Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten

05/12/2020

Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten

Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten? Dit is een vraag die je hebt op het moment dat je het gevoel hebt vast te zitten in je leven. Juist omdat je zo graag van deze gedachten af wilt, ga je piekeren en maak je jouw gedachten veel negatiever en zwaarder dan nodig. Vraag jij je af: Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten op een manier waarmee ik echt verder kom? Lees dan zeker dit artikel…

Inhoud

Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten?

Op het moment dat het niet zo lekker gaat in ons leven kunnen we negatieve gedachtes krijgen. We kunnen dan erg boos op onszelf worden wanneer het ons niet lukt hier verandering in te brengen. Wat we hierbij echter vergeten, is dat we weinig invloed hebben op wat er op ons afkomt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een reactie van iemand krijgt, die je niet had verwacht. Je kan dan boos op jezelf worden en denken: Waarom is dit gebeurd? Het kan echter goed dat je hier helemaal geen invloed op had. In dit leven kan er van alles gebeuren waar jij geen invloed op hebt.

Het gevolg hiervan is dat je veel angst en negatieve gedachten ervaart, over alle negatieve dingen die kunnen plaatsvinden. Je vraagt je dan al snel af: Hoe doorbreek ik mijn negatieve gedachten, zodat deze minder zwaar voelen?

Onder al onze negatieve gedachten zit een gevoel van angst. Het is deze angst die deze gedachtes in stand houden. We hebben dit gevoel alleen vaak niet door, omdat we zo in ons hoofd zitten met alle gedachten.

Grappig genoeg gebeurt in veel situaties niet wat wij verwachten. Dit komt, omdat er veel meer factoren een rol spelen dan je van te voren kunt zien aankomen. Je gedachten gaan bovendien eerder over de dingen waar je bang voor bent, dan het probleem dat je op dat moment echt ervaart.

Door los te laten hoe jij het liefst de toekomst zou willen zien, stel je jezelf open voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Deze kansen kunnen zich alleen voordoen als jij jezelf openstelt om hierin mee te gaan. Dit doe je, door je minder te laten leiden door de negatieve overtuigingen over jezelf. Op het moment dat je alles van tevoren wilt vaststellen en perfect wilt uitvoeren, zal je alleen maar meer gefrustreerd raken over alles wat misgaat.

Als je jezelf openstelt voor wat er gaat komen zonder verwachtingen, kun je dingen meemaken die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Hierbij is het wel belangrijk dat je het initiatief neemt om steeds weer een stap in de juiste richting te zetten; voel elk moment intuïtief wat de beste keuze is. Als je dit doet kun je zelfs nog mooiere dingen bereiken, dan het perfectionistische doel dat je voor ogen had.

Kortom, probeer negatieve gedachten over de toekomst los te laten. Sta in plaats daarvan open voor de nieuwe mogelijkheden die op je pad komen. Je zal merken dat je hierdoor misschien nog verder komt dan je zelf had kunnen voorstellen.

Hoe het komt dat we negatieve gedachten voor onszelf zo groot maken

Een van de grootste valkuilen waar we in vallen, is dat we te veel nadenken over onze problemen in het leven. Vaak leveren deze negatieve gedachten ons veel stress op. Wanneer we daarnaast ook nog gaan piekeren over onze problemen, maken we onze problemen nog zwaarder dan ze al zijn. Voornamelijk als we door al dit piekeren nog steeds niet tot een oplossing zijn gekomen.

Als we een probleem hebben, wil onze geest zo snel mogelijk een oplossing bedenken. Zo probeert je hoofd ervoor te zorgen dat je de pijn van deze negatieve gedachten niet meer hoeft te ervaren. Het probleem is echter, dat je hierdoor alleen maar meer van dit soort gedachtes krijgt.

Eerste factor

De eerste factor die negatieve gedachten zwaar maakt, is dat we vaak de neiging hebben om onze problemen voor onszelf groter te maken dan ze eigenlijk zijn. Hierdoor hebben we het gevoel dat deze zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

Bijzonder genoeg kan het vaak helpen om het probleem juist even totaal opzij te zetten en later verder te zoeken naar een oplossing. Dit zorgt ervoor dat de druk er vanaf is. Je geeft jezelf de ruimte om tot rust te komen, waardoor je minder spanning ervaart over alles wat zo snel mogelijk opgelost moet worden.

Tweede factor

De tweede factor die een rol speelt bij negatieve gedachten, is het domino-effect: een eerste gedachte leidt naar een tweede gedachte enzovoorts. Dit gaat net zo lang door, totdat je er zoveel over hebt nagedacht dat je er helemaal gek van wordt. Je bent dan nog steeds geen stap verder. Wanneer we een keuze moeten maken, weten we vaak onbewust wel wat we willen. Onze gedachten geven de keuze echter zo’n grote lading, dat we gaan twijfelen. We durven dan niet meer te kiezen voor wat ons gevoel zegt dat goed is.

Het probleem met negatieve gedachten is dus dat we bang zijn om de verkeerde keuze te maken. Hierdoor gaan we heel veel nadenken, zodat we zeker zijn dat we de juiste keuze maken. Grappig genoeg houdt dit ons juist tegen om de juiste keuze te maken, doordat we hierdoor alleen maar meer gaan piekeren. Dit zorgt ervoor dat we steeds weer opnieuw onze negatieve gedachten in stand houden.

Hoe doorbreek je dwangmatige negatieve gedachtes

Voel jij je verplicht de dingen te doen die je zelf hebt bedacht. En heb je hier een grote prioriteit van gemaakt? Dan is het goed om te beseffen dat dit bijna altijd voortkomt uit negatieve gedachten. Die negatieve gedachten hebben vaak te maken met het oordeel van andere mensen, dat jij hebt overgenomen. Voorbeelden hiervan zijn: ik moet op een dieet, ik moet meer sporten, ik moet altijd door iedere aardig gevonden worden, ik moet van mijzelf nog beter worden in mijn hobby’s of ik moet meer tijd doorbrengen met mijn familie dan ik eigenlijk wil.

Het is bijzonder om te merken dat achter dit soort gedachtes altijd een schuldgevoel schuilt. Dit schuldgevoel is vaak de bron van onze negatieve gedachten. We doen dingen niet omdat we ze graag willen, maar omdat we het gevoel hebben dat verplicht zijn om ze te doen. We voelen ons hiertoe verplicht, omdat we anders onszelf ervaren als een slecht persoon en we ons hierdoor schuldig voelen.

Hoe meer we onszelf vastbinden aan onze eigen negatieve overtuigingen. Hoe moeilijker het voor ons word om weer los te komen van onze negatieve gedachten.

Het gevolg hiervan is dat we eerder voor het geluk van andere mensen kiezen, dan voor wat we zelf graag doen. Wanneer je hier verandering in wilt brengen, begint dit met eerlijk tegenover jezelf zijn.

Het is je misschien wel opgevallen dat ik hierboven voorbeelden geef met het woord: moet. Wanneer we tegen onszelf zeggen dat we iets moeten doen, ontnemen we onszelf de mogelijkheid een andere keuze te maken. We hebben immers al vastgesteld dat we iets moeten doen, of we het nu leuk vinden of niet.

Een truc die daarom goed werkt, is elke keer dat je jezelf betrapt op een gedachte met de woorden ik moet, deze te veranderen naar een gedachte met de woorden ik wil… Je zal merken dat hierdoor de lading van de situatie afneemt, omdat je je minder gedwongen voelt om dit te doen.

Probeer eens voor jezelf te kijken hoe dit voelt. Vaak kun je hierdoor veel beter waarnemen of je wat je van jezelf moet doen, ook echt wilt doen. Je zal nooit tegen jezelf zeggen: Ik wil graag afspreken met die vriend, die ik niet zo aardig vind. De reden dat je het dan toch zal doen, is omdat je tegen jezelf zegt: Ik moet toch maar naar die afspraak met die vriend die ik niet zo aardig vind, omdat ik het hem heb beloofd en ik wil niet vervelend overkomen.

Deze twee zinnen zijn bijna precies hetzelfde​, maar doordat je ik moet verandert naar ik wil, geef je jezelf de kans om echt te voelen wat jij wilt. Het is dan makkelijker om te kiezen voor datgeen wat voor jou goed voelt. Wanneer je dit doet, zal je veel minder negatieve gedachten ervaren, omdat je jezelf minder dwingt om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt. Je doet enkel nog de dingen die je ook echt leuk vindt.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Het is belangrijk om te beseffen dat je met negatieve gedachten een probleem vaak groter maakt dan hij eigenlijk is. Hierdoor wordt het moeilijk voor jezelf om het probleem los te laten.
  • Je laat je vaak zo meetrekken in jouw eigen verplichtingen, dat je geen keuzevrijheid meer ervaart. Dit is vaak de reden dat je negatieve gedachten hebt.
  • De eerste stap is jezelf ervan bewust zijn dat je deze negatieve gedachten hebt, zonder jezelf meteen te beoordelen. Wanneer je dit wel doet, zullen hieruit alleen maar meer negatieve gedachtes ontstaan. Wanneer je deze gedachten waarneemt, is het zeer belangrijk dat je hierin eerste instantie niets mee doet. Zo krijgen je gedachten niet de kans om erger te worden.
  • De volgende stap is kijken of je op een andere manier met je negatieve gedachten om kan gaan. Dit doe je door de gedachte te veranderen van ik moet, naar ik wil. Hierdoor kun je beter aanvoelen wat jij echt wilt en wat als een verplichting voelt, waarover je geen keuze ervaart.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter