Waarom ben ik zo streng voor mezelf? is een gedachte die ontstaat op het moment dat we het erg zwaar voor onszelf maken. We kunnen ons dan gevangen voelen in de regels waar we van onszelf aan moeten voldoen. Wanneer deze regels eigenlijk niet goed voelen, bedenken we hoe we hiervan af kunnen komen. We vragen onszelf dan af: Waarom ben ik zo streng voor mezelf en hoe kan ik daar beter mee omgaan? Ervaar jij hier ook last van? Dan kan het volgende artikel jou zeker helpen…
Inhoudsopgave
- Waarom ben ik zo streng voor mezelf en waar komt dit vandaan?
- Welk gevoel zit er achter mijn strengheid?
- Hoe kan ik minder streng naar mezelf worden?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Waarom ben ik zo streng voor mezelf en waar komt dit vandaan?
In de meeste gevallen leven we vanuit regels, waarvan we het ermee eens zijn dat het normaal is dat je je daar aan houdt. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de wet en de sociale regels die zijn ontstaan vanuit de cultuur waar je bent opgegroeid. Het gevolg hiervan is dat we het normaal zijn gaan vinden om te leven vanuit de regels die ons zijn aangeleerd. Als deze regels goed passen bij jouw manier van leven, ervaar je hier waarschijnlijk weinig moeite mee. Het wordt pas een probleem op het moment dat je gaat leven vanuit regels die niet bij jou passen, maar waarvan je wel vindt dat je hieraan moet voldoen. Je kunt het dan heel zwaar maken met je gedachtes, zoals: Waarom ben ik zo streng voor mezelf?
Het is goed mogelijk dat je in een gezin bent opgegroeid waar je regels hebt geleerd, die niet bij jou passen. Echter, doordat je deze regels aangeleerd hebt, denk je dat het zo hoort te zijn. Je hebt dit opgenomen als onderdeel van wie jij bent, met het gevolg dat je het normaal bent gaan vinden dat je dit hoort te doen. Wanneer dit echter leidt tot een leven dat niet bij je past, kan je je hierdoor erg moe of gespannen voelen. Je vindt van jezelf dat je dit altijd moet kunnen doen. Als dit niet lukt, kun je je erg negatief over jezelf voelen. Je wilt dan te streng de regels volgen die jou zijn aangeleerd. Lukt dat niet, dan heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent.
Hoe negatiever je over jezelf bent, hoe strenger je naar jezelf wordt. Je hoopt dat deze strengheid ervoor zorgt dat je goede resultaten krijgt, waar jij je weer gelukkig over kan voelen.
De reden dat we zo streng naar onszelf kunnen zijn, komt vaak vanuit ons oordeel over welk resultaat we willen behalen. We zijn ons dan vaak op een manier gaan gedragen, die ervoor zorgt dat andere mensen ons meer gaan waarderen. Hierdoor weten we van hen eerder het resultaat te krijgen waar we naar op zoek zijn. Denk bijvoorbeeld aan een promotie op werk, die je krijgt doordat jouw baas meer tevreden met jou is, dan met een ander collega. Je past je dan aan, aan wat je denkt dat je baas van je verwacht. Ook wanneer je erg veel rekening houdt met andere mensen om jou heen vanuit de angst voor afwijzing, pas je je aan, aan anderen om zo eerder hun waardering te krijgen. Dit maakt vervolgens jou leven makkelijker.
De regels die we voor onszelf opstellen, komen vaak vanuit ons eigen idee over wat wel of niet werkt. We bepalen dan hoe we ons gedrag moeten aanpassen om een beter resultaat te krijgen. Wanneer dit niet lukt, kunnen we erg streng op onszelf worden. We denken dan: waarom heb ik hier niet aan voldaan? We denken dan dat we nog harder moeten werken, om ervoor te zorgen dat we op deze manier toch het resultaat behalen dat we zo graag willen. Je bent immers pas streng tegen jezelf, wanneer jij hebt bepaalt dat wat je doet niet goed genoeg is. Dan denk je immers dat je harder je best moet doen om dit te bereiken.
Welk gevoel zit er achter mijn strengheid?
In de meeste gevallen weten we niet eens waarom we zo streng naar onszelf zijn. We voelen dan wel steeds de druk om goed te presteren, maar kunnen niet verklaren waarom dit zo belangrijk voor ons is.
Vaak komt dit voort uit een sterk gevoel, waarvan we niet weten waarom we dat voelen. We voelen ons vanuit dat gevoel gedwongen om hiermee wat te gaan doen. Wanneer je je bijvoorbeeld erg gespannen voelt, voel je druk om zo snel mogelijk van je probleem af te komen. Lukt dit niet? Dan heb je misschien het gevoel nooit van je probleem af te komen. Vanuit onze eigen strengheid kunnen we dan zeer boos op onszelf worden en onszelf afvragen: Waarom lukt het niet om hier uit te komen?
Als mens willen we het liefst zo snel mogelijk van onze pijn af. Het gevolg hiervan is dat we erg streng naar onszelf kunnen worden, in hoop dat we op deze manier geen pijn meer hoeven te ervaren.
Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen welk gevoel er achter jouw strengheid zit. Wanneer je voor jezelf dit gevoel ervaart, kun je namelijk de keuze maken om hier anders mee om te gaan. Wat er vaak gebeurt, is dat alles onbewust plaatsvindt, waardoor we eigenlijk al meteen in de actie schieten voordat we door hebben wat de reden is dat we dit doen.
Vaak willen we meteen iets doen om van ons gevoel af te komen. Je ziet dit bijvoorbeeld bij angst. Angst zorgt er vaak voor dat we een actie ondernemen om dat waar we bang voor zijn te vermijden. Je denkt dan dat als jij je maar streng genoeg aan jouw regels houdt, je op deze manier de situaties waar je angst over voelt kan vermijden. Vaak weet je dan ook het resultaat te bereiken wat je graag wilt: je vermijdt een situatie waar je angst bij voelt, waardoor je geen angst meer voelt.
Helaas is het onmogelijk om je angst altijd te vermijden. Gebeurt er dan toch iets wat je graag wilde voorkomen? Dan wordt je opnieuw geconfronteerd met de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Hierbij ben je vanuit de pijn vaak nog strenger tegen jezelf dan daarvoor.
Hoe kan ik minder streng naar mezelf worden?
Vraag jij je af: Waarom ben ik zo streng voor mezelf en hoe kan ik er beter mee omgaan? Dan is de eerste stap om voor jezelf eerst waar te nemen waar jouw standaard ligt. Met andere woorden, waar moet je van jezelf aan voldoen? De tweede stap is bedenken welke regels je voor jezelf hebt opgesteld om deze standaard te halen. Hierbij krijg je hopelijk het inzicht dat deze regels helemaal niet bij jou passen. Je bent jezelf dus gek aan het maken door te leven vanuit een gewenst resultaat, in plaats van vanuit wie je echt bent. De derde stap is milder naar jezelf te worden. Dit doe je door vaker te doen wat goed voelt, in plaats van wat ‘moet’ vanuit jouw regels.
Pas als je weet waarom je iets doet, kan je de keuze maken om te veranderen. Ben je te streng tegen jezelf? Dan kan je dit pas veranderen op het moment dat je toelaat wat jij wilt voorkomen.
Wanneer je stopt met te leven vanuit de regels die zijn ontstaan vanuit je eigen strengheid, zal je steeds minder vaak geconfronteerd worden met de gevoelens die je met deze regels wilde vermijden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: angst voor afwijzing, angst dat je niet goed genoeg bent, of de pijn wanneer je iets niet bereikt. Door weer in contact te komen met je gevoel, kun je milder naar jezelf worden.
Pas als je deze gevoelens verwerkt, zullen ze stoppen aanwezig te zijn. Hierdoor zal je ook niet meer de neiging voelen om je gevoel onderdrukken door streng te zijn tegen jezelf. Door te leven vanuit wat goed voelt voor jou, wordt het makkelijker om gedachtes die gaan over alles waaraan jij van jezelf moet voldoen, minder serieus te nemen. Het gevolg: je zal steeds minder streng tegen jezelf worden.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Wanneer we leven vanuit een te hoge standaard die we voor onszelf hebben opgesteld, krijgen we al snel de neiging om erg streng naar onszelf te worden om hieraan te voldoen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke regels je voor jezelf hebt bedacht en waarom je deze zo belangrijk maakt.
- Vaak zijn we zo streng tegen onszelf, omdat we een vervelend gevoel willen vermijden. We doen er bijvoorbeeld op een strenge manier alles aan om maar niet afgewezen te worden. Wanneer deze strengheid tegen ons werkt, kunnen we hierdoor erg moe en gestrest raken.
- Herken je dit? Dan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je zo streng bent voor jezelf. Welk gevoel probeer je hierdoor te vermijden? Vervolgens moet je weer contact maken met dit gevoel, zodat je dit gevoel kan verwerken. Hierdoor zal je minder de neiging krijgen om in je eigen strengheid mee te gaan.
geen reactie