Het kwijtraken van je zelfvertrouwen gebeurt als je keuzes maken, waarbij de zaken niet verlopen zoals jij wilt. Je gaat dan al snel aan jezelf twijfelen, omdat je wilt weten waar het mis is gegaan en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen. Je hebt dan misschien de neiging om bevestiging van buitenaf te zoeken, voordat je opnieuw een keuze durft te maken. Het is echter beter om weer het vertrouwen in jezelf te krijgen. Heb jij het gevoel: Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt? Dan kan je daar het beste op de volgende manier mee omgaan.
Inhoudsopgave
- Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt, hoe krijg ik deze weer terug?
- De relatie tussen zelfvertrouwen en angst
- De kracht van zelfvertrouwen is vooral bij jezelf te blijven
- Hoe het komt dat we onze ontwikkeling van zelfvertrouwen saboteren
- Waar draait zelfvertrouwen echt om?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt, hoe krijg ik deze weer terug?
Een van de manieren waarop we ons leven onnodig moeilijk kunnen maken, is ontzettend aan onszelf twijfelen over de keuzes die we maken. Dit is waar zelfvertrouwen om draait: erop leren vertrouwen dat je de juiste keuze maakt.
Het probleem van twijfelen, is dat dit snel leidt tot de gedachte: Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Je wilt dan eerst zeker weten of wat je kiest, ook echt de veiligste keuze is. Je wilt namelijk, op het moment dat het mis gaat, hier zo weinig mogelijk last van ervaren. Ook wil je wanneer iets fout loopt, tegen jezelf kunnen zeggen dat het niet jouw schuld is geweest dat het zo is verlopen.
Wanneer jij er vooraf alles aan doet om de juiste uitkomst te krijgen, voel je minder schuldgevoel wanneer het toch fout loopt. Het kan dan achteraf blijken dat je de verkeerde keuze hebt gedaan, maar daar kan jij dan niets aan doen. Jij hebt immers alles gedaan om de juiste keuze te nemen. Hierdoor ben je minder gefrustreerd over het feit dat je een ‘verkeerde’ keuze hebt gemaakt.
Elke keer dat je twijfelt, is dit een teken dat je te weinig zelfvertrouwen hebt in jezelf over de gevolgen wanneer iets mis gaat.
De reden dat we vooraf aan een keuze ontzettend kunnen twijfelen, komt doordat we dit schuldgevoel zoveel mogelijk willen vermijden. Dit zorgt ervoor dat we eigenlijk geen verantwoordelijkheid willen nemen voor deze keuze zelf. Wanneer het fout gaat, vertellen we onszelf een verhaal dat verklaart waarom het fout is gegaan. Zo kunnen we tegenover onszelf zeggen dat het niet onze schuld was, terwijl wij wel de persoon waren die deze keuze heeft gemaakt.
De relatie tussen zelfvertrouwen en angst
Wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Dan moet je de angst voor alles wat mis kan gaan overwinnen. Dit doe je door jezelf te leren dat het niet erg is om fouten te maken. Hierdoor kun je voor jezelf het gevoel vast te willen houden aan veiligheid, loslaten. Wanneer je een te grote behoefte hebt aan veiligheid, zorgt dat er namelijk voor dat je weinig zelfvertrouwen ervaart.
Deze behoefte aan veiligheid komt voort uit angst. Je wilt je leven niet slechter maken dan het nu is. Het gevolg hiervan is dat je ook geen actie onderneemt om je leven beter te maken dan het nu is. Vaak leg je dan onbewust je keuze neer bij een ander. Dit geeft je het gevoel van meer vertrouwen, omdat je in jouw keuze wordt bevestigd. Door andere mensen te vragen wat zij zouden doen in jouw situatie en dit advies te volgen, heb je het idee een veilige keuze te maken.
Hoe meer je op zoek bent naar veiligheid, hoe groter de kans dat je jezelf tegenhoudt in het ontwikkelen van je zelfvertrouwen.
Dit brengt wel meteen twee problemen met zich mee. Wanneer iets fout gaat, heb je de neiging de schuld bij de ander neer te leggen. Hij of zij zei immers dat dit de juiste keuze was. Dit geeft aan dat je geen verantwoordelijkheid meer neemt voor je eigen leven. Daarnaast maak je hierdoor de mening van een ander persoon belangrijker dan die van jezelf. Dit tweede is vooral een probleem wanneer je stiekem van binnen al weet wat je eigenlijk wilt doen. Wanneer iemand het niet eens is met je keuze, ga je vervolgens aan je eigen keuze twijfelen. Je gaat dan niet meer voor wat je eigenlijk had willen doen.
De kracht van zelfvertrouwen is vooral bij jezelf te blijven
Het gevaar van te weinig zelfvertrouwen, is dat dit je ontzettend afhankelijk kan maken van de meningen van andere mensen. Vanuit twijfel houdt je jezelf tegen om te doen wat jij het liefst wilt. Wil jij dus meer zelfvertrouwen krijgen? Dan is de eerste stap om niet te snel andere mensen te betrekken in de belangrijke keuzes in jouw leven. Probeer in plaats daarvan eerst bij jezelf waar te nemen wat jij belangrijk vindt. Uiteraard is er is niets mis met advies vragen, maar zorg er dan wel voor dat je eerst voor jezelf heb vastgesteld welke keuze jouw voorkeur heeft.
Zelfvertrouwen: het vertrouwen in jezelf dat je alles aankan wat op je afkomt.
Dat is ook wat zelfvertrouwen letterlijk betekent: het vertrouwen in jezelf dat je alles aankan wat op je afkomt. Dit kan je alleen maar ontwikkelen als je goed voor jezelf doorhebt wat je wilt en waar je voor staat. Laat je dus niet in verwarring brengen door andere mensen, maar leer vertrouwen te ontwikkelen in wat jij wilt. Als je dit vertrouwen hebt, zal een mening van iemand anders je niet meer in verwarring brengen. Je blijft dan sterk bij je eigen mening.
Kortom, om een sterker zelfvertrouwen te krijgen, is de eerste stap voor jezelf ontdekken wie jij echt bent en waar jij voor staat. Hoe duidelijker dit is, hoe minder je wordt beïnvloed door de verwarring of mogelijke angst die je voelt als andere mensen hun mening geven. De tweede stap is ook voor jezelf te leren beter met je eigen gevoel van twijfel om te gaan. Dit doe je door voor jezelf steeds te realiseren dat deze twijfel voortkomt uit angst.
Hoe het komt dat we onze ontwikkeling van zelfvertrouwen saboteren
Een van de neigingen die we als mens hebben, is zorgen dat er zo weinig mogelijk verandert in ons leven. Deze neiging komt voort uit angst: wanneer alles blijft zoals het was voelt dit bekend en veilig. Dit zorgt ervoor dat we de neiging krijgen om keuzes te maken die we in het verleden ook hebben gemaakt. We hebben dan immers een idee over wat de uitkomst hiervan kan zijn. We hoeven ons dan minder zorgen te maken over wat er allemaal fout kan gaan.
Als je blijft herhalen wat je in het verleden hebt gedaan, zal er nooit iets veranderen in de toekomst.
Hebben de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, niet geleid tot het leven dat je graag wilde? Of hebben deze keuzes geen einde gebracht aan jouw problemen? Dan wordt je gedwongen om andere keuzes te maken. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, kan dat erg moeilijk zijn. Je bent dan geneigd om toch voor de oude, ‘veilige’ keuze te gaan. Het gevolg hiervan is dat precies hetzelfde gebeurt als in het verleden en je problemen niet worden opgelost.
Waar draait zelfvertrouwen echt om?
Zelfvertrouwen draait dus om het vertrouwen dat je sterk genoeg bent om, wat er ook gebeurt in de toekomst, je hier weer uit te redden. Je hebt het vertrouwen dat je ongeachte de situatie de kracht bij jezelf weet te vinden om van de gevolgen van een verkeerde keuze te herstellen.
Dit vertrouwen in jezelf zorgt ervoor dat je minder twijfel en angst ervaart. Je weet misschien niet wat de uitkomst zal zijn van jouw keuze, maar je hebt vertrouwen in jezelf dat het altijd weer goed komt, wat er ook gebeurt.
Als je oprecht weet waar je voor staat en daarnaar leeft, zal niemand je nog kunnen tegenhouden om de richting op te gaan die jou gelukkig maakt.
Kortom, wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Probeer dan, elke keer dat je twijfelt over een keuze, bij jezelf waar te nemen dat je jezelf eigenlijk niet vertrouwt. Neem vervolgens een stap terug en bepaal eerst voor jezelf wie jij bent en waar jij voor staat. Van daaruit kun je de kracht bij jezelf vinden om de juiste keuze te maken, zonder daarover te twijfelen. Je zult de keuze dan veel makkelijker maken, met een stuk meer zelfvertrouwen.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- We ervaren weinig zelfvertrouwen, wanneer we ons onzeker voelen over de uitkomst van onze keuzes. Het gevolg hiervan is dat we al snel bevestiging zoeken bij anderen. Deze bevestiging zorgt ervoor dat onze keuze veilig aanvoelt.
- Eén manier om ons veilig te voelen, is door de keuze bij onszelf weg te halen. We doen dan wat andere mensen zeggen dat we moeten doen. Wanneer het mis gaat, kunnen we dan de schuld bij een ander leggen. Hierdoor voelen we ons minder negatief over onszelf.
- Als het gaat om zelfvertrouwen is het belangrijk om letterlijk vertrouwen te hebben in jezelf. Als je zelfvertrouwen hebt, neem je zelf de verantwoordelijkheid over belangrijke keuzes in jouw leven. Je durft te gaan voor wat jij belangrijk vind, ook als andere mensen het hier niet mee eens zijn.
- Wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Neem dan eerst bij jezelf waar wie jij bent en wat jij wilt. Vervolgens moet je de kracht en het vertrouwen bij jezelf vinden, om hier ook echt voor te gaan. Dit begint met voor jezelf te accepteren dat je fouten kan maken. Accepteer de consequenties van jouw keuzes en accepteer ook dat er dingen mis kunnen gaan.
geen reactie