Ik voel me niet gerespecteerd

22/02/2020

ik voel me niet gerespecteerd

Ik voel me niet gerespecteerd door de ander komt vaak voor op het moment dat we veel angst, twijfel of onmacht ervaren. Waardoor we het moeilijk vinden om voor onszelf op te komen. Met als gevolg dat andere mensen steeds makkelijker over ons heen lopen. Doordat ander denken dat ze bij jou daar toch wel mee weg komen. Mag jij dus last ervaren van ik voel me niet gerespecteerd door andere mensen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van ik voel me niet gerespecteerd door een ander

Op het moment dat we met andere mensen omgaan. Kan het snel ontstaan dat we te weinig rekening met elkaar houden. Doordat we vaak zo sterk een gevoel hebben over wat er moet gebeuren. Dat we er daardoor niet meer bij stilstaan dat de andere daar een ander mening over kan hebben. Met als gevolg dat het goed mogelijk is jij het gevoel krijgt dat de ander over jou heen loopt. Waarbij je daardoor totaal niet voelt gezien en gerespecteerd voor wie jij bent. Doordat de ander juist dat doet wat hij wilt ten kosten van jou. Waarbij we als snel het idee kunnen krijgen, ik voel me niet gerespecteerd door de ander en hoe kan ik hier het beste mee omgaan.

Als je angst sterker is dan je gevoel van eigenwaarde. Ga je hierdoor eerder met het gevoel van angst mee. Waardoor je uiteindelijk niet gerespecteerd voelt voor wie jij bent.

Het probleem van ik voel me niet gerespecteerd door ander komt vaak doordat we het moeilijk vinden om onze eigen grenzen aan te geven. Wat kan door meerdere reden komen. Zoals bijvoorbeeld dat je bang voor afwijzing, dat je erg aan jezelf twijfelt of dat je voelt dat je geen keuze hebt. Waarbij je merkt bij alle voorbeelden dat we steeds vooral moeite hebben om sterk aan te voelen wat wij willen. Doordat er dus bijvoorbeeld een sterk gevoel van angst van afwijzing aanwezig is. Die ervoor zorgt dat we eerder met dit gevoel meegaan. Dan dat we kiezen wat vooral goed voor ons voelt. Vanuit de gedachte dat we liever pijn willen vermijden. Dan dat we doen waar we juist zelf gelukkig van worden. Waarbij je dus ziet dat we dan toch meegaan met het gevoel die het meest dominant bij ons aanwezig is.

De mogelijke reden dat je niet wordt gerespecteerd

Het probleem is dat we juist niet worden gerespecteerd, op het moment dat we niet duidelijk zijn in wat we willen. Met name doordat mensen over het algemeen nog het meest respect hebben voor mensen die staan voor wat ze zeggen. Op het moment dat je angst of twijfel bij jezelf ervaart. Zorgt dit ervoor dat we minder duidelijk en sterk overkomen. Wat maakt het belangrijk dat je ook echt weet wat jij wilt. Wat kan snel ontstaan op het moment dat het ons eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Want mag iemand aan jou vragen wat jij vanavond wilt eten. Dan zou het jou waarschijnlijk niet zoveel uitmaken, doordat je alles wel lekker vindt.

Met als gevolg dat op het moment dat je te vaak te makkelijk bent. En dus altijd maar zegt dat het jou niet uitmaakt. Dat andere mensen hierdoor de indruk krijgen dat ze over jou alle keuze kunnen maken die hun uitkomen, want het maakt jou toch niet uit. Met als gevolg dat als dit te ver gaat, het goed mogelijk is dat andere mensen hierdoor ook keuzes over jou gaan maken waar jij je niet goed bij voelt. En jij dus snel het idee kan krijgen van ik voel me niet gerespecteerd door een andere omdat ze steeds over mij heen lopen. Doordat de ander niet vraagt of ik het daar wel mee eens ben. Waarbij gek genoeg de ander dit waarschijnlijk helemaal niet door heeft. Doordat jij toch altijd hiervoor alles goed vond.

Je hebt geen invloed over het gedrag van andere mensen. Maar je hebt wel invloed op jouw keuze hoe je hiermee om wilt gaan.

Een andere mogelijkheid waardoor we steeds het gevoel krijgen dat we niet worden gerespecteerd. Komt doordat het goed kan voorkomen dat we bijvoorbeeld in een bedrijf werken met een bepaalde bedrijfscultuur. Waarbij dus de regels dus van te voren al erg zijn vastgesteld over hoe je met elkaar omgaat. En van jou dus verwacht dat je hier altijd in meegaat. Wat kan nog heel vervelend worden als je voor een werkgever werkt die sterk over jouw grenzen heen gaat. Waar jij je niet goed bij voelt, maar toch gedwongen voelt om hierin mee te gaan doordat je anders wordt ontslagen.

Mag dit in extreme manieren voorkomen dat je niet gerespecteerd voelt door je werkgever doordat deze echt zijn positie misbruikt. Dan zijn hier natuurlijk altijd opties voor om dit via de wet op te lossen. Maar waar het mij nu vooral omgaat zijn vooral de kleine dingen die niet strafbaar zijn. Maar wel door jou als erg lastig kan worden ervaren. Doordat je in een positie zit waar je nu niet uitkomt. Waarbij het dus snel kan gebeuren dat we hier erg veel last van ervaren. Over het feit dat we niet gerespecteerd voelen, maar dat we hier niets aan kunnen doen. Doordat we het gevoel hebben compleet machteloos te staan in onze situatie.

Hoe zorg je ervoor dat andere mensen jouw grenzen meer respecteren

Wat je dus vooral ziet op het moment dat jij het probleem ervaart van ik voel me niet gerespecteerd. Is dat dit vooral komt doordat we andere gevoelens sterker maken dat wat voor jezelf goed voelt. Doordat we dus angst, twijfel of onmacht ervaren. Waarbij we er dus steeds weer voor kiezen om eerder deze voorrang te geven. Wat uiteindelijk te kosten gaat van jezelf. Het is op het moment dat als jij steeds maar weer doet wat een ander wilt. Dat de ander hierdoor steeds minder respect voor je krijgt. Het is niet erg om rekening te willen houden met andere mensen. De meeste mensen beginnen wel hun respect voor jou te verliezen. Op het moment dat je nooit voor jezelf opkomt en dus steeds doet wat hun willen, ten kosten van jezelf.

Pas als je weet welk gevoel jou tegenhoudt. Kan je pas gaan werken aan de oplossing om dit gevoel te overwinnen.

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je niet gerespecteerd voelt. Dat je echt voor jezelf nadenkt wat het is wat jij wilt. Vanuit de gedacht: Dat als de ander jou de ruimte zou geven om een keuze te maken, welke keuze zou ik dan voor mijzelf maken. Dat je ook echt voor jezelf goed aanvoelt wat het is wat jij wilt. Met dan als volgende stap waar te nemen wat de ander doet wat voor jou niet goed voelt. En wat de mogelijke reden zou kunnen zijn dat je dit zo ervaart. Waarbij het dus vooral belangrijk is om te kijken welke gevoelens je bij jezelf ervaart. En wat dus de reden is dat jezelf tegenhoudt om voor jezelf op te komen. En het dus belangrijk is om toch echt voor jezelf te gaan oefenen hoe je het beste met deze gevoelens kan omgaan. Zodat deze jou niet meer tegenhouden om voor jezelf op te komen. Waardoor je dus ook echt weer hierdoor jouw respect terug wint bij de ander.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De meeste mensen zullen altijd handelen vanuit wat voor hun goed voelt. Met het idee dat als jij daar niets van zegt. Dat je er dus ook waarschijnlijk geen probleem mee hebt. Met als gevolg dat andere hierdoor steeds meer over jouw grenzen heen kunnen lopen als je dit niet aangeeft.
  • Mensen hebben nog het meest respect voor jou op het moment dat je duidelijk bent waar jij voor staat. Wat vinden we vaak moeilijk op het moment wanneer we sterke gevoelens ervaren die ons tegenhouden om voor onszelf op te komen. Zoals angst, twijfel en onmacht.
  • Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je voelt dat niemand jouw mening respecteert. Dat je eerst waarneemt welke gevoelens jou tegenhouden duidelijk te zijn naar een ander waar jouw grenzen liggen. Met als volgende stap te oefenen hoe je beter met deze gevoelens kan omgaan. Zodat deze jou niet meer tegenhouden duidelijk aan te geven wat jij wilt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter