Hoe word ik wie ik wil zijn is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we erg ontevreden voelen over ons leven. Met als gevolg dat we op een zoektocht gaan over wie we nu echt zijn. Waarbij we de motivatie hiervoor kunnen verliezen doordat we hierbij veel fouten maken. Waardoor we het idee krijgen dat niets werkt en we hierdoor sterk in ons leven kunnen blijven vastzitten. Mag jij je dus afvragen, hoe word ik wie ik wil zijn en hoe bereik ik dit op een manier die ook echt werkt. Dan kan je dit het beste op de volgende manier bereiken…
Inhoudsopgave
- De vraag hoe word ik wie ik wil zijn
- De fout die zo snel maken in onze zoektocht naar onszelf
- Hoe belangrijk is het om te weten wie jij bent
- Hoe bereik je het beste wie jij wilt zijn
- Belangrijkste tips van dit artikel
De vraag hoe word ik wie ik wil zijn
Het kan goed voorkomen dat je in het leven al veel heb meegemaakt, maar dat je nog steeds niet helemaal duidelijk hebt wie jij nu echt bent. Met als nadeel dat we hierdoor vaak leven op een manier die niet bij ons past. Wat ontstaat natuurlijk doordat we vanuit ons hoofd hebben bedacht wat we denken wat ons gelukkig zou kunnen maken. Met als nadeel dat als we dit eenmaal doen, we toch niet het gevoel ervaren die we hiermee hoopte te bereiken. Met als gevolg dat we steeds sterker realiseren dat we niet leven op de manier zoals we echt zijn. Waardoor we steeds vaker de vraag bij onszelf ervaren: Hoe word ik wie ik wil zijn en hoe bereik ik dat?
Met name doordat we vaak als mens nog wel doorhebben wat we als niet leuk ervaren. Het dan lastig wordt om voor onszelf te bepalen wat we dan wel willen om gelukkig te worden. Met als gevolg dat we sterk in een periode terecht kunnen komen waar we zoveel mogelijk het tegenovergestelde gaan doen. Door bijvoorbeeld dat we wat we stoppen met ons werk doordat we deze niet meer leuk vinden. Om dan vervolgens vrijwilligerswerk te gaan doen met in de hoop dat we hierdoor een beter gevoel over onszelf krijgen. Of dat we juist heel veel gekke dingen gaan doen omdat we ons leven zo saai vinden. Vanuit het idee dat jezelf wilt los trekken van je oude leven door compleet het tegenovergestelde te gaan doen.
Als we iets niet leuk vinden verwachten we vaak dat het tegenovergestelde ons gelukkig maakt.
Een andere mogelijkheid die ook bestaat is dat we juist onszelf gaan beperken met negatieve overtuigingen. Vanuit het idee dat je niet tevreden voelt over je leven, maar jezelf niet waardevol genoeg vindt om te gaan doen wat jou plezier geeft. Wat zie bijvoorbeeld op het moment dat je een sterke behoefte ervaart om een nieuwe opleiding te gaan doen. Alleen heb je de sterke overtuiging dat jij niet slim genoeg bent. Met als gevolg dat je hierdoor niet gaat doen wat jou heel veel plezier zou kunnen geven. En we hierdoor sterk een gevoel ervaren dat we vastzitten in onze dagelijkse routine van wat we doen. Doordat we onszelf met negatieve gedachtes beperken om dit te gaan veranderen.
De fout die zo snel maken in onze zoektocht naar onszelf
De grote fout die we zo snel maken is dat we vaak niet weten wat ons nu echt gelukkig maakt. Met als gevolg dat we snel hierdoor de oplossing in de verkeerde richting gaan zoeken. Waarbij we snel de fout maken om vooral vanuit onze gedachtes te gaan bepalen wat ons goed laat voelen. Met als nadeel dat het goed kan voorkomen dat je iets heb bedacht waarvan jij denkt dat je daar gelukkig bij voelt. Maar dat op het moment dat je dit dan uitvoert, je bij jezelf zal merken dat het misschien in jouw hoofd wel klopt over wat jij nodig hebt. Maar je tegelijkertijd merkt dat je gevoel iets totaal anders aangeeft. Wat merkt je bijvoorbeeld op het moment dat jij denkt dat je droombaan heb gevonden. Maar dat op het moment dat je dit dan doet, je hierbij verschrikkelijk voelt.
Alles wat jij denkt wat je gelukkig maakt, geeft niet altijd het gelukkige gevoel.
Dit principe zie je ook bijvoorbeeld mooi terugkomen in beginnende relaties. Waarbij je dan erg voor jezelf van tevoren kan hebben vastgesteld wat jij zoekt in een relatie. Maar het dan snel kan voorkomen dat als je dan eenmaal dit persoon heb gevonden. Je dan zal merken dat de kans groot is dat je voor dit persoon helemaal niets voelt. Natuurlijk is het mogelijk dat deze gevoelens nog kunnen ontstaan. Maar het is ook zeker mogelijk dat je dan met iemand een relatie begint, waarbij je dan toch merkt dat je na een half jaar nog steeds niets voor de ander voelt. Wat geeft aan dat het niet belangrijk is in een relatie wat je over de ander denkt, maar wat je over de ander voelt.
Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat jij met de vraag zit:Hoe word ik wie ik wil zijn? Dat je voor jezelf oppast dat je niet dit gaat proberen op te lossen vanuit je gedachtes. Doordat we hierdoor vaak onszelf op een verkeerd spoor kunnen brengen. Doordat we steeds vanuit onze gedachte met ideeën komen die voor ons niet werken. Maar dat je juist vanuit je gevoel gaat waarnemen wat bij jou past. Waarbij je zal merken dat hoe vaker je iets doet wat goed voelt. Hoe meer je de richting opgaat van wie jij echt bent. Door echt de ontdekking met jezelf aan te gaan om steeds weer waar te nemen wat je leuk vindt. Wat kan heel erg verschillen per moment, doordat je behoeftes per dag steeds anders zijn.
Hoe belangrijk is het om te weten wie jij bent
Een ander valkuil waar we snel in terecht komen als mens is dat we teveel bezig zijn met wat andere mensen van ons vinden. Of dat we sterk bezig zijn met hoe we willen overkomen op andere mensen. Vanuit het idee dat je pas gelukkig voelt als je ander mensen jaloers kan maken met jouw succes. Wat nog veel lastiger is dat je sterk met een overtuiging zit over wie jij echt bent. Dat je dus ook echt sterk voor jezelf heb neergezet dat dit jouw identiteit is. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet op het moment dat je in een sterk gelovig gezin bent opgegroeid. Waarbij je dus vanuit je geloof sterke overtuigingen heb ontwikkeld over hoe je hoor te leven. Op het moment dat dit ook echt bij je past en je hier dus echt gelukkig van wordt, is daar ook niets mee.
Weet jij echt wie je bent, of heb je hier een overtuiging over die niet klopt?
Het leven wordt pas zwaar op moment je sterk bent opgevoed met bepaalde ideeën die niet bij jouw passen. Maar waarvan jij niet van jezelf doorhebt dat het zo is. Met als gevolg dat je hierdoor leeft op een manier waar je veel sterke negatieve gevoelens ervaart. Maar je vaak vanuit je gedachtes er heilig van overtuigd bent dat je zo moet zijn. Dat dus alle negatieve gevoelens die je ervaart, dat hier iets mis mee is en dat je dus deze zoveel mogelijk moet onderdrukken. Met als gevolg dat we hierdoor deze gevoelens vaak alleen maar meer in ons lichaam gaan opbouwen. Tot op het moment dat we hier echt helemaal kapot aan gaan. En we dus bijvoorbeeld last krijgen van woede uitbarstingen, burn-out of depressie.
Wat geeft dus ook aan hoe belangrijk het is om voor jezelf waar te nemen wie jij nu echt bent. En wat je heb overgenomen vanuit je opvoeding wat niet bij je past, maar jij wel van overtuigd bent dat je zo hoort te gedragen. Want de vraag: Hoe word ik wie ik wil zijn. Ontstaat snel op het moment dat je een sterk beeld van jezelf heb neergezet over wie je wilt zijn. Wat vaak ontstaat vanuit alle gedachtes, ervaringen en herinneringen over hoe je hoor te gedragen. Met als nadeel dat je dit wel heel erg bij jezelf kan gaan proberen te bereiken. Maar er hierdoor de kans bestaat dat je hier totaal niet gelukkig bij voelt.
Hoe bereik je het beste wie jij wilt zijn
Mag je dus heel erg ontevreden voelen over je leven. Waarbij je tegelijkertijd een sterk idee ervaart wie je wilt zijn, alleen lukt het je niet om dit te bereiken. Of ervaar je juist dat het je is gelukt om dit wel degelijk te bereiken, alleen geeft dit totaal geen gevoel van plezier. Dan is het dus belangrijk om weer echt even een stap terug te nemen. En vooral voor jezelf te gaan waarnemen in hoeverre je gedachtes jou laten beïnvloeden in de keuzes die je maakt om dit te bereiken. Waarbij het dan heel goed wilt helpen om voor jezelf vast te stellen welke gedachtes jou nu juist tegenhouden. Met als volgende stap vooral waar te nemen wat jouw gevoel nu vooral probeert te vertellen.
Gevoel is een signaal van je lichaam over wat jij nodig hebt en wat dus bij je past.
Waarbij het goed kan helpen om voor jezelf los te laten wat jij denkt wie je zou moeten zijn. En vooral verschillende dingen te gaan uit te proberen, om vervolgens bij jezelf waar te nemen wat je hierbij voelt. Waarbij het goed mogelijk is dat je erg veel plezier ervaart van iets waar je van tevoren van had bedacht dat het niet bij jou paste. Wat is ook het moment dat je echt bij jezelf begint te ontdekken wie jij echt bent. Doordat we pas geluk ervaren op het moment dat we echt doen wat bij ons past. Waarbij ons gevoel een heel duidelijk signaal kan geven in hoeverre je dus op de juiste weg bent. En je hierdoor zal merken dat het veel makkelijker wordt om erachter te komen wie jij nu echt bent.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Op het moment dat jij je afvraagt: Hoe word ik wie ik wil zijn. Geeft dit duidelijk aan dat je voor jezelf al bedacht hebt wie jij wilt zijn. Je bent alleen nog op een zoektocht om dit te bereiken. Wat maakt het interessant om voor jezelf waar te nemen waarom je dit zo graag wilt bereiken.
- Op het moment dat we vooral vanuit onze gedachtes gaan bedenken wat ons gelukkig zou kunnen maken. Kunnen we hierdoor snel de fout maken om vooral te gaan werken om iets te bereiken wat niet bij ons past vanuit ons gevoel.
- Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je echt dichter bij jezelf wilt komen. Je vooral meer vanuit je gevoel gaat waarnemen wie jij bent. Doordat we vaak meer leven op de manier die bij ons past, op het moment dat alles goed voelt in ons leven.
geen reactie