Moeite om ergens aan te beginnen

24/05/2020

moeite om ergens aan te beginnen

Moeite om ergens aan te beginnen kan nog een heel sterk probleem worden als jezelf steeds tegenhoudt te doen wat jouw gelukkig maakt. Waarbij we steeds wel sterk aanvoelen wat we graag zouden willen. Maar we tegelijkertijd ook sterker gevoelens en gedachtes ervaren die ons hierin tegenhouden. Met als gevolg dat we steeds vaker bedenken. Ik heb moeite om ergens aan te beginnen en hoe lukt het mij dan toch om dit wel te gaan doen. Dus mag jij hier last van ervaren, dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De last en moeite om ergens aan te beginnen

Het kan snel voorkomen dat we een leuk idee krijgen over wat we graag zouden willen doen. Maar dat we er uiteindelijk toch niet aan toe komen om hieraan te beginnen. In de meeste gevallen vinden we dit niet erg omdat het toch niet zo belangrijk was. En we het wel jammer vinden dat we dit niet hebben gedaan. Maar er zijn ook momenten dat we sterk aanvoelen vanuit onze passie wat ons echt gelukkig zou kunnen maken. Wat maakt het natuurlijk dan heel zonde als je dit niet doet. Met name op het moment als je niet tevreden voelt over hoe je leven nu gaat en dit graag zou willen veranderen. Maar het dan nog steeds niet lukt om hieraan te beginnen. Waardoor we snel de gedachte krijgen, ik heb moeite om ergens aan te beginnen en hoe gaat het mij toch lukken om dit te bereiken.

Hoe lager we de prioriteit geven aan onze probleem, hoe moeilijker het wordt om aan de oplossing te beginnen.

Waarbij het dus vooral belangrijk is hoeveel prioriteit jij hieraan wilt geven. Want hoe belangrijker iets is voor jou. Hoe meer je de motivatie voelt om hiermee ook echt aan de slag te gaan. Het is juist op het moment dat jij graag iets wilt doen, maar steeds met gedachtes komt waarbij je het steeds kleiner maakt. En hierdoor dus voor jou ook steeds onbelangrijker. Dat je zal merken dat jezelf hierdoor steeds aan het tegenhouden bent. Doordat je de gedachtes die je hierover ervaart een te grote invloed laat hebben over wat jij graag wilt bereiken.

Waarom het komt dat we zoveel moeite hebben om ergens aan te beginnen

Want bij alles in het leven waar je net aan begint, zal je dit altijd erg zwaar ervaren. Dat kan niet anders, omdat je er net aan begint. Alles wat je de eerste keer doet voelt altijd ongemakkelijk en vreemd. Hoe langer je dit doet, hoe beter je hierin wordt. Wat betekend dus wel dat je hier eerst mee zal moeten beginnen voordat het makkelijker wordt. Een van de reden dat we het moeilijk vinden om ergens mee te beginnen is dat we het erg eng vinden. Waardoor we door deze angst geblokkeerd raken om dit te gaan doen. Wat maakt het nog best jammer als dit wel iets is wat jij bijvoorbeeld in de toekomst heel leuk zou kunnen vinden. Alleen dat je dit nog niet zo ervaart door een gevoel van angst.

Alles in het leven is zo moeilijk als de gevoelens die ons hierbij tegenhouden.

Een andere reden dat we moeite hebben om te ergens mee te beginnen. Is dat we hier niet de energie voor hebben. Wat kan bijvoorbeeld komen doordat we onszelf erg moe voelen, dat het van onszelf moet terwijl we het niet leuk vinden of dat we het niet bij ons vinden passen terwijl we stiekem wel graag willen. Waarbij je dus steeds terugziet dat we iets voor onszelf hebben bedacht wat we graag willen doen. Maar we vervolgens moeite ervaren om hiermee te beginnen doordat er een sterk gevoel in de weg zit. Wat kan zijn met angst dat deze je blokkeert. Of dat je jezelf probeert te dwingen te doen wat je niet leuk vindt.

En natuurlijk zullen er altijd momenten in het leven zijn dat we iets moeten doen wat we niet leuk vinden. Maar dat ons leven erop het lange termijn hierdoor wel beter wordt. Wat zie je bijvoorbeeld op het moment dat je moet leren voor een moeilijk examen, dat je wilt afslanken of een andere pijnlijke keuze moet maken. Waarbij je dan bij jezelf steeds de wilskracht moet vinden om toch te beginnen, omdat het anders later nog veel meer pijn gaat doen. En het is vaak deze gedachte over wat erg pijnlijk kan worden in de toekomst die ons motiveert te beginnen met wat we liever niet willen doen. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat je moeite ervaart om ergens mee te beginnen. Dat je sterk voor jezelf neerzet wat daar de pijnlijk gevolgen van zouden kunnen zijn. Waardoor je toch de motivatie vindt om te beginnen.

Hoe onze gevoelens en gedachtes ons tegenhouden om ergens aan te beginnen

Ergens aan beginnen is vaak niet zo moeilijk, door het een kwestie is van doen. Waarbij als je dan eenmaal bent begonnen het vaak vanaf daar steeds makkelijker gaat. De moeilijke stap is juist om een goed begin te maken. Want mag jij bijvoorbeeld geen zin hebben om je huis te gaan schoon te maken. Dan zal je dus steeds gedachtes krijgen die tegen jou zeggen dat het ook later wel kan. Met name op het moment dat je ook een sterk gevoel ervaart dat je liever leuke dingen gaat doen dan je huis schoonmaken. Hoe langer je wacht hoe viezer het wordt. Met als gevolg dat we hierdoor gedwongen worden om hier toch echt mee te beginnen.

Pas als het probleem te pijnlijk wordt. Wordt onze motivatie sterker om hier wat aan te gaan doen, tegenover de last om hiermee te beginnen.

In dit voorbeeld nam ik iets simpels zoals je huis schoonmaken. Ditzelfde principe geldt natuurlijk met alles. Zoals je zag worden we juist gemotiveerd om ergens aan te beginnen op het moment dat het zo erg wordt, dat je er echt last van begint te krijgen. Het fijnst zou natuurlijk zijn om dit te voorkomen, door preventief eerder te gaan doen wat nodig is. Zodat je op deze manier de pijn kan voorkomen. Zoals bijvoorbeeld het op tijd beginnen met te leren voor een examen, het eerder uitspreken waar je moeite mee hebt in de relatie voordat het te erg wordt of toch je passie te gaan volgen over wat jij altijd al graag had willen doen voordat het te laat is. Het nadeel van steeds uitstellen waar je heel graag aan wilt beginnen. Is dat je hierdoor jezelf steeds tegenhoudt te leven vanuit geluk.

Met name op het moment dat we van onze problemen erg veel angst van ervaren, waardoor we snel geblokkeerd kunnen raken om te doen wat ons gelukkig maakt. Want zou jij bijvoorbeeld graag je eigen bedrijf willen beginnen, dans les willen volgen, leren schilderen of eindelijk dat gesprek met je ouders beginnen die je al zo lang heb uitgesteld. Dan zal je toch ooit hiermee moeten beginnen. Want hoe langer je dit uitstelt, hoe langer je met deze last blijft zitten dat je niet doet wat jouw gelukkig maakt. Het leven gaat erg snel voorbij en voor je het weet ben je zo een paar jaar verder. En heb je nog steeds niet gedaan waar je nu eigenlijk zo graag aan wilt beginnen. Wat is natuurlijk ontzettend zonde van de tijd. Want had je het wel eerder gedaan, dan had je nu al het plezier kunnen ervaren van te doen wat jij leuk vindt.

Hoe overwin je het beste de moeite om ergens aan te beginnen

Het is vaak de eerste stap die het meest moeilijkst is. Want op het moment dat je eenmaal bent begonnen is het daarna makkelijker om door te blijven gaan. Wat maakt het belangrijk om vooral voor jezelf te realiseren wat nu precies jou op dit moment tegenhoudt om te beginnen. Door vooral voor jezelf waar te nemen welk gevoel je op dit moment ervaart. Want mag je bijvoorbeeld angst voelen, dan zal deze ervoor zorgen dat je geblokkeerd voelt. Of voel je erg moe, dan zorgt dit ervoor dat je niet de energie hebt om te beginnen. Wat maakt het belangrijk om eerlijk te worden welk gevoel jou op dit moment tegenhoudt. En hoe je het beste met dit gevoel kan omgaan om toch jezelf eraan toe te zetten om te beginnen.

Hoe sterker jij weet wat je wilt. Hoe makkelijker het wordt om hiermee te beginnen, doordat het eindresultaat ervoor zorgt dat je dit zo snel mogelijk wilt bereiken.

Wat hierbij erg goed wilt helpen is vooral voor jezelf een doel neer te zetten. Door voor jezelf vast te stellen wat het jou geeft als je toch begint hieraan te gaan werken. Waardoor het plezier van de uitkomst sterker wordt dan de pijn om te beginnen die jou op dit moment tegenhoudt. Waarbij het dus erg sterk kan helpen om dit erg tastbaar voor jezelf te maken. Want wat ik zelf altijd een mooi voorbeeld vind is van een schrijver die op het moment dat hij begon met het schrijven van een boek. Eerst met de kaft begon van het boek en deze vervolgens om een ander boek heen deed. En deze vervolgens op zijn bureau neerzetten. Waardoor het leek alsof het boek al bestond, met als gevolg dat het voor hem voelde als een grote pijn om dit boek niet af te maken. Dan dat hij het juist als een last ervaarde om hiermee te beginnen.

Mag jij dus last hebben om ergens mee te beginnen. Kijk dan eens voor jezelf hoe je het beste het eindresultaat sterker voor jezelf kan maken. Waardoor je veel meer de motivatie voelt om ook echt hiervoor te gaan. En je dus zal merken dat het veel makkelijker wordt om ergens mee te beginnen.

Belangrijkst tips van dit artikel

  • Moeite om ergens mee te beginnen komt vaak doordat we sterke gevoelens of gedachtes ervaren die ons tegenhouden. Wat maakt het ook zo belangrijk om eerst goed voor jezelf vast te stellen wat er nu bij jou op dit moment plaatsvindt.
  • Want hoe langer je ergens mee wacht, hoe zwaarder je het voor jezelf maakt. Want mag jij nu op dit moment een sterk probleem ervaren. Dan is het natuurlijk zonde van je tijd als je dit al lang had kunnen oplossen.
  • Wil jij toch echt graag de motivatie bij jezelf vinden om ergens mee te beginnen. Dan is het belangrijk om sterk voor jezelf het eind doel neer te zetten. Waarbij als het goed is deze jou een sterker gevoel van plezier geeft tegenover de last om er mee te beginnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter