Gevoel alles alleen te moeten doen

02/11/2020

gevoel alles alleen te moeten doen

Het gevoel alles alleen te moeten doen ontstaat op het moment dat we door stress veel problemen ervaren. Door de spanning willen dan alles het liefst zo snel mogelijk oplossen. Hierdoor hebben we vaak niet het geduld om andere mensen ons hierbij te laten helpen. Het gevolg hiervan is dat we onszelf eenzaam kunnen voelen in onze problemen. Heb jij het gevoel alles alleen te moeten doen? Lees dan zeker het volgende artikel…

Inhoudsopgave

Het gevoel alles alleen te moeten doen

Wanneer het goed met ons gaat, ervaren we vaak geen problemen. Dit komt doordat we dan voldoende energie hebben om elk probleem dat op ons afkomt aan te pakken. Wordt het ons dan toch te veel? Dan kunnen we altijd nog hulp vragen van andere mensen. Het wordt pas een probleem op het moment dat we het moeilijk vinden om hulp te vragen van andere mensen. Ook wanneer we niet tevreden zijn met de manier waarop andere mensen ons helpen, kan dit een probleem vormen. We raken dan steeds meer gewend aan het gevoel alles alleen te moeten doen. Echter, het is niet altijd mogelijk alles alleen te doen, zeker niet op het moment dat we het erg zwaar hebben.

Stel, je moet je huis onderhouden. Dan heb je vaak een plan hoe je dit wilt aanpakken. Hierbij vindt je het misschien storend wanneer je dit samen met iemand anders moet doen, die hierbij zijn eigen plannen heeft. Je vindt het lastig om je hierop aan te passen. Het gevolg hiervan is dat je de neiging hebt alles alleen te willen doen. Dan kun je immers aan de slag op de manier die je zelf bedacht hebt. Je hebt dan de vrijheid om zelf te beslissen hoe je alles aanpakt en hoeft geen rekening te houden met anderen.

Hoe het komt dat we ons door stress afsluiten van anderen

Wanneer je veel stress hebt, ervaar hiervan zo veel spanning in je lichaam, dat je het liefst alles zo snel mogelijk af wilt hebben. Hierbij vindt je het alleen maar lastig om te moeten wachten op andere mensen. Wanneer je samenwerkt met andere mensen, moet je flexibel zijn. Op het moment dat je je erg gestrest voelt, verdwijnt deze flexibiliteit door de onrust die je op dat moment ervaart.

Op het moment dat alles zwaar begint te voelen, voelt zelfs de hulp van andere mensen zwaar, terwijl deze hulp er juist voor kan zorgen dat je makkelijker van je problemen afkomt.

Wanneer we ons gestrest voelen, hebben we snel de neiging om onszelf af te sluiten van andere mensen. We willen dan geen hulp aanvaarden, omdat we dan zowel energie moeten besteden aan het probleem als aan de mensen die ons proberen te helpen. Het voelt dan makkelijker om alleen energie te besteden aan het probleem. We vinden het vaak vermoeiend om mensen om hulp te vragen, omdat we denken dat hier iets tegenover staat. We voelen ons dan bijvoorbeeld verplicht om de ander mee te laten eten, of nog ergens wat te gaan drinken. Wanneer we ons erg moe voelen door stress, hebben we hier helemaal geen zin in. We doen dan liever alles alleen.

Daar komt ook nog bij dat het best moeilijk is om toe te geven aan jezelf dat je het niet meer alleen kan. Helemaal als het vroeger wel lukte om alles alleen te doen, maar je nu wel hulp nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je ouder bent geworden. Het is natuurlijk niet leuk om toe te geven dat je zwakker bent dan vroeger. Het kan dan ook erg lastig zijn om te vertellen aan andere mensen dat we je hun hulp nodig hebt, omdat alles hierdoor zwaarder is geworden. Veel mensen proberen vanuit hun trots dan ook zo lang mogelijk alles alleen te doen.

Wat ons tegenhoudt om hulp te vragen van een ander

Het argument dat snel naar boven komt op het moment dat je het gevoel hebt alles alleen te moeten doen, is dat andere mensen nooit voor ons klaar staan wanneer we ze nodig hebben. Een ander argument is dat mensen ons niet helpen op de manier die we van hun vragen. In beide gevallen zijn we niet tevreden over de manier waarop andere mensen ons helpen.

Het kan ook dat we vinden dat het niet snel genoeg gaat, doordat de ander bijvoorbeeld pas over een paar weken tijd voor ons heeft. Wanneer je je hieraan ergert, mis je de flexibiliteit om jezelf aan te passen aan de agenda van een ander. Wanneer je veel stress ervaart, mis je deze flexibiliteit, omdat je alles het liefst zo snel mogelijk af wilt hebben. Hierdoor sta je minder open voor de agenda van de ander.

Hoe flexibeler je bent met alle problemen die op jou afkomen, hoe makkelijker je flexibel bent met andere mensen die jou willen helpen.

Wanneer je niet tevreden bent over de manier waarop andere mensen jou willen helpen, komt dit vaak doordat je ontzettend piekert door de stress. Dit piekeren ontstaat uit de angst voor alles wat fout kan gaan. Deze angst zorgt ervoor dat je nadenkt over alle mogelijke negatieve gevolgen en hoe je deze kunt voorkomen. Je hebt dan een heel strak plan voor jezelf gemaakt in de hoop dat hierdoor niets fout gaat.

Je verwacht dan misschien dat anderen in dit plan meegaan en ervaart veel frustratie als zij dat niet doen. Je krijgt last van het idee dat het fout gaat wanneer je je niet aan het plan houdt. Het gevolg hiervan is dat je liever alles alleen doet. Dan weet je tenminste dat je het resultaat krijgt waar je op hoopt. Heb je het gevoel alleen jezelf met taken te kunnen vertrouwen? Dan heb je er waarschijnlijk moeite mee als andere mensen iets op een andere manier doen dan jij. Je wilt graag dat alles gebeurt op jouw manier. Dat is natuurlijk onrealistisch, omdat iedereen een eigen mening heeft.

Wat je het beste kan doen als je het gevoel heb dat je overal alleen voor staat

Ervaar jij last van het gevoel alles alleen te moeten doen? Dit komt vaak niet omdat je alleen bent, maar omdat je niet de hulp durft te vragen die je nodig hebt. Het kan dat je jezelf kwijt bent geraakt in het gevoel van trots alles alleen aan te kunnen. Het kan ook dat je angst hebt dat de ander fouten maakt, die het probleem versterken. Je wilt het dan liever alleen doen, omdat je dan zeker weet dat het probleem wordt aangepakt op de manier die jij hebt bedacht.

In beide gevallen speels angst een belangrijke rol. Door die angst mis je het vertrouwen in andere mensen. Hierdoor vind je het moeilijk om de hulp te vragen die je nodig hebt.

De angst over wat er mogelijk fout kan gaan houdt ons vaak tegen om hulp te vragen. Doordat er nu twee mensen zijn die fouten kunnen maken die het probleem versterken.

Het wordt vooral lastig op het moment dat je in het verleden ook al hulp hebt gevraagd aan iemand en die ook hebt gekregen, maar waarbij dit niet gebeurde op de manier die jij graag wilde. Vanuit deze slechte ervaring beoordeel je dan al snel dat dit in de toekomst weer zo zal gebeuren. Je denkt dan dat opnieuw hulp vragen geen zin heeft. Echter, wanneer je tegelijkertijd merkt dat je het niet alleen redt, kom je in een moeilijk situatie terecht. Je zit dan in een dilemma, waarbij zowel hulp vragen als geen hulp vragen niet meer goed voelt.

Ervaar jij ontzettende last van het gevoel dat je alles alleen moet doen? Dan is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen waar je nu precies angst voor voelt. Vervolgens is het belangrijk om weer vertrouwen in andere mensen te krijgen. Immers, zolang je geen vertrouwen in ander mensen hebt, heeft hulp vragen ook geen zin. Probeer dus eerst voor jezelf te bepalen wat precies de reden is dat je ander mensen niet vertrouwt en wat je nodig hebt om dit vertrouwen weer terug te krijgen. Als het je lukt om dit vertrouwen terug te krijgen, zal je makkelijker anderen om hulp kunnen vragen. Je zult dan een stuk minder last zal ervaren van het gevoel dat je alles alleen moet doen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Ben jij gewend alles altijd alleen te moeten doen? Dan vind je het waarschijnlijk lastig om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Je vind het bijvoorbeeld moeilijk om toe te geven dat je te oud bent geworden om een bepaalde taak alleen aan te kunnen. Kortom, je eigen trots zit in de weg.
  • Het kan echter ook zo zijn, dat je te weinig vertrouwen hebt in andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld komen, doordat je slechte ervaringen hebt gehad in het verleden. Deze ervaringen zorgen ervoor dat je het moeilijk vindt om met andere mensen samen te werken, omdat je hen niet meer vertrouwt.
  • Kortom, het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat nu precies de reden is dat je geen hulp durft te vragen. Hierbij is het belangrijk dat je weer het vertrouwen in andere mensen krijgt. Immers, wanneer je dit vertrouwen terug hebt, kun je het idee loslaten dat andere mensen een bepaalde taak nooit zo goed zullen doen als jij. Je kunt andere mensen dan weer om hulp vragen, waardoor je niet alles alleen hoeft te doen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter