Ik voel me leeg en nutteloos

23/11/2020

ik voel me leeg en nutteloos

Ik voel me leeg en nutteloos is een gedachte die we krijgen op het moment dat we te weinig uitdaging ervaren. We raken dan ontevreden over ons huidige leven, omdat we sterk het gevoel ervaren hierin iets te missen. Denk jij wel eens: Ik voel me leeg en nutteloos en wil graag meer leven vanuit mijn passie? Dan kan het volgende artikel jou hiermee zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me leeg en nutteloos en weet niet hoe ik verder moet

Vaak maken we keuzes in ons leven die ons niet echt gelukkig maken, maar die we op dat moment als meest makkelijke keuze ervaren. Hierdoor komen we in een manier van leven terecht, waarbij we doen wat gemakkelijk is, in plaats van onze passie te volgen. Denk bijvoorbeeld aan: het kiezen van een veilige baan, voor een veilige relatie gaan, of op een veilige plek wonen. Aan het begin ervaren we dit meestal als fijn, maar na verloop van tijd begint dit toch erg saai te voelen. Dit heeft tot gevolg dat we ons leeg en nutteloos voelen en dat we graag meer zouden willen in het leven.

Doe jij alles vanuit plezier, of vanuit een gevoel van verplichting?

Als mens hebben we zowel behoefte aan veiligheid, als behoefte aan uitdagingen. Op het moment dat we te veel één richting op schieten,  zorgt dit ervoor dat we ons leven waarnemen als te saai, of juist te druk. Wanneer we te veel uitdaging ervaren, voelt dit eerder als last, dan iets waar we plezier aan ervaren. We doen ze dan niet meer omdat we ze leuk vinden, maar omdat het van ons wordt verwacht. Daarom is het belangrijk om van alles wat je doet vast te stellen, of je dit doet vanuit een gevoel van verplichting of juist vanuit een gevoel van plezier.

De reden dat we ons leeg en nutteloos voelen

Op het moment dat we veel uitdagingen hebben, kan dit voor ons te veel worden. Echter, we hebben dan nog wel het gevoel dat we nuttig bezig zijn met waardevolle projecten. Op het moment dat we helemaal geen uitdaging in ons leven ervaren, gaan we ons pas leeg en nutteloos voelen. We zijn dan in een manier van leven terechtgekomen, waarbij niets meer als uitdaging wordt ervaren. Dit neemt niet weg dat het goed mogelijk is dat je dingen doet die je vroeger wel een uitdaging vond. Je bent dan zo aan deze dingen gewend geraakt, dat je ze niet meer als uitdagingen ervaart. Hierdoor is alles wat leven eerder zo leuk maakte, nu verdwenen.

Als mens zijn we steeds in ontwikkeling. Daarom is het zo pijnlijk als we vast blijven zitten in ons oude leven, terwijl we een nieuwe kant op willen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je voor lange tijd hetzelfde werk doet, dit steeds saaier wordt. Aan het begin vond je je werk misschien nog leuk, maar nu beginnen alle dagen hetzelfde te voelen. Er gebeurt voor je gevoel nooit iets nieuws. Hetzelfde kan zich voordoen bij relaties. Het kan dat je in een relatie zit die aan het begin nog spannend en nieuw voelde, maar nu heel saai voelt, omdat je in een routine terecht bent gekomen. Daarom is het ook zo belangrijk, wanneer je een relatie hebt, om altijd tijd in elkaar te blijven investeren en leuke nieuwe dingen te blijven doen.

De invloed van onze omgeving op ons gevoel

Hoe saai en leeg we ons leven vinden, heeft vaak te maken met onze omgeving. Stel, je leeft je hele leven in hetzelfde dorp waar je bent opgegroeid. Alles is altijd hetzelfde en er gebeurt nooit iets nieuws. Veel mensen voelen zich daar tevreden mee. Dat betekent dat deze manier van leven voor hen klopt. Voel jij je helemaal niet prettig in deze omgeving en ervaar je je leven als saai? Dan kan het zijn dat deze manier van leven voor jou niet klopt.

Voel je je op dit moment leeg en nutteloos? Dan is het goed mogelijk dat je in een omgeving woont die jou te weinig uitdaging geeft. Het kan daarbij helpen om voor jezelf te bedenken wat voor een omgeving wel bij jou past en waar je dit kan vinden. Vaak geldt dat wanneer we van omgeving veranderen, we ook ons leven veranderen. We stoppen dan met veel oude gewoontes en pakken nieuwe gewoontes op, die bij onze nieuwe omgeving passen.

Vaak doen we eerder wat de omgeving van ons verwacht, dan wat vanuit ons hart goed voelt. We houden ons sterk vast aan de regels van de omgeving.

Op het moment dat je je leeg en nutteloos voelt, is de eerste stap voor jezelf vastleggen wie jij bent en wat bij jou past. De kans is bijvoorbeeld groot, dat het werk wat je vroeger deed niet meer bij je past. Het paste misschien bij wie je vroeger was, maar je bent als mens zo ontwikkeld dat je niet meer die persoon van vroeger bent. Hierdoor kan het dat je het werk wat je eerst zo leuk vond, nu als leeg en nutteloos ervaart. Daarom is het belangrijk om vast te stellen wie je vroeger was en wie je nu bent geworden. Je kunt dan gemakkelijker inzien waarom je vroeger keuzes hebt gemaakt, die nu niet meer bij je passen.

Hoe ontdek ik weer mijn passie?

Ervaar jij veel last van een leeg en nutteloos gevoel? Dan is het belangrijk om voor jezelf door te hebben wat je nu leuk vindt in het leven. De kans is namelijk groot dat je nu tijd besteed aan van alles wat jouw leven saai maakt. Stel jezelf dus de vraag: ‘Over wat in het leven ben ik nu het meest nieuwsgierig?’ Kijk daarbij wat jou op dit moment het meest interesseert. Vaak wanneer je deze interesse volgt, kom je terecht bij je passie. Van je passie vindt je het namelijk oprecht leuk om er meer over te weten

Als je echt eerlijk met jezelf bent, waar ben jij dan het meest nieuwsgierig naar?

Je kan jezelf nieuwsgierig maken op vele manieren. We besteden veel tijd aan ons werk. Het is daarom fijn als je een nieuwe baan kan vinden waarbij je dingen doet waarover je je erg nieuwsgierig voelt. Als dat niet mogelijk is, is het ook al waardevol om te kijken naar je vrije tijd. Bekijk hoeveel vrije tijd je hebt en in hoeverre je deze kan besteden aan op zoek gaan naar wat jij altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit de tijd voor hebt gevonden.

Laat jezelf niet tegenhouden door angst

Weet je niet van jezelf waar je nieuwsgierig over bent? Probeer dan vooral lekker veel verschillende dingen uit. Maak je geen zorgen of wat je uitprobeert wel bij je past. Je kunt namelijk zomaar tot de ontdekking komen dat je iets leuk vindt, waarvan jij dacht dat je het helemaal niets zou vinden.

De grote reden dat we vaak geen nieuwe uitdagingen aangaan, is dat we het eng vinden. Door deze angst bedenken we redenen om het niet te doen. Een voorbeeld van zo’n reden is: Ik ga dit niet doen, want het past toch niet bij mij. De kans bestaat dat het wel degelijk bij jou past. Door deze gedachten weerhoudt je jezelf ervan meer plezier in het leven te ervaren.

Hoe zonde zou het zijn als je jezelf je hele leven tegenhoudt vanuit angst, en je hierdoor nooit datgene doet wat jouw leven vol en nuttig kan maken?

Wil jij weer opnieuw je passie vinden? Blijf dan vooral openstaan voor alles wat je mogelijk zou kunnen doen. Bepaal niet direct of je dit leuk vindt of niet. Dit kan je erg veel nieuwe inzichten geven over wat wel of niet bij jou past.  Hierdoor kunnen nieuwe uitdagingen op je pad komen. Je gaat je leven dan weer als vol en nuttig ervaren, omdat je bezig bent met wat voor jou waardevol voelt. Je leven wordt dan een stuk leuker.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer je steeds kiest voor veiligheid in plaats van plezier, is de kans groot dat je jouw leven als leeg en nutteloos gaat ervaren. Je hebben dan behoefte aan nieuwe uitdagingen en het is belangrijk dat je die voor jezelf vindt.
  • De eerste stap is het terugvinden van je passie. Dit doe je door voor jezelf te bedenken waar jij nieuwsgierig naar bent. Over welk onderwerp lijkt het je leuk om meer te weten?
  • Vaak blijven we vastzitten in een leven dat we als leeg en nutteloos ervaren. Dit komt vaak, doordat we vanuit onze angst geen nieuwe dingen durven te ondernemen. Hierdoor blijven we alles hetzelfde doen. We laten ons tegenhouden door gedachtes als ‘dat past niet bij mij.’ Dit soort gedachtes komen vaak voort uit angst. Deze angst houdt je tegen om nieuwe dingen te doen, die je misschien wel heel leuk zou kunnen vinden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter