Ik voel me constant opgejaagd

17/05/2020

ik voel me constant opgejaagd

Ik voel me constant opgejaagd is een gevoel die snel ontstaat op het moment dat we steeds onder druk worden gezet. Waarbij deze druk snel kan ontstaan door de verwachting van andere mensen. Of juist doordat we zelf hebben bedacht wat er moet gebeuren, waardoor we ons opgejaagd voelen door onze eigen bedachte planning. Met als gevolg dat we steeds meer het probleem ervaren: Ik voel me constant opgejaagd en kom hier niet vanaf. Ben jij dus heel erg opzoek naar een oplossing. Dan kan het volgende hier zeker goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me constant opgejaagd door andere mensen

Op het moment dat we het druk hebben kan het al snel voorkomen dat we ons opgejaagd voelen. Met name op het moment dat andere mensen steeds de druk op ons leggen met bepaalde taken die we voor hun doen. Met als gevolg dat we steeds meer alles sneller proberen af te krijgen dat we aan kunnen. Vanuit het idee dat als alles af is we dan pas weer tot rust kunnen komen. Het nadeel is alleen vaak dat dit in de meeste gevallen niet werkt. Doordat er altijd wel weer iets anders is wat ons het gevoel geeft dat je constant wordt opgejaagd. Met namen doordat we het vaak in ons hoofd zoveel zwaarder kunnen maken dan het eigenlijk is. Met als gevolg dat we steeds vaker de gedachte krijgen, ik voel me constant opgejaagd en hoe kom ik hier vanaf.

Want wat je namelijk ziet is dat het gevoel van opgejaagd te worden. Echt een gevoel is die ontstaat doordat je deze met je gedachtes in standhoudt. Want mag jij het bijvoorbeeld erg druk hebben op je werk. Dat is dus goed mogelijk dat je nog extra voelt opgejaagd op het moment dat collega’s steeds blijven vragen of het al klaar is. In de meeste gevallen proberen we dit op te lossen door het zo snel mogelijk af te krijgen. Maar het nadeel is dat je hierdoor er eigenlijk voor zorgt dat jezelf steeds bevestigd dat het zo snel mogelijk af moet komen. In plaats van dat we eerlijk worden over het feit dat we meer tijd nodig hebben. De reden dat we dit vaak doen komt doordat we de ander niet willen teleurstellen. Met als gevolg dat dit ten koste gaat van onszelf. Doordat we eerder kiezen voor wat de ander van ons wilt. Dan dat we werken op de manier die voor ons goed voelt.

De invloed van andere mensen op jou is alleen maar zo sterk als de mate in hoeverre jij dat toelaat.

Wat geeft dus aan hoe belangrijk het is om je eigen grenzen aan een andere aan te geven. Want het is juist op het moment dat andere mensen het idee krijgen dat jij wel doet wat hun zeggen. Dat je hierdoor steeds vaker van hun de vraag krijgt om nog meer te doen dan dat je aankan. En ze ook steeds weer opnieuw de druk op je leggen door te vragen wanneer het af is. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om juist goed voor jezelf door te hebben wat jij aan kan. En deze grens voor jezelf sterk te blijven bewaren in het contact met andere mensen.

Hoe het komt dat we juist onszelf gaan opjagen

Andere mensen hebben zeker een invloed op ons gevoel dat we constant worden opgejaagd. Maar wat ook zeker een mogelijkheid is dat erop dit moment niets afspeelt wat jouw dit gevoel zou kunnen geven. Maar dat je toch wel degelijk dit gevoel steeds zo ervaart. Wat kan bijvoorbeeld snel ontstaan op het moment dat je keuzes moet maken. Waarbij er voldoende tijd is om deze keuze te maken. Maar dat je bij jezelf erg veel twijfelt over wat jij wilt doen. Met als gevolg dat je de tijd steeds sneller voorbij ziet gaan. En je dus hierdoor steeds meer opgejaagde voelt om een keuze te gaan maken. Wat ontstaat dus vooral doordat je juist zelf de druk op je legt.

Hoe strenger je naar jezelf bent, hoe meer opgejaagde jezelf gaat voelen door de gedachtes over wat er nog moet gebeuren.

Want wat je namelijk dus ziet gebeuren is dat het vooral onze gedachtes zijn. Zoals bijvoorbeeld dat hebben bedacht wat er moet gebeuren. Waarbij op het moment dat we sterk in ons hoofd hebben vastgesteld wat er moet gebeuren, met vaak een datum. Dat dit ervoor zorgt dat we de druk op onszelf gaan leggen waardoor we ons opgejaagd voelen. Met name doordat we erg streng naar onszelf kunnen zijn als we niet volbrengen wat we zelf hebben bedacht. Met als gevolg dat we een soort slaaf van onze gedachtes kunnen worden. Waardoor we eerder gaan doen wat we bedacht hebben dan dat we doen wat voor ons goed voelt.

