Ik wil van mijn onzekerheid af

02/04/2020

ik wil van mijn onzekerheid af

Ik wil van mijn onzekerheid af is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we last ervaren van problemen waar we niet uitkomen. Waarbij we vaak al zoveel hebben geprobeerd, maar helaas niets heeft gewerkt. Met als gevolg dat we steeds onzekerder over onszelf worden over hoe we ooit hieruit gaan komen. Mag jij je dus afvragen, ik wil van mijn onzekerheid af maar het lukt niet. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik wil van mijn onzekerheid af maar het lukt niet

Het kan vaak voorkomen in ons leven dat we veel situaties meemaken die ons onzeker maken. Met name doordat we eigenlijk als mens erg weinig invloed hebben over wat er in ons leven gebeurd. Waardoor er steeds van alles op ons afkomt waar we zeer onzeker van kunnen worden. Wat kunnen zijn problemen op het werk, ziekte in de familie of problemen andere mensen. Waarbij je steeds ziet gebeuren dat we niet weten hoe we met de situatie om moeten gaan. Met als gevolg dat we steeds onzekerder kunnen worden over wat we dan wel moeten doen. Met als gevolg dat we onszelf helemaal gek kunnen maken door spanning die deze situaties ons geeft. En we ons beginnen af te vragen, ik wil van mijn onzekerheid af maar het lukt niet. Want ik kom niet verder in de oplossingen die ik nu op dit moment gebruik om van mijn onzekerheid af te komen.

Hoe meer we proberen de controle over ons leven te krijgen, hoe onzekerder we worden op het moment dat dit maar steeds niet lijkt te lukken.

Want wat je namelijk ziet gebeuren is dat we als mens erg sterk de behoefte hebben om controle over ons leven te hebben. Doordat dit ons de rust geeft over wat we kunnen verwachten in de toekomst. Vanuit het idee dat als we alles in ons leven plannen zoals wij dat graag willen. We op deze manier alles wat we pijnlijk vinden in de toekomst kunnen vermijden. Maar helaas is het onmogelijk om zo sterk je leven een richting te kunnen geven. Doordat er nog zoveel factoren zijn waar wij geen invloed over hebben. Wat er toch altijd voor zal blijven zorgen we situatie zullen meemaken waar we last van ervaren. Met als gevolg dat we erg onzeker kunnen worden doordat we voor onszelf dachten een goede keus te hebben gemaakt. Waarbij deze ervoor moest zorgen dat we hiermee deze last konden voorkomen. Met als gevolg dat we hierdoor dus de realisatie krijgen dat ons leven plannen zoals wij dat graag willen compleet zinloos is. En we hierdoor de onzekerheid gaan ervaren over wat er dan wel in de toekomst mogelijk zou kunnen gaan gebeuren.

De rol die angst speelt in onze onzekerheid

Want wat er vaak gebeurd is dat we teveel met ons gevoel van angst meegaan. Waardoor we steeds banger worden over wat we willen vermijden. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om ziekt te worden, dat je bang bent om je baan te verliezen of dat je bang bent om je huis kwijt te raken. Waarbij je dus steeds ziet dat je vooral bang bent over wat er in de toekomst gebeurd. Doordat we vaak vanuit onze angst alles erger maken dan het eigenlijk is. Want juist op het moment dat we niet weten wat we kunnen verwachten. Zorgt dit ervoor dat we toch graag van onze angst af willen komen door onszelf veel zekerheid te geven. Waarbij we dan vanuit onze gedachte zelf gaan bedenken wat er allemaal mogelijk fout zou kunnen gaan. En we dus steeds meer onszelf kwijtraken in piekergedachtes over de mogelijke pijn die we in de toekomst op ons afkomt.

Angst maakt alles altijd in onze gedachte veel erger dan het is. Wat maakt het belangrijk om tijdens een onzeker periode niet je gedachtes te serieus te nemen.

Wat geeft dus aan dat onzekerheid vaak een gevoel is die ontstaat vanuit angst. Waarbij we opzoek zijn naar zekerheid om van deze angst af te komen. Waarbij het vaak nog best goed wilt helpen om te zoeken naar een goede oplossing die ons het vertrouwen geeft dat het in de toekomst goed komt. Helaas is dit niet altijd mogelijk, met als gevolg dat we hierdoor erg onzeker worden. Wat geeft aan dat onze onzekerheid komt doordat we een tekort ervaren aan zelfvertrouwen over onze mogelijkheden. Wat maakt het belangrijk dat als je van je onzekerheid af wilt komen. Dat je voor jezelf gaat waarnemen wat jij het beste kan doen om jezelf meer zelfvertrouwen te geven.

Hoe je het beste met je onzekerheid kan omgaan

Mag je dus erg veel last ervaren van onzekerheid. Dan is het de eerste stap te realiseren dat er waarschijnlijk op dit moment weinig aan te doen is. Doordat je alleen aan je problemen kan werken op het moment dat zicht dat aanbied. Want mag je bijvoorbeeld onzeker zijn over je werk. Dan heeft het weinig zin om al tijdens je ontbijt hier veel mee bezig zijn, doordat we vaak daar pas mee aan de slag kunnen als we eenmaal op ons werk zijn.

Wat maakt het dus ook zo een belangrijke als eerst stap om eerst bewust voor jezelf de keuze te maken dat je er niet mee bezig bent om het moment dat je er niets mee kan doen. En dat je dus voor jezelf bedenkt: Wat kan ik vandaag wel doen om een stap te maken om verder te komen, en alles wat vandaag niet lukt ga ik mij niet mee bezig houden. Waarbij je dus volledig gaat concentreren op wat je wel vandaag kan doen. Met als tweede stap het volledig zelfvertrouwen in jezelf te hebben dat dit gaat lukken. En dat dit je hierdoor verder brengt om de situatie op te lossen.

Wat nu op dit moment niet kan worden gedaan is zinloos om je hier druk over te maken. Doordat je machteloos staat om het nu op te lossen.

Waarbij als dit dan toch anders mag verlopen dan je had gehoopt, hierbij volledig de rust bij jezelf te bewaren dat het uiteindelijk goed komt. Wat maakt het ook zo belangrijk om vooral voor jezelf te oefenen zo flexibel mogelijk met het leven om te gaan. Want mag jij bijvoorbeeld hebben bedacht dat jij morgen met een vriend buiten wilt gaan wandelen. Maar helaas gaat het die dag dan regenen, dan kan je hierbij twee dingen doen. Je gaat je kapot frustreren dat je leuk geplande dag hierdoor niet doorgaat. Of je probeert hier op een flexibele manier mee om te gaan. Door dan de afspraak te veranderen dat je samen iets binnen gaat doen. In de meeste gevallen doen we dit ook altijd. Maar gek genoeg op het moment dat we veel onzekerheid ervaren vinden we het moeilijk om deze flexibiliteit op te pakken. Doordat we zo bang zijn dat het fout gaat. Dat we daardoor niet meer de rust ervaren om in ander oplossing te denken.

Wat vooral helpt om van je onzekerheid af te komen

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je erg onzeker voelt. Dat je op dat moment helemaal niets doet tenzij er een duidelijk oplossing is. Doordat de kans groot is dat je door angst verkeerde keuzes gaat maken, die alles nog erger maakt. Of dat je hierdoor je onzekerheid versterkt doordat je steeds van alles probeert wat niet werkt. Met als gevolg dat al deze gefaalde oplossingen jou nog veel onzekerder maken. Wat maakt het belangrijk dat je stopt met oplossing te bedenken vanuit angst. Dat je eerst weer de rust bij jezelf terug vindt, door vooral waar te nemen wat jij nodig hebt om weer tot rust te komen.

Hoe meer je geest leeg maakt over alle problemen, hoe meer je nieuwe ruimte maakt voor nieuwe oplossingen die je nog niet had gezien.

Wat kan al zoiets simpels zijn dat je even lekker buiten gaat lopen, in plaats van dat jezelf helemaal gek maakt achter de computer met het zoeken van een oplossing. Want het bijzondere is juist dat op het moment dat jezelf rust geeft. Hierdoor vaak het veel makkelijker wordt om daarna de oplossing te vinden. Wat er vervolgens voor zorgt dat je niet meer onzeker hoeft te voelen.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat je onzeker voelt geeft dit aan dat je in een situatie zit waar veel onduidelijkheid over ervaart. Met als gevolg dat we hierdoor veel angst ervaren over welke richting ons leven zal opgaan. Waarbij onze gedachtes dit vaak erger maken dan het eigenlijk is. Wat maakt het belangrijk dat je niet teveel meegaat met je gedachtes tijdens een onzeker periode.
  • Vaak gaan we door onze gevoel van onzekerheid er alles aan doen om van deze af te komen. Met als gevolg dat de kans erg groot is dat we keuzes gaan maken die uiteindelijk tegen ons werken.
  • Mag je dus erg veel last ervaren van onzekerheid. Dat is het juist belangrijk om eerst weer tot rust te komen. Doordat we vaak door onze onrust niet meer de oplossing kunnen vinden die we juist nodig hebben om van onze onzekerheid af te komen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter