Ik zou gelukkig moeten zijn

05/04/2020

ik zou gelukkig moeten zijn

Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik voel het niet. Is een probleem die snel voortkomt op het moment dat teveel vanuit gedachtes zijn gaan bepalen wat ons gelukkig zou moeten maken. Terwijl we dit niet vanuit ons gevoel zo ervaren. Met als gevolg dat we onszelf snel beginnen af te vragen: Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik ervaar het niet, dus hoe kan ik het dan wel vinden. Waarbij ik zeker van overtuigd ben dat het volgende jou hierbij kan helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem: Ik zou gelukkig moeten zijn met mijn leven

Iedereen wilt het liefst de hele dag gelukkig zijn. En over het algemeen is het vaak ook wel mogelijk om een redelijk fijn leven te hebben waar alles goed gaat. Alleen vergeten we daarbij vaak dat moeilijke momenten ook bij het leven horen. Terwijl we vaak deze het liefst zoveel mogelijk willen vermijden. Met als gevolg dat als we in een moeilijk periode zijn terecht gekomen. We hierdoor snel in paniek raken dat ons leven niet gaat zoals het de bedoeling is. En vaak is deze periode zo kort dat het daarna weer goed komt. Het is met name als je voor een lange tijd in een zware periode blijft zitten. Dat we snel beginnen af te vragen: Ik zou gelukkig moeten zijn, maar toch ervaar ik het niet zo.

Fijne momenten en tegenslagen horen bij het leven. Alleen lijkt het vaak dat we geen tegenslagen in ons leven horen te hebben. Doordat je deze niet bij andere mensen ziet.

Wat leidt wel snel tot de vraag wat nu precies geluk is. Met name doordat iedereen daar zo een ander idee over heeft. Want voor sommige kan een stabiel leven al als erg fijn worden gevonden. Terwijl andere mensen dit misschien juist heel saai vinden. Door bijvoorbeeld een tekort aan uitdagingen waardoor ze zich erg ongelukkig gaan voelen. Wat geeft aan dat geluk voor elk mens anders is. Waarbij het dus ook niet zoveel zin heeft om te gaan doen wat andere mensen gelukkig maakt. Doordat dit misschien wel voor hun werkt, maar dit niet meteen voor jou de oplossing zou kunnen zijn.

De fout die we zo snel maken in onze zoektocht naar geluk

Wat maakt het belangrijk om ook echt voor jezelf te gaan waarnemen wat nu precies de reden is dat je ongelukkig voelt. Want vaak als we ons afvragen: Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik ben het niet. Geeft dit aan dat je voor jezelf heb bedacht dat je op dit moment een manier van leven ervaart. Waarvan jij van jezelf verwacht dat deze jouw gelukkig hoort te maken. Het probleem alleen is vaak dat wat we denken niet overeenkomt met wat we voelen. Waarbij we dus bijvoorbeeld een goede baan kunnen hebben die alles bevat wat we in ons werk zoeken. Maar dat het totaal niet goed voelt om deze uit te voeren. Of dat je een leuke vrouw ontmoet die alle kwaliteiten heeft die je zoekt in een relatie. Maar dat je toch geen gevoelens voor haar hebt. Met als gevolg dat je toch voor kiest om te stoppen om haar te zien.

Denk jij dat je van je partner houdt, of voel jij dat je van je partner houdt? Als je het wel denkt maar niet voelt zal de relatie niet lang volhouden.

Waarbij je dus ziet dat elke keer ziet dat op het moment dat je vanuit je hoofd bepaald wat jouw gelukkig zou moeten maken, dit eigenlijk weinig waarde heeft. Doordat je het wel kan doen, maar zolang je daar niets bij voelt het dus weinig zin heeft om hiermee door te gaan. Want wat vaak door iedereen wordt vergeten is dat ons gevoel een stuk sterker is dan onze gedachtes. Want mag je bijvoorbeeld een verslaving hebben aan snoepen. Je wilt hiermee stoppen, dan zal je toch steeds erg sterke gevoelens ervaren die jou de neiging geeft om het toch te doen. Waarbij we zeker vanuit ons hoofd onszelf steeds kunnen tegenhouden. Maar als het gevoel te sterk wordt, zal dit ervoor zorgen dat we toch terugvallen in onze oude gewoontes.

Wat betekend dus dat op het moment dat je afvraag: Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik ben het niet. Dat de kans groot is dat we je waarschijnlijk op dit moment het leven leidt wat in jouw hoofd klopt. Maar volgens jouw gevoel niet zo wordt ervaren. Wat kan met name ontstaan doordat we teveel onszelf laten beïnvloeden door andere mensen. Doordat we bijvoorbeeld andere mensen erg gelukkig zien zijn met hun leven. Waarbij als we zelf dit dan niet ervaren. We snel aan onszelf gaan twijfelen wat er mis met ons leven is. En dus wat de reden zou kunnen waardoor we ons niet gelukkig voelen. Maar wat vaak wordt vergeten is dat iedereen moeilijke moment kent met veel tegenslag. Alleen laten andere mensen dat niet zo snel zien. Waardoor het lijkt alsof ze altijd gelukkig zijn. En dat jij dit dus ook zou moeten hebben.

Hoe je het beste weer je geluk kan terugvinden

Wil je dus echt weer gelukkig voelen. Dan is het vooral belangrijk om los te laten wat andere mensen doen. Doordat dit vaak eerder jouw waarneming over hun is dan de realiteit. En vooral voor jezelf te gaan bepalen wat voor jouw goed voelt. Waarbij het eigenlijk niet zoveel zin heeft om hier nu heel veel over te gaan na te denken. Doordat waarschijnlijk deze gedachtes je zeker op heel veel leuke nieuwe ideeën kan brengen. Maar dat je nooit zeker weet van tevoren of deze jou ook echt een gevoel van geluk gaan geven. Wat maakt het sterker om juist te stoppen met te bedenken wat je wilt. En juist meer verschillende dingen uit te gaan proberen. Waarbij jezelf kan ervaren wat je hierbij voelt. Met als volgende stap steeds weer opnieuw waar te nemen wat wel of niet goed voelt.

Alle mensen zijn anders, wat betekend dat wat we nodig hebben om ons weer gelukkig te voelen ook bij elk mens anders is. Dus pas als jij weet wie je echt bent, kan je stappen maken om gelukkig te worden.

Waar je dan wel voor wilt oppassen is dat je niet meteen met een oordeel komt. Doordat het goed mogelijk is dat je iets gaat ondernemen wat op het langere termijn goed voor jouw voelt. Maar op dit moment nog als vervelend kan worden waargenomen. Doordat je bijvoorbeeld het heel eng vindt wat je gaat ondernemen, wat je natuurlijk bij alles ervaart wat nieuw is. Wat maakt het belangrijk dat je het ook echt de kans geeft om te ervaren wat wel of niet bij jouw past. Waarbij je vaak pas na een paar maanden echt een duidelijk beeld krijgt waar je aan toe bent.

Mag je dus echt merken dat je in een manier van leven bent terecht gekomen die niet bij jouw past. Dan geeft dit dus aan dat het tijd wordt voor verandering. En een verandering aan brengen in je leven zal altijd door de meeste van ons als heer zwaar worden ervaren. Wat is ook vaak de reden dat we toch blijven vastzitten in ons oude leven. Terwijl we al lang door hebben dat de manier van ons oude leven ook niet bij ons past. Wat maakt het belangrijk om toch echt de kracht bij jezelf te vinden om opzoek te gaan naar wat jij nodig hebt. En dit ook vooral als een ontdekkingsreis te zien van wie jij nu eigenlijk echt bent. Waarbij het niet erg is als je hierbij fouten maakt. Juist doordat deze ons helpen ons geluk weer terug te vinden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we andere mensen erg gelukkig zien zijn. Raken we daardoor snel in de twijfel over ons eigen leven. Met als gevolg dat we eerder proberen hun na te doen. Dan dat we het geluk bij onszelf gaan zoeken.
  • Wat wij denken dat ons gelukkig maakt, is niet altijd wat ons ook het gevoel van geluk geeft. Waarbij het dus beter werkt om je geluk te vinden door vooral waar te nemen vanuit je gevoel, dan dat je erg veel over nadenkt.
  • Geluk is niet vanzelfsprekend, wat maakt het belangrijk dat je altijd bewust blijft over wat je ervaart. En wat je potentieel aan je leven zou kunnen veranderen om deze te vinden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter