Geen zin meer in vriendschap

30/08/2020

geen zin meer in vriendschap

Geen zin meer in vriendschap is een gevoel die ontstaat op het moment dat we in het verleden veel vervelende ervaringen hebben gehad. Met als gevolg dat omgaan met andere mensen steeds zwaarder begint te voelen. En we dus de keuze gaan maken dat we liever alleen zijn. Terwijl het goed mogelijk is dat je nog steeds sterk de behoefte ervaart aan verbinding. Alleen heb je dat hiervoor nooit met iemand gehad waardoor we gaan twijfelen of dit wel mogelijk is. Mag jij last ervaren van een sterk gevoel van geen zin meer in vriendschap. Dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Geen zin meer in vriendschap door vervelende ervaringen

Als mens kunnen we erg verschillen in onze behoefte naar vriendschap. Sommige mensen vinden het leuk om elke dag iemand te zien en ander hebben behoefte aan minder. Zolang dit voor jou klopt is er ook niets aan de hand, het wordt pas een probleem op het moment dat je wel nog steeds de behoefte ervaart aan vriendschap. Maar dit niet meer onderneemt met andere mensen doordat je erg veel vervelende ervaringen heb gehad in het verleden. Waarbij het snel kan voorkomen dat je steeds meer moeite krijgt om het initiatief te nemen bij nieuwe mensen. Vanuit de gedachte dat waarschijnlijk ook deze mogelijk vriendschap vervelend zal eindigen. En we dus bij onszelf merken dat we geen zin meer in vriendschap hebben. Maar we toch nog wel de behoefte blijven houden aan verbinding.

Het leven wordt erg vervellend als we wel graag iets willen. Maar steeds met redenen komen waarom we dat beter niet kunnen doen.

In de meeste gevallen hebben we geen zin meer in vriendschap op het moment dat we erg teleurgesteld raken in andere mensen. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet met dat een ander opeens compleet het contact met jou verbreekt. Of dat de andere totaal geen belangstelling voor jou heeft en alleen maar over zichzelf praat. Of dat je in het contact met de ander steeds het gevoel krijgt dat er iets mis is met jou. Doordat deze steeds erg kritisch is over wat jij verteld. Met als gevolg dat je hierdoor steeds minder durft kwetsbaar op te stellen naar andere mensen, doordat je erg afgewezen voelt. Waarbij je dus ziet dat we geen zin meer in vriendschap hebben doordat we niet onszelf kunnen zijn bij een ander persoon.

Het is met name op het moment dat je veel omgaat met mensen die erg vervellend op jou reageren. Dat je hierdoor sterk aan jezelf kan gaan twijfelen of je nog leuk persoon bent. Doordat elke keer als je iets van jezelf laat zien, hier heel vervelend op wordt gereageerd. Waarbij we dus steeds opnieuw door de ander wordt bevestig dat je moet oppassen met wat je zegt. Tot op het punt dat je helemaal niets meer van jezelf durft te laten zien. En hierdoor de vriendschap steeds zwaarder begint te voelen. Tot op het punt dat je dit liever niet meer aangaat met andere mensen. Doordat je het eerder als een last ervaart dan als iets wat je gelukkig maakt.

Wanneer spreken we nu van echte vriendschap waar je gelukkig van wordt

Over onze mening wat nu precies vriendschap is kunnen we als mens erg over verschillen. Sommige mensen spreken al van vriendschap als je samen een hobby beoefent zoals voetbal. Waarbij je samen sport en dan na afloopt met elkaar een biertje drinkt. Waarbij het goed kan voorkomen dat je elkaar nog steeds niet goed kent doordat alle gesprekken erg oppervlakkige zijn. Maar er toch een diepe band kan worden gevoelt met elkaar doordat je elkaar al zolang kent. Terwijl voor andere mensen dit niet voldoende is, en we dus pas over vriendschap spreken op het moment dat je elkaar ook echt op een dieper niveau hebben leren kennen. Doordat je bijvoorbeeld spreekt met elkaar over waar je nu echt mee zit. En dat dit dus ook voor jou voelt als een persoon bij wie je echt durft kwetsbaar op te stellen. Waardoor dit voelt als een waardevolle vriendschap.

Wat jij als een vriendschap ervaart of als een kennis is heel persoonlijk. Wat leidt snel tot de vraag: Wanneer is contact met een ander voor jou een vriendschap?

Wat betekend dat op het moment dat je geen zin meer in vriendschap hebt. Dat je eerst voor jezelf wilt bepalen wat jij nu precies onder vriendschap verstaat. En wat er dus voor jou nodig is om ook echt dit met een ander te voelen. Want de grote fout die we snel maken is dat we verwachten dat andere mensen op dezelfde manier vriendschap ervaren. Terwijl het goed mogelijk is dat het voor de ander voldoende is om samen iets leuks te doen. Maar dit voor jou niet voldoende voelt doordat je behoefte ervaart aan een goed gesprek. En je dus afgewezen voelt door de ander op het moment dat deze aangeeft dit helemaal niet te willen. Met als gevolg dat je hierdoor steeds minder zin krijgt om nog met dit persoon te willen af te spreken.

Want vriendschap is uiteindelijk de verbinding die je met elkaar voelt. Wat kan op erg veel verschillende manieren plaatsvinden. Wat maakt het lastig op het moment dat andere mensen een andere vorm van behoefte ervaren. Waarbij we snel de neiging krijgen om dit heel persoonlijk te nemen. Terwijl dit eigenlijk aangeeft dat er een verschil is tussen jullie beide. Waardoor het lastig wordt om deze verbinding met elkaar te maken. Het lastige is alleen dat als je in het verleden alleen maar mensen tegenkomt die steeds maar niet bij jou passen. Dat je hierdoor steeds meer het idee kan krijgen dat de manier van vriendschap die jij zoekt niet bestaat. En dat het dus niet zoveel zin heeft om dit nog te blijven zoeken bij nieuwe mensen.

Wat het over je zegt dat je ergens geen zin meer in hebt

Op het moment dat we ergens veel motivatie voor voelen, hebben we vaak veel zin om hiermee te gaan beginnen. Wat geeft aan dat zin om ergens wel of niet mee te beginnen erg verbonden is met je gevoel. Vanuit de verwachting dat wat je gaat doen erg veel plezier geeft. Het lastige is alleen dat we vaak meerdere gevoelens tegelijkertijd ervaren. Waarbij je dus ziet dat je heel erg zin kan hebben om met iets nieuws te beginnen. Maar tegelijkertijd ook een sterke angst kan ervaren over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan wat je als erg pijnlijk zou kunnen ervaren. Op het moment dat je het vertrouwen in jezelf ervaart dat alles goed komt, vinden we het niet zo moeilijk om ergens mee te beginnen. Het wordt pas een probleem als het gevoel van angst sterk sterker is.

Je krijgt ergens zin in omdat je het leuk vindt. En je heb ergens geen zin in omdat het vervelend voelt. Waarbij het meest sterkste gevoel tussen wel of niet leuk de doorslag geeft.

Wat aangeeft dat op het moment dat je geen zin meer in vriendschap hebt. Dat er waarschijnlijk in het verleden veel pijnlijke moment zijn geweest met andere mensen met wie je een vriendschap ervaarde. Met als gevolg dat we hierdoor een angst ontwikkelen dat dit weer opnieuw kan gebeuren. En we hierdoor steeds meer de motivatie verliezen om nieuwe vriendschappen de kans te geven. De reden dat dit vaak gebeurd is doordat we niet goed van onszelf doorhebben wat we nu precies zoeken in een vriendschap. Met als gevolg dat we op het begin erg makkelijk zijn met wie we omgaan. Dat we ook erg veel toelaten op het moment dat andere mensen vervelend gedrag vertonen.

Het nadeel is alleen dat hoe vaker het gebeurd dat je een vervelende ervaring meemaakt. Hoe meer je dit meeneemt in de keuze in het heden hoe je met andere mensen omgaat. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf echt goed vast te stellen wat nu precies jouw grenzen zijn in vriendschap met andere mensen. En met wat voor type mensen jij nu de meeste verbinding voelt. Want goede kans dat het wel degelijk mogelijk is om fijne vriendschappen met andere mensen te ervaren. Maar dat dit nu niet zo lijkt te zijn doordat je steeds omgaat met de verkeerde mensen. Met als nadeel dat je hierdoor ook niet meer de motivatie voelt om nieuwe mensen te leren kennen die wel bij jou passen.

Hoe kan je het beste omgaan met geen zin in vriendschap

Want mag je bij jezelf merken dat je toch wel degelijk een sterke behoefte ervaart aan vriendschap. Maar dat je tegelijkertijd een ontzettende weerstand voelt om nieuwe mensen te leren kennen. Of dat je nu juist geen zin meer ervaart om met de vrienden om te gaan die je nu hebt. Dat is het belangrijk om eerst goed voor jezelf vast te stellen wat nu precies de reden is dat je zo voelt. Met name doordat er goed de kans bestaat dat je nu in een periode zit dat je erg moe voelt waardoor de behoefte aan contact minder groot is. En dus hierbij het beste wilt helpen om eerst goed voor jezelf te zorgen door goed uit te rusten. Waarbij de motivatie voor contact later weer terugkomt.

In geval je echt bij jezelf merkt dat je uitgerust voelt, maar je ervaart veel moeite met het omgaan met andere mensen. Doordat de vriendschap met andere steeds maar niet goed heeft gevoeld. Dan is het belangrijk om voor jezelf een stap terug te nemen. En echt te bepalen wat voor jou nu echt belangrijk is bij vriendschap en wat je dus echt zoekt. De fout die we snel maken is dat we niet weten wat bij ons past. Om dan vervolgens om te gaan met mensen die niet bij ons passen. Waarbij we dan de grote denkfout kunnen maken dat het normaal is om met iemand om te gaan waar jij niet gelukkig van wordt. Vanuit de gedachte dat iedereen wel iets heeft. En dat dus de perfecte vriendschap niet bestaat.

Alles wat er tussen jou en een ander gebeurd zegt zowel veel over jou als over de ander. Maar vooral in hoeverre jullie bij elkaar passen. Als dit niet klopt, waarom zou je dan met dit persoon omgaan?

De perfecte vriendschap zal je inderdaad nooit vinden. Maar het bestaat wel degelijk dat je mensen leert kennen met wie je op een fijne manier omgaat. Waardoor deze vriendschap erg waardevol voor jou voelt. Wat het belangrijk maakt om echt goed voor jezelf vast te stellen wat jouw grenzen zijn over met wie je wel of niet wilt omgaan. Om dan vervolgens ook jezelf te bepalen wie je nu wel of niet toelaat in je leven. Waarbij het lastig kan worden als je geen zin meer hebt om nog mensen in je leven toe te laten. Wat maakt het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het verleden en heden. En dat je misschien wel in het verleden vervellende ervaringen heb gehad. Dat dit niet zo hoeft te zijn in het heden op het moment dat je nieuwe mensen leert kennen.

Want op het moment dat je nieuwe leuke ervaringen krijgt met nieuwe mensen, met wie je wel de goede vriendschap voelt. Zal je hierdoor ook bij jezelf merken dat je hierdoor steeds meer zin krijgt om met hun af te spreken. Wat geeft aan dat je eerst over je gevoel van geen zin in vriendschap hier jezelf overheen zal moet zetten. Met dan wel de duidelijke afspraak over waar jouw grenzen liggen. Waardoor de kans dat je een vriendschap begint met iemand die niet bij jouw past veel kleiner is. En je dus veel meer omgaat met mensen waarbij de vriendschap goed voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we in het verleden veel vervellende ervaringen hebben gehad. Vinden we het moeilijk om niet deze mee te nemen in de keuzes die we op dit moment maken. Wat er helaas wel voor kan zorgen dat je mensen uit de weggaat met wie je een waardevolle vriendschap zou kunnen hebben.
  • De manier die goed voelt over hoe je met andere mensen omgaat verschilt heel erg per persoon. Het nadeel hiervan is dat het goed kan voorkomen dat je erg stoort aan een ander doordat deze niet omgaat met de vriendschap op een manier die jij zou willen.
  • Wat maakt het belangrijk om voor jezelf goed vast te stellen wat je nu precies zoekt in een vriendschap. Om vervolgens sterk je eigen grenzen te stellen met wie je nu wel of niet omgaat. En vooral ook zoekt naar mensen bij wie je wel jezelf kan zijn.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter