Bang voor oordeel van anderen mensen

14/08/2020

Bang voor oordeel van anderen mensen is een probleem die snel ontstaat op het moment dat we onzeker zijn over hoe andere mensen gaan reageren. Met als gevolg dat we hierdoor van te voren als sterke negatieve gedachtes kunnen hebben over met welk oordeel ze kunnen komen. En we hierdoor veel spanning en stress over de situatie kunnen voelen. Mag jij dus erg veel last ervaren van het gevoel, bang voor oordeel van anderen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Bang voor oordeel van anderen mensen die belangrijk voor ons zijn

In de meeste gevallen zullen we vaak doen wat voor ons het beste voelt. Het wordt alleen lastig op het moment dat dit een keuze is waarvan je weet dat andere mensen hier niet mee eens zijn. Waarbij we al snel in ons hoofd gaan bedenken hoe we deze keuze het beste kunnen uitleggen. Met in de hoop dat als we goed kunnen uitleggen waarom dit voor ons zo een belangrijke keuze is. We hiermee hopen te bereiken dat andere mensen ons niet afwijzen op onze keuze. In de meeste gevallen laten we ons vaak juist tegenhouden te doen wat we graag willen. Doordat we in ons hoofd hebben bedacht waarom dit niet zou kunnen. Waarbij bang voor oordeel van anderen mensen een grote rol speelt.

Is het een feit dat andere jou negatief beoordelen. Of denk je dat andere mensen jou negatief gaan beoordelen.

Wat zie je vooral ontstaan doordat we sterk in ons hoofd kunnen bedenken wat goed of fout is. Waarbij we dus zoveel mogelijk goed willen overkomen op andere mensen. En het liefst zo min mogelijk onze fouten willen laten zien. Terwijl het bijzonder is dat de meeste mensen juist een sterke verbinding met elkaar voelen over de onderwerpen waar je het moeilijk mee hebt. Wat geeft aan dat op het moment dat je toch wel het gesprek aangaat over een onderwerp waar jij veel moeite mee ervaart. Dat er goed de kans bestaat dat de ander daar heel empathisch op reageert, door er juist heel veel begrip voor te hebben. Alleen zien we dat niet doordat we van tevoren al een sterk interpretatie hebben gemaakt over wat de reactie van de andere zou kunnen zijn.

Waar zijn we nu eigenlijk echt bang voor bij het oordeel van andere

In de meeste gevallen hebben we meer last van de angst over wat er zou kunnen gebeuren, dan wat er nu echt plaatsvindt. Want mag je bijvoorbeeld een presentatie op je werk geven. Dan zal je van tevoren veel angst ervaren over wat er mis zou kunnen gaan. Terwijl op het moment dat je eenmaal begint, deze angst dan lijkt te verdwijnen. Wat komt doordat we altijd alles enger maken dan het echt is. Ditzelfde principe zie je ook bij de angst voor oordeel van anderen mensen. Waarbij we dus van tevoren onszelf erg bang kunnen maken over welke reactie we mogelijk van een ander zouden kunnen krijgen. Terwijl op het moment dat je dit zou uitspreken, het in de meeste gevallen erg meevalt.

Het is doordat we een sterk beeld hebben van waar we aan moeten voldoen. Dat we hierdoor bang worden dat andere ons beoordelen als fout als we dit niet behalen.

Wat geeft aan dat bij het probleem van ik ben bang voor oordeel van anderen. Dat het mogelijk kan zijn dat dit waarschijnlijk niet zo heel veel heeft te maken met de ander. Maar dat het veel meer zegt over de mening die je over jezelf hebt. Wat kan sterk ontstaan doordat we op een bepaalde manier graag op andere mensen willen overkomen. Waarbij op het moment dat je dan een keer niet op deze manier met iemand anders communiceert. We meteen in paniek schieten over wat dit persoon dan van ons zou denken. Doordat we bijvoorbeeld altijd sterk en zelfverzekerd willen overkomen. Met op het moment dat we dan toch uitspreken dat we dit niet zo ervaren. We meteen bang kunnen worden dat andere mensen dan teleurgesteld in ons zijn.

Wat geeft aan dat in de meeste gevallen de angst voor oordeel van anderen mensen ontstaat doordat we voor onszelf een standaard hebben neergezet. Waarvan wij vinden dat we daaraan moeten voldoen. Wat kan ontstaan doordat we erg streng zijn naar onszelf toe. Doordat je bijvoorbeeld vindt dat je altijd sterk moet blijven, en dus geen zwakte mag laten zien. Of dat je juist geleerd heb van andere mensen wat goed of fout is. Zoals je dat ziet bij kinderen op de middelbare school die zich steeds bezig houden met wat op dat moment populair is. Dan dat ze vooral doen wat ze zelf leuk vinden. Of dat we dit heel erg voor andere mensen gaan verstoppen. Wat is een manier van gedrag die we na de middelbare school lang met ons kunnen meedragen. Op het moment dat we in het verleden veel pijnlijke ervaringen hebben gehad die we willen vermijden.

Wat is oordeel en waarom doen we dat als mens

Het is bijzonder dat wij als mens de mogelijkheid hebben om alles om ons heen te beoordelen. Want als we eerlijk zijn zegt dit oordeel natuurlijk heel weinig. We kunnen een schilderij beoordelen als mooi of lelijk, maar dat verandert niet hoe het schilderij feitelijk uitziet. En het is ook vooral omdat meerdere mensen hier een oordeel over kunnen hebben of het mooi of lelijk is. Dat dit aangeeft dat dit oordeel meer iets over jou zegt dan over het schilderij. Want oordeel komt altijd voort uit de mening die wijzelf hebben over de wereld. En het dus in dit geval meer iets zegt over jou smaak over wat je mooi vindt, dan over het voorwerp zelf. Ditzelfde principe hebben we ook als we bang zijn voor het oordeel van andere mensen. Waarbij we dus vanuit onze mening gaan bedenken wat andere mooi of lelijk vinden.

Alles is in deze wereld is niet goed of slecht. Maar beoordelen we zo vanuit onze eigen gevoel. Wat geeft aan dat het onze eigen gevoel is waar we bang voor zijn om op afgewezen te worden.

Want mag jij bijvoorbeeld een schilderij in je huis hebben hangen. Waarvan je weet dat een vriend van jou dit helemaal niets gaat vinden, en dus met een sterk vervelend oordeel gaat komen. Dan kan het goed voorkomen dat op het moment dat deze bij jou langs komt. Dat je toch de neiging krijgt om dit schilderij tijdelijk weg te halen. Door op de manier de vervelende ervaring te voorkomen. Wat geeft aan dat we sterk als mens de neiging kunnen hebben om een situatie te willen in te schatten over wat er zou kunnen gebeuren. Door op deze manier te proberen ons leven zo te begeleiden dat we pijn kunnen voorkomen. Met als gevolg dat we hierdoor de hele dag alles om ons heen beoordelen in welke mate dit pijn zou kunnen geven. Wat erg stressvol kan worden als je hierin te ver doorschiet, doordat je hierdoor erg veel spanning in je lichaam kan ervaren door steeds alert te zijn op gevaar.

Op het moment dat je met andere mensen samenwerkt kan dit heel lastig worden. Met name doordat er altijd de mogelijkheid bestaat dat een ander jou pijn kan doen door je af te wijzen. In de meeste gevallen hebben we hier geen last van doordat we al voor een lange tijd met andere samenwerken. Waardoor je het vertrouwen heb gekregen over in hoeverre jezelf kwetsbaar kan opstellen. Het is vertrouwen in onszelf en de ander die ervoor zorgt dat we niet bang zijn voor het oordeel van andere mensen. Doordat we sterk voelen dat we veilig zijn met onze mening bij een ander. Of dat we zo sterk het vertrouwen in onszelf hebben, dat het daardoor niet meer uitmaakt wat de ander daar van vindt.

Wat kan je het beste doen als je bang bent voor oordeel van anderen

Want mag je erg last ervaren van het oordeel van andere. Dan wilt het erg goed helpen om juist het zelfvertrouwen in jezelf terug te vinden dat je recht hebt op jouw gevoel. Wat maakt het erg lastig doordat we als zo erg sterk de neiging hebben om pijn te willen voorkomen. Met als gevolg dat we hierdoor eerder de afwijzing of oordeel van andere gaan proberen te voorkomen, dan dat we echt voor onszelf durven te kiezen. Wat geeft aan dat als je echt wilt dat je de angst voor oordeel van andere gaat overwinnen. Dat je de keuze zou moeten maken dat je voortaan toch echt voor jezelf gaat kiezen. Door niet meer steeds dit proberen te vermijden.

Het bijzondere met angst is dat deze alleen kan verdwijnen op het moment dat je het erg vaak heb herhaald waar je bang voor bent. Met als gevolg dat je hierdoor steeds meer je comfortzone gaat vergroten. Waarbij je zal merken dat het erg meevalt met hoe hard mensen jou zullen oordelen op het moment dat je kwetsbaar opstelt. Of dat je hierdoor juist leert om sterker voor jezelf op te komen door niet meer je aan te passen aan het oordeel van een ander. Maar juist aan te geven wat jij wilt, met dan ook de oefening om bij je eigen mening te blijven. Wat is natuurlijk op het begin heel eng, maar er is vaak geen andere weg. Doordat je pas ergens comfortabel mee kan worden als je het vaak herhaald hebt. Alleen betekend dit dat je ergens voor de eerste keer mee moet beginnen.

Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Wat maakt het belangrijk dat jezelf vooral door de eerste keer heen weet te brengen. Waarbij het erg goed wilt helpen om van tevoren vast te stellen wat jou mening is. En deze sterk voor jezelf een prioriteit te geven. Met name doordat we heel snel door de mening van een ander beïnvloed kunnen worden. Waardoor we aan onszelf kunnen gaan twijfelen en vervolgens moeilijk nog voor deze kunnen opkomen. Wat maakt het belangrijk dat je echt eerst voor jezelf duidelijk hebt wat jij wilt. Waardoor je makkelijk hierop kan terugvallen tijdens een gesprek. In de meeste gevallen worden we juist bang voor het oordeel van andere mensen als we sterk twijfelen aan die van onszelf. Juist door jezelf sterker te maken door echt te bepalen wat jij wilt. Ga je eigen mening belangrijker vinden dan het oordeel van de ander. Met als gevolg dat je zal merken dat je veel minder last van ervaart van oordeel van andere mensen.

Belangrijkst tips van dit artikel

  • Op het moment dat we bang zijn van het oordeel van andere mensen. Bestaat er goed de kans dat we het in ons hoofd erger maken dan het is. Met als gevolg dat het oordeel dat andere mensen over jou kunnen hebben wel meevalt.
  • Angst ontstaat bijna altijd vanuit de mogelijkheid dat we pijn gaan ervaren. Waarbij ons gevoel van angst erop gericht is om ervoor te zorgen dat dit niet plaatsvindt.
  • Wat maakt het dan ook belangrijk om sterk voor jezelf duidelijk te hebben wat jij wilt. En dat je ook echt durft de stap  te maken om dit naar andere mensen te communiceren. Waarbij je dan pas erachter kan komen of ze jou ook echt negatief beoordelen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter