Ik heb zoveel woede in me

22/11/2020

ik heb zoveel woede in me

Woede is een gevoel dat we krijgen op het moment dat we veel onmacht of irritatie voelen. Dit kunnen we bijvoorbeeld voelen wanneer we ons niet begrepen voelen door andere mensen, of we niet tevreden zijn met ons leven. Denk jij wel eens bij jezelf: Ik heb zoveel woede in me en ik weet niet hoe ik daarvan afkom? Dan kan dit artikel je zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik heb zoveel woede in me die ik niet kan loslaten

Wanneer je veel irritatie ervaart over wat er op dit moment gebeurt, kan dit omslaan in een gevoel van woede die je niet meer kan kwijtraken. Je blijft dan met dit gevoel rondlopen. Dit is erg zwaar, omdat woede ontzettend veel energie kost. Je krijgt continu negatieve gedachtes over het onderwerp waar je je boos over voelt. Hierdoor kan het dat je denkt: Ik heb zoveel woede in me en ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan.

Irritatie ontstaat vaak in het contact met andere mensen. Vind je het niet leuk wat een ander doet, omdat de ander over jouw grens gaat? Door meteen aan te geven wanneer dit gebeurt, kan de ander hier rekening mee houden. Wanneer hij of zij begrip naar jou toont over hoe jij je voelt, voel je je door de ander gezien. Zo voorkom je dat je je hierover boos voelt. Heb je echter het gevoel niet door de ander gezien te worden? Gaat iemand herhaaldelijk over jouw grenzen heen? Dan zal je dit als een last ervaren. Wanneer iemand steeds geen rekening met je houdt, zal je een gevoel van woede opbouwen.

Woede is er vaak op gericht om jezelf te laten zien. Vaak heb je daarvoor steeds alles toegelaten. Nu pik je dat niet meer. De woede stelt je in staat om eerlijk met de ander te worden.

Een andere reden dat je woede kan ervaren, is onvrede over je eigen leven. Vaak ervaar je dan geen specifieke reden voor je woede. Het is eerder een algehele frustratie over het feit dat het leven op dit moment niet gaat zoals jij dat wilt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je onder je niveau werkt, waardoor je je niet gezien voelt in de kwaliteiten die jij hebt. Dit levert veel frustratie op, waardoor je je jaloers kunt voelen op collega’s die werk doen wat jij graag zou doen. Je kunt hierin veel onmacht voelen, met woede tot gevolg.

We voelen vaak woede doordat we ons niet begrepen voelen

We voelen vaak woede wanneer we ons niet gezien of begrepen voelen. Wanneer we dit gevoel niet uiten, blijft het probleem langer bestaan. We geven dan namelijk niet aan wat wij nodig hebben om ons goed te voelen.

Nu is het nooit verstandig om je woede op een ander te uiten door te gaan schelden of geweld te gebruiken. Je wilt dat de ander je beter begrijpt, maar het tegenovergestelde gebeurt hierdoor. Voor de ander voelt het als een aanval, waardoor hij of zij minder begrip voor jou krijgt. Hij of zij wordt dan boos op jou, omdat hij of zij zich niet begrepen voelt in zijn of haar opvattingen. Het gevolg: twee mensen die hun eigen woede op elkaar afreageren. Beide personen proberen de ander in het gevecht te laten zien wat voor hen nu juist zo pijnlijk is.

Hoe meer je tegen de ander schreeuwt over hoe boos je bent, hoe meer de ander terug schreeuwt omdat hij of zij zich aangevallen voelt.

Op zo’n moment ben je enkel nog bezig met het verdedigen van jouw standpunt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om jezelf open te stellen voor het gevoel van de ander. Jouw woede zorgt ervoor dat je je erg op jezelf richt. Je bent dan alleen nog maar bezig met hoe ontzettend vervelend je het gedrag van de ander vindt en hoeveel pijn het doet dat de ander zo reageert. Hierdoor heb je geen oog meer voor het standpunt van de ander.

De meeste mensen zullen jou nooit expres pijn doen. Zij zullen doen wat goed voor hen voelt, omdat ze denken dat dit ook goed voor jou is. Iedereen in deze wereld doet natuurlijk alles vanuit zijn of haar eigen perspectief. We handelen daarbij vanuit ons eigen idee over hoe je met andere mensen omgaat.  Wanneer we niet dezelfde ideeën hebben over hoe je met mensen om hoort te gaan, gaan we ons aan elkaar storen. Dit kan tot miscommunicatie leiden. Het gevolg hiervan is dat je je aan elkaar irriteert en je hierdoor een gevoel van woede kan opbouwen.

Hoe je het beste kan omgaan met een gevoel van woede

Kortom, hoe boos je je ook voelt op de ander, deze persoon heeft het waarschijnlijk nooit zo bedoeld. Dit is belangrijk om te realiseren: de ander had waarschijnlijk niet de intentie om jou pijn te doen. Als dat toch is gebeurd, komt dat waarschijnlijk vanwege verschillende opvattingen. Door een sterk gevoel van woede kunnen we dit echter vaak niet meer zien. We zijn dan zo boos op de ander, dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat de ander niet door heeft wat zijn of haar gedrag met ons doet.

Vaak ontstaat woede doordat je niet durft op te komen voor jezelf. Hierdoor ga je je steeds meer irriteren en word je op een gegeven moment heel boos. Je hebt dan het gevoel dat het zo niet langer gaat; het is tijd voor verandering. Woede is een vorm van energie die zorgt voor verandering in ons leven. Dit komt doordat we vanuit onze woede eindelijk eerlijk zijn tegenover onszelf en de ander over hoe we ons voelen en wat we nodig hebben.

Woede geeft aan dat het tijd is voor verandering, omdat het zo niet langer gaat. Wil je aan je woedegevoelens werken? Dan is het belangrijk om aan te voelen wat jij wilt.

Het is niet handig om met een ander in gesprek te gaan op het moment dat je deze emotie te sterk voelt. Je zult dan waarschijnlijk aanvallend het gesprek in gaan. In dat geval is de ander alleen nog maar bezig om zichzelf te verdedigen. Daarom is het belangrijk om, op het moment dat je veel woede ervaart, een andere manier te vinden om deze woede te uiten. Je kunt je woede bijvoorbeeld afreageren tijdens sport, of op een andere manier die goed bij jou past. Even lekker schelden terwijl je met een tennisracket op de bank slaat, kan ook al erg goed helpen.

Ook als je je woede op een andere manier afgereageerd hebt, is het nog steeds jouw taak om je gevoel van woede serieus te nemen. Dit gevoel is natuurlijk ergens uit ontstaan. Zolang je niet aan de oorzaak werkt, zal het gevoel steeds terugkomen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf goed door te hebben waarom je zoveel woede ervaart. Ga daarnaar op zoek op het moment dat je weer tot rust bent gekomen. Ga dan het gesprek aan met degene op wie je boos was. Hierbij is het belangrijk dat je aangeeft waarom dat wat de ander deed of zei jou zoveel pijn doet. Doe dat op een manier waarbij de ander zich niet aangevallen voelt. Dit zorgt ervoor dat de ander meer begrip kan hebben voor jouw situatie. Hij of zij is dan ook eerder bereid jou hiermee te helpen. Je zult merken dat als dit eenmaal lukt, je veel minder vaak last zal hebben van ontzettende woede.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer je moeite hebt om voor jezelf op te komen, gaan mensen steeds over je grens heen. Je kan hierdoor veel woede ervaren. Je hebt dan het idee dat de ander je niet begrijpt, met als gevolg dat je steeds bozer wordt.
  • Ook kun je woede ervaren, wanneer je ontevreden bent met je leven. Je raken dan steeds gefrustreerd over het feit dat het leven nooit loopt zoals jij wilt. Je woede geeft dan iets aan over de richting die je in je leven op wilt.
  • Woede komt dus vaak uit een behoefte aan verandering. Pas wanneer het te veel wordt en we boos worden, zijn we eerlijk naar onszelf en de ander.  Neem dit gevoel serieus: het geeft aan dat je de behoefte hebt om te worden gezien voor wie jij bent.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter