Ik pas me altijd aan

27/06/2020

ik pas me altijd aan

Ik pas me altijd aan kan een probleem worden op het moment dat je teveel hierin doorschiet. Met als gevolg dat andere mensen steeds vaker over jouw grenzen heen gaan. Je sterk last kan ervaren dat je niet meer leeft op de manier die goed voor jouw voelt. Doordat je eerder doet wat andere mensen willen dan wat jijzelf wilt. Mag jij dus vaak de gedachte hebben, ik pas me altijd aan en hoe kan ik dit veranderen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen.

Inhoudsopgave

Ik pas me altijd aan andere mensen

Op het moment dat we veel samenwerken met andere mensen. Komt het vaak voor dat we onszelf aan de ander gaan aanpassen, door op deze manier beter met elkaar om te gaan. En op zich is hier ook niets mis mee als dit zorgt voor een goede samenwerking. Tot op het punt dat je begint te merken dat je wel heel erg aan de ander zit aan te passen, deze nooit zich aanpast aan jou. En we dus ook snel het gevoel kunnen krijgen dat wij altijd het persoon zijn die zich altijd maar moet aanpassen om de situatie goed te laten verlopen. En we hierdoor snel de irritatie kunnen krijgen dat we er klaar mee zijn dat we steeds zoveel rekening moeten houden met de ander. En we dus onszelf beginnen af te vragen: Ik pas me altijd aan en waarom doe ik dat eigenlijk?

Het is vaak ook vanuit jezelf heel goed bedoeld naar de ander. Doordat je vanuit je empathie rekening wilt houden met andere mensen. En je hier vaak ook bij probeert om alles beter te laten verlopen. Wat zie je bijvoorbeeld al helemaal in situaties waarbij je erg veel haast hebt en het dus belangrijk is dat je snel keuzes maakt. Waarbij we er dan snel voor kiezen om eerder mee te gaan met de keuze van een ander. Dan dat we een hele lange discussie gaan houden over wie gelijk heeft. Waarbij we dus altijd bezig zijn met het conflict te vermijden door vooral toe te geven aan wat de ander wilt.

In de meeste gevallen passen we ons aan, doordat het op dat moment zoveel makkelijker voelt. Wat brengt helaas wel nadelen op het langere termijn.

Het wordt erg vervelend op het moment dat je steeds weer opnieuw je altijd moet aanpassen aan andere mensen. Doordat je hierdoor eerder bezig bent met wat andere mensen willen dan wat jij wilt. En je ook niet meer leeft op de manier die goed bij jou past. Doordat we bijvoorbeeld in een relatie steeds doen wat de ander wilt. Met als gevolg dat jezelf erg sterk kan kwijtraken in de relatie, doordat alles alleen nog maar draait om de ander. Ditzelfde principe zie je natuurlijk ook bij je werk, vrienden of familie. Waarbij er vaak vanuit hun kant verwachtingen naar jou toe zijn ontstaan, doordat ze vaak aandacht van jou willen. Wat is iets wat we niet altijd hebben, maar we wel verantwoordelijk voor voelen om te doen.

Wat het over jou zegt dat je altijd aanpast

Het feit dat je altijd aanpast zegt natuurlijk ook veel over je karakter. Doordat er bijvoorbeeld mensen zijn die het fijn vinden om te leiden en mensen zijn die het fijn vinden om te volgen. Natuurlijk zijn we vaak een combinatie van deze twee. Maar je merkt wel dat we vaak een eerste sterke neiging hebben om een van deze twee te gaan doen. Wat niet wegneemt dat het ook zeker een rol speelt met wie je omgaat. Wat zou je bijvoorbeeld samenwerken met iemand die heel dominant is, dan zou je dus ook veel eerder de neiging krijgen om deze te volgen dat bij iemand die erg twijfelachtig is. Waarbij je dus ook mooi naar voren ziet komen dat op het moment dat een ander jouw de ruimte geeft. Je hierdoor ook veel sneller de kans krijgt om aan te geven wat jij wilt.

Wat betekend dus dat op het moment dat je altijd aanpast aan andere mensen. Dat het goed mogelijk is dat je met erg dominante mensen omgaat. Die sterk over jou heen lopen met hun mening, waardoor je steeds automatisch aan hun gedrag gaat aanpassen. Wat niet wegneemt dat je ook sterk moeite kan ervaren met keuzes maken. Doordat je tijd nodig hebt om te bedenken wat jij wilt. Waardoor op het moment dat er aan jou gevraagd wordt wat je wilt. Je hierbij door een gevoel van tijdsdruk snel toegeeft aan de mening van een ander. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om voor jezelf waar te nemen wat nu precies steeds weer opnieuw de reden is dat je aan de ander aanpast.

Hoe vaker we onszelf aan andere mensen aanpassen. Hoe vanzelfsprekender andere mensen dit van ons vinden.

Met name omdat we zo snel er een vervelende gewoonte van kunnen maken om altijd aan te blijven passen aan de ander. Tot op het punt dat het voor onszelf lastig wordt om met dit gedrag te stoppen. En ook andere mensen steeds opnieuw van jou verwachten dat jij op deze manier altijd zal reageren. Waarbij ze dus van tevoren al verwachten dat bij jou alles kan. En het je dus ook niet meer wordt gevraagd of jij dit eigenlijk wel wil. Met als gevolg dat je nog erg sterk samen met andere mensen vast kan komen te zitten in een patroon die de ander veel oplevert, maar waar jij veel last van ervaart.

Hoe kan je het beste stoppen met jezelf altijd aan te passen

Het zal altijd lastig blijven om het juiste balans te vinden tussen rekeningen houden met andere en voor jezelf te kiezen. Doordat we nu eenmaal in een wereld leven waar we sterk afhankelijk zijn van andere mensen. Waarbij het dus altijd de vraag blijft hoe we het beste met andere mensen om kunnen gaan op een manier die goed voor ons voelt. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om vooral voor jezelf te beginnen met waar te nemen met wie je nu in het dagelijkse leven omgaat en welke invloed ze op jou hebben. Met als volgende stap om voor jezelf te bepalen in hoeverre je tevreden voelt in de omgang die je met elkaar hebt.

Vaak wilt het al erg helpen om van tevoren een andere instelling in te nemen. Waarbij je van tevoren al heb bepaald dat je dit keer jezelf niet gaat aanpassen.

Op het moment dat je het dan duidelijk hebt wat er nu gebeurd waardoor je zo aanpast aan andere mensen. Is het vaak belangrijk om goed voor jezelf door te hebben welk gevoel hierachter zit. Zo kan je bijvoorbeeld sterk last ervaren van de angst van afwijzing. Waarbij je dus steeds jezelf altijd aanpast aan de ander om niet te worden afgewezen. Het is vaak dit soort gevoelens die sterk je gedrag in stand houden. Doordat je bijvoorbeeld wel weet dat je vaker voor jezelf zou moeten kiezen. Maar vaak op het moment dat er dan zo een situatie voorkomt dat je dit kan doen. Zal je toch merken dat het gevoel van angst ervoor zorgt dat je in de verleiding meegaat om je toch weer aan te passen aan de ander.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk om echt goed voor jezelf door te hebben welk gevoel achter dit gedrag zit. Want vaak als je met dit gevoel beter weer om te gaan, zijn we pas in staat om dit te veranderen. Wat kan je vaak al bereiken door in de eerste plaats eerlijk met jezelf te worden dat je deze ervaart. Met als volgende stap te oefenen met deze te zijn, zonder dat deze je keuze beïnvloed. Waarbij je zal merken dat hoe minder dit gevoel invloed op jou heeft. Hoe minder je zal aanpassen aan andere mensen op een manier waar jij last van ervaart.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat je jezelf teveel aanpast aan andere mensen. Kan dit een sterk probleem worden doordat al je aandacht gaat naar wat een ander wilt. Met als gevolg dat we hierdoor onszelf helemaal kunnen kwijtraken wat over wat voor ons belangrijk is om gelukkig te worden.
  • Goede kans dat als je altijd aanpast dat je hierdoor met andere mensen in een routine bent gekomen waarbij je dat altijd doet. Met als gevolg dat andere mensen ook van jou automatisch verwachten dat je dit doet.
  • Wat maakt het belangrijk om echt goed voor jezelf door te hebben wat de reden is dat je dit doet. Want vaak kunnen we onszelf al hebben aangepast zonder dat we het doorhebben. Waarbij het juist wilt helpen om meer bewuster bij jezelf stil te staan wat er nu precies gebeurd en wat je wilt veranderen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter