Je gevangen voelen in je leven ontstaat op het moment dat je in een situatie terechtkomt, die niet goed voelt. Je wilt hier graag uit, maar weet niet hoe je dat moet doen. Hierdoor blijf je vastzitten in je leven, zonder uitweg. Denk jij regelmatig: Ik voel me gevangen in mijn leven en wil je weten hoe je hier uit komt? Dan kan het volgende artikel jou zeker helpen…
Inhoudsopgave
- Ik voel me gevangen in mijn leven en ik kom er niet uit
- De grote invloed die onze omgeving op ons heeft
- Hoe we steeds meer gevangen raken door rekening te houden met anderen
- Wat we het beste kunnen doen op het moment dat we ons gevangen voelen in ons eigen leven
- Belangrijkste tips van dit artikel
Ik voel me gevangen in mijn leven en ik kom er niet uit
We groeien vaak op in een bepaalde cultuur of familie, die sterk aangeeft hoe het leven hoort te zijn. Dit heeft grote invloed op de manier waarop we ons gedragen en de keuzes die we maken. Voelt deze manier van leven niet goed voor jou, maar voel je je toch verplicht aan de regels van een ander te voldoen? Dan kan dat erg lastig zijn. Je krijgt dan al snel het idee: Ik voel me gevangen in mijn leven en ik weet niet hoe ik hieruit moet komen.
Wanneer je hoge eisen aan jezelf stelt, waarvan je vindt dat je hier absoluut aan moet voldoen, kun je je gevangen voelen in je leven.
Eigenlijk willen we allemaal onszelf zijn, maar wel op een manier die de ander niet afwijst. Een belangrijke reden dat je gevangen kan voelen in je leven, komt voort uit die angst voor afwijzing. Door die angst doe je eerder wat een ander wilt, dan wat voor jouzelf goed voelt.
Het kan ook dat je een gevoel van vastzitten ervaart, zonder dat je bang bent voor afwijzing. Vaak komt dat, doordat je leeft op een manier die niet bij je past. Je weet niet hoe je hieruit moet komen, doordat je moeite hebt om te bepalen wat je nodig hebt.
Het gevoel van gevangen zitten, komt ook vaak doordat je in het verleden steeds hebt gedaan wat andere mensen van je verwachtten. Hierdoor heb je nooit voor jezelf nagedacht wat jij nu eigenlijk wil. Je bent altijd andere mensen gevolgd in hun keuzes. Het kan goed dat jij je op dit moment gevangen voelt door deze keuzes, omdat ze er niet voor hebben gezorgd dat je in een situatie bent gekomen die goed voelt voor jou. Het is dan moeilijk om te bepalen hoe je hieruit moet komen, omdat je nooit hebt nagedacht over wat jou gelukkig maakt.
De grote invloed die onze omgeving op ons heeft
Je kunt je bijvoorbeeld gevangen voelen in je leven wanneer je:
- werk doet dat je niet leuk vindt;
- in een relatie zit die niet goed voelt;
- of in een dorp woont met erg strenge regels die voor jou niet goed voelen.
Hieruit komt naar voren dat de plek waar we zijn opgegroeid, veel invloed op ons heeft. In deze periode leren we namelijk hoe alles ‘hoort te zijn’. We maken vaak keuzes die ‘passen’ bij die omgeving, ook als we daar mogelijk niet gelukkig mee zijn. Stel je groeit op in een strenge omgeving, met strenge regels. Je zult dan ook werk aannemen en een relatie beginnen die aan deze regels voldoen. Dit doe je, omdat dit nu eenmaal van jou wordt verwacht.
Niets is zwaarder dan jezelf de hele dag te moeten aanpassen aan wat andere mensen van jou verwachten. Je bent hierdoor nooit jezelf.
Voor de meeste van ons valt dit in deze tijd nog wel mee. Deze strenge regels bestonden immers vooral vroeger. In Nederland zijn we iedereen steeds meer de vrijheid gaan geven om te zijn wie je bent. Dit neemt niet weg, dat sporen hiervan nog steeds aanwezig zijn in onze levens. We zullen altijd opgroeien met bepaalde ideeën waarvan we zelf vinden dat we ons hieraan moeten houden. Het zijn vaak deze overtuigingen die ons tegenhouden het leven te leiden wat we graag willen. We blijven dan vastlopen in onze neiging om onszelf aan te passen aan de mensen om ons heen.
Neem als voorbeeld je werk. Op je werk is altijd een bepaalde bedrijfscultuur aanwezig. Deze bedrijfscultuur bepaalt hoe je met elkaar omgaat als je in een team werkt. Vaak wordt dit door de meeste collega’s gezien als de beste manier van omgaan met elkaar, die leidt tot de beste resultaten en de meeste winst voor het bedrijf. Het is heel lastig als je werkt bij een bedrijf waarin iedereen tevreden is over de manier van werken, terwijl jij voor jezelf aanvoelt dat dit niet bij je past. Het is dan heel lastig de cultuur te veranderen, omdat de meerderheid hier wel behoefte aan heeft.
Hoe we steeds meer gevangen raken door rekening te houden met anderen
De reden dat we ons zo snel gevangen kunnen voelen in ons leven, komt vooral doordat we ons verplicht voelen om ons aan andere mensen aan te passen. Zeker wanneer deze mensen in de meerderheid zijn. Je krijgt dan al snel het gevoel dat er iets mis is met jou, omdat je blijkbaar de enige bent die ergens last van ervaart. Dat maakt het ook heel lastig om dit aan te geven. Je bent dan misschien bang dat dit niet door andere mensen wordt begrepen, waardoor je door hen wordt afgewezen en je er helemaal alleen voor staat in de groep.
Vaak vinden we de mening van het team waarmee we samenwerken, belangrijker dan onze eigen mening.
Als je je niet op je plek voelt in een bedrijf, zal je misschien van baan veranderen. Of je zal naar de stad verhuizen, als je je niet thuis voelt in het dorp waar je nu woont. Je hoopt op die manier meer vrijheid te ervaren, om te kunnen leven op jouw manier.
Het is zeker mogelijk dat je in je nieuwe baan of op je nieuwe adres inderdaad meer vrijheid zult vinden. Echter, je komt dan ook gelijk in een andere wereld terecht. Het kan dat je schrikt van hoe anders die wereld is en twijfelt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Voel je je in je nieuwe leven nog niet gelukkig? Dan kan het dat je je opnieuw gevangen voelt, in je nieuwe leven.
Wat we het beste kunnen doen op het moment dat we ons gevangen voelen in ons eigen leven
Vaak als we ons ongelukkig voelen, proberen we van dit gevoel af te komen door het tegenovergestelde te doen van wat ons ongelukkig maakte. We schieten dan vanaf de ene extreme kant, de andere kant op. Het is echter goed mogelijk dat die andere extreme kant je ook niet gelukkig maakt.
Stel, je bent ontevreden over een leven met strenge regels. Je gaat dan op zoek naar een leven dat compleet anders is. Je zoekt naar een leven waar je heel veel vrijheden en bijna geen regels hebt. Dit zal aan het begin fijn voelen, omdat je het gevoel heb dat je aan je oude leven bent ontsnapt. Na verloop van tijd merk je echter dat deze nieuwe manier van leven je ook niet gelukkig maakt.
Alle plannen die je maakt om gelukkig te worden, zijn pas wat waard op het moment dat je deze ook echt uitvoert. Doe je dat niet, dan zijn het alleen maar leuke ideeën, waar je niets aan hebt.
Voel jij je nu gevangen in je leven? Dan is het dus belangrijk om eerst echt voor jezelf door te hebben wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. Het draait hierbij niet om het geluksgevoel dat je krijgt van andere mensen. We raken onszelf namelijk snel kwijt in het gevoel van geluk dat andere mensen tevreden over ons zijn. Wanneer we ons hier te veel in verliezen, zullen we eerder doen wat de ander tevreden maakt, dan waar wij ons zelf tevreden over voelen. Probeer je dus minder bezig te houden met wat andere mensen willen. Probeer echt naar jezelf toe te gaan en jezelf opnieuw te ontdekken. Dit doe je door steeds weer de vraag te stellen: ‘Wie ben ik en wat maakt mij nu juist gelukkig?’
Na verloop van tijd zal je een steeds sterker antwoord op deze vraag weten te vinden. Vervolgens moet je de kracht bij jezelf vinden om dit ook echt te gaan doen. Immers, zolang dit antwoord alleen maar een idee in je hoofd blijft, zal er niets gebeuren. Je zult je angst moeten overwinnen, om te gaan doen wat voor jou goed voelt. Dit doe je door steeds te luisteren naar je intuïtie. Wanneer je deze volgt, zal je het leven bereiken dat bij jou past. Daarna zal je je nooit meer gevangen voelen in je leven.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Vaak maken we verkeerde keuzes in ons leven, doordat we onszelf meer bezighouden met wat er van ons wordt verwacht, dan wat we zelf willen. Dit gebeurt vooral wanneer we te veel meegaan in de beslissingen van andere mensen. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig stil te staan bij wat jij wilt.
- Vaak geldt: de meerderheid bepaalt. Op het moment dat bijvoorbeeld de meerderheid van jouw collega’s de manier van werken bepalen, ontstaat bij jou het gevoel dat je geen keuze hebt. Je wilt hier niet tegenin gaan, omdat je je dan een buitenstaander voelt in het team. Hierdoor vindt je het moeilijk om voor jezelf op te komen. Dit is echter heel belangrijk om te doen als je je gelukkig wilt voelen.
- Het is heel belangrijk om eerst voor jezelf door te hebben wat jij wilt, in plaats van waar je denkt aan te moeten voldoen. Vervolgens moet je de kracht bij jezelf vinden om op zoek te gaan naar een leven dat beter bij jou past.
geen reactie