Hoe word ik bewust van mezelf? Deze vraag komt in ons op wanneer we veel last ervaren van onbewust gedrag. Bijvoorbeeld wanneer we steeds weer dezelfde fouten maken, waardoor we niet verder komen in ons leven. Vraag jij je af: Hoe word ik bewust van mezelf, zodat ik beter kan omgaan met stressklachten? Dan kan je dit het beste als volgt bereiken…
Inhoud
- Hoe word je bewust van jezelf en wat is bewustzijn nu precies?
- Het voordeel van bewust kijken waar jouw pijn vandaan komt
- Hoe belemmerende gedachtes en gevoelens je tegenhouden
- Hoe kan het dat twee mensen dezelfde situatie anders ervaren?
- Hoe kan je het beste meer afstand nemen van jouw gedachtes?
- Hoe kun je bewust met je eigen pijn omgaan?
- Waarom je gevoelens sterker worden als je ze onderdrukt
- Hoe meditatie helpt om bewuster met je gevoelens en gedachtes om te gaan
- Belangrijkste tips van dit artikel
Hoe word je bewust van jezelf en wat is bewustzijn nu precies?
Als mens maken we veel onbewuste keuzes, omdat we leven vanuit routine. Vaak zijn dit goede keuzes en is het juist fijn dat we onze keuzes op deze manier maken. Deze onbewuste manier van leven werkt pas tegen ons, op het moment dat we verkeerde routines hebben aangeleerd die ons veel stress opleveren. Bijvoorbeeld wanneer je steeds over je grenzen heen gaat, omdat je er routine van heb gemaakt om harder te werken dan je aankan. Je realiseert je dan dat je stress hebt. Doordat dit zo onbewust plaatsvindt, heb je echter geen idee wat precies deze stress oplevert. Hierdoor vraag je je af: ‘Hoe word ik bewust van mijzelf op een manier waar ik verder mee kom?’
We hebben als mens allemaal de neiging om veel na te denken. We zijn vaak meer bezig met onze gedachten dan met ons gevoel. Zelfs als je een gevoelig persoon bent, denk je vaak veel na over je eigen gevoelens. Dit komt omdat onze gedachtes gericht zijn op het oplossen van problemen. Als je verdrietig bent, dan moet er een oplossing komen om weer blij te worden. Ben je bang, dan moet je iets doen om je weer veilig te voelen. Zo zijn we de hele dag bezig met problemen bedenken, om ze vervolgens weer op te lossen. Het gevolg is dat we denken dat dat is wie we echt zijn. We nemen onze gevoelens en onze gedachtes waar als onze echte identiteit.
Dit terwijl de gedachte die je vandaag had, morgen weer anders kan zijn. Bijvoorbeeld doordat je de volgende dag op een nieuw inzicht bent gekomen, waardoor je beseft dat je eerdere gedachte niet klopte. Je bent hier dan bewust op een andere manier naar gaan kijken. Je oude manier van denken is verdwenen. Ditzelfde gebeurt met ons gevoel. Een voorbeeld: wanneer we iets nieuws doen vinden we dat aan het begin vaak spannend, maar na verloop van tijd zullen we het niet meer eng vinden, omdat we eraan gewend zijn geraakt. Kortom, al onze gedachtes en gevoelens zijn tijdelijk: ze komen voort uit wat we op dit moment waarnemen.
Als deze negatieve gedachtes of gevoelens voor een lange tijd standhouden, gaan we ze vaak als onze echte identiteit waarnemen. We denken dan bijvoorbeeld dat we een depressief persoon zijn en dat dit nooit zal veranderen. Dit hoeft echter helemaal niet de waarheid te zijn. Dit is onze mening, het geeft aan wie we denken dat we op dat moment zijn. Anderen voorbeelden van negatieve gedachten over onszelf zijn: ik ben niet leuk genoeg, ik ben niet goed genoeg, of: dat durf ik niet. Die laatste gedachte kan tot gevolg hebben dat je ergens maar niet aan begint, omdat je denkt dat je het toch niet durft. Dit zijn allemaal gedachten die je kunt veranderen, waardoor je een andere mening over jezelf krijgt.
Het voordeel van bewust kijken waar jouw pijn vandaan komt
Al onze gedachten en gevoelens komen van buitenaf. Over alles wat je om je heen ziet, vorm je een mening. Deze mening is vaak gevormd door eerdere ervaringen. Wanneer één van je ouders je bijvoorbeeld vertelde dat je niet goed genoeg was, kan het dat je deze uitspraak hebt opgeslagen en als je ware identiteit bent gaan zien. Hetzelfde geldt voor je gevoel. De meeste pijnlijke gevoelens ervaar je niet door wat er op dit moment gebeurt, maar doordat de situatie je doet denken aan een pijnlijke situatie van vroeger.
Je zal bijvoorbeeld nooit spontaan opstaan met het gevoel dat je heel boos bent, als daar geen reden voor is. Wanneer er echter een herinnering van de vorige dag opkomt, kan het dat deze herinnering je boos maakt. Zou dit niet gebeurd zijn, dan was er ook geen aanleiding geweest voor dit gevoel. Met andere woorden: jouw meest pijnlijke gedachtes en gevoelens komen voort uit herinneringen uit het verleden, die je hebt overgenomen en eigen hebt gemaakt.
Hoe belemmerende gedachtes en gevoelens je tegenhouden
Gedachtes kunnen ontstaan vanuit een gevoel. Een voorbeeld hiervan is de gedachte Waar zal ik eten halen? die opkomt wanneer je een gevoel van honger ervaart. Een gevoel kan echter ook ontstaan vanuit een gedachte, bijvoorbeeld wanneer je denkt aan een leuke herinnering, wat jou een fijn gevoel geeft.
Het probleem bij negatieve gedachtes, is dat ze je vaak niet helpen om verder te komen. De herinnering aan iets vervelends wat je vroeger hebt meegemaakt, kan jou bijvoorbeeld tegenhouden om iets te doen wat jij leuk vindt. Dit komt door de angst die door deze is herinnering is ontstaan. Door die angst is de kans groot dat je voor de kortetermijnoplossing kiest, namelijk je angst uit de weg gaan door de activiteit niet te ondernemen. Deze ‘oplossingen’ werken echter niet op de lange termijn.
Dat een gedachte je raakt is niet erg. Het wordt echter een probleem wanneer we deze gedachte waarnemen als onze identiteit. We zeggen dan dat we echt een bepaald persoon zijn. Terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. We zijn namelijk altijd in staat zijn om te leren hier anders naar te kijken. Door ervoor te kiezen anders naar onszelf te kijken, stellen onszelf in staat om andere keuzes te maken in de toekomst: keuzes die werken op de langere termijn.
Op het moment dat je eigen gevoel gaat onderdrukken, blijft dit als negatieve spanning in je lichaam. Hierdoor krijg je last van vermoeidheid en andere stressklachten. Dit leidt tot de vraag: Waarom mag dit gevoel er van jou niet zijn?
Wanneer je vanuit je gevoel reageert, ben je vaak veel oprechter. Als je boos bent, schreeuw je dat uit. Als je verdriet hebt, ga je huilen. Als je bang bent, vlucht je weg en als je blij bent, wil je dat graag met andere mensen delen. Dit is heel gezond. Het wordt pas ongezond als je gedachtes gaan bepalen dat deze emoties er niet mogen zijn. Dit kun je vergelijken met wanneer je gevoelens van vermoeidheid of honger onderdrukt. Je wordt dan alleen maar moeier, of krijgt alleen maar meer honger. Als je deze gevoelens blijft onderdrukken kan dit zelfs een dodelijke afloop hebben. Zo is het ook met andere gevoelens. Het zou het fijnst zijn als je spontaan met je emoties kon leven, waardoor je vrij bent om te ervaren wat je op dat moment voelt.
Dit betekent niet dat altijd maar je gevoel op iedereen af moet reageren. Wanneer je bijvoorbeeld boos bent op iemand, zorgt afreageren alleen maar voor een versterking van het conflict. Het is vooral belangrijk dat dit gevoel er van jou mag zijn, zonder dat je hier een oordeel over hebt. Je gevoelens mogen er altijd zijn en je hoeft deze niet te beoordelen als ‘goed’ of ‘fout’.
Hoe kan het dat twee mensen dezelfde situatie anders ervaren?
Twee personen kunnen precies dezelfde gebeurtenis hebben meegemaakt en er toch totaal andere gedachtes of gevoelens bij ervaren. Dit komt doordat de waarneming over de situatie voor beide personen anders was. Dit kan vervolgens een grote rol spelen in de mening van deze personen over wie ze ‘echt’ zijn. Dit heeft invloed op hoe ze naar de wereld kijken en hoe ze interpreteren wat ze zien.
Stel, je bent op school heel erg gepest door een persoon met een bepaald soort uiterlijk en lichaamstaal. Vervolgens zie je op straat iemand lopen die heel erg op deze persoon lijkt. Bij deze persoon heb je meteen een heel vervelend gevoel, terwijl je hem nog nooit eerder hebt ontmoet. Als je hem leert kennen, zou dit zomaar een hele aardige man kunnen zijn. Dit voorbeeld laat zien dat je naar de wereld kijkt vanuit je eigen herinneringen en de gevoelens die deze herinneringen bij je oproepen.
Alles wat we waarnemen in deze wereld wordt beïnvloed door onze gedachtes en gevoelens. Dit heeft tot gevolg dat wat we zien niet altijd feitelijk klopt.
Dit betekent dat deze gedachtes niet van jezelf zijn. Ze ontstaan niet vanuit jou karakter of wie je ‘echt’ bent als persoon. In plaats daarvan ontstaan ze vanuit het verleden en wat jij heb meegemaakt. Elke gedachte en elk gevoel komt voort uit een herinnering die weer voortkomt uit een eerdere ervaring, die je hebt opgenomen en eigen hebt gemaakt.
Hoe kan je het beste meer afstand nemen van jouw gedachtes?
Het grote gevaar van herinneringen, is dat je de pijn gaat waarnemen als de waarheid. Je gevoelens zijn echter niet wij jij echt bent, ze komen voort uit wat jij hebt meegemaakt in het verleden. Dit is jou ooit aangeleerd en kun je dus ook weer afleren. Dit is een belangrijk feit, omdat het betekent dat het dus ook nooit echt van jou was geweest. Het gevoel heeft enkel tijdelijk bij jou plaatsgevonden.
We houden ons vaak tegen in onze eigen ontwikkeling, door niet bewust met onze pijn om te gaan. Dit zorgt ervoor dat we op een negatieve manier naar onszelf blijven kijken, waardoor we onze eigen problemen in stand houden. Dit geeft veel stress. Daarom is het een mooie eerste stap om bewust naar jezelf te leren kijken. Dit betekent bewust kijken naar wie je echt bent. Hierbij word je een toeschouwer van jezelf. Je neemt waar wat er van binnen gebeurt, zonder oordeel, in plaats van dat je je laat meesleuren door je eigen emoties en gedachtes.
Door vanaf een afstand alles te ervaren wat er bij jou van binnen gebeurt, stel je jezelf in staat om gedachten en gevoelens minder persoonlijk te nemen. Je ervaart ze als dingen die tijdelijk in jou plaatsvinden.
Wil je hier graag beter in worden? Dan is het in eerste plaats belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt dat je niet je eigen gedachtes of emoties bent. Je gedachten en emoties zijn tijdelijk. Je ervaart ze nu, maar ze zullen na verloop van tijd weer verdwijnen. Dit gebeurt vooral als je niet aan deze gedachten en gevoelens vasthoudt. Hierdoor zal je merken dat negatieve gedachtes zo weer weg kunnen zijn, omdat je er niet in meegaat.
Hoe kun je bewust met je eigen pijn omgaan?
Een mooie manier van omgaan met bewustzijn, is te bedenken dat je lichaam net een instrument is en je bewustzijn de bestuurder. Je lichaam kan van alles meemaken in de materiële wereld. Het neemt continu informatie op met de zintuigen en geeft daarbij een gedachte of een gevoel af. Hierbij kan je de keuze maken om daar totaal niet bewust mee om te gaan. Als je dat doet lijkt het net alsof alles wat je denkt en voelt, waar is. Je kijkt dan naar de wereld vanuit het idee dat het glas half leeg is. Je kunt jezelf echter ook aanleren om naar de wereld te kijken alsof het glas half vol is. Dit betekent dat, door bewust om te gaan met je gedachtes en gevoelens, je deze gedachtes en gevoelens kan veranderen.
De vraag is dus, elke keer als zoiets gebeurt, hoe kan je daar dan het beste mee omgaan. De truc zit hem vooral in geen conflict te willen hebben met jezelf. Het is goed om voor jezelf op te komen tegenover andere mensen. Maar het slaat nergens op om dit gevecht met jezelf aan te gaan. Als je van mening bent dat je iets niet mag denken en daarom je gevoelens onderdrukt, worden deze vaak alleen maar sterker. Dit heeft als gevolg dat je daar in de toekomst alleen maar meer last van ervaart. Een voorbeeld hiervan is als je honger hebt, maar hier van jezelf niet aan mag denken, omdat je geen tijd hebt om te eten. Of je bent moe en wilt naar bed, maar dit mag je niet voelen omdat je nog zoveel werk moet doen. Deze gevoelens verdwijnen niet doordat je er niet aan mag denken, ze worden alleen maar erger.
Waarom je gevoelens sterker worden als je ze onderdrukt
Je lichaam geeft signalen af om een goede reden. Je krijgt pas een gevoel van honger, of vermoeidheid, als je behoefte hebt aan eten, of slaap. Door deze gevoelens te onderdrukken worden je klachten steeds erger, omdat je gefrustreerd raakt dat je het niet volhoudt. Dat doe je omdat je denkt dat deze gevoelens op dit moment niet uitkomen. Je wilt ze nu liever niet ervaren. Maar het onderdrukken van je gevoelens is juist waardoor vermoeidheid, pijn en stress ontstaan.
Dit betekent overigens niet dat je niet bewust in kunt gaan tegen bepaalde behoeften, bijvoorbeeld wanneer een verslaving jouw leven moeilijker maakt. Immers, door aan deze gevoelens toe te geven word je leven niet beter. Het tegenovergestelde, waarbij je in conflict komt met jezelf, is ook niet de bedoeling. Dan begint alles als een straf te voelen. Probeer dus op een compassievolle manier, vanuit je bewustzijn, naar deze gevoelens en gedachtes te kijken. Laat ze er gewoon zijn, zonder dat je er iets mee doet. Je zal merken dat ze dan langzaam verdwijnen.
Je gevoel, en dan voornamelijk je intuïtie, zal altijd proberen jou aan te geven wat je het hardst nodig hebt om je weer goed te voelen. De reden dat we deze gevoelens voor een lange tijd zijn gaan negeren, is dat we er steeds van overtuigd waren dat deze gevoelens ons nu niet uitkwamen.
Je geest sturen vanuit je bewustzijn is zeer moeilijk, maar wel mogelijk. Door steeds weer de keuze te maken vanaf een afstandje naar je gedachtes en gevoelens te kijken, kun je ervoor kiezen hoe je hiermee om wilt gaan, in plaats van een slachtoffer te zijn van je eigen innerlijke wereld.
Hoe meditatie helpt om bewuster met je gevoelens en gedachtes om te gaan
Probeer er dus bewust van te zijn dat je eigen gedachtes en gevoelens een tijdelijke waarnemingen zijn van wat jij op dit moment beleeft. Dit geeft aan dat jij niet je gedachten of gevoelens bent. Dit zijn meestal signalen vanuit jezelf die iets aangeven. Het kunnen ook signalen van buitenaf zijn. Het kan namelijk dat andere mensen een bepaalde invloed op jou hebben, waardoor je je op een bepaalde manier voelt. Deze realisatie geeft je de keuze om hier anders mee om te gaan dan je normaal zou doen.
Door te mediteren kun je vervelende gevoelens verwerken. Tijdens meditatie maak je echt contact met wat er binnen in jou plaatsvindt, zonder hierover een oordeel te hebben. Dit zal ertoe leiden dat negatieve gevoelens steeds meer verdwijnen. Ook kun je door middel van meditatie oefenen om je gedachtes veel minder invloed te laten hebben op hoe je je voelt.
Wat je dan overhoudt, is wie jij ‘echt’ bent. Dat is namelijk het enige wat nog kan overblijven. Mijn eigen ervaring met meditatie is, dat ik pas als ik mij neutraal voel en mijn gedachtes een stuk minder zwaar zijn geworden, terechtkom bij mijn ware zelf. Ik kom dan in een staat van complete kalmte en rust, waar alles minder zwaar voelt en het er allemaal mag zijn zonder oordeel. Hierdoor wordt alles in het leven een stuk minder zwaar. Meditatie kan er zo voor zorgen dat je je weerbaarder voelt tegen alles wat er om je heen gebeurt en wat stress kan veroorzaken.
Kortom, bewustzijn is steeds weer voor jezelf kiezen hoe je wilt omgaan met jouw negatieve gedachtes en emoties. Je kiest ervoor om je niet door je eigen gevoelens en gedachtes mee te laten trekken. Je laat je gevoelens en gedachtes er zijn, zonder oordeel. Dit zorgt ervoor dat je negatieve gevoelens kunt verwerken, om ze dan weer los te laten. Je zal verbaasd staan hoeveel meer je in je eigen kracht staat wanneer je dit doet. Dit komt doordat je meer controle ervaart over wat je denkt en voelt, waardoor je ervoor kan kiezen om gelukkig zijn.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Alles wat je vandaag denkt en voelt, kan morgen weer anders zijn. Dit geeft aan dat je gedachtes en gevoelens tijdelijke waarnemingen zijn en niet wie jij echt bent. Het is dus ook niet nodig om aan (negatieve) gedachtes en gevoelens vast te blijven houden.
- Het probleem waar we als mens vaak tegen aanlopen, is dat we onze pijn van het verleden onbewust willen vermijden. We onderdrukken onze gevoelens, wat juist averechts werkt en meer stress oplevert.
- Door bewuster te leven, en je gedachten en gevoelens te aanschouwen in plaats van erin meegesleurd te worden, kun je zelf bepalen hoe je met (negatieve) gedachten en gevoelens omgaat.
geen reactie