Confrontatie niet durven aangaan met andere mensen

22/08/2020

confrontatie niet durven aangaan

Confrontatie niet durven aangaan is iets waar veel mensen moeite mee ervaren. Met name doordat we het vervelend vinden om een negatieve reactie terug te krijgen. Met als gevolg dat we eerder onszelf aanpassen, dan dat we dit vragen aan de ander. Helaas zorgt dit er wel voor dat we hierdoor erg moe en gestrest kunnen worden door de ander. Mag jij moeite ervaren met confrontatie niet durven aangaan met andere mensen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Confrontatie niet durven aangaan met andere mensen

In ons dagelijks leven kan het veel voorkomen dat we ons storen aan andere mensen. Waarbij het erg goed kan helpen om aan te geven dat je last van hun ervaart. Alleen doen we dat niet doordat we niet de confrontatie durven aan te gaan met de ander. Met als gevolg dat we ons hierdoor kunnen blijven irriteren aan een ander persoon. Maar dat deze dit totaal niet doorheeft doordat dit niet wordt aangeven. In de meeste gevallen als je op een goede manier weet aan te geven wat jij ervaart. Waarbij je het eerder aangeeft als het iets is waar jij moeite mee hebt, dan dat het een aanval wordt op de ander. Dat je zal merken dat de meeste mensen nog best wel bereid zijn om zich aan te passen. Wat maakt het belangrijk dat je wel eerst de angst overwint van een confrontatie niet durven aangaan.

Hoe minder je leeft op de manier die bij je past, hoe meer vermoeid en gestrest je gaat voelen.

Als mens hebben we erg sterk de neiging om onszelf te willen aan te passen aan andere mensen als het pijn begint te doen. Met als gevolg dat we eerder onszelf aanpassen aan de ander, dan dat we juist vragen of de ander zich aan ons wilt aanpassen. Wat ontstaat met name op het moment dat het zoveel makkelijk voelt om iets zelf te veranderen. Waardoor je op deze manier een mogelijk conflict met de ander kan vermijden. Het grote probleem wat hierdoor ontstaat, is dat we hierdoor steeds minder gaan doen wat voor ons goed voelt. Met als gevolg dat je hier steeds meer vermoeid en gestrest door kan raken. Doordat het erg veel energie kost om steeds alert te blijven hoe jij je gedrag moet aanpassen op de ander.

Wat is nu precies een confrontatie en wat maakt het nu zo lastig

Want op het moment dat we van een confrontatie spreken, denken we hierbij al snel aan een gevecht met de ander. Waarbij er hierdoor een waardeoordeel naar voren komt van winnen en verliezen. En je dus van tevoren al heb vastgesteld hoe deze twee uitkomsten voor jou eruit zouden kunnen zien. Hierdoor de druk ontstaat om de confrontatie te winnen, omdat het anders vervelend gevolgen voor jou zou kunnen hebben. Met als gevolg dat we hierdoor meer bezig met van de ander te willen winnen, dan dat we echt tot een oplossing komen. Want het probleem wat zo snel ontstaat tijden een confrontatie is dat de ander zich erg snel aangevallen kan voelen door jou. Waardoor het eerder iets persoonlijks wordt. Dan dat je samen naar de feiten kijkt hoe je dit kan oplossen.

In plaats van dat je denkt over winnen en verliezen. Kijk eens voor jezelf wat de mogelijkheid zou kunnen zijn waar jullie beide tevreden mee voelen.

Want de reden dat we vaak niet durven om de confrontatie met een ander aan te gaan. Kom met name doordat we dan ook aangevallen kunnen voelen door de ander in onze eigen mening. Doordat we bijvoorbeeld aangeven aan de ander waar we last van ervaren. Waarbij er de kans bestaat dat de ander dan juist met argumenten komt waarom de schuld van het probleem bij jou ligt. En we dus het gevoel kunnen krijgen dat de ander helemaal niet openstaat voor jouw mening. Maar dat deze juist jou begint aan te vallen op het gevoel wat jij ervaart. Wat is natuurlijk iets wat heel veel mensen als erg vervellend ervaren. Met als gevolg dat we liever de confrontatie uit de weggaan.

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je bij jezelf merkt je moeite ervaart met confrontatie niet durven aangaan met andere mensen. Dat er dus goed de kans bestaat dat je een sterke angst ervaart om afgewezen te worden op je gevoel. Dit dus wilt aangeven dat op het moment dat je niet durft aan te geven waar je last van ervaart. Dat je dus op dat moment de keuze heb gemaakt voor de kleinste pijn. Doordat erop dat moment twee mogelijkheden van pijn aanwezig zijn. Wat is namelijk de pijn van de irritatie die je voelt door het gedrag van de ander. En de pijn van mogelijk te worden afgewezen door de ander op het moment dat je hiervan wat zegt. Want als mens gaan we altijd het liefst voor de meest makkelijkste weg. Alleen lost dit helaas daardoor het probleem niet altijd mee op.

Waarom we moeite hebben om de eerste stap te maken met confrontaties

In de meeste gevallen vinden we het vaak als mens een stuk makkelijker om aan te geven waar we last van ervaren bij mensen die we goed kennen. Op het moment dat we met deze in het verleden hiervoor ook veel goede ervaringen mee hebben gehad. Waardoor je het vertrouwen krijgt in de ander dat deze op een fijne manier met jou confrontatie omgaat. En dus in dit geval eerder begrip zal tonen, dan dat deze je aanvalt op jouw gevoel. Wat geeft dus aan dat we vooral moeite ervaren om te durven de confrontatie aan te gaan. Op het moment dat we de ander slecht kennen, of dat we in het verleden dit meerdere keren niet fijn is verlopen.

Het wordt erg moeilijk om aan te geven wat je van een ander nodig hebt als je van tevoren ervan uitgaat dat deze het toch niet gaat doen.

Het is met name op het moment dat je veel negatieve ervaringen heb gehad met een ander persoon. Dat het hierdoor lastig wordt om de confrontatie aan te gaan. Doordat je van tevoren hierbij al heb bedacht hoe de ander gaat reageren als je met een confrontatie komt. Met als gevolg dat we sterk de neiging kunnen krijgen om het van tevoren al te willen op te geven. Doordat we het idee hebben dat het toch geen zin heeft. Doordat je niet het resultaat bij de ander gaat krijgen waar je op hoopt. Wat is dan in dit geval dat deze meer begrip voor jou gaat tonen. En we dus van tevoren al bedenken dat dit ander persoon niet in staat is om dit voor jou te doen. En dus alles wat jij zou kunnen zeggen geen zin heeft. Wat is een sterke gedachte die alles nog veel moeilijker maakt.

Hoe kan je het beste je angst overwinnen om de confrontatie aan te gaan

Mag je erg veel last ervaren van een ander persoon. Waarbij dit op het punt is gekomen dat hoe het nu gaat niet langer meer voor jou door kan gaan. Dan is het belangrijk om voor jezelf te kijken wat nu precies het gevoel van angst is wat ervoor zorgt dat je geen actie durft te ondernemen. In de meeste gevallen zal dit zeker de angst voor afwijzing kunnen zijn. Wat niet wegneemt dat er ook zeker ander vormen van angst mogelijk zijn. En het dus belangrijk is om echt goed voor jezelf door te hebben wat nu precies jou tegenhoudt. Met name doordat de kans bestaat dat je iets voor de verkeerde redenen gaat doen.

Een ander kan ons alleen pijn doen als deze ons erop wijst wat we liever niet van onszelf willen zien.

Doordat er bijvoorbeeld de kans bestaat dat we andere mensen de schuld geven voor problemen die alleen wij kunnen oplossen. Alleen doen we dat niet, omdat het zoveel makkelijker is om de schuld bij de ander neer te leggen. Waarbij je dus als volgende stap bij jezelf wilt waarnemen in hoeverre de verantwoordelijkheid bij de ander ligt en in hoeverre bij jezelf. Waardoor we vooral de confrontatie met andere niet durven aan te gaan, doordat deze ons erop kunnen wijzen op iets wat we bij onszelf liever niet willen zien. Doordat er de kans bestaat dat we iets zijn gaan onderdrukken, waarvan we niet willen dat de ander ons daarop aanspreekt.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk om eerst echt eerlijk met jezelf te worden wat er nu bij jou afspeelt. Met dan als volgende stap te bepalen in hoeverre jij of de ander daar verantwoordelijk voor is. Mag het zo zijn dat je echt goed voor jezelf heb neergezet dat het probleem toch echt komt door de ander. Dat je dan vervolgens hier de prioriteit van maakt om met de ander in gesprek te gaan. Want zo lang jij dit niet blijft aangeven, zal je altijd met dit probleem blijven zitten. Waarbij het dus erg wilt helpen dat je goed voor jezelf vaststelt wat dit jou geeft in vergelijking met wat je eng vindt. En je zal merken dat dit jou de kracht zal geven om toch de confrontatie aan te gaan om van het probleem af te komen.

Belangrijkst tips van dit artikel

  • We vinden het altijd makkelijker om onszelf aan te passen, dan dat we dit vragen aan ander mensen. Het nadeel hiervan is dat dit in de meeste gevallen een korte termijn oplossing is. Doordat je hierdoor de vervelende confrontatie vermijd, maar op het lange termijn wel erg veel last van kan ervaren.
  • In de meeste gevallen durven we niet de confrontatie met een ander aan te gaan. Doordat deze ons kan aanwijzen over ons reactie naar de ander. Met als gevolg dat we liever onszelf verstoppen, door niet het gesprek met de aan te gaan.
  • Wat het belangrijk maakt om echt eerst eerlijk met jezelf te worden over wat er nu precies plaatsvindt, en wat jou aandeel daarin is geweest. Waardoor je het minder pijnlijk vindt als de ander daarover begint. En het dus makkelijk wordt om het gesprek te beginnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter