Jezelf kwijt zijn en angst

06/12/2020

jezelf kwijt zijn en angst

Jezelf kwijt zijn en angst voelen zijn problemen die ontstaan op het moment dat we bang zijn om afgewezen te worden. Door deze angst gaan we onszelf steeds meer verbergen. Hierdoor raken we onszelf steeds meer kwijt. Heb jij het gevoel jezelf kwijt te zijn en voel je veel angst? Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van jezelf kwijt zijn en angst die je tegenhoudt

Veel mensen hebben moeite om echt waar te nemen wie ze nu eigenlijk zijn. Dit komt omdat we zo ontzettend worden beïnvloed door onze omgeving. Onze opvoeding en alle ervaringen die daarna komen hebben een grote invloed op hoe wij leven. We leren hierdoor namelijk hoe wij ons ‘horen te gedragen’.

Angst speelt hierbij een ontzettende grote rol. Angst ontstaat namelijk vaak, omdat we in het verleden zijn afgewezen. Dat was een pijnlijke ervaring. Hierdoor krijgen we de neiging om deze pijn in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden. We zijn daardoor meer bezig met wat anderen willen, dan dat we nog leven vanuit wie wij zelf zijn. Met andere woorden: jezelf kwijt zijn en angst hebben een sterke verbinding met elkaar.

Hoe meer we bezig zijn met wat anderen van ons verwachten, hoe meer we onszelf kwijtraken in de mening van andere mensen.

Als mijn zijn we erg gericht op gesteund en gewaardeerd worden door andere mensen. Wanneer je bijvoorbeeld muziek maakt, vindt je het fijn als andere mensen dit mooi vinden en hier enthousiast over zijn. Ook vind je het fijn als je werkgever blij is, wanneer je op je werk met een idee komt. Je hebt dan het gevoel dat je goed bezig bent en dat andere mensen jou waarderen. Er is ook niets mis met leuke dingen delen met andere mensen. Het wordt alleen een probleem op het moment dat we te afhankelijk worden van de waarderingen van andere mensen. Immers, als we deze waardering dan niet krijgen, kunnen we zeer bang worden dat we iets verkeerds hebben gedaan.

Hoe het komt dat we onszelf kwijtraken door angst

Vaak maken we de mening van andere mensen belangrijk, uit een gevoel van onzekerheid. We zijn dan trots op wat we hebben gemaakt. We hebben ook zeker geen spijt dat we hier tijd aan hebben besteed. Toch kunnen we ons hier onzeker over voelen, waardoor we de neiging hebben om bevestiging bij een ander te vragen. We durven pas toe te geven dat we trots zijn op wat we hebben gemaakt, op het moment dat andere mensen dit mooi vinden. We vinden het namelijk heel pijnlijk als iemand ons afwijst op iets wat voor ons heel bijzonder was om te maken. De angst voor afwijzing, zorgt er dus voor dat we niet volledig durven te genieten van wat we hebben gemaakt, tot we de bevestiging hebben van een ander.

Iedereen is bang om afgewezen te worden. Deze angst kan ervoor zorgen dat we steeds minder van onszelf laten zien en onszelf steeds meer kwijtraken.

Dit geeft aan, dat we vaak pas het gevoel hebben onszelf te mogen zijn, wanneer andere mensen ons bevestiging geven over het feit dat we goed bezig zijn. Wanneer we geen of weinig bevestiging in krijgen, of we worden zelf afgewezen, kan dit ervoor zorgt dat we aan onszelf gaan twijfelen. We hebben dan het gevoel dat we onszelf moeten verbergen voor de wereld. We denken dat iedereen in de wereld ons pijn doet, door ons af te wijzen voor wie wij zijn.  Hierdoor gaan we gedrag vertonen waarvan wij denken dat andere mensen het graag zien. We durven onszelf dan niet meer kwetsbaar op te stellen, door onszelf echt te laten zien.

Wat je dus ziet bij jezelf kwijt zijn en angst, is dat het juist de angst is die ervoor zorgt dat je jezelf kwijtraakt. We zijn vaak bang voor de pijn van afwijzing, met als gevolg dat we proberen te leven op een manier die ervoor zorgt dat we deze pijn kunnen voorkomen. Dat doen we door te leven op een manier die andere mensen van ons verwachten. Hierbij raken we onszelf steeds meer kwijt. Het wordt dan namelijk steeds moeilijker om weer bij onszelf te komen. We raken kwijt wat nu eigenlijk echt bij ons past. Vaak weten we niet eens meer wie we nu eigenlijk echt zijn.

Jezelf weer vinden door je angst te overwinnen

Ervaar jij last van jezelf kwijt zijn en angst? Dan is het belangrijk dat je eerst voor jezelf waarneemt, wat nu precies volgens jou door een ander afgewezen kan worden. Deze angst voor afwijzing is namelijk vaak de kern van het probleem. Het kan dus helpen om voor jezelf aan te voelen wat je absoluut niet wilt laten zien aan andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn waar je een sterk gevoel van schaamte over ervaart, waardoor je er alles aan doet om dit te verbergen. Door eerlijk te worden over wat je verbergt en dit te laten zien, wordt het makkelijker om meer jezelf te zijn. Je laat je dan niet meer tegenhouden door het gevoel van schaamte.

Pas als je niet meer probeert de pijn waar je bang voor bent te vermijden, kun je ervaren dat deze pijn minder erg is dan je dacht. Je beseft dan dat je jezelf  onnodig bang hebt gemaakt.

Het probleem met angst, is dat dit gevoel zo sterk kan zijn dat we hierdoor helemaal geblokkeerd raken. Het lukt dan niet om over ons gevoel van schaamte heen te komen. Wil jij graag werken aan deze angst? Kijk dan voor jezelf waar je nu precies bang voor bent. Bedenk vervolgens iets wat erop lijkt, maar voor de helft zo eng is. Wanneer je deze minder enge stap zet, wordt je comfort zone groter. Wanneer je aan deze minder enge stap gewend bent, wordt het makkelijker om de volgende iets engere stap te zetten. Zo kun je de blokkade oplossen, je angst overwinnen en jezelf terugvinden.

Het is dus belangrijk dat je eerst begint met kleine dingen te doen, waarvoor je je een beetje schaamt. Als dit makkelijker wordt om te doen, kun je naar de groter angst toegaan. Je zal zien: hoe minder bang je je voelt om jezelf te laten zien, hoe minder geremd je bent om echt jezelf te zijn bij mensen. Het wordt dan makkelijker om jezelf terug te vinden.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Als mens hebben laten we onszelf vaak pas toe om trots te zijn op iets wat we hebben gedaan of gemaakt, wanneer we bevestiging krijgen van een ander. Dit geeft aan dat we pas onszelf bij een ander durven te zijn op het moment dat deze persoon ons op een positieve manier bevestigt.
  • De reden dat we onszelf kwijtraken, komt vaak doordat we ons laten leiden door ons gevoel van angst. We kiezen er eerder voor om dingen waar we ons voor schamen te vermijden, dan om onszelf kwetsbaar op te stellen naar andere mensen.
  • Wil je jezelf graag weer terugvinden? Dan is het vooral belangrijk dat je zoveel mogelijk ruimte ervaart om jezelf te kunnen ontdekken. Het is hierbij belangrijk om de angst die je tegenhoudt zoveel mogelijk te overwinnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter