Moeite met achter je keuze staan

24/08/2020

achter je keuze staan

Achter je keuze staan wordt erg lastig op het moment dat je het zwaar hebt. En je hierdoor aan jezelf gaat twijfelen of je dit wel had moeten doen. Met als gevolg dat je steeds heen en weer word geslingerd met gedachtes over of je nu wel of niet deze keuze had moeten maken. Mag je dus erg veel moeite hebben met achter je keuze staan. En vraag je dus af wat je het beste kan doen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De last van achter je keuze staan als je erg twijfelt

Voor de meeste mensen is het makkelijk om een keuze te maken op het moment dat we een goede ervaring hebben gehad in het verleden. Waarbij we dan het vertrouwen hebben gekregen dat als we dit weer opnieuw kiezen. Dat dit ervoor zorgt dat we weer het fijne resultaat krijgen die we hiervoor hadden. Wat geeft aan dat het een stuk lastiger wordt om achter je keuze te staan op het moment dat je er geen ervaring mee heb gehad. Of dat je in het verleden juist negatieve ervaring mee heb gehad, waardoor je de angst voelt dat dit weer kan gebeuren. Waardoor het achter je keuze staan extra moeilijk wordt. Wat kan snel voorkomen op het moment dat je toch merkt dat het echt nodig is om deze keuze te maken.

We gaan pas moeite krijgen met keuzes maken als deze daarna niet meer makkelijk te veranderen zijn.

Want in de meeste gevallen zijn de keuzes die wij dagelijks maken niet zo belangrijk. Waarbij het dus ook totaal niet uitmaakt wat jij bijvoorbeeld vandaag gaat eten. Omdat er altijd een ander moment is dat je weer iets anders kan kiezen wat je wilt eten. Wat dus aangeeft dat op het moment dat onze keuzes geen grote gevolgen hebben voor ons leven, het hierdoor een stuk makkelijker wordt om de keuze te maken. In de meeste gevallen krijgen we pas echt last van de moeite om achter je keuze staan op het moment dat we het gevoel krijgen dat we niet meer terug kunnen. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je er echt voor kiest om met iemand een langdurige relatie te hebben. Of dat je samen met iemand een huis koopt waar je dan ook echt aan vastzit. Of dat je veilige baan opgeeft om je droom achterna te gaan.

Waarbij je dus in alle eerdere voorbeelden terugziet dat we het gevoel hebben dat we een grootte keuze maken die invloed heeft op de rest van ons leven. En we dus erg aan onszelf kunnen twijfelen of we dit ook echt willen. Waarbij op moment dat je dan de keuze heb gemaakt over wat je gaat doen. We dan vervolgens daarna nog best vaak kunnen twijfelen of het wel verstandig is geweest. Met als gevolg dat we steeds hierbij de kracht proberen terug te vinden om achter onze keuze te blijven staan. En we dus steeds onszelf er opnieuw van proberen te overtuigen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Om erop deze manier voor te zorgen dat we tevreden blijven voelen dat we deze richting zijn opgegaan.

Hoe het komt dat we als mens zo ontzettend kunnen twijfelen

Want wat je namelijk vaak ziet gebeuren is dat we als mens een ontzettend behoefte hebben aan veiligheid en zekerheid. Waarbij we het vooral belangrijk vinden om duidelijkheid te krijgen van andere mensen die veel invloed op ons hebben. Doordat je bijvoorbeeld graag wilt weten waar je aan toe bent op het moment dat het slecht gaat op het bedrijf waar je werkt. En dat je dus graag wilt weten of je wel of niet wordt ontslagen. Ditzelfde principe zie je ook met een relatie waarbij jullie samen hebben besloten om kinderen te nemen. En je het dus belangrijk vindt dat je partner niet over een paar jaar zomaar weggaat. Waarbij je dus ziet dat we het heel erg belangrijk vinden dat we weten waar we aan toe zijn met de mensen met wie we omgaan.

Als mens verwachten we altijd veel duidelijkheid van elkaar. Waarbij we dit elkaar proberen te geven door sterk voor onze keuze te staan.

Dit is dus ook vaak de reden waarom we zelf zo sterk proberen om achter je keuze te blijven staan. Zodat we op deze manier duidelijk zijn naar andere mensen over waar ze met ons aan toe zijn. En ze dus ook op jou kunnen vertrouwen op het moment dat het zwaarder wordt dat je niet afhaakt. Doordat je aangeeft dat je altijd voor iemand zal blijven kiezen in zowel de goede of de slechte tijden. Het probleem is alleen dat het heel normaal is als mens om steeds van mening te veranderen. Met name doordat ons gevoel niet elke dag hetzelfde is. Soms voel je veel energie en heb je dus zin om veel te ondernemen. En andere dagen voel je meer moe en heb je dus meer zin om juist meer rust te nemen.

Wat geeft aan dat we eigenlijk nooit echt steeds hetzelfde zullen blijven voelen achter de keuzes die we hebben gemaakt. Doordat het zeker kan voorkomen dat er momenten zijn dat het echt voelt als de juiste keuze. En dat je dus ook geen twijfel ervaart of je dit wel had moeten doen. Maar er zijn natuurlijk ook momenten dat de keuze ontzettend verkeerd voelt. Dat je dus sterk bij jezelf gaat bedenken waarom je ooit voor deze keuze bent gegaan, en of het nog mogelijk is om hieruit te komen. Wat geeft aan dat op basis van je gevoel de keuzes die je heb gemaakt wel of niet goed voelen. Wat hierdoor tot heel veel twijfel kan leiden.

Waarom we het zo belangrijk vinden om achter onze keuzes te blijven staan

Want wat je namelijk ziet is dat we het voor onze eigenwaarde erg belangrijk is om keuze te maken waar we trots over voelen. Zodat we op deze manier het gevoel krijgen dat we een goed mens zijn, doordat we altijd de juiste keuze hebben gemaakt. Het nadeel is alleen dat hierdoor de kans bestaat dat je achter een keuze gaat staan waar je nooit gelukkig van bent geworden. Doordat je er bijvoorbeeld voor heb gekozen om voor een bedrijf te blijven werken met een baan waar je nooit gelukkig in heb gevoeld. Alleen heeft dit inkomen er wel voor gezorgd dat je hierdoor je eigen kinderen goed financieel heb kunnen ondersteunen. En dit dus ervoor heeft gezorgd dat je hele leven bent blijven werken in baan waar je nooit gelukkig bij heb gevoelt. Alleen praat je dit voor jezelf goed vanwege de voordelen die dit heeft gebracht.

Voel je echt gelukkig met de keuzes dit je heb gemaakt, of probeer jezelf te overtuigen dat het zo is?

Ditzelfde principe zie je erg vaak in meerdere gebieden van het leven. Waarbij we steeds proberen het beste van ons leven te maken. En we dus al snel het voor onszelf gaan goed praten dat we ons niet gelukkig mee voelen. Doordat het ook zoveel voordelen heeft gebracht. Het nadeel is alleen dat dit ervoor zorgt dat we snel terecht kunnen komen in een slechte relatie, werk, vriendschappen, woonruimte of het gebruik van verslavend middelen. Doordat we ervoor kiezen dat de voordelen het waard zijn in vergelijking met de nadelen. En wat je dan snel ziet gebeuren is dat we dan vanuit ons hoofd proberen het voor onszelf goed te praten waarom we dit doen. Door op deze manier achter je keuze te blijven staan dat je goed bezig bent. Of dat je geen andere keuze heb gehad, en dat je dus het beste heb gemaakt van een moeilijk situatie.

Hoe je het beste doorkrijgt wat jij nu echt wilt

Juist doordat er zoveel mogelijk redenen zijn dat je aan jezelf kan twijfelen. Maakt het ook zo belangrijk om echt goed voor jezelf door te hebben waarom je zo sterk probeert achter je eigen keuze te blijven staan. Wat dus deze twijfel jou nu eigenlijk probeert te vertellen. Het is heel normaal dat je aan jezelf twijfelt op het moment dat je in een moeilijke periode terecht bent gekomen. En dat dus hierdoor alles niet meer goed voor jouw voelt. En je erg kan twijfelen of dit wel is wat je wilt. Maar in de meeste gevallen als deze moeilijke periode dan weer voorbij is, zal je merken dat je toch goed gaat voelen over de belangrijke keuze die je in je leven heb gemaakt. Doordat je vaak ook hierdoor echt doorkrijgt wat nu echt belangrijk voor jou is.

Pas als je echt voor jezelf doorhebt wat jij wilt, zal je ook geen moeite hebben om achter de keuzes te staan die je heb gemaakt.

Wat niet wegneemt dat er ook zeker de kans bestaat dat je verkeerde keuze heb gemaakt. Alleen heeft deze keuze je ook zoveel voordelen gebracht, dat we vervolgens deze keuze voor onszelf proberen goed te praten. Zodat we hierdoor het gevoel kunnen blijven behouden dat we niet veel tijd en energie hebben verspild aan onzin die ons niet gelukkig maakt. Waarbij je dus ziet dat we vanuit ons hoofd proberen sterk achter onze keuzes te blijven staan. Door op deze manier ons gevoel van eigenwaarde te behouden.

Wat maakt het belangrijk om echt eerlijk met jezelf te worden waardoor het komt dat je zoveel moeite moet doen om achter je eigen keuzes te blijven staan, en wat dus dit over jou zegt. Want pas als je echt eerlijk met jezelf wordt kan je de keuze maken om te stoppen met wat niet voor jou werkt. Of dat je juist hierdoor sterk doorkrijgt waarom deze keuze die je heb gemaakt zo goed bij je past. Waardoor dit jou overtuiging versterkt over de belangrijke keuzes die je heb gemaakt in het leven. En je zal merken dat je hierdoor steeds minder aan jezelf zal twijfelen om achter je eigen keuze te blijven staan.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens kunnen we met name snel twijfelen aan de keuze die we hebben gemaakt. Doordat we steeds hier een ander gevoel over kunnen hebben. Wat dan niet wilt aangeven dat je een verkeerde keuze heb gemaakt. Maar dat je deze keuze bekijkt vanaf een andere richting.
  • Wat niet wegneemt dat we als mens sterk de neiging kunnen hebben om verkeerde keuzes voor onszelf goed te praten. Zodat we ons niet schuldig hoeven te voelen over wat we hebben gedaan. Door steeds erg onze mening te versterken met de voordelen die dit gaf.
  • Wat maakt het belangrijk om echt eerlijk met jezelf te worden waarom je zo sterk probeert voor je eigen keuze te staan. En in hoeverre deze nu echt voor jou klopt. Waarbij je zal merken dat als je echt eerlijk met jezelf bent. Je hierdoor veel makkelijker achter je eigen keuze kan blijven als dit ook echt is wat jij wilt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter