Ik ben ongelukkig met mijn leven

12/07/2020

ik ben ongelukkig met mijn leven

Ik ben ongelukkig met mijn leven is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we vastzitten in ons leven. En we niet meer weten met welke oplossing we verder kunnen komen. Met als gevolg dat we ons hierdoor erg moedeloos gaan voelen en afvragen of dit nog wel mogelijk is. Mag jij de gedachte hebben, ik ben ongelukkig met mijn leven en hoe kom ik daaruit. Dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem: Ik ben ongelukkig met mijn leven

Echt geluk vinden blijft altijd erg lastig. Met name doordat het zo ontzettend kan verschillen in wat je nodig hebt. Waarbij we vaak als mens erg snel de fout kunnen maken om het in de verkeerde richting te zoeken. Want ontstaat met name doordat we niet goed van onszelf doorhebben waarom we ons zo slecht voelen. Met als gevolg dat we steeds opnieuw op een zoektocht gaan naar een oplossing. Waarbij steeds alles niet lijkt te werken. En we hierdoor steeds meer de neiging krijgen om het te willen opgeven dat ons leven ooit beter. Terwijl we wel nog steeds met de gedachte blijven, ik ben ongelukkig met mijn leven en hoe kom ik verder.

Met als gevolg dat we hierdoor bij onszelf een innerlijke conflict ervaren tussen niet tevreden zijn met je leven en dit te willen op te lossen. En erg moedeloos te worden doordat je steeds de oplossing maar niet weet te vinden. Waarbij we hierdoor terecht komen in een gevoel van onmacht. Waar we nog steeds stiekem de hoop ervaren dat het ooit beter wordt. Het probleem wat hierdoor ontstaat is dat onze motivatie om aan onszelf te werken hierdoor erg laag wordt. Doordat we nog wel proberen om een oplossing te zoeken. Maar we in ons hoofd al hebben bedacht dat toch niets gaat werken.

Op het moment dat je van tevoren al heb bedacht dat het niet gaat lukken. Maak je het hierdoor zoveel lastiger om iets te bereiken.

Het is vooral op het moment dat je het opgeeft dat je gelukkig zou kunnen worden dat hierdoor het leven heel erg zwaar wordt. Want hoe zwaar je het nu ook mag hebben, zolang je weet dat het later beter wordt is vaak het heden nog wel goed vol te houden. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet op het moment dat je in de tandarts stoel zit en erop dat moment een kies bij jou wordt getrokken. Wat is natuurlijk heel pijnlijk, maar doordat je weet dat het tijdelijk is en je daarna van de pijn verlost bent kunnen we het hierdoor vaak nog erg goed volhouden. Pijn wordt pas echt een probleem op het moment dat we denken dat het nooit meer weggaat.

Wat is nu precies geluk en waar is het van afhankelijk

Want zou je echt geluk willen samenvatten, dan komt het erop neer dat je dus altijd goed en gelukkig voelt. Wat is natuurlijk niet mogelijk in deze wereld doordat ervan alles op ons afkomt. Zo kan je bijvoorbeeld ziek worden, waarbij je weinig keuze hebt over wanneer dit verdwijnt. Het enige wat je kan doen is zo goed mogelijk proberen om te gaan met wat er in het leven op je afkomt. Want niemand kiest er bijvoorbeeld voor om kanker te krijgen. Wat betekend dat op het moment dat je het krijgt dat de enige keuze die je dan hebt is voor jezelf te kijken hoe je hier het beste mee kan omgaan. Ditzelfde principe is met al onze negatieve gevoelens.

Als mens hebben we geen keuze over wat we voelen. We hebben alleen een keuze over hoe we hiermee omgaan.

Het is zeker mogelijk om je gevoel van geluk langer in stand te blijven houden. Door bijvoorbeeld gezonder te leven, meditatie en ondersteunende relaties. Maar dit zijn natuurlijk allemaal invloeden die je tijdelijk beter laten voelen. Want mag jij een hele zware baan hebben. Dan kan je wel in de pauze een half uur gaan mediteren. Waarbij je dan ook zeker jezelf meer tot rust voelt komen. Maar vervolgens moet je dan toch weer aan slag met je stressvolle baan. Waarbij je hierdoor weer opnieuw slecht gaat voelen. En dus eigenlijk alleen maar een korte pauze heb gehad van je stress.

Want de fout die we zo snel maken is dat we eerder oefeningen gaan leren die heel erg goed werken om de symptomen van pijn te bestrijden. Dan dat we echt werken aan de kern van onze pijn die ons zo ongelukkig maakt. Het probleem wat snel ontstaat is dat we erg machteloos kunnen voelen over hoe ons leven er nu uitziet. Doordat we vastzitten in een baan die we niet leuk vinden. Of we hebben een relatie waar niet gelukkig van worden. Maar vaak houden we onszelf hierin tegen een verandering aan te brengen. Doordat we sterke gedachtes ervaren over waarom dit niet mogelijk is. Of dat we in ons hoofd een onderwerp compleet proberen te vermijden. Wat maakt het belangrijk dat als je echt gelukkig wilt worden dat je echt doorkrijgt wat de kern is van je pijn.

De invloed van ons lichaam op geluk

Het bijzonder van ons lichaam is dat het er altijd opgericht is om ons gezond en gelukkig te houden. Door ons steeds signalen te geven over wat we nodig hebben. Waarbij op het moment dat we dan pijn voelen het dus wilt aangeven dat er iets moet worden gedaan. Wat zie je bijvoorbeeld wanneer je hoge koorts hebt en we ons erg slecht voelen. Waarbij ons gevoel van pijn op dat moment ons dwingt om rust te gaan nemen. Door ons ziek te melden en in bed te gaan liggen, waardoor we sneller en beter genezen.

Alle pijn die je ervaart is een signaal van je lichaam om hiermee aan de slag te gaan. Op het moment dat je voor een lange tijd ongelukkig voelt. Wat houdt jou dan tegen om te veranderen?

Wat betekend dat op het moment dat je erg ongelukkig voelt. Dat erop dit moment iets bij jou afspeelt wat niet goed zit. Waarbij dit gevoel van pijn erop gericht is om jou in beweging te krijgen zodat het weggaat. Wat wordt heel lastig op het moment dat je niet weet waar je last van ervaart. Of dat je het wel weet, maar dat je de keuze heb gemaakt om dit niet te willen veranderen vanuit een sterke gedachte. Dit principe zie je bijvoorbeeld heel mooi terug bij dieren. Waarbij je ziet dat een dier steeds zal doen wat op dat moment goed voelt. Zonder er bij na te denken of het klopt of dat het van andere mensen mag.

Het is met name onze intelligentie die vaak in de weg zit. Want wetenschap en kennis heeft zeker de wereld beter gemaakt. Maar bij ons als mens zie je juist ontstaan dat we hierdoor in staat zijn geraakt om juist onszelf ongelukkig te maken met gedachtes. Doordat we hierdoor niet meer doen wat goed voelt, maar juist erg gaan bedenken wat we van onszelf verwachten. Waarbij we het vaak belangrijker vinden om onze eigen bedachte agenda te volgen. Dan steeds opnieuw waar te nemen of het wel goed voelt om dit te doen. Met als gevolg dat we hierdoor ons kapot kunnen werken. Doordat we bedacht hadden dat iets absoluut af moest komen, terwijl we ons ondertussen helemaal kapot voelen.

Hoe vind je het geluk terug in je leven

Want wat je namelijk ziet is dat alles in het leven is in balans. Wat betekend dat ook wij als mens het meest gelukkig voelen op het moment dat we ons leven in balans hebben. Het nadeel is alleen dat dit balans voor iedereen anders is. Want als we bijvoorbeeld sociale contacten er bij pakken. Dan zie je hierbij dat bij een tekort kunnen we ons eenzaam gaan voelen. En bij een teveel beginnen we juist behoefte te krijgen voor meer tijd voor onszelf. Waarbij je dus ziet dat op het moment dat dit in de juiste balans zit over hoe vaak je met andere mensen afspreekt. Je dan pas ook echt goed bij begint te voelen. Ik heb nu sociale contacten erbij gepakt. Maar dit balans heb je echt met alles.

Alles in het leven is in balans. Waarbij op het moment dat we ons ongelukkig gaan voelen, we dus niet leven in het balans wat bij ons past.

Het lastige is alleen dat per mens dit balans erg kan verschillen. Sommige mensen hebben behoefte aan meer en andere aan minder. Of zelfs dat je zal merken dat het heel erg kan verschillen per periode. Waarbij je soms de behoefte ervaart om veel met andere mensen af te spreken. En op andere moment juist liever alleen bent. Zodat je meer tijd kan besteden aan je favoriete hobby. Wat geeft aan hoe belangrijk het is om continue bij jezelf waar te nemen waar jij een tekort of te veel ervaart in balans. Wat kan van alles zijn zoals rust, sporten, voeding, hoeveelheid werk en nog veel meer.

Mag je dus op dit moment erg ongelukkig voelen. Dan is de eerste stap om sterk bij jezelf te gaan waar te nemen wat nu precies de kern van het probleem is waardoor je dit gevoel kreeg. Doordat je lichaam met dit signaal van pijn probeert aan te geven dat er iets moet worden verandert. Waarbij als je dit eenmaal voor jezelf ontdekt, je hierbij kan bepalen hoe je dit weer in balans kan brengen. Met als gevolg dat als je dit toepast je zal merken dat je stuk gelukkiger zal voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we voor een lange tijd erg ongelukkig voelen kunnen we snel terecht komen in de gedachte dat dit nooit zal veranderen. Met als gevolg dat de motivatie om de oplossing te vinden kleiner wordt. En het hierdoor nog lastiger wordt om hieruit te komen.
  • De reden dat we vaak in een ongelukkige situatie kunnen blijven zitten komt vaak doordat we een sterk probleem ervaren. Maar we vanuit onze gedachte een reden hebben bedacht waarom we dit niet kunnen veranderen.
  • Zou je dus echt weer gelukkig willen voelen. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf door te hebben wat nu precies de kern is waarom je pijn ervaart. En wat je kan doen om dit weer in balans te brengen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter