Negatieve dingen over jezelf denken

11/07/2020

negatieve dingen over jezelf

Negatieve dingen over jezelf denken ontstaat snel op het moment dat we een sterk oordeel over onszelf hebben. Met als gevolg dat we vanuit onze strengheid het onszelf erg zwaar kunnen maken. Doordat we steeds bezig zijn met wat we nu wel of niet hadden moeten doen. Ervaar jij het probleem van negatieve dingen over jezelf denken vanuit een streng oordeel. Zou je hier beter mee willen omgaan, dan kan het volgende hier zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Hoe het komt dat we negatieve dingen over jezelf denken

Het kan snel voorkomen dat we bij een situatie in het verleden, dat we hierbij gaan twijfelen of we het wel goed hebben gedaan. Waarbij we al snel met de (wat als???) gedachtes kunnen komen. Over hoe we zelf vinden dat we het beter hadden moeten doen. Met als gevolg dat we hierdoor dus hebben bedacht wat we wel hadden moeten doen, tegenover de gedachtes over wat er is gebeurd. En we dus erg negatief over onszelf kunnen worden waarom we dat achteraf niet gedaan hebben. Met als gevolg dat we hierdoor steeds onszelf kunnen kwijtraken in negatieve dingen over jezelf denken. Doordat we continue deze gedachtes in ons hoofd opnieuw blijven afspelen, omdat we ze niet meer kunnen loslaten.

Het is bijzonder dat we het verleden niet kunnen veranderen, maar we toch een (wat als??) gedachte kunnen hebben. Waarbij we dan toch doen alsof het wel zo is.

Want wat je snel ziet gebeuren is dat we vooral voor onszelf hebben bedacht hoe we zouden moeten zijn. Met als gevolg dat als dit dan niet plaatsvindt, doordat we bijvoorbeeld erg emotioneel reageren. We hierdoor vaak achteraf spijt krijgen dat we zo hebben gereageerd. Wat geeft aan dat we dus een beeld van onszelf hebben gecreëerd in ons hoofd over wie we zouden moeten zijn, die we dan vergelijken met de realiteit. Wat ontstaat met name op het moment dat we een karakter eigenschap hebben waar we niet tevreden over zijn. Met als gevolg dat we deze heel erg gaan proberen te verstoppen voor andere mensen. Wat natuurlijk helaas niet altijd lukt, met als gevolg dat we daardoor juist sterke negatieve dingen over onszelf kunnen denken.

Waarom we zo negatief over onszelf kunnen zijn

Het is eigenlijk nog best bijzonder dat wij als mens zo negatief over onszelf kunnen zijn. Met name doordat dit aangeeft dat we onszelf dus beoordelen. Wat leidt snel tot de vraag wie het is die wordt beoordeelt en wie het persoon is met het oordeel. Want uiteindelijk ben jij maar een persoon, terwijl je toch meerdere meningen bij jezelf ervaart. Wat geeft aan dat je dus van binnen meerdere personen bent die elkaar beoordelen. Vaak zijn het deze verschillende meningen die alle dingen negatief beoordelen. Zo kan je bijvoorbeeld een sterke mening ervaren dat je een ijsje heb verdient. Met dan tegelijkertijd de menig dat je daar dik van wordt. Wat geeft aan dat erop dat moment twee meningen aanwezig zijn die van binnen een innerlijke conflict veroorzaken over de keuze die je wilt maken.

Negativiteit is een oordeel dat iets niet goed genoeg is. Wat leidt snel tot de vraag: Waar vergelijk jezelf mee waardoor jezelf al negatief beoordeelt?

Want met name op het moment dat we sterk negatieve dingen over onszelf gaan denken. Ontstaat dit vaak doordat je eerst een mening had die graag iets wilden doen. Met als gevolg dat er vervolgens ook nog een andere mening is die dit afkeurt. En je dus erg negatief over jezelf kan worden waarom je bijvoorbeeld de keuze heb gemaakt om een ijsje te gaan eten. Dit zie je bij alles voorkomen, doordat we steeds de afweging maken tussen wat wil ik en wat mag ik van mijzelf. En we dus steeds sterke behoeftes voelen om iets te gaan doen. Met dan tegelijkertijd de strenge mening naar onszelf toe of het wel mag.

Deze strenge mening ontstaan met name op het moment dat we opgroeien. Doordat we als kind de neiging hebben om te doen wat voor ons goed voelt. Met tegelijkertijd daarnaast het oordeel van je ouders of dit wel of niet mag. Waarbij je dus steeds leert wat goed of fout is afhankelijk van hun mening. En hierdoor sterk de mening van onze ouders overneemt over goed en fout. Met als gevolg dat op het moment we volwassen zijn geworden en we doen wat wij willen. We toch altijd last kunnen blijven houden van de mening van onze ouders die we hebben overgenomen. Waarbij we dan gek genoeg niet eens meer bezig zijn met wat onze ouders vonden. Maar we juist een innerlijke ouder hebben ontwikkeld die ons continue in ons hoofd beoordeeld of we wel goed bezig zijn.

Wat het zegt over jezelf dat je negatieve gedachtes ervaart

Want waar we vaak niet bij stilstaan is dat de meeste gedachtes helemaal niet waar zijn. Maar dat het vaak een interpretatie is van de situatie over wat wij denken wat er is gebeurd. Wat gebeurd met name op het moment dat wij niet kunnen verklaren waarom deze dingen ontstaan. Met als gevolg dat ons hoofd vanuit zichzelf gaat proberen te verklaren wat de reden kan zijn. Waarbij we dus al snel een eigen fantasie bedenken van mogelijkheden. Wat doen we vaak doordat we onszelf veiliger voelen als we weten wat er is gebeurd. Want er is tenslotte niets enger dan het onbekende. Waarbij we gek genoeg juist veel rust ervaren als we met erg negatieve gedachtes komen over onszelf. Doordat we dan tenminste wel duidelijk een idee hebben over wat er aan de hand is.

10% van onze problemen zijn echt. En 90% hebben we zelf in ons hoofd bedacht om er vervolgens heel negatief van te worden.

Goede kans dat achter de meeste negatieve gedachtes een negatief gevoel zit die ervoor zorgt dat we zo denken. Waarbij we dus bijvoorbeeld door angst erg negatieve dingen over jezelf gaat denken. Door sterke gedachtes te ervaren over wat er allemaal mis zou kunnen gaan waar je bang voor voelt. Met vaak nog daarbij de strenge gedachtes dat je niet bang mag zijn in de eerste plaats. Waarbij je dus zowel negatief kan zijn over wat jij denkt wat er zou kunnen plaatsvinden. En je van jezelf vindt dat je niet goed bent omdat je bang voelt. Doordat je de sterke menig kan hebben dat je niet bang mag zijn.

Het is met name het oordeel over onze gevoelens die vaak zorgt voor negatieve gedachtes. Doordat we een bepaalde idee hebben bedacht over wie we moeten zijn. Met als gevolg dat als deze dan niet overeenkomt met onze gevoelens. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat jij vindt van jezelf dat je hard moet werken. Doordat je bijvoorbeeld met de negatieve overtuiging kan zitten dat als je niet hard genoeg werkt je dan niet goed genoeg bent. Je hierdoor zal merken dat op het moment dat je dan erg moe begint te voelen. Je vanuit gedachtes met een sterk oordeel zal komen dat dit vermoeide gevoel er niet mag zijn. Waarbij je dus jezelf sterk gaat beoordelen wat je op dat moment bij jezelf ervaart. Met als gevolg dat we erg negatieve dingen over ons eigen gevoel gaan denken, doordat deze ervan onszelf niet mogen zijn.

Hoe kan je het best stoppen met negatieve dingen over jezelf te denken

Gedachtes zullen altijd blijven bestaan, met name doordat we als mens maar weinig controle hierover hebben. Want het is zeker mogelijk om met meditatie methodes je hoeveelheid gedachtes te verminderen. Waardoor je dus vaker een stilte ervaart in je hoofd. Maar uiteindelijk zullen ze altijd weer terugkomen. Wat maakt het belangrijk dat in plaats van dat je probeert te stoppen met te denken. Dat je vooral jezelf er in oefent meer weerbaar te worden tegen negatieve gedachtes. Waarbij je dus voor jezelf oefent wat je het beste kan doen op het moment dat negatieve gedachtes plaatsvinden.

Het is heel normaal dat we als mens leuke of juist zware momenten in ons leven ervaren. Waarbij het dus ook niet negatief is als je een keer wat minder goed voelt.

Want de meeste negatieve gedachtes ontstaan vanuit een oordeel naar jezelf. Wat kan zijn dat je dus je gevoel beoordeelt als iets wat er niet mag zijn. Of dat je juist jezelf negatief beoordeelt over de dingen die je in het verleden heb gedaan. Wat maakt het belangrijk om vooral voor jezelf te gaan waarnemen hoe komt dat jezelf zo sterkt negatief beoordeelt. Maar nog belangrijker of je voor jezelf kan oefenen om dit oordeel van een afstand waar te nemen. Door het echt te zien als een gedachte die bij jou afspeelt, maar niet is wie jij echt bent.

Want vaak juist door afstand te nemen van onze gedachtes gaan we veel eerder deze waarnemen als iets wat bij ons plaatsvindt dan wie we echt zijn. Met als gevolg dat je deze negatieve gedachtes veel minder serieus gaat nemen. En je dus ook zal merken dat je misschien nog wel veel nadenkt over negatieve dingen over jezelf. Dat je deze gedachtes veel minder zwaar maakt door ze niet meer serieus te nemen. Waarbij het nog best goed kan voorkomen dat deze gedachtes hierdoor afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Doordat je op een andere manier naar deze bent gaan kijken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • We kunnen onszelf snel gek maken met negatieve dingen over onszelf die we niet leuk vinden. Waarbij we dan steeds sterk onszelf beoordelen wat we fout doen. Wat leidt snel tot de vraag waarom je het dan wel in de eerste plaats deed als het van jezelf niet mag.
  • Want wat je ziet is dat we erg de neiging kunnen hebben om een bepaald beeld te vormen over wie we willen zijn. Met als gevolg dat op het moment dat dit niet lukt. We hierdoor erg negatief kunnen worden over wat we dan volgens onszelf fout hebben gedaan.
  • Wat maakt het belangrijk om voor jezelf waar te nemen wat nu precies de reden is dat je zo erg bezig bent met negatieve dingen over jezelf. Waar dus dit negatieve oordeel vandaan komt. Zodat je op deze manier meer afstand van deze kan nemen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter