Ik kan niet stoppen met denken

15/08/2020

ik kan niet stoppen met denken

Ik kan niet stoppen met denken is een probleem die we vooral snel ervaren als we niet tot een oplossing kunnen komen. Met als gevolg dat we continue stress en onrust ervaren, waardoor we helemaal gek kunnen worden van onze eigen gedachtes. Mag jij dus bij jezelf realiseren dat ik kan niet stoppen met denken en hoe kom ik hiermee verder. Dan kan het volgende jou hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik kan niet stoppen met denken over problemen

Als mens kunnen we erg veel last ervaren van onze gedachtes op het moment dat we het heel zwaar hebben. Met als gevolg dat we veel piekeren over onze problemen en hoe we deze kunnen oplossen. Met als nadeel dat als het dan niet lukt om een oplossing te vinden. We hierdoor ontzettend veel spanning en onrust kunnen krijgen. Doordat we last van de angst ervaren dat het niet goed gaat komen. Waarbij we hopen dat we de rust weer terug vinden als alles weer goed is gekomen, wat helaas maar niet lijkt te lukken. Met als gevolg dat we steeds meer realiseren, ik kan niet stoppen met denken maar ik kom daar niet mee verder. Sterker nog, goede kans dat je eerder gek wordt van alle gedachtes dan dat deze helpen.

Het bijzondere van oplossingen bedenken is dat dit leidt tot het bedenken van nog meer problemen.

Het probleem met te veel denken is dat we erg snel eerder overal een interpretatie aan geven. Dan dat we nog bewust zijn over wat er nu echt gebeurd. Met als groot nadeel dat de kans groot is dat we erg veel nadenken over een situatie die eigenlijk wel meevalt. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij vriendschappen. Waarbij de ander reageert op een manier die jij niet kan verklaren. Met als gevolg dat je hier zelf een antwoord op gaat bedenken. Of dat jezelf helemaal kwijtraakt door een brief van de belasting. Waarbij je zorgen maakt dat je veel geld moet betalen. Terwijl dat achteraf helemaal niet het geval is. Of dat je juist aan het afwachten bent op het resultaat van een examen wat je heb gedaan. Waarbij jezelf al helemaal kan gek maken hoe je dit gaat oplossen als je deze niet behaald.

Waarbij je dus bij alle voorbeelden terugziet dat er altijd een gevoel van angst achter zit voor het onbekende. Waarbij we dan hopen dat we met onze gedachtes kunnen verklaren wat er gaat gebeuren. Zodat we op deze manier geen zorgen meer hoeven te maken over welke kant ons leven opgaat. En je dus ziet dat we niet kunnen stoppen met denken doordat we continue de spanning ervaren over waar we aan toe zijn en of dit mogelijk pijn gaat doen. Wat wordt al helemaal een probleem op het moment dat het op dit moment erg goed gaat in jouw leven. Maar dat je toch niet kan stoppen met denken. Wat dan aangeeft dat je toch ergens mee zit. Alleen is het erg lastig om te bepalen wat nu dit precies zou kunnen zijn.

De reden dat we als mens in staat zijn om te denken

Het bijzondere is dat wij als mens de enige diersoort zijn op deze aarde die zo goed in staat zijn om te denken. Wat is aan de ene kant ons grootste voordeel, doordat het hierdoor ons in staat stelt om met de wetenschap ons leven te verbeteren. Maar andere kant is dit ons grootste nadeel, doordat we hierdoor in staat zijn om onszelf helemaal kapot te kunnen maken met onze eigen gedachtes. Met name doordat we in staat zijn om in het verleden en toekomst te denken. Waarbij we ons dan kapot maken met wat er in het verleden is gebeurd. Of dat we juist grootte zorgen maken over wat er allemaal in de toekomst zou kunnen plaatsvinden.

Een vogel zal zich nooit kapot denken over het probleem of deze de winter wel gaat overleven

Terwijl als je naar dieren kijkt, deze daar helemaal geen last van hebben. Doordat ze heel erg leven in het heden en dus steeds doen wat op dit moment goed voor hun voelt. Want de reden dat we ons als mens zo slecht kunnen voelen komt vaak doordat we in hoofd iets hebben bedacht waarvan we vinden dat we ons daar absoluut aan moeten houden. Met als gevolg dat we snel onze eigen grens overgaan om ons eigen zelfbedachte doel te behalen. Doordat je bijvoorbeeld een deadline heb die absoluut behaald moet worden. Terwijl je aan jezelf merkt dat je kapot aan het gaan bent en je dus echt rust nodig hebt. Alleen doe je dat niet omdat je heb bedacht dat dit absoluut niet fout mag gaan. Met als gevolg dat jezelf op deze manier in een burn-out kan denken.

Het bijzondere is dat een dier dit niet zou doen, doordat deze zich niet bezig houdt met zelfbedachte afspraken waar absoluut aan moet worden gehouden. Wat geeft aan dat het vermogen van ons als mens om veel te denken, tegelijkertijd ons grootste nadeel is. Met name op het moment dat we niet meer kunnen stoppen met denken. Waardoor we steeds meer gevangen raken in onze zelfbedachte regels waar absoluut aan moet worden gehouden. Tot op het punt dat onszelf hierdoor helemaal kapot mee maken. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om ook echt voor jezelf te oefenen hoe je het beste de voordelen van denken kan gebruiken. En tegelijkertijd het beste met de nadelen van denken kan omgaan. Zodat je op deze manier het beste uit jezelf haalt.

Hoe kan je het beste stoppen met te veel nadenken

Mag je dus erg last hebben dat je niet meer kan stoppen met denken. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren dat je hersenen tegen jou zijn gaan werken. En dat dus onze menselijke manier van denken voor jou verandert is in een nadeel, terwijl je daar heel veel voordeel uit zou kunnen halen. Alleen betekend dat dus wel dat jezelf er in zou moeten oefenen hoe je dat het beste dit kan doen. Wat begint door eerst te realiseren dat wat je op dit moment aan het doen bent in jouw eigen nadeel is. En dat je dus realiseert hoe belangrijk het is om niet mee te gaan in de verleiding dat veel denken ervoor zorgt dat alles beter wordt.

De verleiding van denken komt doordat het lijkt alsof dit alles oplost. Terwijl het eigenlijk jou er alleen maar van weerhoudt om in actie te komen.

Op het moment dat je veel grootte problemen ervaart is het erg verleidelijk om hier veel over te denken in hoop dat dit een oplossing biedt. Met dan helaas als nadeel dat je waarschijnlijk alleen maar meer problemen bedenkt. En je dus hierdoor jezelf nog meer gespannen en gestrest gaat maken. Het is vooral als je dit van jezelf door hebt dat je dit doet. Dat je dan pas ook inziet dat veel denken helemaal niet geeft wat je hiermee hoopt te bereiken. En het dus hierdoor makkelijker wordt om niet in de verleiding mee te gaan. Doordat je zo sterk van jezelf doorkrijgt wanneer deze verleiding plaatsvindt. Waarbij je dan op dat moment er meteen voor kan kiezen om met dit te stoppen.

Wat maakt het natuurlijk wel een nadeel als je al helemaal vastzit in het te veel nadenken. Waarbij het zo sterk een gewoonte is geworden dat je niet meer weet hoe je moet stoppen. En het dus vooral wilt helpen je aandacht op iets anders te verplaatsen. Want de reden dat we niet kunnen stoppen met nadenken komt doordat we steeds onze gedachtes erg veel aandacht geven. Waarbij je zal merken dat op het moment dat je oefent je aandacht te veranderen op iets anders. Door bijvoorbeeld meer stil te staan bij wat je in je lichaam voelt. Dat je zal merken dat je hierdoor steeds minder gedachtes bij jezelf ervaart. Doordat je deze minder aandacht bent gaan geven.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In de meeste gevallen hebben we meer last van de fantasie over wat er zou kunnen gebeuren, dan over wat er nu werkelijk plaatsvindt. Met als nadeel dat we een situatie steeds erger in ons hoofd kunnen maken dan het is.
  • Ons vermogen om als mens te kunnen denken in het verleden en toekomst is tegelijkertijd ons grootste voordeel en nadeel. Doordat we hierdoor beter kunnen inspelen op de toekomst. Maar tegelijkertijd onszelf ook gek kunnen maken met mogelijkheden over de toekomst.
  • Wat maakt het belangrijk om je eigen gedachtes niet te serieus te nemen. Maar eerder te zien als een fantasie die bij jou plaatsvindt van mogelijkheden. Om vervolgens de keuze te maken deze geen aandacht te geven.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter