Bang om nieuwe mensen te leren kennen

23/05/2020

bang om nieuwe mensen te leren kennen

Bang om nieuwe mensen te leren kennen is een probleem die snel ontstaat op het moment dat we ons eenzaam voelen, maar wel behoefte hebben aan contact. Waarbij we dan snel in een innerlijk conflict terecht kunnen komen tussen onze behoefte aan contact en ons gevoel van angst. Mag jij dus heel erg veel last ervaren van het probleem, ik ben bang om nieuwe mensen te leren kennen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem: Bang om nieuwe mensen te leren kennen

Op het moment dat we verhuizen of met een nieuwe baan beginnen kan het snel voorkomen dat we veel nieuwe mensen ontmoeten. Wat is op het begin altijd lastig doordat je nog niet goed weet waar je aan toe bent met de ander. In de meeste gevallen is het zo dat hoe langer je met iemand omgaat, hoe beter je deze leert kennen. Wat betekend dus wel dat je eerst jezelf door deze ongemakkelijke begin fase heen zal moeten krijgen. Wat wordt al helemaal moeilijk als je van last onzekerheid ervaart over wat andere mensen over jou denken. Terwijl er toch juist de behoefte is aan contact. Waardoor we al snel de gedachte krijgen: Ik ben bang om nieuwe mensen te leren kennen en hoe kom ik van deze angst af?

Het vervelende van angst is dat je het eerst moet doen waar je bang voor bent voordat de angst weggaat.

Een andere mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld altijd al last heb gehad van je ongemakkelijk te voelen bij andere mensen. Waardoor het extra lastig kan worden op het moment dat je nieuwe mensen leert kennen. In de meeste gevallen geeft het ons juist veel rust als we weten waar we aan toe zijn met een ander persoon. Waardoor de angst voor het onverwachtse minder snel voorkomt. Met als gevolg de kans hierdoor wel groter wordt dat je vaker ongemakkelijk voelt bij andere mensen omdat je niet gewend bent om andere mensen te ontmoeten. Het probleem wat ontstaat is dat we hierdoor onze comfort-zone met andere mensen steeds kleiner maken. Doordat we alleen nog maar omgaan met mensen bij wie we zo min. mogelijk deze angst hoeven te voelen.

Wat nu precies onze angst zegt tijdens het leren kennen van andere mensen

Angst is er altijd opgericht om ervoor te zorgen dat we in het leven zo weinig mogelijk pijn voelen. Doordat de kans groot is dat je in het verleden iets heb meegemaakt wat je als erg pijnlijk ervaarde. Met als gevolg dat we hierdoor een gevoel van angst ontwikkelen om deze pijn in het heden te voorkomen. Wat geeft aan dat op het moment dat je bang voelt om nieuwe mensen te leren kennen. Dat het goed mogelijk is dat je in het verleden hier vervelende ervaring mee heb gehad. Met als gevolg dat je nu meer terughoudender bent geworden in het leren kennen van nieuwe mensen, vanuit een gevoel van zelfbescherming. Waarbij deze angst ervoor wilt zorgen dat je niet bijvoorbeeld opnieuw wordt afgewezen door een ander.

De meeste mensen zijn in het eerste contact erg bang voor afwijzing. Wat maakt het bijzonder dat iemand die jij niet kent zoveel invloed op jou heeft.

Een andere vorm van angst bij nieuwe mensen leren kennen bestaat natuurlijk ook. Waarbij je niet zozeer iets pijnlijks hebt ervaren in het verleden wat pijn deed, maar dat je er helemaal geen ervaring mee hebt. Doordat je bijvoorbeeld altijd al op dezelfde plek heb gewoond met dezelfde mensen om je heen. Waarbij als je dan voor de eerste keer verhuist, je dus ook voor de eerste keer nieuwe mensen zal leren kennen. Het is vaak de angst voor het onbekende die ons erg kan tegenhouden. Want op het moment dat we niet weten wat we kunnen verwachten gaan we al snel van het ergste uit. Wat is ons mechanisme van angst die ervoor wilt zorgen dat we voorbereid zijn voor het ergste in een onbekende situatie.

Wat je dus steeds ziet terugkomen bij angst, is dat deze er erg opgericht is om er maar voor te zorgen dat we niet in een pijnlijke situatie terechtkomen. Wat geeft dus aan dat op het moment dat we de bang zijn om nieuwe mensen te leren kennen. We hierbij dus bang zijn voor hun mening over ons en hoe ze mogelijk op ons reageren. Waarbij we dit al snel zelf proberen te voorkomen door van tevoren te bedenken wat de mogelijkheden zijn die we als pijnlijk zouden kunnen ervaren. Terwijl dit in de meeste gevallen erg meevalt.

Wat nieuwe mensen nu eigenlijk echt van jou vinden

Het probleem bij nieuwe mensen te leren kennen is dat je vaak echt niet kan weten wat zij van jou vinden. Of dat je al van tevoren kan voorspellen hoe ze op jou zullen reageren. Het nadeel hiervan is dat we dan al snel dit voor onszelf gaan invullen terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Met name doordat de realiteit vaak veel minder erg is dan onze zelfbedachte fantasie van mogelijkheden door angst. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om van jezelf door te hebben dat jouw angst het waarschijnlijk allemaal veel zwaarder en moeilijker maakt dan het echt is. Want in de meeste gevallen als je dan toch met iemand contact heb gemaakt die je niet kent. Zal je merken dat het na afloop allemaal erg meeviel.

Goede kans dat de meeste mensen met dezelfde problemen zitten als jij. Natuurlijk verschillen we allemaal in welke mate we last hebben van angst. Maar bijna iedereen heeft wel moeite met nieuwe situaties doordat het minder vertrouwd voelt. Waardoor het dus ook niet zo gek is om bang te zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Waarbij het dus ook erg goed wilt helpen om voor jezelf te bedenken dat de ander waarschijnlijk net zo bang voor is om nieuwe mensen te leren kennen als jij. Dat ze dus ook met dezelfde ongemakkelijke gevoelens zitten.

De meeste mensen zijn niet bezig met wat zij van jou vinden. Doordat ze meer bezig zijn met wat jij van hun vindt.

Waarbij het dus ook belangrijk is om voor jezelf te realiseren dat op het moment dat je een nieuw persoon leert kennen. Dat deze waarschijnlijk zich net zo ongemakkelijk voelt als jij. Dat dus niet alle reacties die een ander heeft, echt iets over jou zegt. Maar dat dit eerder komt vanuit zijn eigen gevoel van ongemak. Wat maakt het belangrijk om vooral zoveel mogelijk geduld met zowel jezelf als de ander te hebben. Doordat jullie beide door een fase van ongemak heen moeten. Totdat je elkaar zo goed heb leren kennen dat het contact steeds makkelijker wordt.

Hoe je angst overwint bij het leren kennen van andere mensen

Want wat de situatie ook mag zijn waar je bang voor voelt. Doordat je bijvoorbeeld op een nieuwe plek bent gaan wonen, nieuw baan, vrouwen aanspreken in een bar of dat je altijd nerveus heb gevoelt bij andere mensen. Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer. Wat is dat je nog niet comfortabel voelt met de situatie. En het is dit gevoel die ons steeds tegenhoudt om verder te komen. Met name als je erg veel last ervaart van eenzaamheid, maar je dit niet weet te overwinnen doordat je bang bent om contact te maken met andere mensen. Wat geeft dus aan dat nieuwe mensen leren kennen jouw leven een stuk leuker zou kunnen maken door de vriendschappen die hierdoor ontstaan. Alleen moet je toch echt eerst jezelf door de ongemakkelijk fase heen krijgen.

Want wat je namelijk ziet met angst is dat hoe vaker we dit doen. Hoe gemakkelijk dit voor ons wordt. Doordat we steeds comfortabeler worden met wat we doen. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat je niet comfortabel voelt. Je niet meteen door de angst wegvlucht voor de situatie. Maar dat je bewust voor jezelf de keuze maakt om door blijven te gaan. Want pas op het moment dat je dit meerdere keren doet gaat je angst pas echt weg. Dus daag jezelf ook uit om nieuwe mensen te leren kennen. Wat hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Alles waar jij bang voor bent valt na afloop erg mee. Je heb dit alleen nog niet van jezelf door doordat je deze ervaring nog niet hebt meegemaakt.

Waarbij dus alleen de eerste keren het meest zwaarst zullen aanvoelen. En het dus erg goed kan helpen om ook echt voor jezelf de keuze van tevoren te hebben gemaakt dat het niet erg is dat je dit voelt. Want vaak als we juist meegaan met onze gedachtes over waarom we ergens mee willen stoppen. Kunnen deze argumenten zo sterk worden, dat het hierdoor erg lastig wordt om nog de kracht bij jezelf te vinden om door te blijven gaan.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat je nieuwe mensen leert kennen. Dat je de negatieve gedachtes niet te serieus gaat nemen. Maar dat je dit meer ziet als een afleiding van angst die jou probeert tegen te houden om je angst te overwinnen. Dat je in plaatst daarvan accepteert dat je angst voelt. Dat deze er mag zijn, zonder dat je wegvlucht voor de situatie. En je dus zal merken dat het hierdoor steeds makkelijker wordt om nieuwe mensen te leren kennen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De angst om nieuwe mensen te leren kennen kan komen door twee oorzaken. We hebben in het verleden vervellende ervaring gehad met mensen. Of we gaan altijd met dezelfde mensen om waardoor we niet gewend zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Waarbij we in beide gevallen bang zijn over de mogelijke vervelende reacties van onbekende.
  • Angst ontstaat altijd door een pijn van vroeger die we nu in het heden willen voorkomen. Wat leidt dan wel snel tot de vraag: Waar voel jij je nu eigenlijk echt bang voor en hoe realistisch is de kans dat dit echt pijn gaat plaatsvinden?
  • Want zou je graag beter willen worden in het leren kennen van nieuwe mensen. Dat kan je dit alleen maar bereiken door dit zoveel mogelijk te doen tot op het moment dat je hier erg gewend aan begint te raken. Wat geeft aan dat je toch altijd eerst door de moeilijk begin fase heen zal moeten gaan om dit te bereiken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter