Ik wil mentaal sterker worden

14/03/2021

Ik wil mentaal sterker worden

Ik wil mentaal sterker worden, omdat ik steeds maar niet verder kom is een gevoel dat je kunt ervaren wanneer je vastzit in stress. Hierbij kan het zo zijn dat je wel weet wat je moet doen om van het probleem af te komen, maar het je niet lukt om jezelf hier mentaal toe te zetten. Je denkt dan dat de oplossing nog zwaarder is dan de stress die je nu ervaart. Denk jij: Ik wil mentaal sterker worden om van mijn stress af te komen? Dan kan het volgende je hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik wil mentaal sterker worden, maar dit lukt niet

Wanner het je steeds niet lukt om verder te komen, kun je je aan jezelf gaan ergeren. Een voorbeeld: je hebt voor jezelf een plan bedacht, maar op het moment dat je hieraan begint, ervaar je dit als te zwaar, waardoor je er toch weer mee stopt. Je kunt dan gefrustreerd raken en denken: Waarom ben ik niet mentaal sterker?

Mentaal sterker worden, houdt in dat je vanuit je hoofd toch de wilskracht vindt om door te blijven gaan op het moment dat het zwaar wordt. Dit doe je meestal om een bepaald resultaat te halen. Dit leidt tot de vraag: ‘Doe je dit om de juiste reden en past dit ook echt bij jou?’

De fout die we snel maken, is dat we te veel een plan in ons hoofd bedenken. We voelen ons dan verplicht om dit uit te voeren. Vaak komt dit uit het idee dat iedereen dit op die manier doet. We denken daarom dat wij dit ook zouden moeten kunnen.

Het is echter goed mogelijk dat jij hierin verschilt in vergelijking met andere mensen. Dat is niet erg, omdat we allemaal onze sterke kanten hebben. Alleen maken we hier vaak geen gebruik van. We zijn vaak meer bezig zijn met onze tekortkomingen compenseren, dan te focussen op onze krachten. We zijn vaak zo veel bezig met wat er fout gaat, dat we het moeilijk vinden om onze aandacht te leggen bij de dingen waar we goed in zijn.

Hoe duidelijker je weet wat je wilt, hoe makkelijker het wordt om hier ook echt voor te gaan.

Dit neemt niet weg dat er situaties zijn waarin het helpt om mentaal sterker te worden. Een voorbeeld: wanneer je ergens erg bang voor bent, kan het helpen om jezelf mentaal aan te moedigen om dit toch te doen. Hierdoor zal je, na  verloop van tijd, steeds comfortabeler worden met dat wat je eng vond. Op die manier kun je jouw angst overwinnen.

Dit leidt tot de vraag: ‘Lukt iets niet omdat het echt niet bij je past, of omdat er een zwaar gevoel in de weg zit?’ Dit is een belangrijke vraag om mee te beginnen als je mentaal sterker wilt worden.

Het helpt wanneer je jouw probleem een hoge prioriteit geeft. De reden dat we ergens mee stoppen, is namelijk vaak omdat we niet goed voor onszelf het eindresultaat hebben neergezet. Het is dan lastig om onszelf te motiveren om door te gaan.

Wil je ook mentaal sterker worden om de juiste reden?

De grote valkuil waar we in terecht kunnen komen, is dat we meer van onszelf verwachten dan we aankunnen. Een voorbeeld hiervan is dat we vaak voor onszelf bepalen dat we keihard willen blijven doorwerken op het moment dat we ons erg moe voelen. Dit kan weliswaar voor een snel en goed resultaat zorgen, maar gaat helaas vaak ten kosten van onze eigen gezondheid.

Zolang je een goed balans weet te behouden tussen actie en rust, is er vaak niets aan de hand. Het wordt pas een probleem, op het moment dat je van jezelf meer gaat verwachten dan je aankan. Je gaat dan over je eigen grenzen heen, zonder hiervan te herstellen. Hierdoor kan je last krijgen van zware stressklachten of blessures.

Dit neemt niet weg dat wanneer je gezonder gaat leven, dit zeker positieve invloed op je zal hebben. Wanneer je mentaal de kracht vindt om gezonder te gaan eten, te stopen met roken, of vaker gaat sporten kan dit erg goed voor je zijn. Het is dus niet altijd slecht om jezelf mentaal te pushen.

Het kan echter lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Wanneer je honger hebt, is het natuurlijk verstandig om te gaan eten. Het nadeel wat daar tegenover staat, is dat je mogelijk mee kan gaan in de verleiding voedsel te eten waar je na verloop van tijd vervelende klachten van krijgt. Dit leidt tot de vraag: ‘In welke gevoelens moet ik meegaan en wanneer is het goed om mezelf tegen te houden?’ Het kan hierbij helpen om bij al dit soort keuzes te bedenken wat de gevolgen zijn op de langere termijn.

Mentale kracht ontstaat pas op het moment dat er geen twijfel bestaat dat je dit absoluut wilt doen.

Er is niets mis mee om voor een keer toe te geven aan iets onverstandigs. Wanneer je dit echter elke dag doet, wordt het wel een probleem. Ik vergelijk dit zelf altijd met tandenpoetsen. Als je een keer vergeet om je tanden te poetsen, vallen de gevolgen wel mee. Echter, wanneer je dit een jaar niet doet zal je zeker last krijgen van je gebit.

Dit geeft aan dat het niet erg is als je mentaal sterker wil worden, maar een keer een verkeerde beslissing maakt. Zolang je er maar voor zorgt dat je jezelf daarna wel weer op het juiste pad weet te brengen. Het is belangrijk om alles te zien als een langdurige proces, waarbij het niet erg is als het een keer fout gaat, zolang je op de langere termijn maar blijft doorgaan. Hierdoor kun je steeds meer vooruitgang maken in wat je wil bereiken.

Hoe wordt je het beste mentaal sterker?

Ervaar jij op dit moment een probleem waarmee je niet verder komt? Heb je wel een idee wat er moet gebeuren om dit op te lossen, maar stop je hier steeds mee omdat het mentaal te zwaar wordt om door te gaan? Dan helpt het om in de eerste plaats eerlijk te worden met wat er nu plaatsvindt. Vaak schuiven we dit te gemakkelijk weg als iets dat niet belangrijk is. We denken dan dat we het wel een andere keer doen. Het gevolg is echter dat de mogelijkheid bestaat dat we er helemaal mee stoppen. Het is daarom belangrijk om dit probleem prioriteit te geven en jezelf te beloven dat je dit ook echt gaat doen. Het is echter nog veel belangrijker dat je van jezelf doorhebt waarom je dit wil doen.

Twijfel zorgt ervoor dat je ermee stopt, duidelijkheid zorgt ervoor dat je stappen blijft maken.

De grootste reden dat we ergens mee stoppen, is dat we aan onszelf twijfelen. Wanneer het te zwaar wordt, zorgt deze twijfel ervoor dat we het niet volhouden. We voelen dan niet dat het waard is om hiermee door te blijven gaan. Je ziet dan eigenlijk dat onze prioriteiten verschuiven van de voordelen op de langere termijn, naar de behoefte om ons weer goed te voelen op de korte termijn.

Hoe sterker je voor jezelf neerzet wat jij echt belangrijk vindt, hoe makkelijker het wordt om jezelf hier mentaal toe te zetten. Je hebt dan al van te voren de keuze gemaakt dat dit gaat gebeuren. Je hoeft het dan alleen nog uit te voeren. Wanneer je in je hoofd vastlegt dat je dit absoluut gaat doen, zullen er minder twijfels opspelen op het moment dat het zwaar wordt. Je zal merken dat je hierdoor mentaal sterker wordt om met problemen om te gaan.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer je iets doet wat je niet leuk vindt, kan het gebeuren dat je toch probeert om jezelf hier mentaal doorheen te lozen. Het kan echter dat de reden dat je het niet leuk vindt, is dat dit niet goed bij je past. Het is dus belangrijk om eerst te bepalen wat de reden is dat je dit wilt doen.
  • Wanneer je besluit om er helemaal mee te stoppen, zal je nooit tot de oplossing van het probleem komen. Het is dus niet erg om één keer een fout te begaan, zolang dit maar geen reden wordt om er helemaal mee te stoppen.
  • Onze mentale kracht komt vanuit onze prioriteit die we aan een probleem geven. Hoe belangrijker iets voor jou is, hoe sterker je de motivatie voelt om hier ook echt wat aan te doen. Door het probleem prioriteit te geven, zal je mentaal meer je best doen om het te overwinnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter