Moeilijk bij je gevoel komen

01/11/2020

moeilijk bij je gevoel komen

Moeilijk bij je gevoel komen vindt plaats op het moment dat je een periode hebt gehad dat het niet goed ging, waarbij je jouw negatieve gevoelens bent gaan onderdrukken. Het onderdrukken van gevoelens doe je om met een moeilijke situatie om te kunnen gaan. Echter, vaak kun je hierdoor ook je positieve gevoelens niet meer waarnemen. Moeilijk bij je gevoel komen kan dan echt een probleem worden. Herken jij dit en vraag jij je af hoe je hier het best mee om kan gaan? Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

De last van moeilijk bij je gevoel komen

Gevoelens hebben meer invloed op ons dan we vaak doorhebben. De gevoelens die we hebben, kunnen namelijk invloed hebben op de keuzes die we in ons leven maken. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een studie, het kopen van een nieuw huis of het maken van vrienden. Natuurlijk denken we over dit soort keuzes ook wel na, maar uiteindelijk baseren we onze keuze vooral op ons gevoel. Het is daarom belangrijk om goed je eigen gevoel te kunnen waarnemen. Wanneer je moeilijk bij je eigen gevoel kunt komen, kan dit ervoor zorgen dat je moeite krijgt met te bepalen wat jij wilt in het leven.

Wanneer je moeite heb om bij je gevoel te komen, probeer je al gauw alles op te lossen door hierover veel te piekeren. Je probeert dan met je gedachtes tot de oplossing te komen die je nodig hebt. Het probleem is echter, dat je niet alles op kunt lossen met je gedachtes. Dit is zeker het geval als het gaat om relaties met andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld iemand ontmoeten die alle eigenschappen heeft die je zoekt in een partner. Vanuit je gedachtes denk je dan dat hij of zij perfect bij jou past. Echter, als je niets voelt voor deze persoon, heeft het nog steeds geen zin om een relatie te beginnen.

Voel jij dat je van iemand houdt, of denk jij dat je van iemand houdt?

Wanneer je de verbinding met je gevoel kwijt bent, kan dit ervoor zorgen dat je niet door hebt dat je geen gevoel hebt voor de ander. Vanuit je gedachtes heb je bepaald dat jullie bij elkaar passen; hij of zij voldoet immers aan al je eisen.Je kunt dan lang in een verkeerde relatie blijven zitten. Je merkt misschien wel dat het niet lekker loopt, maar je kunt dit vanuit je gedachtes niet verklaren.

Een ander mooi voorbeeld is werk. Misschien heb je voor jezelf bedacht wat jij het allerliefste zou doen. Wanneer je jouw ‘droombaan’ gevonden hebt, is het goed mogelijk dat deze precies is zoals je dacht. Alles klopt met wat jij over deze baan hebt opgezocht. Wanneer deze baan je dan toch niet de voldoening geeft die je nodig hebt, kan dit verwarrend zijn. Je twijfelt dan of je dit werk nog wel wilt doen, maar kunt deze twijfel vanuit je gedachtes niet verklaren.

Hoe het komt dat we ons gevoel gaan onderdrukken

Als mens zijn we vooral op zoek zijn naar positieve gevoelens. Alle negatieve gevoelens vermijden we graag zoveel mogelijk. Het gevolg hiervan is als volgt. Wanneer jij een fase met veel pijn hebt meegemaakt, zorgt dit er voor dat je er alles aan gaat doen om dit niet weer te hoeven meemaken. Wanneer de pijn te heftig wordt, ga je deze zo veel mogelijk verdringen. Je oefent jezelf er in om zo min mogelijk te voelen. Dit helpt je op dat moment om door te blijven gaan.

Het nadeel hiervan is echter, dat je steeds beter wordt in het onderdrukken van je gevoel. Het gevolg hiervan is dat dit al snel een routine kan worden. Je raakt er dan aan gewend om steeds moeilijker bij je gevoel te komen. Dat is natuurlijk fijn op een moment dat je veel pijn ervaart. Echter, vaak is deze pijn er maar voor een periode. Het onderdrukken van je gevoel kan er echter voor zorgen dat je, ook wanneer deze nare periode voorbij is, nog steeds geen gevoel kunt waarnemen. Dit zorgt ervoor dat je ook niet meer kan genieten van de positieve gevoelens die op dat moment plaatsvinden.

Als mens willen we graag zoveel mogelijk positieve gevoelens ervaren en zo min mogelijk negatieve. Je kunt de positieve gevoelens echter pas ervaren, als de negatieve er ook mogen zijn.

Moeilijk bij je gevoel komen blijft natuurlijk een afweermechanisme tegen pijn. Dat afweermechanisme kan op een bepaald moment nodig geweest zijn, maar werkt nu tegen je. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te realiseren wat de reden is dat je jouw gevoel bent gaan onderdrukken. Ook is het belangrijk te beseffen dat dit nu niet meer nodig is.

Hierbij ga ik er wel vanuit dat je leven nu een stuk beter is. Zit je op dit moment in een moeilijke periode? Dan is het belangrijk om te beseffen dat je het ook nu nog erg zwaar hebt. Het is dan belangrijk om te beseffen dat je waarschijnlijk heel veel negatieve gevoelens hebt en dat dit waarschijnlijk de reden is dat je zo moeilijk bij je gevoel kan komen.

Hoe je het voor jezelf makkelijker maakt om bij je gevoel te komen

Heb je voor jezelf bepaald dat je graag meer verbinding met jezelf wilt, maar vind je het lastig om bij je gevoel te komen? Dan is het belangrijk om eerst voor jezelf vast te stellen hoeveel negatieve gevoelens je op dit moment ervaart. Dat is natuurlijk lastig als je niet bij je gevoel kan komen. Echter, vaak heb je toch door hoeveel er op dit moment in je leven afspeelt waar je moeite mee hebt. Probeer dit voor jezelf in kaart te brengen. Deze situaties zorgen mogelijk voor de negatieve gevoelens die je niet waar wilt nemen.

Zolang er veel redenen zijn om je slecht te voelen, zal je de neiging hebben om hiervoor te willen vluchten. Dit maakt het erg lastig om weer beter bij je gevoel te komen. De eerste stap is dus om voor jezelf uit te zoeken wat op dit moment mogelijk veel negatieve gevoelens zou kunnen geven. De volgende stap is hieraan werken.

Als je voor jezelf doorhebt waar je voor op de vlucht bent, wordt het een stuk makkelijker om te stoppen met rennen. Je krijgt dan door dat er niets meer is wat jou achtervolgt.

Als je werkt aan datgene wat jou negatieve gevoelens geeft, zal je leven al een stuk makkelijker worden. Het kan ook dat je leven op dit moment al een stuk makkelijker is. Dit is het geval wanneer de negatieve ervaring waardoor jij je gevoel bent gaan onderdrukken zich lang geleden heeft afgespeeld. Hoe dan ook, op het moment dat je leven weer wat lichter is, is het belangrijk om te realiseren dat je gevoel er ook weer mag zijn. Besef dat je gevoel je heel veel kan geven. Geef jezelf de kans om een gevoel van geluk te ervaren over alle leuke dingen die je nu meemaakt.

Kortom, heb jij de behoefte om dichter bij je gevoel te komen? Dan is het vooral belangrijk dat je bewust stil blijft staan bij je gevoel. Dit doe je door jezelf continu de vraag te blijven stellen wat je op dit moment voelt. Als je je hier heel erg op gaat concentreren, zal je merken dat je altijd wel iets voelt. Het is alleen zo dat je waarschijnlijk steeds afleiding zoekt, waardoor je niet meer doorhebt welk gevoel er in je plaatsvindt. Probeer dus aandacht en tijd vrij te maken om echt weer even stil te staan bij wat je van binnen voelt. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Op het moment dat we veel moeite hebben om ons gevoel waar te nemen, proberen we onze oplossingen op te lossen door te piekeren. We hopen op deze manier de antwoorden te vinden die we nodig hebben. Je vindt echter op deze manier vaak niet wat je nodig hebt.
  • Vaak als we een periode veel pijn ervaren, proberen we onze gevoelens te onderdrukken. Dit zorgt ervoor het makkelijker wordt om met deze pijn om te gaan. Dit wordt een nadeel, wanneer je op deze manier ook geen positieve gevoelens meer kan waarnemen.
  • Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf bepaalt, hoeveel negatieve gevoelens je nu ervaart of in het verleden hebt meegemaakt. Zit je nu n nog in een pijnlijke situatie? Dan is het belangrijk om eerst aan deze situatie te werken, zodat je niet opnieuw de neiging krijgt om te willen vluchten. De volgende stap je jezelf bewust meer open stellen voor je gevoelens.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter