Ik trek me alles te veel aan

27/03/2021

ik trek me alles te veel aan

Ik trek me alles te veel aan is een probleem dat we ervaren op het moment dat we ergens last van krijgen, terwijl we van onszelf vinden dat het eigenlijk wel meevalt. Het gevolg hiervan is dat we alle negatieve gevoelens gaan onderdrukken, in plaats van deze serieus te nemen. Hierdoor zullen we steeds meer stress gaan ervaren van de situatie. Vraag jij je af: Ik trek me alles te veel aan, hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Dan kan het volgende artikel je hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik trek me alles te veel aan

Het kan goed voorkomen dat je bij jezelf merkt dat je vaker ergens gevoelig voor bent dan andere mensen. Je kunt hierdoor erg aan jezelf twijfelen. Je vraagt je dan af of dit gevoel er wel mag zijn. Wanneer andere mensen geen last ervaren van dit gevoel, kan je erg streng naar jezelf worden. Je denkt dan misschien dat het niet normaal is om dit te voelen en dat je hierover niet hoort te klagen. Het nadeel hiervan, is dat je hierdoor het gevoel waar je last van ervaart en wat maar niet weggaat, gaat onderdrukken. Je denkt dan: Ik trek me alles te veel aan, en vraagt je af: Hoe kan ik daar beter mee omgaan?

Op het moment dat je zegt dat je iets ‘te veel’ doet, zit hier vaak al een waardeoordeel aan dat je het minder zou moeten doen.

De grote fout is dat we denken dat we als mens allemaal hetzelfde zijn, terwijl er best wel grote verschillen kunnen zijn onze karaktereigenschappen, behoeftes en gevoeligheid. Het is dus goed mogelijk dat je ergens moeite mee hebt, wat voor andere mensen wel meevalt. Door jou wordt dit als zwaar ervaren.

Het is lastig wanneer je niet goed doorhebt wat bij jou past. Hierdoor ga je al snel vanuit je gedachtes bepalen wat je ‘hoort te doen’. Je doet dan dingen omdat iedereen ze zo doet, in plaats van voor jezelf waar te nemen wat voor jou werkt.

Wat het over jou zegt dat je alles harder ervaart dan anderen

Denk jij vaak: Ik trek me alles te veel aan? Dan geeft dit aan dat hier een oordeel onder zit. Je vindt van jezelf dat het probleem wat je ervaart jou te veel beïnvloedt. Je zit vaak het oordeel onder dat je hier eigenlijk geen last van mag ervaren, terwijl je dat wel doet.

Dit kan om twee reden ontstaan. Je kunt een erg gevoelig persoon zijn; je wordt dan al snel geraakt door alles om je heen. Het kan ook dat je juist erg streng naar jezelf bent, waardoor je je gevoel steeds probeert te onderdrukken met gedachtes over dat je nergens last van mag ervaren.

Het is vaak onze strengheid die beoordeelt dat we ons ergens te veel van aantrekken, waarbij oordelen dat dit niet zo mag zijn.

Wanneer je veel moeite ervaart met wat er om je heen gebeurt, zegt dit veel over jou als persoon. Je kunt bijvoorbeeld moeite ervaren met de emoties van andere mensen. Ook kan je eerder onrustig worden van je omgeving dan andere mensen. Ook kan het dat je erge moeite ervaart met hoe andere mensen met jou omgaan.

De kans is groot dat er op dit moment iets niet goed verloopt in de omgang met andere mensen. Hierdoor neem je de reacties van andere mensen veel eerder persoonlijk. Het gevolg hiervan is dat je deze reacties als erg pijnlijk kan ervaren, terwijl de ander vindt dat je dit niet zo persoonlijk moet aantrekken. Je kunt hierdoor in verwarring worden gebracht. Je wordt hierdoor namelijk vaak beïnvloedt in je eigen mening over jou gevoel. Je hebt dan misschien het idee dat jou gevoel niet klopt.

Het is vooral op het moment dat we met een pijnlijk gevoel zitten waarvan we zelf vinden dat deze er niet hoort te zijn – bijvoorbeeld doordat de ander  aangeeft dat alles wel meevalt – dat we de strengheid naar onszelf ontwikkelen dat ons gevoel er niet mag zijn. We denken dan dat we alles te zwaar aantrekken, terwijl het eigenlijk allemaal wel meevalt.

Wat je het beste kan doen wanneer je je alles te veel aantrekt

Wanneer je van jezelf waarneemt dat je alles te veel aantrekt, geeft dit aan dat je met een sterk gevoel zit waar je last van ervaart. Je hebt er recht op om hierin te worden begrepen. Hoe klein het ook maar mag zijn waar je last van ervaart, het feit dat je er last van ervaart zegt voldoende over jou. Het zegt dat je ergens moeite mee hebt, wat aangeeft dat het voor jou niet goed voelt om zo verder te gaan. Het kan lastig zijn om hierin eerlijk te zijn, omdat je dit gevoel vanuit je eigen strengheid al snel onderdrukt. Je onderdrukt je gevoel dan met gedachtes als: Het is allemaal zo minimaal, het valt wel mee. Deze gedachte is niet correct, want als jij hier last van ervaart dan is dit toch wel iets wat je voor jezelf serieus moet nemen.

Hoe eerlijker je met jezelf bent over wat jij ervaart, zonder oordeel, hoe makkelijker het wordt om met het gevoel om te gaan wat je op dat moment ervaart.

Het is dus belangrijk om eerlijker met jezelf te zijn over dat je ergens last van ervaart. Zolang je streng jezelf blijft toespreken dat je ergens geen last van mag ervaren, omdat andere mensen dat ook niet doen, houd je jouw probleem in stand. Het kan dus helpen om voor jezelf te realiseren dat iedereen anders is in zijn gevoeligheid. Er is dus niets mis mee als je ergens eerder last van ervaart dan andere mensen. Het kan goed helpen om het oordeel over jezelf minder zwaar te maken en te accepteren dat alles wat bij jou plaatsvindt er mag zijn, zonder oordeel.

Vaak kom je niet verder als je niet eerst eerlijk bent tegenover jezelf over wie jij bent. Ben jij een erg gevoelig persoon, die alles veel eerder aantrekt dan andere mensen? Dan is dit wie jij bent. Het heeft weinig zin om hiermee in gevecht te gaan. Sterker nog, het is juist dit gevecht met jezelf dat jouw gevoelens zo zwaar kan maken. Hierdoor heb je steeds het gevoel dat je iets ervaart, wat er eigenlijk niet mag zijn. Probeer het feit dat je je eerder wat aantrekt van een situatie volledig te accepteren. Dat is wie jij bent en daar is helemaal niets mis mee. Je zal merken dat je vervolgens ook steeds makkelijker om zal kunnen gaan met deze gevoelens.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Vind jij van jezelf dat je je alles te veel aantrekt? Dan geeft dit aan dat je met een sterk oordeel zit over wat je voelt. Je beoordeelt waarschijnlijk erg streng met je gedachtes dat dit gevoel er niet mag zijn.
  • Wanneer we te veel worden beïnvloed door andere mensen, kunnen we gaan twijfelen over onze eigen gevoelens. We hebben dan het idee dat als een ander zegt dat het wel meevalt, we hier zelf ook geen last van horen te ervaren.
  • Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf door te hebben wie jij bent. Heb jij voor jezelf vastgesteld dat je een erg gevoelig persoon bent? Dan is het helemaal niet erg dat je hierin anders bent dan andere mensen. Je hebt het recht erop om dit zo te ervaren.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter