We kunnen ons van te voren erg druk maken over een situatie. We hebben dan allerlei nare gedachtes over wat er zou kunnen gebeuren. Achteraf blijkt zo’n situatie vaak mee te vallen. We beseffen ons dan achteraf dat de nare gedachtes die we hadden niet waar waren. Echter, op het moment dat je vasthoudt aan een gedachte, besef je niet dat deze niet waar is. Vraag jij je af: zijn mijn nare gedachten (niet) waar? Dan kan het volgende artikel, met het onderwerp nare gedachten die niet waar zijn, jou zeker helpen…
Inhoud
- Hoe echt zijn nare gedachten die niet waar zijn?
- In hoeverre raak je jezelf kwijt in zelfbescherming?
- Hoe serieus neem jij je nare gedachten?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Hoe echt zijn nare gedachten die niet waar zijn?
Op het moment dat we een probleem hebben, kunnen we hier veel nare gedachtes over krijgen. Hoewel die gedachtes voor ons op dat moment heel realistisch over kunnen komen, is het maar de vraag of ze echt waar zijn. Wanneer een probleem is opgelost en we er op terugkijken, realiseren we ons vaak dat het allemaal minder erg was dan we dachten. Hierdoor komt de vraag in ons op: ‘Hoe echt zijn nare gedachte die niet waar zijn?’
Een mooi voorbeeld hiervan is als een vriend aan jou vraagt of je hem kan helpen, zonder aan te geven wat hij precies van jou nodig heeft. Wat er dan gebeurt, is dat je hier zelf een invulling aan gaat geven. Je bedenkt dan wat deze vriend je mogelijk allemaal zou kunnen vragen.
Op het moment dat je bang voelt, maken je gedachtes altijd alles erger dan het is.
Bij bovengenoemd voorbeeld, is het zeker mogelijk is dat hij jouw hulp vraagt bij iets heel leuks. Echter, wanneer je niet weet waar hij hulp bij nodig heeft, kan het dat je gelijk van het allerergste uitgaat. Je kunt bijvoorbeeld denken dat hij geld zal vragen, terwijl jij je daar niet comfortabel bij voelt. Je gaat dan mogelijk al bedenken hoe je hier het best op kan reageren. Het kan dat je dan al allemaal nare gedachten krijgt over hoe het gesprek zal verlopen. Als het gesprek dan eenmaal plaatsvindt, blijken al deze zelf bedachte nare mogelijkheden helemaal niet te kloppen.
Kortom, als mens hebben we de neiging om ons al van tevoren tegen mogelijke situaties in bescherming te willen nemen. We gaan dan bedenken wat allemaal zou kunnen gebeuren wat we niet leuk vinden. We hopen dan beter met de situatie om te kunnen gaan, door ons hierop voor te bereiden en te bedenken hoe we hier het beste mee omgaan.
In hoeverre raak je jezelf kwijt in zelfbescherming?
Dit betekent dat dit soort nare gedachten die niet waar zijn voortkomen uit zelfbescherming. Als mens hebben we geleerd om onze problemen op te lossen door er heel veel over na te denken. Wanneer de toekomst onzeker is, vullen we dit voor onszelf in met allerlei mogelijke scenario’s. We hopen zo beter voorbereid te zijn op alles wat op ons af kan komen. We denken dat dit ons meer veiligheid geeft en we hierdoor minder angst hoeven te voelen.
Het nadeel hiervan, is dat je je in zo’n geval vaak richt op de negatieve scenario’s die zich zouden kunnen afspelen. We laten wat goed zou kunnen gaan voor wat het is, en concentreren ons op wat er fout kan gaan. Dit wordt dan al snel de enige manier waarop je kunt nadenken. Je gaat alles in het leven steeds negatiever zien. Je denkt dat je daardoor beter bent voorbereid op negatieve situaties en dat je jezelf in bescherming neemt.
Het geeft ons veel rust om overal op voorbereid te zijn. Dit leidt echter tot de vraag: ‘In hoeverre is het ook echt nodig om je voor te bereiden?
Dit terwijl het vaak helemaal niet nodig is om jezelf in bescherming te namen. We doen dit, omdat we van onze angst willen afkomen. We hopen dat bedenken wat allemaal kan gebeuren ons rust geeft, omdat we beter op mogelijke problemen zijn voorbereid. Pas als we merken dat het niet nodig was om ons op de situatie voor te bereiden, beseffen we hoe ontzettend niet waar onze gedachtes waren. Dit vindt natuurlijk altijd pas plaats na afloop van de gevreesde situatie.
Het is daarom belangrijk om te beseffen, dat angst een ontzettende invloed op je heeft, op het moment dat je een probleem hebt, of je ergens onzeker over voelt. Uit zelfbescherming krijg je dan allerlei nare gedachten, die niet waar zijn. Je doet dit uit het idee jezelf hierdoor meer rust te geven. Echter, vaak gebeurt het tegenovergestelde: je gaat alleen maar piekeren. Hierdoor haal je er alleen maar meer nare gedachten bij, waardoor je je nog meer gespannen voelt. Je maakt het alles dan steeds erger dan het eigenlijk is. De fantasie over wat fout kan gaan, is namelijk vaak veel erger dan wat er in de realiteit gebeurt.
Hoe serieus neem jij je nare gedachten?
Een tip die ik je wil meegeven, is: op het moment dat je weer nare gedachten ervaart, kijk voor jezelf hoe realistisch het is dat deze gedachten uitkomen. Hoe serieuzer je deze gedachten neemt, hoe meer je erin begint te geloven dat ze echt zijn. Je kunt dan geen onderscheid meer maken tussen wat echt gebeurt en jouw negatieve fantasie over de gebeurtenis.
Dat je een nare gedachte hebt, is niet erg. Het wordt pas vervelend wanneer je deze gedachte serieus neemt en jouw leven laat bepalen.
Soms kunnen twee personen hele andere gedachtes hebben over iets wat is gebeurd. Hierdoor kan het dat we elkaar als mens totaal niet begrijpen. Je krijgt dan twee verhalen die niet op elkaar aansluiten. Dit gebeurt wanneer er niet wordt gekeken naar wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar naar wat wij denken dat er is gebeurd. Wanneer je je eigen gedachten hierover te serieus neemt, begrijp je niet waarom de ander een heel ander verhaal heeft bij de situatie dan jij.
Het is daarom belangrijk om te realiseren, dat je gedachten over wat er is gebeurd vaak niet kloppen. Het is jouw waarneming die ervoor zorgt dat het lijkt alsof dat zo is. Pas als je dit kan loslaten en je meer openstelt voor wat er écht is gebeurd, kun je je minder laten beïnvloeden door nare gedachten die niet waar zijn. Dit is echter heel moeilijk als je veel spanning of angst ervaart.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- We krijgen vooral gedachten die niet waar zijn op het moment dat het voor ons niet duidelijk is wat er in de toekomst zal gebeuren. We vullen dan zelf in wat we denken dat er gaat gebeuren. Hierbij zal je merken dat deze gedachtes bijna nooit waar zijn.
- Als mens hebben we sterk de neiging om onze problemen met onze gedachten op te willen lossen. Hierdoor bedenken we al van tevoren wat er allemaal fout kan gaan. Deze dingen hoeven echter niet uit te komen en de nare gedachten die we hierdoor krijgen maken alles alleen maar erger.
- Het is belangrijk voor jezelf te realiseren dat je situaties vaak erger maakt dan ze eigenlijk zijn. Dit doe je vanuit het idee van zelfbescherming, om op negatieve situaties voorbereid te zijn. Dit maakt je echter vaak alleen maar meer gespannen en angstig.
geen reactie