Iets willen maar er niet voor durven gaan: dit dilemma kunnen we ervaren op het moment dat we voor een lastige keuze staan. Vaak weten we wel wat we het beste kunnen doen om een probleem op te lossen, maar beginnen we hier nooit aan, omdat we tegenzin ervaren. We realiseren ons dan: ik wil iets, maar durf hier niet voor te gaan. Herken je dit en wil je dit graag veranderen? Dan kun je dat als volgt bereiken…
Inhoud
- De stress die je voelt bij iets willen maar niet durven
- Probeer bewust te zijn van wat je niet durft te doen
- De invloed die angst heeft op jouw keuze
- Maak jij je keuzes uit een gevoel van angst, of plezier?
- Wat werkt voor jou echt goed op de langere termijn?
- Belangrijkste tips van dit artikel
De stress die je voelt bij iets willen maar niet durven
Herken jij bij jezelf het gevoel dat je iets heel graag wilt doen, maar het om de een of andere reden echt niet durft? Dit is een vervelend gevoel, dat je enorm tegen kan houden om verder te komen. Wanneer je jezelf hierdoor laat tegenhouden, kan je jezelf daarna bovendien gek maken over de vraag: ‘Waarom heb ik dat nou niet gedaan?’.
Vaak komt dit doordat we met onszelf in conflict zijn over wat we nu echt willen. Vaak weten we wel wat we willen, maar zijn we te moe of lukt het niet om een andere reden. Hierdoor hebben we totaal geen zin meer om dit nog te doen. Het voelt dan steeds niet als het juiste moment om hieraan te beginnen. Echter, omdat we van tevoren hadden besloten dat we dit wél zouden doen, worden we boos op onszelf dat we het niet hebben gedaan.
Het is niet dat we de oplossing niet kúnnen vinden: we zijn eigenlijk te bang wát we zullen vinden als we hieraan beginnen te werken.
Vaak levert de gedachte iets te willen doen, maar niet te durven, veel stress op. Dit komt bijvoorbeeld voor bij problemen waarvan we steeds het gevoel hebben dat het ‘niet uitkomt’. De vraag hierbij is: is dat echt zo? Ben je het probleem onbewust voor jezelf aan het uitschuiven omdat het nu niet uitkomt, of omdat je het probleem voor jezelf onnodig groot hebt gemaakt? Weet je misschien niet waar je moet beginnen om dit tot een goed einde te brengen? Kortom, is er echt een ander moment waarop het beter uit zal komen, of moet je werken aan de gedachten die je tegenhoudt om eraan te beginnen?
Probeer bewust te zijn van wat je niet durft te doen
Vaak zijn onze problemen in deze wereld niet ontzettend moeilijk. Ook weten we vaak wel wat we zouden moeten doen om van een probleem af te komen. Echter, we doen dit vaak niet door tegenzin. Deze tegenzin is gevormd door angst. Door deze angst maken we het onszelf ontzettend moeilijk. We bedenken allerlei redenen om het uit te stellen of zelfs helemaal niet meer te doen, zodat we deze angst kunnen ontwijken.
Hier zit dan ook het grootste probleem bij het dilemma iets willen maar niet durven. Als je iets wilt oplossen, kost dat vaak veel energie en motivatie. Als mens zijn we gewend onze energie te stoppen in de dingen die we leuk vinden. Op het moment dat we iets doen wat we niet leuk vinden, missen we de motivatie om hieraan te beginnen. We bedenken dan steeds andere dingen de we eerst willen doen, omdat we deze veel leuker vinden.
De eerste stap om te gaan doen wat jij wil en wat jij belangrijk vindt, is je bewustzijn van wat je tegenhoudt. Probeer elke keer als je een angstige gedachte krijgt, hier bewust van te zijn. Laat deze gedachte er gewoon zijn, zonder er iets mee te doen. Laat de gedachte je niet afleiden van wat je graag wil. Zo kun je beginnen op te lossen wat jou het meeste stress geeft.
Vaak is het werken aan onze problemen niet eens zo moeilijk. De moeite zit hem vooral in het vinden van de motivatie om hieraan te beginnen. Het voelt dan alsof het nooit het juiste moment is.
Sta er voor jezelf bij stil dat je hier elk moment mee had kunnen beginnen. Het was slechts de tegenzin in jezelf die je tegenhield. Door deze tegenzin maak je het moeilijk voor jezelf. De tegenzin beïnvloedt namelijk steeds je keuze om ergens aan te beginnen. Hierdoor kom je nooit verder in wat jij graag wil bereiken. Je bedenkt allerlei redenen om maar niet te doen wat je niet durft. Dit zijn allemaal factoren die je tegenhouden. De eerste stap is dan ook het loslaten van deze redenen en voor jezelf leren hier anders naar te kijken. Het blijft altijd moeilijk om hierdoor heen te komen wanneer je jouw doel steeds uitstelt. Juist door bewust ervoor te kiezen het probleem aan te pakken kom je hier doorheen en bereik je wat jij wil bereiken.
De invloed die angst heeft op jouw keuze
Het is normaal dat je angst voelt, maar vaak hebben we het gevoel dat dat niet normaal is. We denken dan dat we de enige zijn die dit voelen. Doordat we deze angst voor onszelf zo groot maken, lijkt het bovendien alsof we er nooit meer van afkomen. Dat is echter niet waar. Het is onze keuze hoe we met deze angst omgaan die bepaalt hoeveel last we hiervan ervaren.
Wat vaak helpt, is om juist met compassie naar deze angst te kijken. Want je zal pas echt het gevoel van angst kunnen loslaten, als je deze eerst aanvaard. Wat vaak gebeurt, is namelijk dat we, doordat we deze angst ervaren, een gevoel van tegenzin krijgen. Hierdoor beginnen we niet aan ons doel, omdat we bang zijn te falen. Wanneer je deze angst voor jezelf durft te accepteren, zal je minder worden tegengehouden door een gevoel van tegenzin.
Het is dan dus niet zo, dat er geen angst meer is. De angst blijft, maar het zou zonde zijn als je niet het allerbeste uit jouw leven kan halen, omdat je je hierdoor steeds laat tegenhouden. Je mag dus angst ervaren. Aanvaard deze angst dan ook. Laat het gevoel er gewoon zijn.
Hoe meer je probeert je angst voor afwijzing te voorkomen, hoe moeilijker het wordt om een goede oplossing te vinden.
Probeer vooral niet na te denken over de angst. Wanneer je gaat nadenken kom je alleen maar met redenen om iets niet te doen. Dit zijn gedachtes die je tegenhouden om de stap te maken die je nodig hebt. Komen die gedachtes toch? Laat ook deze er dan gewoon zijn, zonder erop in te gaan.
Angst voelen is iets heel normaals. Ieder mens heeft wel een keer in zijn leven last gehad van angst. Door op deze manier te leren kijken naar jouw angst, word je steeds beter in het omgaan met de gedachtes die ontstaan wanneer je iets wilt, maar niet durft . Je zult je gedachten en gevoelens steeds kleiner maken en je angst niet meer als een excuus gebruiken om het niet te doen.
Maak jij je keuzes uit een gevoel van angst, of plezier?
Je kunt een keuze maken vanuit een gevoel van angst, of juist vanuit een gevoel van plezier. Vaak merken we het niet wanneer we een keuze maken, maar eigenlijk komen al onze keuze op dit simpele principe neer.
Wanneer we een keuze maken vanuit angst, dan is dat bijna altijd omdat we bang zijn iets te verliezen wat belangrijk voor ons is. Het kan ook dat we bang zijn om in een situatie terecht te komen die ons pijn doet. Vaak maken we dan de keuze om deze situatie te vermijden. Het kan echter, dat als we de keuze vanuit plezier zouden maken, we de situatie juist zouden opzoeken, omdat het iets is waar we op lange termijn blij van worden en het ons uiteindelijk meer positieve energie geeft.
Het probleem is dat we vaak tussen deze twee keuzes blijven hangen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze:
- Vraag ik wel of niet dat leuke meisjes uit op een date?
- Ga ik wel of niet voor die droombaan?
- Vertel ik wel of niet eerlijk hoeveel pijn het mij doet als iemand iets vervelends tegen mij zegt?
Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat we door de angst vaak tegenzin ervaren om een keuze te maken die ons leven eigenlijk een stukje leuker of beter zou kunnen maken.
Het is onze angst voor het onbekende die ervoor zorgt dat we er niet voor durven te gaan. We weten van te voren namelijk niet wat er zal gebeuren als we deze keuze maken. We weten niet of we ook echt krijgen wat we het liefst willen bereiken. Het gevolg is dat we eerder met onze angst meegaan en iets niet doen, omdat bij die keuze tenminste alles hetzelfde blijft. Kortom, hoe meer we onze angst voor het onbekende overwinnen, hoe makkelijker het wordt om echt verder te komen.
Wat werkt voor jou echt goed op de langere termijn?
Probeer dus, wanneer je denkt ik wil iets maar durf het niet, je er bewust van te zijn dat je de angst probeert weg te stoppen. Probeer, wanneer je dit bij jezelf merkt, juist het tegenovergestelde te doen: aanvaard de angst als onderdeel van wie jij bent, zonder je erdoor te laten weerhouden te doen wat jij belangrijk vindt.
Je zal ook merken dat, hoe vaker je deze angst bewust meemaakt, hoe minder sterk dit gevoel wordt. Deze angst zal dan ook in de toekomst een minder grote rol spelen in de keuzes die je maakt. We zijn allemaal wel eens bang. Laat dit gevoel je geluk nooit in de weg staan.
Zolang we met het gevoel van tegenzin blijven zitten, blijven we stress ervaren, omdat we blijven hangen in een situatie waar we niet uitkomen. Juist door de situatie aan te pakken en te kiezen voor wat werkt op langere termijn, zal het ons lukken om onze tegenzin te overwinnen.
Kies je voor kort geluk en lange pijn, of voor korte pijn en lang geluk?
Dit betekent, dat je soms voor een keuze moet gaan die nu even pijn doet, maar die op de lange termijn het beste voor je is. Hierdoor kun je steeds dichter komen bij wat je echt graag wil in het leven.
Mijn tip aan jou, de volgende keer dat je weer voor zo’n keuze staat en je voelt dat de angst je tegenhoudt te doen wat echt nodig is: wees je hiervan bewust. Kijk waar de angst vandaan komt en of het wel echt klopt waar je zo bang voor bent.
Je zal merken dat de gedachtes over wat er allemaal fout kan gaan, vaak een stuk erger zijn dan wat er in het echt gebeurt. Door dit voor jezelf te realiseren en het bewust mee te maken, zie je dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Hierdoor zal de angst voor wat er kan gebeuren veel minder invloed op jou hebben in de keuzes die je in de toekomst maakt. Het wordt dan gemakkelijker om keuzes te maken vanuit een gevoel van plezier en vanuit wat jij echt wilt.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Probeer eerlijk te zijn tegenover jezelf. Bepaal voor jezelf of je echt niet weet wat je wilt doen, of dat je het stiekem wel weet, maar er niet voor durft te gaan.
- Probeer voor jezelf te bepalen hoeveel prioriteit je aan een probleem geeft. Juist door het probleem kleiner te maken zal je het uitstellen te doen wat je wilt doen.
- Angst is en blijft de slechtste raadgever wanneer je een keuze moet maken. Probeer daarom voor jezelf te bepalen in hoeverre angst jou beïnvloedt in je motivatie om ergens mee te beginnen.
- Het maken van een keuze komt vaak neer op dit principe: we doen iets omdat het ons plezier kan geven, of we doen het niet omdat we bang zijn voor de gevolgen. Vaak staan deze twee gevoelens tegenover elkaar, waarbij er een de doorslag geeft.
- Wanneer je steeds kiest voor wat werkt op de korte termijn, zal het probleem steeds terugkomen. Probeer daarom voor jezelf de kracht te vinden om te kiezen voor wat werkt op de langere termijn.
geen reactie