Wat het over jou zegt dat je constant opgejaagd voelt

Onze gevoelens zijn een signaal van ons lichaam over wat er bij ons op dit moment afspeelt. Wat geeft dus aan dat op het moment dat jij je opgejaagd voelt. Dat er hierbij vaak een gevoel van angst onder zit om te falen. Waarbij het gevoel van constant opgejaagd te zijn ervoor wilt zorgen dat je van deze angst afkomt. Door zo snel mogelijk alles af te willen hebben zodat je niet faalt in de afspraak die je met andere mensen heb gemaakt. Of juist de afspraak die jij zelf vanuit je gedachtes met jezelf heb gemaakt. Waarbij je dus steeds ziet dat we vooral erg sterk bezig zijn om onszelf op te jagen harder te gaan werken.

Hoe banger je voelt, hoe meer jezelf opgejaagd voelt om van deze angst af te komen.

Het nadeel van harder werken doordat je opgejaagd voelt is dat het juist tegen ons gaat werken. Want zou jezelf voor een korte tijd opgejaagd voelen. Dan heb je ook vaak op het begin nog de energie om hiermee om te gaan. Op het moment dat je constant opgejaagd voelt en dus ook steeds hier in mee gaat. Zal dit er juist voor zorgen dat je steeds meer moe begint te voelen. Met als gevolg dat het steeds lastiger wordt om nog iets af te krijgen door een tekort aan concentratie. En je hierdoor de kans vergroot om nog meer door andere te worden opgejaagd. Wat maakt het belangrijk om juist het tegenovergestelde te gaan doen. Doordat goed rust nemen vaak beter helpt om iets af te krijgen. Dan keihard te gaan werken vanuit vermoeidheid. Doordat de kans dat het fout gaat door vermoeidheid alleen maar groter wordt.

Wat kan je het beste doen tegen een gevoel van constant te worden opgejaagd

Mag jij dus het gevoel hebben dat je constant wordt opgejaagd. Dan is belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat jouw grenzen zijn. En wat vooral voor jouw goed voelt. Met name doordat we snel in de valkuil terecht kunnen komen door dit soort keuzes eerder vanuit onze gedachtes te doen. Waarbij jouw gedachtes wel kunnen bedenken dat het allemaal in jouw planning past. Maar dat dit niet wilt zeggen dat je ook echt de energie hebt om alles in deze strakke planning af te krijgen. Doordat het goed mogelijk is dat je halverwege de planning al dood moe voelt. Met als gevolg dat je het wel bedacht kan hebben dat je dit wilt gaan doen. Maar dat je niet meer de energie voelt om het ook echt af te krijgen.

Ook al mag je er de tijd voor hebben om het allemaal te kunnen doen. Dan wilt dit nog niet zeggen dat je ook de energie hebt om dit allemaal te volbrengen.

Mag jij je dus opgejaagd voelen, dan is belangrijk om voor jezelf te realiseren dat dit een gevoel is die tegen jou werkt. En dat dit de kans vergroot dat alles alleen maar meer zwaarder en moeilijker wordt. Doordat je hierdoor steeds meer vermoeid raakt en jezelf kwijtraakt in wat jij nodig hebt. Doordat de kans groot is dat je steeds meer alleen nog maar het doel voor ogen hebt. En niet meer door hebt hoe ontzettend jezelf hiermee aan het kapot maken bent.

Want zoals ik eerder aangaf komt ons gevoel van constant opgejaagd te zijn vanuit de angst om te falen. Wil je dus graag van dit gevoel afkomen, dan zal je toch echt de angst om te falen moeten overwinnen. Door juist eerlijk met jezelf en andere te worden over waar jij staat. En het vooral ook durven toe te laten dat het langer duurt of dat het fout gaat. Door juist minder bezig te zijn met het resultaat, maar juist meer met wat goed voor jouw voelt. Waarbij je zal merken dat op het moment dat je hier veel meer naar gaat leven. Je hierdoor veel minder opgejaagd gaat voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat een afspraak met andere mensen hebben gemaakt. Kunnen we onszelf hierdoor snel opgejaagd voelen. Doordat we er alles aan willen doen om niet te falen. Wat geeft aan dat we dit gevoel krijgen doordat we niet van tevoren goed hebben vastgesteld hoeveel tijd we nodig hebben. Wat maakt het belangrijk om bewuster voor jezelf door te hebben wat jij aan kan.
  • Het gevoel van constant opgejaagd te worden komt vaak vanuit ons angst om te falen. Waarbij we ons opgejaagde gevoel probeert ervoor te zorgen dat je harder gaat werken zodat je niet faalt. Waarbij je er dus eigenlijk pas echt van afkomt op het moment dat je deze angst gaat overwinnen.
  • Mag jij dus een sterk gevoel hebben dat je constant wordt opgejaagd. Dan is het belangrijk om goed voor jezelf door te hebben wat jij wel of niet aan kan. En hierbij duidelijk te zijn naar ander mensen waar jouw grenzen liggen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter