Ik kom niet van mijn spanning af

20/03/2021

Ik kom niet van mijn spanning af

Ik kom niet van mijn spanning af is een gevoel dat ontstaat op het moment dat we een druk leven hebben, waarbij we nooit de kans krijgen om tot rust te komen. Het gevolg hiervan is dat we het normaal gaan vinden om altijd druk bezig te zijn. Hierdoor lijkt het alsof we nooit meer van onze stress af zullen komen. Denk jij regelmatig: Ik kom niet van mijn spanning af en vraag je je af wat je hieraan kan doen? Dan helpt het om stil te staan bij het volgende…  

Inhoudsopgave

Ik kom niet van mijn spanning af

Wanneer je een week keihard hebt gewerkt en je in het weekend eindelijk op de bank zit om hiervan bij te komen, heb je vaak moeite om tot rust te komen. Dit is bijzonder, omdat je daar op dat moment wel behoefte aan hebt. Je hebt op dat moment waarschijnlijk veel gedachtes over de afgelopen dagen. Daarnaast merk je misschien bij jezelf dat je nog steeds in dezelfde energie en hetzelfde ritme zit als de afgelopen dagen. Alleen is er in dit geval op de bank niets te doen. Je gaat dan mogelijk manieren bedenken om met deze spanning om te gaan.

Dit betekent dat je, ondanks dat je een rustmoment voor jezelf hebt genomen, je er niet voor openstaan hier van te genieten. Het gevolg hiervan is dat je je afvraagt: Waarom kom ik niet van mijn spanning af? Wanneer je na het weekend weer naar je werk gaat, voel je je niet uitgerust van de vrije tijd die je had in het weekend. Wanneer dit lange tijd zo doorgaat, is de kans groot dat je lijst krijgt van opbouwende vermoeidheidsklachten.

Je neemt als mens alleen zoveel rust als je bij jezelf durft toe te laten.

Wanneer je een hele week vrij neemt om bij te komen van je werk, kun je merken dat je per dag steeds meer tot rust komt. Wanneer je vervolgens weer aan de slag gaat, kan het zo zijn dat je alles doet vanuit een rustiger tempo. Je zit dan nog in het tempo van vorige week.

Je ziet dus dat het ritme van waaruit je leeft, erg bepalend is in hoeveel energie je ervaart en hoe streng je naar jezelf bent. Dit heeft dus ook invloed op de hoeveelheid stress die je ervaart. Wanneer je nog in een vakantiegevoel zit, hoeft alles van jezelf minder snel af te zijn dan normaal.

Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf?

Vaak is alles wat we doen in het leven niet eens zo zwaar, maar voelt dit zwaar door de druk die we op onszelf leggen. Dit kan ervoor zorgen dat we alles in een sneller tempo proberen uit te voeren. We blijven dan in een gedragspatroon hangen waarbij we sneller willen werken dan eigenlijk goed voor ons is.

De reden dat we hier zo aan vasthouden, is dat we gewend zijn geraakt aan routines in ons leven. Deze routines willen we altijd binnen een bepaalde snelheid uitvoeren. Het gevolg hiervan is dat we deze manier van leven heel normaal zijn gaan vinden. We ervaren hier echter veel stress van, omdat deze levensstijl helemaal niet bij ons past. Hier worden we ons pas bewust van op het moment dat we iets totaal anders doen, zoals een paar uur stilzitten op de bank.

Het zijn vaak niet onze routines die ons stress geven, maar hoe snel we deze af willen hebben. Hierdoor leggen we grote druk op onszelf om dit zo snel mogelijk uit te voeren.

Wanneer je niet gewend bent om rustig aan te doen, kan je op een moment van rust ook niet ontspannen. Je hebt dan het gevoel dat je toch nog moet doorwerken. Dit leidt ertoe dat je onbewust werk gaat verzinnen wat nog gedaan moet worden. Je geeft jezelf dan nooit de kans om echt tot rust te komen.

Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je bang bent, waarbij de adrenaline door je lichaam giert. Je kunt dan wel rust proberen te nemen, maar door deze spanning zal dat nooit echt lukken. Je blijft continu alert voor gevaar.

Waarom lijkt de spanning niet te verdwijnen?

Ben jij jouw drukke levensstijl normaal gaan vinden? Dan ben je je waarschijnlijk niet meer bewust van alle spanning die continu door je lichaam giert. Dit is een probleem, want wanneer deze spanning te lang aanhoudt, kun je in een burn-out​ terecht komen.

Merk jij dat je een moment van rust voor jezelf nodig hebt? En ervaar je hierbij ontzettend veel spanning en het gevoel door te moeten gaan?  Dan is het goed mogelijk dat je al voor een lange tijd te veel spanning hebt ervaren. Hierdoor ben je een manier van leven normaal gaan vinden, die eigenlijk niet normaal is. Wanneer je doorgaat met deze manier van leven, houd je onbewust de stress in stand.

Vind jij alles aan jou leven normaal omdat het echt zo is, of omdat je het al zo lang op deze manier uitvoert dat je niet meer doorhebt dat het niet bij je past?

In dit leven zullen er altijd verplichtingen blijven die heel belangrijk voelen. Het is aan jou in welk tempo je deze verplichtingen wilt uitvoeren. Je kunt er dus voor kiezen dit te doen vanuit een gevoel van kalmte en rust. Als dit lukt, zal je je veel minder paniekerig voelen over alles wat er in het leven gebeurt.

Wat kun je oefenen als je spanning ervaart?

Probeer dus, wanneer je bijvoorbeeld met een project bezig bent, goed bij jezelf te blijven. Ga er niet meteen keihard voor. Dit geeft misschien wel even kort een goede adrenalinekick, maar als je dit te lang doet, zorgt dit ervoor dat je nooit meer tot rust komt. Het gevolg is dat het moeilijk wordt om van deze stress af te komen.

Probeer dus voor jezelf vast te stellen hoe je jezelf kalm en rustig weet te houden in alles wat je doet. Vraag jezelf af wat jou hier mogelijk in tegenhoudt. Hierdoor kun je een stap zetten voor wat echt goed voor jou op de langere termijn.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Als je je gespannen voelt, is alleen rust nemen mogelijk niet voldoende. Dit komt doordat je door de onrust toch door wilt gaan. Hierdoor ga je je bezig houden met minder belangrijke zaken, om maar met de spanning om te kunnen gaan. Dit gevoel van spanning geeft je het idee geeft dat je nooit rust kan nemen.
  • Als je gevoel hebt niet van je spanning af te komen, heb je waarschijnlijk een levensstijl aangenomen waarbij je het normaal vindt om altijd bezig te zijn. Er is niets mis met veel werken, maar als dit komt vanuit onrust en spanning, zorgt dit alleen maar voor stress. Wanneer dit te lang aanhoudt, kan je een burn-out krijgen.
  • Ervaar jij veel spanning? Dan is het belangrijk te realiseren dat deze spanning waarschijnlijk is ontstaan uit de manier waarop je nu leeft. Het is belangrijk om stil te staan bij wat je kan veranderen om minder spanning te voelen. Een voorbeeld hiervan is alles bewust rustiger uitvoeren dan je normaal zou doen.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter