen we doen als we onszelf kwijtraken in gedachtes?
Het is dus belangrijk om te realiseren dat je altijd denkt vanuit de kennis die je nu hebt. Als je meer kennis krijgt en terugkijkt op je gedachtes, is het goed mogelijk dat je realiseert dat wat je dacht niet klopte. Je kon dit niet weten, omdat je deze kennis nog niet had. Blijf er dus voor open om nieuwe dingen te leren, in plaats van stug vast te houden aan je eigen standpunt. Dit geldt zeker wanneer jouw standpunt alleen maar zorgt voor problemen.
Merk je bij jezelf dat je gedachtes alles erger maken dan het eigenlijk is? Dan wil ik je graag de volgende tip meegeven: oefen in het niet al te serieus nemen van je gedachtes. Zo kun je ervoor zorgen dat je een situatie niet erger maakt dan dat hij eigenlijk is.
Hoe meer je blijf openstaan voor nieuwe inzichten, hoe minder je laat tegenhouden door gedachtes in het heden die niet waar zijn. Deze gedachtes kunnen jou dan ook niet tegenhouden om stappen te zetten in het leven.
Wanneer je alles altijd op dezelfde manier blijft doen, verandert er waarschijnlijk niets in jouw leven. Daarom is het belangrijk om je mening, die is gevormd door je gedachtes, af en toe los te laten. Probeer open te staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Dit lukt alleen als je door hebt dat jouw gedachtes niet de waarheid zijn. Elk mens kan van mening veranderen.
De belangrijkste tips van dit artikel
- Als mens hebben we de hele dag door gedachtes over van alles. Met deze gedachtes proberen we te verklaren wat er om ons heen gebeurt, waarbij we willen oppassen dat het niet de verkeerde kant opgaat. Deze gedachtes kloppen echter niet altijd met wat er echt gebeurt.
- We vormen onze mening vanuit onze gedachtes over wat er is gebeurd, terwijl het mogelijk is dat deze gedachtes helemaal niet kloppen. Het gevolg hiervan is dat we snel in conflict komen met mensen die een andere mening hebben. In een conflict gaan beide personen te veel mee in hun eigen gedachtes.
- Het is daarom belangrijk om voor jezelf te realiseren dat je gedachtes niet de waarheid zijn. Wanneer je in paniek raakt en de gedachtes die je hierbij hebt serieus neemt, maak je alles veel erger dan het eigenlijk is. Probeer in zulke situaties jezelf niet te veel kwijt te raken in je eigen gedachtes. Dit doe je door er steeds weer opnieuw bewust van te zijn dat jouw gedachtes niet de waarheid zijn.
geen reactie