Niet meer kunnen praten door stress

21/11/2020

niet meer kunnen praten door stress

Niet meer kunnen praten door stress ontstaat op het moment dat je je erg onder druk gezet voelt. Door deze druk krijg je veel spanning in je stembanden, waardoor je moeite krijgt met praten. Het maakt vaak niet uit hoe sterk jouw spraakvaardigheden zijn; je slaat helemaal dicht. Ervaar jij last van niet meer kunnen praten door stress? Dan kan het volgende artikel jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem niet meer te kunnen praten door stress

In ons leven moeten we veel communiceren met andere mensen. Het kan dan ook erg lastig zijn, wanneer we door stress moeite krijgen om goed met andere mensen te praten. Het komt vaak voor dat we door spanning niet meer uit onze woorden komen. Ook kan het dat we op een heel snel tempo gaan praten. Dat gebeurt wanneer er zoveel in ons omgaat, dat we met onze woorden onze gedachtes niet meer kunnen bijhouden. Het gevolg hiervan is dat andere mensen ons totaal niet meer begrijpen. Vaak worden we hierdoor onzeker over onszelf. Hierdoor worden we nog meer gespannen, waardoor het praten nog moeilijker wordt.

Vaak vergeten we hoe moeilijk het eigenlijk is om te communiceren. We kunnen als mens goede vriendschappen  sluiten, wanneer we dezelfde manier van communiceren hebben. We begrijpen elkaar dan beter en voelen meer verbinding met elkaar. We vinden het als mens erg belangrijk om gezien en begrepen te worden door een ander persoon. Wanneer een ander steeds aangeeft dat hij of zij jou niet begrijpt, leidt dit tot irritatie. We kunnen daardoor boos worden op die ander. Ook kunnen we aan onszelf gaan twijfelen. We denken dan: klopt het wel wat ik zeg? We voelen ons dan onzeker.

Op het moment dat jij je niet begrepen voelt, word je dan boos op de ander, of ga je juist aan jezelf twijfelen?

Wat je vaak ziet, is dat mensen het moeilijk vinden om goed te blijven communiceren op het moment dat ze iets spannends moeten doen. Een voorbeeld hiervan is een presentatie. Tijdens een presentatie wordt verwacht dat je iets op een goede manier uitlegt of vertelt aan anderen. Doordat iedereen naar je kijkt tijdens de presentatie, kun je je erg kwetsbaar voelen. Je kan dan last krijgen van je stem. Je gaat bijvoorbeeld heel snel of hoog praten, of je komt door de spanning niet op de juiste woorden. Kortom, juist omdat je zo je best doet om goed begrepen te worden, gebeurt het tegenovergestelde en ben je niet meer te verstaan.

Hoe angst onze spreekvaardigheid beïnvloedt

Dit gebeurt natuurlijk niet alleen tijdens presentaties. Ook tijdens andere momenten kun je bang worden om te praten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen op het moment dat je met iemand in gesprek bent, waarbij je de angst ervaart dat je niet goed genoeg bent. Het kan dat je door deze spanning moeite krijgt om goed te kunnen spreken. Dit kan zich ook voordoen wanneer iemand jou onder druk zet om een keuze te maken. Ook wanneer je heel graag wilt dat dat leuke meisje met wie je afgesproken, jou ook heel erg leuk vindt, kan je stem het begeven. Het zou zo maar kunnen dat je jouw date door deze spanning helemaal verpest.

Hoe enger je het vindt om jezelf te laten zien, hoe meer invloed dit heeft op het moment dat jij de volledige aandacht van iedereen krijgt.

Niet meer kunnen praten ontstaat bijna altijd door angst. Voel je je zeer gespannen in een situatie, dan krijgt deze spanning invloed op jouw keelspieren. Je keel kan dan zo stijf worden, dat je niet meer goed uit je woorden komt. Het is dus belangrijk te beseffen dat dit door angst komt. Zelfs de beste logopedist heeft nog moeite met spreken, wanneer hij of zij voor een groep moet spreken waar hij of zij niet gewend aan is. Met andere woorden, zelf als je heel vaardig bent in goed spreken, kan je stem het begeven op het moment dat je angst je tegenhoudt.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf vast te stellen of je een echt spraakprobleem hebt, of dat dit enkel niet lukt door te veel spanning op je keel. Is dat tweede het geval? Dan heeft oefenen om goed te spreken niet zoveel zin. Het is immers niet zo dat je de vaardigheid om te spreken niet bezit. Kortom, jouw moeite om te spreken komt voort uit een gevoel dat te veel invloed op jou heeft. Je slaat dicht vanwege de angst.

Hoe kan je het beste omgaan met niet meer kunnen praten door stress?

Kun jij niet meer praten door stress? Dan is de eerste stap vast te stellen of je echt moeite heb met praten. Als je echt moeite hebt met praten, kan het helpen om naar een logopedist te gaan. Komt het door de stress? Dan is het belangrijk om aan je stressklachten te werken, in plaats van aan je spreekvaardigheid.

Heb je vastgesteld dat je moeite met praten door stress komt? Dan is de volgende stap voor jezelf waarnemen wat de reden is dat je zoveel angst en stress voelt. Pas als je die angst overwint, zal dit gevoel geen invloed meer hebben op jouw spreekvaardigheden.

Pas als jij weet waar je last van ervaart kan je de juiste richting bepalen om dit probleem te overwinnen.

Wanneer je weet waar je bang voor bent, kan je de juiste stappen zetten om je angst te overwinnen. Hoe vaker je oefent wat je eng vind, hoe comfortabeler je je zal voelen. Ben jij bang om te spreken voor een groep? De beste manier om dit te overwinnen is vaak spreken voor een groep.

Het is dus belangrijk eerst goed voor jezelf door te hebben waar je bang voor bent. Als je dit niet weet, kun je er ook niet aan werken. Dan kun je een lange tijd last hebben van moeite met praten. Pas als jij weet wat je nodig hebt om verder te komen, kun je de juiste stappen zetten. Pas dan zal je de ontwikkeling maken die je nodig hebt om je echt gelukkig te voelen. Wanneer je van je stres afkomt, zal je geen moeite meer ervaren om te communiceren met andere mensen.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer je heel veel spanning voelt, slaat deze spanning ook over op je keel. Je krijgt dan steeds meer moeite om goed te praten. Merk je dat je moeilijk uit je woorden komt? Dan ervaar je waarschijnlijk erg veel spanning in je lichaam.
  • Je kan de beste spreekvaardigheden hebben en toch door angst niet goed kunnen praten. Het is daarom belangrijk om te weten welke gevoelens jou beïnvloeden op het moment dat je moeite hebt met praten.
  • Kan je echt niet meer praten door stress? Dan komt dit vaak door een enorm gevoel van angst, die spanning in je keel veroorzaakt. Pas wanneer je deze angst weet te overwinnen, kun je weer op een fijne manier met andere mensen communiceren.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter